Смерть на кінчиках пальців

Смерть на кінчиках пальців

Репортаж
Укрінформ
На фронті пліч-о-пліч з військовими б'ють ворога поліцейські 

Спецпризначенці поліції сьогодні нарівні з іншими складовими підрозділами Сил оборони беруть участь у штурмових діях, коригують вогонь, ведуть розвідку у тилу ворога, знищують супротивника. За словами начальника Головного управління Національної поліції у Запорізькій області Артема Киська, особовий склад поліції виконує як основні обов'язки, так і додаткові функції, характерні для прифронтових територій: проводять евакуацію, супроводжують гуманітарні місії, документують наслідки ворожих обстрілів та інші злочини окупантів.

- Крім цього, наші поліцейські виконують разом із співробітниками СБУ завдання контр-диверсійних заходів, це по-перше, і по-друге, бійці нашого спецпідрозділу безпосередньо беруть участь у бойових діях на передовій. Це і мінометні розрахунки, це снайперські групи та підрозділи FPV дронів, а також інші завдання військового командування. Перевагою наших фахівців є те, що вони є місцевими жителями, добре знають місцевість, посадки, балки, дороги, що, звісно, допомагає їм виконувати бойове завдання та покладену на них бойову роботу, – пояснив специфіку роботи своїх підопічних Артем Кисько.

ЗБРОЯ СЬОГОДЕННЯ

На війні всі тільки й кажуть про БПЛА та FPV,  тож я, користуючись нагодою, набиваюся до них на роботу. Старший групи, він же старший лейтенант поліції, начальник відділу БПЛА з позивним «Іной» розповів, що його відділ у запорізькому спецпідрозділі створено лише 1 січня, але вже повсюдно літає, виконує бойові завдання – виявляє та знищує ворожі позиції, коригує вогонь мінометних розрахунків підрозділу та виявляє ворожі БПЛА. «Іной» підтверджує загальну думку, що FPV дрони вже давно зброя сьогодення.

Красиві картинки, що гуляють в інтернеті, до яких звикли цивільні, показують фінальну фазу в роботі екіпажу – коротку та ефектну. Все здається легким і невимушеним - яскрава красива смерть, не бій, а пригода, не життя, а комп'ютерна гра.

Реалії зовсім інші. Швидко проїжджаємо руїни Орєхова. Прифронтове бездоріжжя дереться через убиті села. Звичний для спецпризначенців маршрут розбавляють нові прильоти, тільки встигай маневрувати. Мертвий краєвид оживляє гуркіт артилерії – виходи аукаються приходами. Упираємося в посадку, глушимо двигун, маскуємо транспорт і далі кілька кілометрів до заздалегідь обраної позиції - швидким кроком. Все на руках – антени, щогли, дрони, заряди, старлінк, екофлоу, броня, зброя, мінімальний запас їжі, інструмент. Добре, коли мороз, але з нашими зимами частіше по бруду.

Позиція має бути, перш за все, досить безпечною, прихованою від супротивника і знаходитися на висоті. Висота - головне для стійкої роботи антени, що у свою чергу є обов'язковою умовою для майбутніх польотів.

Екіпаж по роботі на FPV дронах складається з командира підрозділу, пілота, заряджання та водія, плюс група антидронового прикриття.

СЕКРЕТИ ДРОНОВОДНОЇ КУХНІ

Сьогодні поліцейський підрозділ FPV працює у парі з аналогічним екіпажем Нацгвардії. Хочуть відпрацювати злагодженість взаємодії дружніх підрозділів, поділиться досвідом, секретами дроноводної кухні, підготуватися до майбутніх польотів дуплетом, коли ціль уражається двома дронами. Ну і сьогодні «Кіт», досвідченіший пілот Нацгвардії, додасть впевненості «Чечні», у якого сьогодні перший бойовий виліт.

На позиції всі працюють швидко і чітко, піднімають антени, тягнуть кабель, перевіряють зв'язок, готують дрони і заряди (кілька видів, залежно від цілі, що вражається), і чекають інформацію від аеророзвідки про ціль. Ціль є, бронюють канал у закритому чаті.

Зарядник готує виліт. Пішли команди:

– Борт готовий.

- Від гвинта.

- Відео є.

- Телеметрія є.

- Детонатор підключено.

- Запобіжник знятий.

- Запуск двигуна.

- Завад немає, злет.

– Є зліт.

ПЕРША ПЕРЕМОГА “ЧЕЧНІ”

Першим летить «Кіт», мета  - БК, але його FPV потрапляє у сектор впливу ворожого РЕБа – зв'язок зник, втратили дрон. Усі засмучені.

Черга «Чечні». Йому 21 рік, у поліцію прийшов у 19-ть напередодні повномасштабного вторгнення. Типовий ботан, у школі захоплювався комп'ютерними іграми, звідси і потяг до FPV. Юнацька забава стала в нагоді у дорослому житті, а ігрові навички допомагають вбивати ворога. Пройшов навчання у школі дронів – ще вчора були симулятори, навчальні польоти, а сьогодні перший бій. За нього всі по-хорошому переживають.

Часте дихання, тунельний зір - в окулярах пілота лише вузька область перед собою, колеги ведуть по картинці з Мавіка аеророзвідки, підказують маршрут, орієнтують у просторі, шукають мету.

- Є ціль, додаткове коло, ліворуч, ліворуч, вниз, вниз…

І ось тут, при атаці, настає момент істини. Все залежить від руху рук пілота, вони  - кульмінація всієї роботи цілого екіпажу, навіть не руки, а кінчики пальців, що рухають джойстик, ці рухи є ключовим моментом протистояння, вони дарують заслужену смерть окупанту.

- Добре!

Ціль вражена. «Чечня», запорізький поліцейський, молодий пілот здобув свою першу перемогу на FPV дроні.

Дмитро Смольєнко, Запоріжжя

Фото Дмитра Смольєнка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-