Битва за Україну. День шістсот шістнадцятий

Битва за Україну. День шістсот шістнадцятий

Укрінформ
Президент США Байден накладе вето на законопроект щодо надання Ізраїлю допомоги, у якому немає допомоги для України. МЗС: із Сектора Гази готуються евакуювати українців

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот шістнадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 1 листопада 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Білий дім заявив, що президент Байден накладе вето на законопроєкт, запропонований республіканцями Палати представників, щодо надання Ізраїлю 14,3 мільярда доларів допомоги - Bloomberg. Причиною є, зокрема, те, що допомога Ізраїлю в цьому законопроєкті буде оплачена за рахунок скорочення фінансування Податкової служби. Також цей пакет відхиляється від стратегії Білого дому, який хоче забезпечити допомогу Україні та Ізраїлю в одному законодавчому акті.

-   Американські сенатори від обох партій заявили про підтримку фінансування України, висловивши сумніви щодо плану республіканців Палати представників розділити пакет допомоги для Ізраїлю та України.

***

Війна в Ізраїлі

-   Із сектору Гази розпочалася евакуація іноземних громадян через пропускний пункт "Рафах" між Газою і Єгиптом - посольство України в Єгипті. Україна розпочала підготовчий етап евакуації українців із сектору Гази на тлі рішення влади Єгипту дозволити виїзд іноземців. Кількість людей, які бажають евакуюватися, зросла до 358-ми. Українці, які дістали поранення в секторі Гази, не можуть бути транспортовані з медичних міркувань.

-   Армія оборони Ізраїлю має величезні досягнення у своїй наземній операції в Секторі Гази - Йоава Галант, міністр оборони Ізраїлю. Мета ЦАХАЛу полягає у виявленні підземних тунелів і витісненні з них терористів. 15 солдатів ЦАХАЛу загинули в ході наземної операції.

-   США та Ізраїль вивчають декілька варіантів майбутнього сектору Гази після того, як  ізраїльським силам вдасться витіснити ХАМАС – Bloomberg. Один із варіантів включає можливість створення багатонаціональних сил, до складу яких можуть увійти американські війська.

-   Голова уряду Ізраїлю Беньямін Нетаньягу звернувся до своїх співвітчизників та заявив, що попереду країну очікує довга та важка війна - The Times of Israel.

-   Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган пропонує провести міжнародну конференцію з метою створення нового механізму безпеки для досягнення миру між Палестиною та Ізраїлем – Укрінформ. Туреччина готова бути гарантом при виконанні домовленостей.

-   Бойове крило палестинської терористичної організації ХАМАС заявило посередникам, що звільнить деяких іноземних заручників, утримуваних у секторі Газа - Al-Jazeera.

ЦИТАТИ ДНЯ

Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО: «Наближається нова зима, і ми повинні очікувати нових атак на джерела енергії та іншу критичну інфраструктуру. Немає ознак того, що Росія планує мир. Навпаки, вони планують нову війну. Тому ми повинні продовжувати підтримувати Україну. Це означає більше зброї. І я кажу це тому, що хочу миру в Україні».

Ніколас Окотт, старший військовий радник делегації Великої Британії в ОБСЄ: «Жахлива війна Росії проти України триває вже у 200 разів довше, ніж Росія прогнозувала. Вона говоритиме про військові успіхи, хоча зараз контролює лише половину української території, яка була у неї на початку кампанії. Вона може навіть показати кілька одиниць техніки НАТО на обов'язковому слайд-шоу, ніколи не визнаючи, що Росія вже втратила 5000 танків у цій катастрофічній кампанії».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Втрати росіян на Таврійському напрямку за добу склали понад 380 осіб та 32 одиниці військової техніки. Українські воїни стійко тримають оборону на Авдіївському напрямку - Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія»

-   ЗСУ продовжують наступальні операції на Мелітопольському  та Бахмутському напрямках – Генштаб. Російські війська проводили наступальні операції вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна, але не здійснили жодних заявлених або підтверджених просувань 31 жовтня.

-   Стратегічних успіхів на Куп‘янському напрямку ворог не має. Сили оборони України дають гідну відсіч та зривають спроби ворога просуватися вперед - Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ ЗСУ

-   На Арабатській Стрілці на ТОТ Херсонської області є попадання по місцях розміщення російських військових - телеграм-канал Генічеськ ua. Згодом з'явилася інформація, що ЗСУ завдали ракетного удару по штабу окупаційного угруповання "Дніпро", де саме тривала нарада загарбників.

-   Російська армія після удару ATACMS по аеродрому перекинула гелікоптери Ка-52 і Мі-8 з окупованого українського Бердянська в російський Таганрог - Defense Express.

***

Атака по Україні

-   Сили ППО вранці 1 листопада збили дві керовані авіаційні ракети Х-59, якими російські війська намагались завдати удару по Одеській області - Сили оборони півдня України

-   У ніч на 1 листопада ППО вночі знищила одну керовану ракету та 18 із 20 «Шахедів» - Повітряні сили ЗСУ

-   Війська РФ атакували Полтавщину безпілотниками - поцілили по нафтопереробному заводу в Кременчуці. На підприємстві виникла пожежа, її вже ліквідували рятувальники – ОВА. Попередньо без постраждалих. Інформація про руйнування з’ясовується. Підприємство не працює.

***

-   Вороги обстріляли центр Херсона – загинула співробітниця міської військової адміністрації, ще двоє людей дістали поранення – ОВА.

-   Унаслідок обстрілів російськими військами Харківської, Херсонської та Донецької областей минулої доби 3 людини загинуло, 14 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Президент Зеленський провів підсумкову нараду третьої зустрічі радників із питань національної безпеки та радників із зовнішньої політики щодо імплементації Формули миру, яка відбулася 28-29 жовтня на Мальті - пресслужба Офісу Президента. У зустрічі взяли участь представники 66 країн і міжнародних організацій зі всіх континентів. Це на 24 делегації більше, ніж на попередній зустрічі в Джидді.

-   Директорат Єврокомісії з питань мобільності (DG MOVE) на переговорах із Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури запевнив, що Угода про лібералізацію перевезень між Україною та Євросоюзом (ЄС) діятиме до липня 2024 року - Сергій Деркач, заступник міністра. Раніше польські перевізники пригрозили з листопада перекрити всі пункти пропуску з українською стороною через надмірну конкуренцію після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та ЄС.

-   Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко заявив, що потрібно перевірити всі викладені у розслідуванні ЗМІ факти щодо заступника голови Національної поліції Дмитра Тишлека. Комісія МВС вже почала службову перевірку - Укрінформ. Видання Bihus.Info оприлюднило розслідування про те, що дружина заступника голови Нацполіції Дмитра Тишлека станом на літо цього року не позбулася російського паспорта, а він користується нерухомістю та автомобілем родини партнера очільника ростовського кримінального угруповання.

-   В Україні з грудня запрацює закупівельна агенція «Державний оператор тилу», яка забезпечуватиме українських військових харчуванням - Дмитро Кліменков, заступник міністра оборони України.

-   У Сумах утворили міську військову адміністрацію, її керівником призначений Олексій Дрозденко – указ президента

-   Вранці у середу, 1 листопада, правоохоронці проводять низку обшуків у народного депутата Олександра Дубінського – ЗМІ. Правоохоронці перевіряють можливу причетність народного депутата до організації незаконного переправлення через державний кордон України у змові з іншими особами.

-   Генеральний директор акціонерного товариства "Укрпошта" Ігор Смілянський оголосив випуск марки у серії "Героїчні професії", присвяченої працівникам Укрзалізниці - Укрінформ. Придбати марку, листівку та конверт можна у відділеннях Укрпошти й онлайн.

-   Пізно ввечері (31 жовтня - ред.) на 54 році життя помер відомий український футбольний журналіст, головний редактор журналу «Футбол» Артем Франков - Sport.Ua

***

-   За січень-вересень 2023 року порівняно з аналогічним періодом минулого року надходження готівки у каси банків збільшилися на 15,9%, видачі готівки – на 13,7% - НБУ.

-   Державна митна служба України за січень-жовтень 2023 року перерахувала до державного бюджету 375,9 млрд грн митних та інших платежів, сплачених українським бізнесом і громадянами – сайт служби

-   У компанії «ДТЕК Енерго» в 2023 році ввели в роботу 21 нову вугільну лаву, ще п’ять планують ввести до кінця року - Ільдар Салєєв, генеральний директор «ДТЕК Енерго». Компанія формує додатковий запас міцності на зиму, для чого імпортує вугілля з-за кордону. На сьогодні вже доставили з Польщі 53 тис. тонн вугілля, планують на опалювальний сезон - 210 тис. тонн.

-   Запаси природного газу в підземних сховищах сягнули вже 16,02 млрд кубометрів. Це на 1,3 млрд більше, ніж планувалося згідно з прогнозним балансом Кабінету Міністрів України на 1 листопада 2023 року – Міненерго

-   За січень-вересень 2023 року обсяг непрацюючих кредитів у банках скоротився на 9,6 млрд грн і станом на 1 жовтня становив 422,5 млрд грн - пресслужба НБУ. Загалом частка непрацюючих кредитів з початку року скоротилася на 0,2 в.п. – до 37,9%.

-   Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставляє на продаж пул активів за «галузевим підходом», до його складу увійшли активи чотирьох банків; стартова ціна лоту - 54,9 млн грн - пресслужба Фонду гарантування. До складу лоту увійшли активи одразу чотирьох банків - ПАТ «Промінвестбанк», АТ «МР Банк», АТ «Мегабанк» та АТ «Банк Січ».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Міністр оборони США Ллойд Остін і держсекретар Штатів Ентоні Блінкен під час слухання у сенатському Комітеті з асигнувань переконували, що «без фінансової підтримки США і НАТО українці можуть програти цю війну» - Голос Америки.

-   Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вирушив до Берліна, де візьме участь у зустрічі глав МЗС країн Європейського Союзу - Укрінформ. під час зустрічі міністрів ітиметься про те, як має змінитися ЄС у звʼязку з набуттям членства Україною та іншими державами.

-   Пентагон підтвердив зростання кількості нападів силами, підтримуваними Іраном, на американські військові бази в Іраку й Сирії, тож США розгорнуть додатково на Близькому Сході 300 військових - Патрік Райдер, речник Пентагону.

-   Восьмеро республіканців Палати представників США у своєму листі висунули умови президенту Джо Байдену для надання подальшої допомоги Україні – ЗМІ.

-   Президент Сербії Александар Вучич 1 листопада розпустив парламент і призначив на 17 грудня 2023 року дострокові парламентські та місцеві вибори -  Reuters.

-   Державне агентство національної безпеки Болгарії (SANS) заявило в середу, що вислало з країни кореспондента "Російської газети" Олександра Гацака як такого, що становить загрозу національній безпеці – ВТА.

-   ЦВК Молдови відмовила в акредитації кільком "російським короткостроковим спостерігачам при ОБСЄ - Newsmaker. ЦВК Молдови акредитувала 401 міжнародного спостерігача. У складі міжнародних спостерігачів від БДІПЛ ОБСЄ немає жодного громадянина Росії.

-   У парламенті Туреччини не мають наміру прискорювати процедуру розгляду протоколу вступу Швеції в НАТО, оскільки вважають його таким самим документом, як і всі інші - Фуат Октай, голова комісії із закордонних справ

ВОРОГ

-   КНДР надала Росії понад 1 мільйон артилерійських снарядів для використання у війні проти України – «Bloomberg». З серпня було відправлено близько 10 партій озброєння,  боєприпасів вистачить приблизно на два місяці.

-   Група Вагнера стала підрозділом Росгвардії і відновила набір бойовиків у Росії, зокрема людей набирають у Пермі та Новосибірську – Медуза. Набирають тих, хто вже має бойовий досвід.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-