Дмитро Герега, командувач Сил підтримки ЗСУ
За два попередні роки війни побудовано до тисячі опорних пунктів, з початку 2024 року - кілька тисяч
14.05.2024 13:36

Сили підтримки ЗСУ виконують низку критичних завдань, без яких українські захисники не мали б можливості ефективно виконувати свою роботу на лінії фронту. Як будуються оборонні лінії та які ще завдання виконують Сили підтримки ЗСУ – в бліц-інтерв’ю Укрінформу розповів новопризначений  Командувач Сил підтримки Збройних Сил України генерал-майор Дмитро Герега.

- 9 травня Президент України Володимир Зеленський призначив вас  командувачем Сил підтримки Збройних Сил України. Які основні задачі перед вами стоять та які пріоритети в роботі?  

- «Сили підтримки – це окремий рід Сил Збройних Сил України, що об`єднує п'ять основних військових компонентів: інженерні війська, війська радіаційного, хімічного та біологічного захисту (РХБЗ), військово-топографічну службу, гідрометеорологічну службу та кінологічну службу. На інженерні війська під час ведення бойових дій покладено широкий спектр завдань, основними з яких є проведення інженерної розвідки на місцевості, фортифікаційне обладнання позицій військ та їхнє маскування, обладнання й утримання десантних та поромних переправ через водні перешкоди, влаштування інженерних загороджень та пророблення проходів в інженерних загородженнях противника, а також розмінування місцевості від вибухонебезпечних предметів. Наші саперні підрозділи щодня виконують завдання з очищення місцевості від вибухонебезпечних предметів, відновлення об’єктів транспортної інфраструктури на деокупованих територіях та надають допомогу місцевому населенню.

Основна наша складова – це інженерні війська, які виконують найбільший відсоток завдань Сил підтримки, в основному з фортифікаційного обладнання.

- Розкажіть більш докладно про роботу щодо підготовки фортифікаційних споруд.

- Інженерно-позиційні підрозділи Сил підтримки здійснюють заходи з фортифікаційного обладнання на визначених рубежах. Наші інженерні війська – не єдиний суб`єкт, який здійснює форт обладнання. Зокрема, Держспецтрансслужба Міністерства оборони України й обласні військові адміністрації мають свої завдання за цим напрямком та розбудовують і нарощують фортифікаційне обладнання. До речі, про це є відповідна постанова Кабінету Міністрів України, в якій чітко все прописано – хто і за що відповідає. Це пов`язано з тим, що воїни інженерних військ часто під обстрілами здійснюють такі заходи, і цивільного підрядника, який не є військовослужбовцем, на другу лінію не відправиш.

- Чи контролюєте ви стан споруд після завершення будівництва?

- Заходи з фортифікаційного обладнання – це постійний процес, навіть коли, умовно, все буде побудовано, все одно ми будемо укріплювати та покращувати лінії оборони. Наші інженерно-позиційні підрозділи будують опорні пункти на другій лінії оборони, які потім передають механізованим з`єднанням.

Також ми встановлюємо сучасний протидроновий захист, детально не буду розповідати, щоб не розкривати всі секрети росіянам, але те, що наші підрозділи будують – врятує багато життів наших солдат.

- Іноді нарікають, що під час будівництва мало використовується бетонних конструкцій.

- Так, часто в мережі бачу коментарі, що треба залити все бетоном. Будівництво опорного пункту – це наука. Так, ми використовуємо дерево при будівництві ходів сполучень, а для вогневих споруд (бункерів) – бетон. Пояснюю чому.

Дерево простоїть 2-3 роки, воно легко замінюється, швидко монтується і при влучанні снаряда не дає стільки уламків на відкритому просторі, як дасть бетон.

Наші опорні пункти рятують багато життів піхотинців і наші інженери-позиційники важко працюють, бо знають, що їхня праця відіграє значну роль в обороні України від росіян.

- Чи завдає ворог удари по нашим військовим, які зводять захисні споруди?

- Будівництво опорних пунктів на другій лінії – це небезпека для життя, коли росіяни бачать, як працюють наші землерийні машини – вони одразу намагаються їх знищити. Для них інженерна техніка – це пріоритет. За період 2022-2023 років інженерними військами Сил підтримки було побудовано до тисячі опорних пунктів. З початку 2024 року вже побудовано декілька тисяч опорних пунктів.

Будівництво активно триває. І я впевнений, що робота інженерних військ Сил підтримки врятує якнайбільше життів нашої піхоти, забезпечить стійку оборону, а наші “сюрпризи” зроблять потік пакетів на Росію безкінечним.

Довідково:

Командувач Сил підтримки Збройних Сил України генерал-майор Герега Дмитро Михайлович народився в Хотинському районі Чернівецької області.

У 1993 році закінчив Кам`янець-Подільське вище військово-інженерне командне училище. Проходив службу на посадах командира взводу, інженерно-саперної роти, начальника штабу, заступника командира батальйону, командира батальйону та командира 12 інженерного полку, начальника відділу оперативного забезпечення штабу 8 армійського корпусу, начальника управління оперативного забезпечення оперативного командування “Північ”.

Ірина Кожухар, оглядач

Фото надало командування Сил підтримки ЗСУ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-