Малюк розповів, хто виступив у ролі прототипа для дрона «Sea Baby»

Малюк розповів, хто виступив у ролі прототипа для дрона «Sea Baby»

Відео
Укрінформ
Голова Служби безпеки України Василь Малюк розповів, що прообразом українського надводного дрона "Sea Baby" був козацький малогабаритний корабель "Чайка".

Про це йдеться у фільмі з циклу "СБУ. Спецоперації перемоги", передає Укрінформ.

"Чайка" була доволі малогабаритною порівняно з ворожими кораблями, заявив Малюк. Завдяки цьому вона успішно маневрувала між ними й вже потім виконувала бойові задачі.

"Якщо дивитися на Sea Baby, який швидко рухається поверхнею водного дзеркала, він в цей момент дуже схожий на козацький човен. Наші пращури нас постійно надихають, і ми відчуваємо відповідний генетичний звʼязок", – сказав очільник контррозвідки.

Нагадаємо: Чайка - безпалубний веслово-вітрильний човен, що використовувався запорізькими козаками у XVI-XVII ст. Човен мав вигляд звичайної довбанки з нарощеними по боках за допомогою декількох рядів дошок бортами. Він міг бути завдовжки до 22 метрів і завширшки до 4 м.

Ззовні бортів кріпився пояс з оберемків очерету для покращення остійності човна. "Чайки" мали поперечні перегородки й лави, 10-15 пар весел, носове і кормове кермові весла і вміщували до 70 осіб. Могли бути озброєні щоглою з чотирикутним прямим вітрилом і декількома фальконетами (гармати малого калібру). 

Фото: пресслужба СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-