Битва за Україну. День п’ятсот вісімдесятий

Битва за Україну. День п’ятсот вісімдесятий

Укрінформ
Президентка Європарламенту Роберта Мецола очікує, що країни ЄС почнуть переговори про вступ із Україною уже в грудні

Ми зібрали для вас інформацію про пятсот вісімдесятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 26 вересня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Президентка Європарламенту Роберта Мецола вважає, що Україна та інші країни-кандидати на вступ в ЄС могли б отримати деякі переваги, які дає членство в Європейському союзі ще до того, як фактично приєднаються до блоку - The Guardian. Мецола зазначила, що Європейський Союз повинен почати серйозну хвилю змін, щоб підготуватися до вступу України. Вона також очікує, що країни-члени розпочнуть офіційні переговори з Україною вже у грудні -

-   Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що російські окупанти під час однієї з ракетних атак вдарили по місцю, де виготовляли українські ракети, тому частину виробництва перенесли за межі України – ABC.

-   Наступна зустріч координаційної платформи, створеної під егідою Єврокомісії для вирішення проблеми експорту українського зерна до п’яти сусідніх країн ЄС, відбудеться 28 вересня – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр. Чотири країни опрацювали український план, висловили свої конструктивні зауваження і пропозиції та готові до обговорення. І лише одна держава – проти.

ЦИТАТИ ДНЯ

Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України: «Розмови про те, що українське продовольство шкодить польським, словацьким чи угорським фермерам – це спекуляції. Наше зерно суттєво не впливає на ціни в сусідніх державах, тоді як наші аграрії перебувають у набагато гіршому й важчому становищі, ніж їхні західні колеги»

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Україна налаштована на конструктив у взаємовідносинах із Польщею, готова до переговорів та консультацій щодо питання експорту українського збіжжя... Ми проти того, щоб це питання ставало заручником якихось політичних процесів. Нам із поляками треба перемагати спільного ворога – ми неодноразово в історії демонстрували, що коли ми разом, коли між нами солідарність, взаємопідтримка, взаємодопомога, ми набагато сильніші, коли між нами якісь неврегульовані питання, то обов’язково третя сторона отримає собі вигоду».

Олексій Данілов, Секретар РНБО: «Ракети великої дальності, які нададуть США, будуть використовуватися виключно для захисту території України. На території Росії ми її використовувати не будемо, у нас є домовленості про це з нашими партнерами... Наше завдання - бити власною зброєю по військових об'єктах Російської Федерації, з яких майже щодня здійснюються атаки на наших дітей».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   За наведенням Служби безпеки України Сили оборони поцілили у тимчасовий пункт управління окупантів на Херсонщині, 8 офіцерів загинуло, 7 отримали поранення – Укрінформ з посиланням на СБУ. Завдяки наведенню СБУ, ракета HIMARS "завітала" на щоденну нараду російських офіцерів 24-го мотострілецького полку 70 мотострілецької дивізії.

-   Упродовж доби на Таврійському напрямку Сили оборони знищили 62 окупантів, поранили 127 та одного взяли в полон. Також знищено 35 одиниць військової техніки противника та 5 складів з боєприпасами - Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

-   У російському місті Таганрог Ростовської області вранці 26 вересня чули вибухи - Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя. У Міністерстві інформаційної політики та масових комунікацій Ростовської області повідомили: "Гучні звуки та інверсійні сліди в небі над містом, які чули та бачили мешканці Таганрогу Ростовської області, спричинені навчаннями військових

-   Британська розвідка вважає, що після успішних українських ударів Чорноморський флот РФ не зможе мати в акваторії Чорного моря такий контроль, як раніше, і буде менш безпечно почуватися у портах – Міноборони Британії

***

Дронова і ракетна атака

-   Протиповітряна оборона України в ніч на 26 вересня знищила 26 із 38 випущених росіянами ударних безпілотників типу Shahed-136/131 - Повітряні сили Збройних сил України

-   Через нічну атаку росіян ударними дронами українські прикордонники призупинили роботу поромного пункту пропуску "Орлівка" в Ренійському районі Одеської області – ДПСУ. Завдяки швидким діям працівників прикордонної служби та працівників переправи було виведено з-під удару два пасажирські автобуси, в тому числі один з них з дітьми. Водночас постраждали водії та вантажні фури, які перевозили памперси, туалетний папір та вироби з пластику. Пункт пропуску на кордоні з Румунією відновив роботу.

-   Міністерство оборони Румунії засудило атаку Росії на припортову інфраструктуру Одеської області, зокрема на поромну переправу через Дунай між українською Орлівкою та румунською Ісакчею -  Міноборони Румунії

-   Рано вранці на території Криворізького району, а саме у місті Кривий Ріг, внаслідок ворожої атаки пролунав вибух на одному з підприємств міста. Головне, що ніхто не постраждав - ОВА

-   Пошкоджено припортову інфраструктуру в Ізмаїльському районі, двоє людей поранено - Олег Кіпер, начальник Одеської ОВА. Також пошкоджено будівлю пункту пропуску, складські приміщення, близько 30 вантажівок, 6 фур зайнялися. Вогнеборці ліквідували пожежі.

-   У ніч на 26 липня росіяни атакували Черкаську область ударними безпілотниками, є влучання в інфраструктурний об’єкт, без потерпілих - ОВА.

-   Російські загарбники атакували Миколаївську область безпілотниками, у Березнегуватській громаді внаслідок падіння уламків ворожого безпілотного літального апарату виникла пожежа на агропідприємстві. Наразі пожежу ліквідовано. Попередньо без постраждалих – ОВА.

***

-   Ракетний обстріл Одеси, який Росія здійснила в ніч на 25 вересня, пошкодив низку об'єктів культурної спадщини, розташованих поблизу епіцентру удару в центрі міста. А музеям, які вже були пошкоджені внаслідок російських атак у липні цього року, додала нових руйнувань – ЗМІ. Як повідомило Міністерство культури та інформаційної політики, внаслідок останнього ворожого обстрілу постраждали дев'ять об'єктів із охоронної зони ЮНЕСКО.

-   На Херсонщині влада закликає тимчасово евакуюватися родини з дітьми, росіяни обстрілюють виключно цивільну інфраструктуру - Юрій Соболевський, перший заступник голови Херсонської облради

-   Минулої доби внаслідок обстрілів російськими військами Херсонської, Харківської, Донецької та Запорізької областей 9 людей загинуло, 13 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Президент Зеленський провів перше після повернення з закордонних візитів Ставку Верховного головнокомандувача щодо ситуації на фронті, виробництва БПЛА і ситуації в російській армії.

-   Президент Зеленський підписав закон №9419-1 про відновлення звітування політичних партій

-   Кабінет міністрів ухвалив державну цільову програму «Єдність у розмаїтті», метою якої є створення умов для реалізації прав і можливостей національних меншин та корінних народів - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр. На урядовому рівні вже повністю завершено виконання семи рекомендацій Єврокомісії.

***

Візит Голови Національної Ради Республіки Австрії до України:

-   Голова Національної Ради Республіки Австрії Вольфганг Соботка прибув з візитом до Києва і виступив у Верховній Раді України

-   Австрія ухвалила рішення про виділення двох мільйонів євро для гуманітарного розмінування в Україні.

-   Президент Зеленський і президент Національної ради Австрії Вольфганг Соботка обговорили у Києві питання євроінтеграції України та подолання наслідків російської агресії.

***

-   Жінки-медики та жінки-фармацевти можуть безперешкодно виїжджати за кордон, жодних змін в умовах виїзду за кордон для жінок – не буде – МОЗ. Із 1 жовтня 2023 року на військовий облік мають стати всі жінки-медики та жінки-фармацевти.

-   Кабінет міністрів вніс зміни до Положення про заклад дошкільної освіти та дозволив у разі тимчасової відсутності дитини через переїзд зберегти місце в закладі - Тарас Мельничук, постійний представник Кабміну у Верховній Раді

-   У Київській області рятувальники ліквідували масштабну пожежу на підприємстві з вирощування грибів. Площа загорання становила близько 1 600 кв.м – ДСНС.

-   У Лубенському районі Полтавської області стався вибух на магістральному газопроводі – ДСНС. Відбулася розгерметизація.

-   Генеральний прокурор Андрій Костін під час візиту до США домовився про посилення співпраці між українською групою з розшуку, арешту та конфіскації активів Task Force UA і групою KleptoCapture Мін'юсту США, що допоможе забезпечити подальші конфіскації активів російських олігархів – Офіс генпрокурора

***

-   Новим тимчасовим коридором з українських портів уже вийшло 7 суден. Тобто це 7 із 7 успішних кейсів. Зайшло 2, вийшло 7. П'ять суден – це ті, що були тут до початку повномасштабного вторгнення - Дмитро Плетенчук, речник Військово-морських сил

-   Експертна Місія МВФ для підготовки до другого перегляду програми розширеного фінансування (EFF), а також до консультацій 2023 року за Статтею IV Угод МВФ розпочала активну роботу - Андрій Пишний, голова Національного банку.

-   Протягом поточного тижня (25 – 29 вересня 2023 року) запланований продаж активів 9 банків, що ліквідуються Фондом гарантування вкладів. Початкова ціна реалізації усіх лотів становить 6 247,8 млн грн - пресслужба Фонду гарантування.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Білий дім і Пентагон розглядають можливість відправлення в Україну ще до трьох десятків Abrams на додаток до раніше обіцяного 31 американського танка цього типу - ЗМІ

-   Уряд Австралії продовжив дію штрафних мит на товари, імпортовані з Росії та Білорусі, ще на два роки, до жовтня 2025 року - Міністерство закордонних справ країни. Додатковий 35-відсотковий тариф на російський імпорт був вперше запроваджений у квітні 2022 року.

-   Норвегія виділила додатково 1 мільярд норвезьких крон (92,5 млн доларів) для забезпечення українців життєво важливою допомогою - уряд Норвегії.

-   Німеччина планує наступного року удвоє скоротити федеральну допомогу, яку вона виділяє землям для покриття витрат на прийом та інтеграцію біженців – ЗМІ.

-   Польські правоохоронці вважають, що в листопаді минулого року у прикордонному селі Пшеводув двох фермерів убила ракета української ППО – Rzeczpospolita. Висновок нібито "категоричний" та виключає, що ракета, яка впала у Пшеводуві 15 листопада і вбила двох фермерів, могла прилетіти з території Росії чи Білорусії.

-   Унаслідок вибуху резервуара з паливом увечері 25 вересня під Степанакертом в Нагірному Карабаху до медичних центрів та медпунктів доправили загалом 290 постраждалих, семеро людей загинули – ЗМІ.

-   Угорський суд ухвалив рішення про позбавлення волі українця Юрія Чаплінського, капітана швейцарського круїзного судна Viking Sigyn, який у 2019 році зіткнувся з екскурсійним катером на річці Дунай, що призвело до загибелі 28 людей - BBC. Чаплінського засудили до 5 років ув'язнення. Очікується, що він подасть апеляцію.

ВОРОГ

-   Самопроголошений Лукашенко та Путін планують зустрітись у середині жовтня в Киргизстані і обговорити «спільне виробництво та обслуговування літаків» – росЗМІ.

-   Через дрон СБУ, який скинув вибуховий пристрій на електропідстанцію у селі Снагость Курської області, без світла залишилися сім населених пунктів. Цю інформацію Укрінформу підтвердило джерело в СБУ.

-   Міністр оборони РФ Сергій Шойгу на опублікованому у вівторок відео розповів про деякий план "діяльності до 2025 року" - "РИА Новости". Російська армія начебто "продовжує нарощувати бойову міць",  зокрема завдяки "постачанню сучасного озброєння і вдосконаленню підготовки військ з урахуванням досвіду спеціальної військової операції. Послідовна реалізація заходів плану діяльності до 2025 року дасть змогу досягти намічених цілей, не вказавши, чого саме стосуються ці "намічені цілі».

-   Росія закликала Міжнародний суд ООН визнати відсутність у нього юрисдикції у справі щодо звинувачень у геноциді за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього - Олександр Шульгін, посол Росії в Нідерландах.

-   Міноборони Росії показало нібито командувача Чорноморського флоту Віктора Соколова на нараді у Шойгу. Раніше українські ССО заявляли, що ліквідували його. У пресслужба ССО повідомили, що наразі збирають дані і уточнюють інформацію щодо можливої загибелі Соколова.

-   95 співробітників "радміну" Криму в Сімферополі переведені на віддалену роботу. Це стосується і багатьох інших органів окупаційної адміністрації на території півострова - партизанський рух "АТЕШ" у Телеграмі.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-