Морська база РФ в Абхазії буде законною ціллю для Сил оборони - Неїжпапа

Морська база РФ в Абхазії буде законною ціллю для Сил оборони - Неїжпапа

Укрінформ
Морська база в Абхазії, яку будує РФ, буде законною ціллю для Сил оборони України.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю виданню «Українська правда» заявив Командувач Військово-морських сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа.

«Для нас законна ціль – будь-який корабель, який несе Андріївський прапор Військово-морського флоту Росії. Де б він не був, у будь-якому місці світового океану», - наголосив Неїжпапа.

Він зауважив, що йдеться не зовсім про морську базу, а швидше про пункт базування для розосередження корабельного складу, який Росія тримає в Новоросійську та Севастополі.

«Не можна тримати весь флот на одній базі. Тим більше Новоросійськ не дуже приємний порт для базування через погодні умови, особливо взимку. Севастополь – дуже закрита бухта. Вона дуже географічно вдала для стоянки кораблів. Вона захищена від усіх вітрів, крім західного. Дуже символічно, до речі.

А в Новоросійську є дуже неприємні вітри, називаються бора. Це сильний вітер, який сходить з кавказьких гір, і через це в порту небезпечні стоянки. Крім того, в Новоросійську самі по собі небезпечні заходи в порт, і тому за певної погоди командиру корабля треба мати неабиякі здібності, просто щоб забезпечити навігаційну безпеку. Я не кажу про плавання чи там бойове застосування, у цьому порту незручно просто стояти кораблям. Тому, звісно, це проблема для Росії, яку вони зараз хочуть якось вирішити», - пояснив командувач.

Відповідаючи на питання на скільки Крим залишається комфортною базою для ЧФ РФ після успішних українських військових операцій, Неїжпапа підкреслив, що база в Севастополі дійсно є центром логістичного забезпечення російського флоту, і вона будувалась сторіччями.

«Там розосереджені боєприпаси, запаси пального, які заховані в горах, їх не так легко вразити. Там же знаходяться ракети "Калібр", бо є закриті системи їх зберігання. По-друге, у Севастополі – центр медичного забезпечення, великий шпиталь і таке інше. Там же побудовані всі освітні заклади. Тобто Севастополь – це такий стратегічний хаб», - відзначив командувач.

Читайте також: У Грузії відреагували на плани розмістити пункт базування ВМФ Росії в Абхазії

Він додав, що після окупації Криму майже весь ресурс, який був виділений на розвиток всього флоту РФ, йшов на Чорноморський флот. Росія готувалася до цієї війни, вона посилила ЧФ максимально: новітні фрегати, підводні човни, ракетні катери з «Калібрами».

«А Севастополь – це головна база, яка повністю задовольняє утримання флоту, ремонтну базу, це декілька ремонтних заводів, а ще ж аеродроми, і той же "Бельбек", і "Кача". У тому ж Новоросійську немає ні аеродромів, ні великих ремонтних заводів, ні таких місць зберігання озброєння тощо. Це за великим рахунком одна з причин, чому вони в Криму опинилися в 2014 році. Тому що без Севастополя тримати Чорноморський флот в Чорному морі вони б не змогли», - пояснив командувач.

Відповідаючи на питання, наскільки безпечно зараз росіяни можуть використовувати цей хаб, Неїжпапа наголосив, що комплекс заходів із застосуванням дронів СБУ, плюс ефективна робота Повітряних сил, берегових ракетних військ та Головного управління розвідки дозволило зменшити використання Севастополя як головної бази, а також і Феодосії.

Неїжпапа запевнив, що наразі триває робота над завданням Президента та Головнокомандувача Збройних сил, аби зробити неможливим використання росіянами морських баз у Криму.

Читайте також: Україна успішно прорідила російський військово-морський флот – і це ще не всі «сюрпризи»

Як повідомлялось раніше, 5 січня речник Військово-морських сил ЗСУ капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук в коментарі Укрінформу повідомив, що у 2023 році Сили оборони знищили щонайменше шість кораблів та катерів Чорноморського флоту РФ, а загальна чисельність втрат особового складу на знищених від початку повномасштабного вторгнення суднах може сягати 700 окупантів.

Фото: Alexey Neizhpapa, Facebook 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-