Битва за Україну. День сімсот вісімдесят сьомий

Битва за Україну. День сімсот вісімдесят сьомий

Укрінформ
Палата представників США проголосувала за законопроєкт про допомогу для України на майже 61 млрд доларів

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот вісімдесят шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 20 квітня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Палата представників США проголосувала за законопроект про допомогу для Україні на майже 61 млрд доларів.  Далі законопроект має підтримати Сенат і підписати президент Байден - Укрінформ. Також Палата представників ухвалила законопроект про використання для України заморожених російських активів

Президент Зеленський сказав в інтерв’ю бразильським журналістам

  • переконаний, що російський правитель Володимир Путін боїться України, бо є невпевненим у собі. Він підкреслив, що, незважаючи на втому, українці не збираються опускати руки й капітулювати перед РФ.
  • Україна зацікавлена в активній участі Бразилії та, зокрема, Президента Лули да Сілви в першому Глобальному саміті миру, який відбудеться у Швейцарії в червні.
  • найближчими місяцями Україна має підписати двосторонні угоди у сфері безпеки з США, країнами Північної Європи та однією з Балтійських країн.
  • заявляє про подвійні стандарти з боку союзників щодо захисту України та Ізраїлю від повітряних атак і виступає за те, щоб авіація союзників збивала російські ракети, які летять по Україні.

Новий командувач оборони Данії Майкл Віґґерс Гілдґаард прибув до України та зустрівся з головнокомандувачем Збройних Сил України Олександром Сирським та міністром оборони Рустемом Умєровим. Вони обговорили нагальні потреби української армії  – Укрінформ.

Масштабна атака безпілотників у восьми областях РФ – це спільна операція СБУ, ГУР МОУ та Сил спецоперацій ЗСУ. Уражено як мінімум три електропідстанції та база зберігання пального, де зайнялися пожежі. Після атак у деяких районах виникли проблеми зі світлом та водопостачанням - Укрінформу повідомили джерела у правоохоронних органах.

ЦИТАТА

Володимир Зеленський, президент України: «За 30 років існування незалежної України Росія робила все, щоб наша держава не розвивалася. Щоб зброя віддавалася, щоб заводи оборонно-промислового комплексу були знищені. Ми відновили виробництво артилерії, артилерійських снарядів, ракет. Ми налагодили масове виробництво дронів і систем радіоелектронної боротьби»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

На лівобережжі Дніпра, на тимчасово окупованій Херсонщині, ворог здійснив 7 штурмів в напрямку плацдарму біля Кринок. Зазнавши втрат, відійшов на свої вихідні позиції – Сили оборони півдня

У суботу на фронті відбулося 91 бойове зіткнення, найбільше на Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 25 атак, на Авдіївському – 18, на Новопавлівському – 17 – Генштаб.

Українські військові 16 квітня завдали удару по командному пункту 331-го парашутно-десантного Костромського полку 98-ї повітряно-десантної дивізії російської армії у місті Бахмут. Внаслідок цього удару було ліквідовано 8 офіцерів РФ – ЗМІ.

Збиття російського Ту-22М3 вплине, перш за все, на командування повітряних сил рф, зокрема їхнє бачення застосування такого типу ракетоносіїв. Їм доведеться змінювати тактику. Переглянути застосування її або збільшити дальність, звідки вони запускають свої ракети по наших містах, отже, їм доведеться переглянути і парк ракет, які у них є - Ілля Євлаш, речник Повітряних Сил

Литва у суботу, 20 квітня, оголосила про передачу українським збройним силам легкого штурмовика L-39ZA у розібраному вигляді, обладнання вже прибуло в Україну - Міністерство оборони Литви.

Добровольці Російського добровольчого корпусу анонсували нові рейди на територію Росії. Їхня основна мета - відкриття другого фронту в РФ, щоб Путін почав перекидати війська з тих напрямків, де важко українським бійцям – ЗМІ.

***

Внаслідок чергового ракетного удару по Одесі зруйновано житлові будинки, 3 людини отримали поранення, серед яких дитина - ОВА

Ворог обстріляв багатоповерхівку та кілька приватних будинків у Вовчанську Харківської області. Внаслідок обстрілу загинули двоє людей і ще двоє поранені – ОВА.

У Дніпрі завершено аварійно-рятувальні роботи, унаслідок російської атаки у місті загинуло три людини, 24 – постраждало – ОВА.

Унаслідок збройної агресії РФ в Україні загинули 545 дітей та понад 1298 дістали поранення – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський підписав указ "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 квітня 2024 року "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі Інтернет" – сайт президента.

Акціонерне товариство "Укрзалізниця" в тестовому режимі повертає до Одеси швидкісний поїзд Інтерсіті+ - Укрзалізниця.

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній 19 квітня зустрівся у своїй резиденції – Митрополичому домі – з начальником Головного управління розвідки Міністерства оборони генерал-лейтенантом Кирилом Будановим, йшлося про духовну підтримку українських воїнів та розвиток інституту капеланства – Укрінформ.

У театрі імені Івана Франка після вистави «Украдене щастя» урочисто вручили Національну премію імені Тараса Шевченка творчій групі фільму «20 днів у Маріуполі» - Мінкультури

Шість пунктів пропуску через українсько-румунський кордон, що знаходяться на території Чернівецької області, увійшли до Генерального плану розвитку прикордонної інфраструктури на автомобільних пунктах перетину кордону, який розробили Україна та Румунія – ОВА.

Сухопутні війська ЗСУ повідомили, що на відео, яке ймовірно зняте з боді-камери поліцейського після розстрілу патруля на Вінниччині, присутні військові однієї з бригад - Сухопутні війська. У Вінницькій області знайдено авто ймовірних нападників, і на тому ж місці були виявлені боєприпаси. У прокуратурі підтвердили, що розшукувані підозрювані - військові. 20 квітня, близько 2 години ночі у Гайсинському районі Вінницької області двоє чоловіків відкрили вогонь по поліцейських, від отриманих поранень загинув 20-річний поліцейський, його напарник поранений.

Дефіциту електроенергії в енергосистемі країни не прогнозується, у Харківській області та в місті Кривий Ріг Дніпропетровської області продовжують діяти мережеві обмеження – Міненерго.

Парк-памʼятка «Межигір’я» у травні відкриє свої двері для відвідувачів, вперше за десятиріччя всі прибутки від його роботи скерують до державного бюджету - пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

***

У І кварталі 2024 року сума успішних торгів з продажу активів банків, що ліквідуються, становила 703 млн гривень - пресслужба Фонду гарантування.

За сприяння USAID АГРО Лохвицький комбікормовий завод, що на Полтавщині, розширює потужності для переробки зерна кукурудзи та гороху - тут збудують круп'яний завод - Програма USAID АГРО.

Для Дніпропетровщини на цей рік передбачили понад 3,2 млрд гривень у межах економічної платформи «Зроблено в Україні» - ОП.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Німеччина розглядає можливість купівлі чотирьох додаткових систем протиракетної оборони Patriot вартістю 1,2 мільярда євро (1,3 мільярда доларів) на додаток до чотирьох замовлених урядом канцлера Олафа Шольца в березні - Bloomberg

У пунктах пропуску «Шегині – Медика» та «Краківець – Корчова» відновлено рух вантажних транспортних засобів – ДПСУ. У пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» з 21 квітня частково відновлять пропуск вантажівок.

США прийняли прохання влади Нігеру про виведення американських військ з країни. Домовленості передбачають, що найближчими днями до Нігеру прибуде американська делегація для узгодження деталей. Раніше цю країну залишили французькі військові - Le Monde.

Президент Європейської ради Шарль Мішель сподівається, що атака Ізраїлю на Іран у п'ятницю буде останнім витком в нещодавній ескалації напруги між двома країнами. На його думку, наступні "години та дні" будуть критично важливими - Euronews. Як повідомляє ABC News, Ізраїль під час удару по території Ірану 19 квітня використав три ракети. Ізраїльські військові цілилися по радарному комплексу ППО  поблизу міста Ісфахан, де розташовані основні ядерні об’єкти. За попередньою оцінкою, удар вивів радарний комплекс з ладу, але це не остаточні дані.

США запровадили санкції проти компаній з Китаю та Білорусі за постачання Пакистану компонентів, що використовуються в балістичних ракетах - Jerusalem Post.

Очільник правлячої партії «Грузинська мрія» Іраклій Гарібашвілі заявив, що влада країни зможе швидко скасувати закон про «іноагентів» у разі прийняття Грузії в Європейський Союз -  Эхо Кавказа.

ВОРОГ

Росія у 2023 році видала 3037 віз громадянам Непалу, що стало абсолютним рекордом. Ймовірно, це пов’язано з вербуванням на фронт для війни з Україною - «Медіазона».  Самим поширеним приводом для оформлення візи став «туризм» - 1756, «робота» - 660, «здобуття освіти» - 459. Такої кількості віз громадянам Непалу Росія не видавала навіть до пандемії коронавірусу.

Поставки російського вугілля до Китаю, які почали стрімко зростати у 2022 році, коли західні країни припинили торгівлю з Москвою через війну в Україні, постраждали від нещодавніх санкцій США щодо провідних російських експортерів СУЕК та Мечел та відновлення Китаєм імпортних мит у розмірі 3-6 % цього року – ЗМІ.

Через посилення перевірок призовників вартість оформлення військового квитка на чорному ринку в Москві зросла до 10 тисяч євро або 1 млн рублів. Порівняно з минулим роком сума збільшилася вдвічі - Baza.

Слідчий комітет РФ розслідуватиме розкрадання грошей, які були виділені на відновлення пам’ятників "Великої вітчизняної війни" на ТОТ Луганської області – ЦНС.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-