Команда Умєрова: що відомо про трьох нових заступників міністра оборони?

Команда Умєрова: що відомо про трьох нових заступників міністра оборони?

Укрінформ
Загалом їхнє реноме позитивне: професіонали, відомі у своєму профільному середовищі. Тепер залишилося підкріпити це все конкретними справами

27 вересня Кабінет Міністрів України затвердив трьох заступників глави Міноборони Рустема Умєрова. Ними стали: Юрій Джигир, Наталія Калмикова та Катерина Черногоренко.

“Головний пріоритет для нових членів команди — наші воїни, їхнє життя, здоров’я та гідність. Наше найважливіше завдання — забезпечити повагу до гідності воїнів у всіх взаємодіях з державою”, - написав на своїй сторінці у Фейсбук міністр оборони.

Отже, що відомо про цю трійку?

Хто вони такі та якими напрямками опікуватимуться в Міноборони?

Наталія Калмикова з 2021 року працює виконавчою директоркою Українського ветеранського фонду. Обіймала посади продукт-менеджерки у компанії Delta Medical PoE (червень 2008 – травень 2017), керівниці військового відділу у БО МБФ «Повернись живим» (червень 2017 – січень 2021), радниці з гендерних питань командувача Сухопутних військ ЗСУ (червень 2021 – листопад 2021). У 2015 році балотувалась у Вінницьку міську раду від Громадянської позиції. Наталія буде заступником Умєрова з соціальних питань.

Наталія Калмикова
Наталія Калмикова

Пріоритетні напрямки роботи:

  • люди – реформа кадрової політики, розробка ефективної моделі управління людським потенціалом, цифровізація процесів, створення бренду роботодавця ЗСУ.

  • військовослужбовці в цивільному житті – адаптація військових, державні гарантії, система ментального здоров’я, побудова сил резерву з ветеранів.

  • військова медицина – цифровізація та реформа ВЛК, зміна підходів до підготовки з тактичної медицини, жодних компромісів по якості військових аптечок, побудова нової моделі в системі військової медицини (від турнікета та евакуаційної машини до лікування захворювань і протезування).

“Її експертиза допоможе нашим воїнам відчувати себе захищеними та важливими для держави”, – каже Рустем Умєров.

Катерину Черногоренко знають як керівницю проєкту «Армія дронів». З 2018 року є проєктним координатором електронних послуг єМалятко, електронний лікарняний та запровадження COVID-сертифікатів у «Дії». Вона відповідатиме за цифрову трансформацію Міноборони, замінивши на цьому посту Віталія Дейнегу.

Катерина Черногоренко
Катерина Черногоренко

Пріоритетні напрямки роботи:

  • люди: запровадження системи кадрового обліку військовослужбовців, цифровізація ВЛК та шпиталів,

  • е-Військовий квиток.

  • технології: фокус на бойових системах, запровадження єдиного дизайн-коду та поєднання в екосистему.

  • повноцінне запровадження Дельти, легалізація та розвиток Кропиви та єРакети, модернізація Покрови та Дзвону.

  • процеси: скасування паперової звітності, цифровізація логістичних ланцюгів та системи рекрутингу. Запровадження реально відстежуваних метрик у звітності.

Умєров: “Її досвід допоможе реалізувати всі зміни, які вплинуть на ефективність українців на полі бою та запровадять прозору систему рекрутингу до Сил оборони”.

Юрій Джигир раніше працював заступником міністра фінансів України при Оксані Маркаровій. Протягом 2001 – 2018 рр. у складі низки проєктів міжнародного розвитку здійснював розробку та експертну підтримку реформ державних фінансів та фінансування програм соціального сектору в Україні, а також в Киргизстані, Таджикистані, Казахстані, Косово та країнах Східної Азії та Океанії.

Юрій Джигир
Юрій Джигир

Протягом 2015-2018 рр. працював позаштатним радником міністра фінансів України, надаючи підтримку у сфері фіскальної децентралізації та фінансування охорони здоров’я, а протягом 2016 – 2018 рр. — позаштатним радником в.о. міністра охорони здоров’я України, працюючи над розробкою та запровадженням реформи фінансування охорони здоров’я в Україні. Вільно володіє англійською мовою. У Міноборони куруватиме фінансовий сектор.

Пріоритетні напрямки роботи:

  • бюджетування;

  • фінансовий контроль;

  • управління ресурсами;

  • аналітика, аудит для запобігання корупції.

Умєров: “Його досвід допоможе досягти нульової толерантності до корупції, розвитку українського ВПК та ефективного розподілу ресурсів”.

Оцінка експертів: чого конкретно очікуємо від призначенців?

“Йде логічний процес, новий міністр прийшов з новою командою. В них є кілька спільних рис: професіонали, відомі в своєму профільному середовищі й, водночас, не надто публічні. Широкому загалу щойно призначені заступники не відомі. А це саме ті риси котрі є і в Рустема Умєрова”, - коментує “Укрінформу” політичний експерт Євген Савісько.

За його словами, міністр оборони вирішив змусити працювати ввірене йому відомство максимально ефективно й без зайвої публічності. І це дуже добре.

“Балакуни вже всім набридли”, - додав експерт.

Про Юрія Джигира наш співрозмовник каже, що це фінансист добре відомий на Заході, і особливо в США, працював у команді Оксани Маркарової, коли вона була Міністром фінансів.

“Можливо, саме вона пролобіювала його призначення, адже пані посол України в Сполучених Штатах показує максимальну результативність, і без жодних скандалів. Щоб так працювати потрібно бути дійсно впливовою особою для американського істеблішменту та на Банковій у Києві. Рідкісний симбіоз для вітчизняних дипломатів”, - акцентує пан Савісько.

Призначення Наталії Калмикової свідчить, що хоча Віталій Дейнега пішов з міністерства, але прийшла людина зі створеного ним фонду.

Щодо Катерини Черногоренко, то це людина з команди з Михайла Федорова: “Логічно, що саме вона відповідатиме за цифрову трансформацію міноборони. Як бачимо всі троє заступників окрім доведеного реальними справами професіоналізму мають особистих впливових лобістів. Цікаво буде поспостерігати, хто ще прийде в міністерство, і чи будуть вони особистими креатурами Умєрова”.

Водночас говорити про ефективність чи не ефективність нових заступників ще зарано, вважає політичний експерт. Адже їм потрібен час, аби освоїтися на новому місці, зрозуміти, що потрібно для того, аби виконати нові завдання.

“Разом з новими заступниками прийдуть і члени їх команд. Від того як вони будуть працювати, і чи знайдуть спільну мову зі "старожилами" міністерства й буде залежати успішність роботи всього відомства, - каже Євген Савісько. - Перші результати роботи нової команди міністерства оборони можна буде аналізувати та обговорювати не раніше початку грудня. На той час вже будуть призначені й інші заступники міністра, і державний секретар міністерства”.

Дипломат Вадим Трюхан окремо виокремив Юрія Джигира, якого знає вже понад 20 років.

“Це профі, яких мало в Україні. Він працював на уряди іноземних держав, допомагав в реформах фінансових систем тих країн, які прийнято називати “третім світом”. Також Джигир працював на державній службі, тобто йому не доведеться довго входити у справи, а він прямо з коліс буде ефективно працювати на новій посаді. Це безперечно плюс не тільки для міністерства оборони, а й загалом для держави”, - розповідає пан Трюхан.

Загалом він позитивно оцінює призначення згаданої трійки на посади заступників Умєрова, адже ці люди очолюватимуть у міністерстві саме ті сфери, в яких мають реальний досвід роботи.

“За це можна поставити плюс Умєрову і президенту Зеленському. Є шанси на перезавантаження відомства, за яким тягнеться не зовсім приємний шлейф. Скажу відверто, спершу мене дуже здивувало й насторожило, що новий очільник Міноборони звільнив усіх заступників, фактично обезголовивши надважливе для країни відомство”.

За його словами, були серйозні побоювання, що таким чином постраждає інституційна пам'ять.

“Особливо дивним виглядало звільнення Віталія Дейнеги, людини з громадського сектору, з хорошим бекграундом та репутацією, який, по суті, навіть не встиг нормально попрацювати на своїй посаді. Втім, скоріш за все, погоджуючись на міністерське крісло Умєров таки зумів домовитися із Зеленським про те, що отримує повний карт-бланш на зміну всієї горизонталі середньої ланки управління. Тому це виключно позитивне рішення, як на мене. Залишається побажати всім трьом показати на цих посадах гідні результати”.

Втім, якщо не вдасться налагодити алгоритм дій на рівні директорів департаментів та їхніх заступників...

“То Умєрову та згаданій трійці буде досить складно показати результат. Зрештою, мало просто призначити трьох заступників, а має бути наступний крок, який полягає в реконструкції всієї структури міністерства з тим, щоби воно стало реальним центром формування політики в сфері оборони, а не якимось конкурентом Головнокомандувачу чи командувачами за напрямками, як це, на жаль, було”.

Тож які очікування?..

“Від трьох заступників чекаємо ключового: транспарентності, професійності, відсутності скандалів, виконання всього комплексу завдань, які стосуються підвищення обороноздатності держави та забезпечення українського війська усім необхідним для перемоги у війні з Росією. Це завдання не з простих. Але є обґрунтовані підстави сподіватися на те, що вони справляться”.

Якщо говорити про номенклатурі, по конкретних завданнях, то пан Трюхан звертає увагу на те, що одна із заступниць якраз має серйозний досвід у цьому питанні.

“Вона працювала над проектом “Армія дронів”. Відтак її завдання — налагодити ефективну роботу в питанні виробництва, сертифікації та відвантаження “пташок” у війська. Причому йдеться про різні “пташки” - як для розвідки, так і для ударів, зокрема, камікадзе. І щоби ці “пташки” били як на 15-20 кілометрів, так і могли діставати ворога за декілька сотень кілометрів і більше. Це буде одне з пріоритетних завдань”.

Крім того, є інші завдання, які міністр Умєров чітко окреслив під час 15-го засідання у форматі “Рамштайн”.

“Якраз над виконанням цих завдань і будуть працювати заступники, причому в двох ракурсах, а саме: і в ракурсі отримання додаткових поставок зброї від наших західних партнерів, і в ракурсі налагодження виробництва на території України та спільних виробництв з нашими союзниками за кордоном”, - зазначив Вадим Трюхан.

Своєю чергою керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павло Лакічук найперше виділив Наталію Калмикову. На його думку, її професійні якості і отримані знання та вміння відповідають тим функціональним обов'язкам, які на неї будуть покладені.

“До слова, нема у мене претензій і до колишнього заступника міністра Віталія Дейнеги. Він теж, на мою думку, ефективно б зміг працювати на напрямку, відданому Наталії, каже військовий експерт. - Що стосується посади заступника міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, яку Віталій займав, і яку обійняла Катерина Черногоренко, то тут, як на мене, треба більше специфічних знань. Бо цифрова трансформація ЗСУ — це не "Держава у смартфоні" для військових... Першим ділом має йтися про інше. Сподіваюсь Катерина Леонідівна це теж знає. І анонсована українською делегацією на останньому "Рамштайні" ІТ-коаліція запрацює і дасть результат. Це дуже важливо”.

Відносно нового заступника міністра з фінансової діяльності, то це призначення пан Лакійчук називає “дуже важливим кроком”.

“Хто такий Юрій Джигар я не знаю, але з його "резюме" є надія, що він справиться з роботою на цій "розстрільній" посаді. Успіхів усім”, - додав експерт.

Ну і, чого чекати від "нової хвилі" в МО?

“Новий міністр вже відповів: "Головний пріоритет - наші воїни, їхнє життя, здоров’я та гідність”. Втім, не тільки здоров'я і гідність наших воїнів, що дійсно важливо, залежать від ефективної роботи Міністерства оборони. Основна функція МО в умовах війни - забезпечення функціонування ЗСУ, їх боєздатності та бойової готовності, проведення мобілізації тощо. А це значно ширше коло питань. Реалізувати їх, та ще й без ганебних корупційних скандалів, - це і є головна задача міністерства. Хочеться, щоб робота нових заступників міністра була професійною, спрямованою на вирішення нагальних задач, які стоять перед сектором оборони держави. Щоб нові посадовці саме цим керувались на високих посадах, а не якимись іншими мотивами. Саме так має бути”, - резюмував Павло Лакійчук.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-