Битва за Україну. День шістсот двадцять п’ятий

Битва за Україну. День шістсот двадцять п’ятий

Укрінформ
ЗСУ в ніч на 10 листопада уразили два російські швидкісні десантні катери в тимчасово окупованому Криму. За місяць активних штурмів Авдіївки російська армія втратила близько 10 тисяч людей, понад 100 танків та сім літаків Су-25

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот двадцять п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 10 листопада 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   У Міністерстві оборони США заявили, що провести 17-ту зустріч Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") планують у середині листопада - Сабріна Сінгх, заступниця речника Пентагону.

-   Процес навчання українських льотчиків на F-16 йде за планом. Окремі пілоти вже проходять підготовку в небі з інструктором на бойових літаках - Юрій Ігнат, речник Повітряних сил

-   Уперше в історії держави-члени ООН відмовили Росії у праві здійснювати правосуддя від їхнього імені в Міжнародному суді ООН – Володимир Зеленський, президент України. За підсумками голосування в Радбезі до складу суду на дев'ять років були обрані Богдан Ауреску (Румунія), Сара Халл Клівленд (США), Хуан Робледо (Мексика), Хіларі Чарлзуорт (Австралія) та Тладі Діре (ПАР). Ці ж кандидати отримали необхідну кількість голосів у Генасамблеї ООН.

***

Війна в Ізраїлі

-   За минулу добу Україна евакуювала з сектору Гази ще 160 своїх громадян та 9 громадян Молдови - Володимир Зеленський, президент України

-   Армія оборони Ізраїлю у п’ятницю оголосила про шестигодинне вікно для евакуаційного коридору з півночі сектору Гази на південь – CNN. На територіях (COGAT), у четвер 80 тисяч людей перемістилися з півночі Гази через евакуаційний коридор.

-   У секторі Гази від початку бойових дій між Ізраїлем і ХАМАСом загинули 99 працівників Агентства ООН з надання допомоги палестинським біженцям на Близькому Сході (UNRWA) – ООН

-   Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) оголосила, що завдала удару по об'єкту в Сирії у відповідь на атаку безпілотника на школу в ізраїльському місті Ейлат - The Times of Israel.

ЦИТАТИ ДНЯ

Ріші Сунак, прем’єр-міністр Великої Британії: «Ми працюємо з нашими союзниками та партнерами, щоб надати вам необхідну підтримку для продовження тиску на путінські війська. Сьогодні я кажу Україні те ж, що й сказав тим солдатам (з України, що тренуються у Британії – ред.): ми будемо з вами до перемоги»

Анналена Бербок,  міністерка закордонних справ ФРН: «Підтримуючи Україну в кіберзахисті, ми також захищаємо себе… І ми робимо внесок у кіберпотенціал України, навчаючи персонал кібербезпеки... Безперечно, нам також є чого повчитися в України. На цей момент наші українські друзі, ймовірно, мають більше досвіду кіберзахисту, ніж усі ми разом узяті»

Андрій Єрмак, глава ОП: «Я думаю, ніхто не знає, коли закінчиться війна. Вона може закінчитися дуже раптово і саме для цього все робиться. Багато факторів, які впливають на це. Але дуже хотілося б, щоб усе-таки це сталося якомога скоріше. Якщо порівнювати, наприклад, із забігом на 100 метрів, я вважаю, що 70 метрів ми вже пробігли. Але ці останні 30 - вони найтяжчі. І якщо ти почав бачити себе переможцем, можна все програти»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Українські військові в ніч на 10 листопада уразили два російські швидкісні десантні катери в тимчасово окупованому Криму у селищі Чорноморське - ГУР. Катери класу "Серна" не підлягають відновленню.

-   За місяць активних штурмів Авдіївки російська армія втратила близько 10 тисяч людей, понад 100 танків та сім літаків Су-25 - Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ

-   Російські війська на Таврійського напрямку зазнали суттєвих втрат та формують зведені підрозділи із залишків особового складу - Олександр Штупун, речник об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку

-   Сили оборони України на Таврійському напрямку знищили російську реактивна систему залпового вогню БМ-21 "Град". Втрати ворога за добу становили 433 особи - Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія. Сили оборони продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку.

-   Українські війська перерізали дорогу Олешки-Нова Каховка (53 км на північний схід від міста Херсона) щонайменше у двох районах - Інститут вивчення війни (ISW).  ЗСУ станом на 9 листопада встановили безперервний контроль над позиціями від Антонівського залізничного мосту на північ від Пойми до Антонівського мосту на північ від Олешок (7 км на південь від Херсона та 4 км від р. Дніпро)

-   Цієї ночі ППО знищила 5 російських ударних БпЛА Shahed-136/131 та одну керовану авіаційну ракету Х-59 - Повітряні сили ЗСУ. Загалом було випущено шість ударних БпЛА Shahed-136/131 з району Приморсько-Ахтарська (Краснодарський край РФ), одну керовану авіаційну ракету Х-31 та одну КАР Х-59.  

-   У Великій Британії пройшли військову підготовку вже понад 30 тисяч українців у межах найбільшої програми такого роду у країні з часів Другої світової війни - пресреліз британського уряду

-   Військовому командуванню РФ, ймовірно, буде важко передислокувати боєздатне підкріплення для відповіді на українські операції, які тривають на лівому березі Херсонської області – ISW

-   Атака РФ по цивільному судну на Одещині свідчить про погану тактику застосування зброї з боку російського пілота – розвідка Британії. Цілком можливо, зазначає британська розвідка, що ракета Х-31 була запущена помилково, оскільки росіяни вважали, що цілять у військовий радар, сплутавши його з радаром на цивільному судні.

***

-   Український правозахисник, колишній журналіст ВВС і військовий Збройних сил України Максим Буткевич зник у російській каральній системі - ВВС News Україна. З кінця серпня 2023 року про місце перебування Буткевича нічого не відомо ні його адвокату, ні батькам. Листи і посилки, надіслані до нього у СІЗО тимчасово окупованого Луганська, повертаються.

-   Внаслідок обстрілів росіянами Херсонської та Донецької областей 2 людини загинуло, 7 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Президент України, Верховний головнокомандувач Володимир Зеленський провів засідання Ставки: уточнили плани для продовження активних дій, розподілу воєнного бюджету, рішення щодо захисту Херсона – сайт президента.

-   Комунікація України і Китаю непроста, але зараз ведуться перемовини, щоб відбулася зустріч лідерів двох країн – ОП

-   Нині формується кадровий резерв тих працівників медіа та сфери культури, які згодом поїдуть на деокуповані українськими силами оборони території боротися за розум та серця людей, які тривалий час змушені були жити за “російськими правилами” - Ростислав Карандєєв, т. в. о. міністра культури та інформаційної політики

-   10 листопада Кабінет міністрів ухвалив рішення про вилучення з Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення пам’ятників російському письменнику Олександру Пушкіну, командиру більшовиків Миколі Щорсу, а також іншим російським і радянським діячам - Міністерство культури та інформаційної політики.

-   У Вінницькій області зафіксовано 6 нових випадків захворювання на гепатит А, загальна їх кількість на вечір четверга сягнула 311 - ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

-   Шевченківський райсуд столиці не задовольнив  клопотання захисту бізнесмена  Ігоря Коломойського про зміну йому запобіжного заходу у зв’язку з погіршенням стану здоров’я – Укрінформ.

-   Міністерство культури та інформаційної політики України спільно з Національним демократичним інститутом (NDI) реалізовуватимуть нові проєкти у сфері стратегічних комунікацій та протидії дезінформації – сайт міністерства

-   Печерський райсуд столиці продовжив запобіжний захід народному депутатові Нестору Шуфричу , якому повідомили про підозру у держзраді, у вигляді тримання під вартою до 15 грудня включно - Укрінформ

***

-   Протягом січня-жовтня 2023 року в Україну імпортували товарів на суму $52,2 млрд, а експортували – на суму $29,8 млрд - Державна митна служба.

-   Від початку воєнного стану система Prozorro.Продажі допомогла заробити до бюджетів різних рівнів понад 20 млрд грн. - пресслужба Мінекономіки.

-   Українські аграрії станом на 10 листопада 2023 року зібрали 71,5 млн т нового врожаю зернових та олійних культур – Мінагрополітики. Збір зернових та зернобобових культур проведено на площі 9,84 млн га при врожайності 52,1 ц/га. Загалом уже намолочено понад 51,274 млн т зерна.

-   НЕК "Укренерго" 10 листопада здійснює експорт до Молдови, Румунії та Словаччини, імпорт - зі Словаччини та Румунії – Укренерго

-   У державному бюджеті на 2024 рік на галузь Міністерства оборони України загалом передбачено 1 трильйон 164 мільярди 48 мільйонів 728 тисяч 400 гривень - Міноборони.

-   862 мільярди гривень або 74,1% підуть на утримання військовослужбовців Збройних сил України і Державної спеціальної служби транспорту. 265,4 мільярда гривень або 22,8% передбачені на закупівлю зброї, техніки, БПЛА та боєприпасів, а також відновлення пошкодженої під час бойових дій техніки. 36 мільярдів гривень або 3,1% виділені на експлуатаційні витрати та відновлення інфраструктури ЗСУ. 663,7 мільйона гривень або 0,06% заплановані на забезпечення роботи апарату Міноборони.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що розраховує на досягнення прогресу Збройними силами України у боротьбі проти російських окупантів, але попереджає, що прогрес буде досягатися важко – dpa

-   Міністерство закордонних справ Канади запровадило санкції проти дев’яти фізичних та шести юридичних осіб із Росії та організацій, які займаються поширенням кремлівської дезінформації та пропаганди - канадське МЗС. До санкційного списку потрапили колишній голова МЗС Росії Ігор Іванов, шестеро російських істориків і політологів, радник Шойгу Андрій Ільницький та дружина молдовського олігарха-утікача Ілана Шора Сара Шор (відома як співачка Жасмін).

-   США продовжать у найближчій перспективі виділяти пакети оборонної допомоги Україні у межах президентських повноважень (PDA), при цьому Пентагон закликає Конгрес ухвалити додаткове фінансування якомога скоріше – Пентагон

-   Нідерланди мають намір до кінця року відправити в Румунію всі обіцяні винищувачі F-16 для навчання українських пілотів, загалом ідеться про 18 машин - Онно Ейхельсхейм, командувач збройних сил Нідерландів

-   Верховний суд Франції 10 листопада відхилив апеляцію української сторони та постановив, що український мільярдер Костянтин Жеваго не повинен бути екстрадований за звинуваченнями в розтраті у справі банку "Фінанси та кредит" - Reuters

-   Постпред України при ООН Сергій Кислиця вважає, що немає жодного постійного члена Радбезу ООН, який був би готовий говорити про долю Росії в цьому органі - ВВС

-   Європейський Союз поінформував країни-члени, що навряд чи зобов'язання щодо надання Україні 1 мільйона артилерійських боєприпасів до березня 2024 року буде виконано. Наразі Україні передали близько 30% обіцяної кількості боєприпасів - Bloomberg

-   Об’єднані Арабські Емірати погодилися обмежити реекспорт до Росії товарів подвійного призначення, які використовуються у військових цілях проти України - Bloomberg

-   Франція звинуватила Росію в дезінформаційній кампанії у вигляді поширення в соцмережах зображень з малюнками зірок Давида, які з'явилися на будинках у Парижі - Міністерство закордонних справ країни.

-   Литовський парламент визначився з часом проведення президентських виборів – перший тур відбудеться 12 травня наступного року, другий, у разі потреби, - за два тижні, 26 травня - LRT.

-   Чотири опозиційні сили Польщі (“Громадянська коаліція”, “Польща 2050”, Польська селянська партія, “Нова лівиця”) підписали в п'ятницю коаліційну угоду, що відкриває перед ними шлях до створення правлячої більшості у Сеймі і формування уряду країни – ЗМІ.

-   Державний департамент США дав «зелене світло» на продаж Румунії 54 бойових танків типу M1A2 Abrams - сайт Управління воєнного співробітництва Міністерства оборони США (DSCA).

-   Прем'єр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Євросоюз не повинен починати переговори з Україною про членство в ЄС, це "чітка" позиція Угорщини - Reuters

ВОРОГ

-   Путін у ніч на 10 листопада після візиту до Казахстану заїхав у Ростов-на-Дону та відвідав штаб Південного військового округу - РИА Новости.

-   Уряд Росії припиняє дію угоди з урядом Японії про співробітництво з метою ліквідації ядерної зброї, що підлягає скороченню - розпорядження уряду.

-   Російська влада вирішила зняти надбавки за роботу «у складних умовах» з колаборантів - працівників окупаційних адміністрацій на ТОТ України - Центр нацспротиву

-   У регіонах Росії брак обладнання для стільникових мереж почав позначатися на швидкості мобільного інтернету - за рік показник знизився з 20 Мбіт/с до 18,7 Мбіт/с - "Известия".  Водночас у Москві швидкість зросла більш ніж на 20%, до 63 Мбіт/с (2022-го показник становив 51 Мбіт/с).

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-