Білорусь будує військове містечко за 40 кілометрів від кордону з Україною

Білорусь будує військове містечко за 40 кілометрів від кордону з Україною

Укрінформ
Міноборони Білорусі будує нове військове містечко в Гомельській області, за 40 кілометрів від кордону з Україною. Будівництво першої черги має бути завершено у березні 2024 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє білоруська служба радіо «Свобода», що отримала паспортну фотографію об’єкта.

На початку 2023 року білоруські ЗМІ помітили, що за кошти державної інвестпрограми на 2023-2027 роки в Гомельській області біля кордону з Україною планується побудувати новий військовий табір і полігон. Планувалося, що в 2023 році на ці цілі з бюджету буде виділено 500 тисяч рублів ($150 тис), в 2024 і 2025 роках - 10 і 40 мільйонів відповідно. Проект мав стартувати в 2023 році і завершитися в 2027 році.

Будівництво нового військового об'єкта може бути пов'язане із заявами Олександра Лукашенка, зробленими в травні 2022 року. Тоді він оголосив про створення в Збройних Силах країни "Південного оперативного командування". За іншою версією, озвученою проєктом Motolko.help, там можуть дислокуватися військові Сил спеціальних операцій Білорусі.

Точне місце будівництва офіційно не розголошується. Проте джерела видання зафіксували будівництво на території колишнього піонерського табору «Чайка» в Гомельському районі. Це приблизно посередині між обласним центром Гомелем і районним центром Річиця. Звідси веде асфальтована дорога до кордону з Україною, до прикордонного переходу в Новій Гуті близько 40 кілометрів.

Читайте також: У Рязані згорів будинок племінника Путіна - ЗМІ

За словами співрозмовника, зараз на місці колишнього табору стоїть будівельна техніка, робітники прокладають комунікації. «Від міста до закладу по трасі тягнуть гнучку трубу, начебто для кабелю чи комунікацій зв’язку», – стверджує співрозмовник.

З паспорта об'єкта, розташованого на огорожі колишнього табору, випливає, що замовником будівництва є Управління капітального будівництва Збройних Сил Республіки Білорусь. Генеральний підрядник - Гомельський домобудівний комбінат БУ № 243. Проєкт розроблений Інститутом Військового Проєкту. Терміни будівництва першої черги містечка: жовтень 2023 – березень 2024.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці грудня Олександр Лукашенко заявив, що всю російську ядерну зброю, яку планували поставити до Білорусі, вже доставили.

Фото: радіо «Свобода»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-