Іранський уран небезпечніший за британський: дайджест пропаганди за 20-21 березня

Іранський уран небезпечніший за британський: дайджест пропаганди за 20-21 березня

Укрінформ
«велика росія» другий день принизливо живе за китайським календарем і рахує «східці» до ядерної війни.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди РФ за 20-21 березня.

  1. Діти – «воєнні трофеї» окупантів
  2. Японський внесок у безпеку України
  3. шойгу «блиснув» ядерними знаннями
  4. Під балачки «за мир» з Сі путін атакував Одесу

Діти  – «воєнні трофеї» окупантів

Постійний представник рф в ООН Небензя 20 березня заявив, що проблема з депортацією українських дітей «абсолютно роздута».

За його словами, їх вивозили до рф, тому що «хотіли вберегти від небезпеки, якої можуть завдати бойові дії».

«Коли умови будуть безпечними – звісно, чому ні?» – сказав він, відповідаючи на запитання, чи має намір москва повернути викрадених українських дітей.

Ба більше, Небензя заявив, що хоче провести неформальне засідання Ради Безпеки ООН, щоб «прояснити цю ситуацію» і запевнив, що плани провести такий захід були нібито ще до того, як МКС виписав ордер на арешт Путіна.

НАСПРАВДІ, не дарма МКС взявся за путіна саме з «дитячої справи». І те, що москва вважає, що проблема депортованих дітей «абсолютно роздута», зайвий раз доводить усю її цинічну маніпулятивність у такому болючому дитячому питанні. «Роздутими» були геть усі проблеми, які порушував свого часу в ООН Небензя: від легендарних «бойових комарів» до «повної ліквідації на Україні канонічної УПЦ».

А на тимчасово окупованих територіях «умови стануть безпечними» лише тоді, коли з них підуть окупанти. Чого вони самі робити, очевидно, не збираються. Адже вкидають дедалі більше грошей для русифікації українських дітей через всілякі рухи на кшталт «Движение первых», «Большая перемена» й т.д.

Нехай би росіяни на чолі з путіним й надалі впадали у своє дитинство, але у планах Кремля – до 2030 року перетворити українських дітей на рашистів. І ось це проблема. Прокурор МКС Карім Хан пояснив чітко: «Ми не можемо допустити, щоб з українськими дітьми поводилися так, ніби вони є воєнними  трофеями». А росія саме так і поводиться.

Японський внесок у безпеку України

21 березня в Україну прибув прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда. російські ЗМІ прив’язали цю подію до приїзду голови КНР Сі Цзіньпіна до москви.

Подавався візит у рамках улюбленого «вашингтонського» наративу. Мовляв, їхати до Києва японському прем’єру наказали з США, щоб інформаційно нівелювати візит лідера Китаю до москви.

НАСПРАВДІ, цей візит, крім іншого, є важливою демонстрацією того, що росія дійсно втратила важливого союзника в Азії. Адже саме Токіо (на відміну від того ж Пекіна) протягом останніх 30 років демонстрував намір стати не просто важливим союзником, а стратегічним інвестором росії. Така співпраця відкривала для неї неймовірні перспективи. Але зрештою усе перетворилося на те, що зараз росія погрожує Японії «повторити Хіросіму та Нагасакі»

Так москва втратила Токіо. 

А ось що набув Київ:

  • –   Від початку повномасштабної агресії Японія надає Україні мільйони доларів на гуманітарну допомогу, транспортні засоби, безпілотники, бронежилети, каски, костюми для хімзахисту та медичне обладнання.
  • –    Японія повністю виконує санкції, введені проти рф Євросоюзом та США.
  • –   Токіо виділив $95 млн на відновлення транспортного сполучення зі звільненими українськими регіонами.
  • –   Японія допоможе Україні в розмінуванні.
  • –   Японський уряд пообіцяв передати Україні генератори та лампи на загальну суму понад $2,5 млн.
  • –   Токіо надасть майже $10 млн на фінансування надзвичайних заходів ЮНЕСКО у сферах освіти, культури та журналістики в Україні.
  • –   Місяць тому оголошено про виділення Україні допомоги у $5,5 млрд.
  •  –  Японія виділить $30 млн на нелетальне озброєння, а також $470 млн для енергетичного сектору України та інших галузей.

21 березня у Бучі Кішіда заявив: «Світ був вражений, побачивши, що рік тому тут були вбиті невинні мирні жителі. Я справді відчуваю сильний гнів через цю жорстокість, відвідавши це місце» і запевнив, що «Японія й надалі докладатиме всіх зусиль для відновлення миру».

шойгу та путін «блиснули» ядерними знаннями

21 березня москва знову дістала червоний фломастер для накреслення чергової лінії. Усе через заяву заступниці міністра оборони Великої Британії  Аннабель Голді: «Поряд із наданням ескадрону… бойових танків Challenger-2 Україні, ми також поставлятимемо боєприпаси, у тому числі бронебійні снаряди, які містять збіднений уран».

«Захід вирішив воювати із росією до останнього українця не на словах, а на ділі. росія буде змушена реагувати на застосовування зброї з ядерним компонентом», –  заявив путін.

шойгу також «блиснув» знаннями: «Після заяв про постачання Україні снарядів зі збідненим ураном «східців дедалі менше до ядерного зіткнення».

НАСПРАВДІ, проблеми з освітою що у президента, що у міністра  оборони рф очевидні. Снаряди зі збідненим ураном жодного відношення до ядерної зброї не мають. Вони просто мають гарну горючість, що забезпечує високу бронебійну дію.

При цьому в країнах з розвиненою атомною промисловістю, що мають накопичені запаси збідненого урану, виробляти такі боєприпаси обходиться значно дешевше, ніж з інших матеріалів (наприклад, з вольфраму).

Цікаво, що в самій росії ще у 2018 році писали, що «модернізований танк Т-80БВМ отримає можливість стріляти боєприпасами із сердечником зі збідненого урану». І нічого.

А щодо справжньої уранової загрози, то москві слід звернути увагу не на Лондон, а на Тегеран, який в останній час, цілком ймовірно, не збіднює, а збагачує уран за допомогою центрифуг на своєму підземному заводі в Натанзі.

Державне телебачення Ірану повідомило, що країна почала збагачувати уран до 60-% чистоти на своєму ядерному об’єкті у Фордо. Телевізійна мережа SNN оголосила про це 22 листопада минулого року, через день після того, як МАГАТЕ ухвалило резолюцію, що закликає Тегеран співпрацювати з розслідуванням появи слідів урану, виявлених на трьох незаявлених об’єктах.

Як пише Reuters, Іран вже збагачує уран до 60% на інших своїх об’єктах, що поки що значно нижче від близько 90%, необхідних для виробництва зброї, але вже значно вище від 20%, які він виробляв до угоди 2015 року з великими державами про обмеження збагачення на рівні 3,67%.

У 2022 році саме в Кремлі, до речі, не підтримали резолюцію МАГАТЕ, в якій містилася критика у бік Тегерана за відмову допустити інспекцію слідів урану, виявлених у частині незадекларованих його ядерних об’єктів. І після цього рф відправила до Ірану делегацію для огляду дронів-камікадзе, які пізніше були помічені в Україні

Ось де справжні сходинки до ядерної війни.

Під балачки «за мир» з Сі путін атакував Одесу

І наостанок про найголовнішу подію в росії. Зветься вона Китай. Інших подій в житті «великої країни» протягом останніх двох днів не спостерігалося, що тільки підкреслює усю її «велич». 

Адже те, що наговорив та підписав путін за підсумками переговорів із Сі Цзіньпіном, залишає чітке враження, що москва дійсно незабаром стане для Пекіна тим, ким зараз для неї самої є Мінськ.

Втім про російсько-китайські домовленості іншим разом. А стосовно України путін 21 березня відзначив, що «багато положень китайського мирного плану можуть бути взяті за основу для врегулювання в Україні, коли до нього будуть готові Захід та Київ».

НАСПРАВДІ, Сі заявив, що «позиція Китаю щодо України ґрунтується на статуті ООН». Але росЗМІ цю цитату старанно оминали.

До того ж серед 12 загальновідомих китайських пунктів мирного плану по Україні, найперший – про суверенітет, незалежність та територіальну цілісність усіх країн відповідно до принципів норм міжнародного права та Статуту ООН. 

Дії Кремля в цей, головний, пункт китайського плану не вписуються, а без нього решта 11, за великим рахунком, не варті уваги.

На підтвердження цього, в той час, коли путін підіймав келих за «мир у всьому світі» – на Одесу була здійснена ракетна атака. Місцеві чули характерні звуки й тих самих іранських дронів.

Саме тому, всі розмови путіна про мир у всьому світі лише балачки. Це підкреслив і радник голови Офісу президента Михайло Подоляк: «Будь-яка спроба «заморозити конфлікт», перевести його в затяжний формат, «припинити вогонь» означатиме одне – наявність незакінченої війни, що тліє в серці Європи, та постійне роз’їдання основ глобальної безпеки. Робіть правильні висновки і не вживайте слово «мир» в ru-інтересах».

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-