Битва за Україну. День п’ятсот сімдесят шостий

Битва за Україну. День п’ятсот сімдесят шостий

Укрінформ
Сили оборони України завдали успішного удару по штабу командування Чорноморського флоту в Севастополі. З українського порту Чорноморськ тимчасовим коридором вийшло ще одне судно з зерном

Ми зібрали для вас інформацію про пятсот сімдесят шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 22 вересня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-  Президент України Володимир Зеленський міг отримати обіцянку від американського лідера Джо Байдена, що Сполучені Штати передадуть невелику партію ракет ATACMS в Україну – ЗМІ.

***

Візит Президента України до Канади

Президент України Володимир Зеленський сьогодні прибув із неанонсованим візитом до Канади – Укрінформ. Зеленський перебуватиме у Канаді з 21-го по 22 вересня 2023-го року.  Зеленський у Канаді проведе переговори з Прем’єр-міністром Джастіном Трюдо, виступить у парламенті, зустрінеться з бізнесом і українською громадою.

Президент України Володимир Зеленський та перша леді Олена Зеленська зустрілися з генерал-губернатором Канади Мері Саймон у її резиденції в Оттаві – Укрінформ. Зустріч тривала близько пів години. Генерал-губернатор стала першим канадським високопосадовцем, з яким Зеленський зустрівся під час візиту.

Візит Президента України до США

Президент США Джо Байден під час зустрічі з Президентом Зеленським в Білому домі висловив високу оцінку стійкості й хоробрості українського народу в умовах повномасштабної агресії Російської Федерації – Укрінофрм.

Головне з зустрічі:

-  Президент США висловив очікування, що американські законодавці продемонструють розумний підхід та ухвалять новий масштабний пакет підтримки України в умовах її протистояння російській агресії

-  Президент США Джо Байден оголосив, що перші  американські танки "Абрамс" будуть -  доставлені в Україну вже наступного тижня.

-  Президент України назвав «продуктивними й потужними» переговори в четвер із Президентом США Джо Байденом, наголосивши на досягненні важливих результатів під час зустрічі

-  Регулярний діалог США та України доводить, що наші країни є справжніми союзниками й стратегічними друзями – Зеленський

-  Україна й Сполучені Штати працюватимуть разом для виробництва зброї та оборонних систем. Готуємо промислову базу, щоб виробляти системи ППО та інші необхідні речі в копродукції – Президент України

-   Джо Байден застеріг Росію від отримання з Ірану та Північної Кореї зброї для використання у війні проти України, наголосивши, що це стане порушенням численних резолюцій Ради Безпеки ООН.

Президент України Володимир Зеленський за результатами спілкування з членами Конгресу США висловив очікування, що в питанні ухвалення нового пакету допомоги Україні буде «нормальний результат» - ОП

Під час візиту Зеленського до США Пентагон оголосив про додатковий пакет військової допомоги Україні вартістю 325 млн доларів – Укрінформ. Пакет передбачає: ракети AIM-9M для протиповітряної оборони; додаткові боєприпаси для HIMARS; системи протиповітряної оборони Avenger; кулемети калібру .50 мм для боротьби з безпілотними авіаційними системами; 155-мм артилерійські снаряди, включаючи касетні; 105-мм артилерійські снаряди; ракети з оптичним відстеженням і проводовим наведенням (TOW); протитанкові системи Javelin та AT-4; понад 3 млн боєприпасів для стрілецької зброї; 59 легких тактичних машин; боєприпаси для знешкодження перешкод; запасні частини, технічне обслуговування та інше польове обладнання.

Україна та США підписали меморандуми щодо співпраці в оборонно-промисловому секторі – ОП. Відбулося підписання меморандумів про співпрацю та розвиток спільних проєктів між Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості України, Глобальним оборонно-промисловим альянсом, Оборонно-промисловою коаліцією Аризони та Аерокосмічною та оборонною асоціацією Юти.

Президент України 21 вересня під час візиту до США нагородив Архиєпископа Української греко-католицької церкви, митрополита Філадельфійського Бориса Ґудзяка Хрестом Івана Мазепи – ОП.

У Вашингтоні за участю президента Володимира Зеленського відбулася церемонія повернення Україні культурних цінностей, викрадених Росією із тимчасово окупованих територій - ОП

Президент України Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська в ході візиту до США відвідали у Вашингтоні Національний меморіал на честь загиблих під час терористичного акту 11 вересня 2001 року - ОП

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Я закликаю не «змішувати» питання досягнення миру в Україні і її членства в НАТО. Іноді нам здається, що ми в НАТО. А я підкреслю, що ми робимо все, щоби там бути, ми заслуговуємо, а рішення – дуже складне, я так вважаю».

Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України: «В енергетиці ключовий акцент - це захист. Ми розуміємо, що етап енергетичного терору на цей опалювальний сезон вже почався. Ми бачимо це по знищенню інфраструктури виробництва, прокачки, збереження пального. Ми бачимо це по перших ударах по регіональних енергетичних організаціях, які відбулися найближчі два тижні. Розуміємо, що це буде продовжуватися. Переконаний, що разом пройдемо й цю складну зиму. Точно вона буде складною, точно ми до неї готові краще, бо знаємо, до чого готується ворог, які загрози та виклики перед нами усіма стоять».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  22 вересня близько 12.00 Сили оборони України завдали успішного удару по штабу командування Чорноморського флоту Росії в тимчасово окупованому Севастополі - СтратКом. Уламки після ракетного удару розкидані на сотні метрів, до місця НП їде велика кількість швидких, повідомляє ТАСС. За даними телеграм-каналу "Кримський вітер", до будівлі штабу флоту під'їхали десять машин швидкої допомоги. Міноборони Росії повідомило, що на даний момент є один зниклий без вісти військовий після удару по штабу Чорноморського флоту в окупованому Севастополі, хоча раніше писало про одного загиблого.

-  У районі Кліщіївки на Донеччині тривають важкі бої, зокрема, поблизу залізниці, через яку відбувається постачання російських сил - Ілля Євлаш, пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ

-  На східному напрямку тривають інтенсивні бої, Сили оборони за добу знищили понад 200 окупантів, танк, артустановку «Піон» та шість складів з боєприпасами - Ілля Євлаш, начальник пресслужби Східного угруповання військ.

-  Українська бронетехніка уже діє за останньою лінією російських оборонних укріплень, які наразі проривають українські сили на заході Запорізької області, хоча ще рано стверджувати, що ЗСУ повністю прорвали цей оборонний шар окупантів, пише Інститут вивчення війни - ISW

-  ТОВ “Українська бронетехніка” доставила Збройним силам України тисячі нових дефіцитних 122-міліметрових осколково-фугасних артилерійських пострілів із повним зарядом - “Українська бронетехніка”

-  Міністерство оборони України допустило до експлуатації відразу три зразки першого дистанційно-керованого бойового модуля «ШаБля» - МОУ. Бойовий модуль застосовують для ведення розвідки з метою виявлення цілей на полі бою та ураження живої сили противника, боротьби з легкоброньованою технікою і вогневими позиціями ворога.

***

-  Ворог завдав ракетних ударів по Кременчуку. Одну ракету збили сили ППО. На жаль, є влучання в цивільну інфраструктуру. Внаслідок обстрілу Кременчука, одна людина загинула, ще 15 – отримали поранення, серед них - дитина - Дмитро Лунін, голова Полтавської ОВА.

-  Рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької атомної електростанції станом на 22 вересня 2023 року становить 15,9 м порівняно із 15,95 м станом на 17 вересня. Ситуація залишається контрольованою - НАЕК "Енергоатом"

-  Російські загарбники вночі завдали двох ракетних ударів по Кураховому, внаслідок чого поранили 16 цивільних мешканців міста - ОВА

-  Росіяни активно задіюють авіацію для ударів по правобережжю Дніпра на півдні України, випустивши тільки упродовж минулої доби по Бериславському району Херсонщини 14 КАБів - ОК «Південь»

-  Минулої доби внаслідок обстрілів російськими військами Херсонської, Запорізької  та Донецької областей 7 людей загинуло, 34 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-  Уряд відклав створення Реєстру олігархів до закінчення війни: Кабінет міністрів вніс зміни до плану заходів щодо запобігання зловживанню надмірним впливом особами, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархами) – сайт Уряду

-  Верховна Рада України ухвалила 99,9% того, що вимагає Європейський Союз для початку перемовин про вступ України до ЄС - Давид Арахамія, голова парламентської фракції "Слуга народу"

***

Кабінет Міністрів:

-   ухвалив розпорядження про призначення Людмили Дараган державним секретарем Міністерства оборони України

-   створив Координаційний штаб із оперативного реагування та забезпечення нормальних умов життєдіяльності населення під час обмеження та/або припинення енергопостачання.

-   передав корпоративні права у ТОВ "Оператор ГТС України" Міністерству енергетики. Раніше корпоративні права ОГТСУ належали АТ "Магістральні газопроводи України

***

-  Серед законодавчих норм, які Україні потрібно буде змінити перед вступом до ЄС, 40% пов’язані із сільським господарством та продуктами харчування. Тому із наближенням до Євросоюзу кількість економічних дискусій буде тільки збільшуватися - Микола Сольський, міністр аграрної політики та продовольства України.

-  В Одесі розробили мапу, на яку нанесені постраждалі через обстріли об’єкти культурної спадщини з охоронної зони ЮНЕСКО - Одеська міськрада.

***

-  З українського порту Чорноморськ тимчасовим коридором вийшло ще одне судно з зерном. Це вже друге судно, якому вдалося прорвати російську блокаду Чорного моря - Bloomberg. Тимчасовим коридором в напрямку українських портів рухаються ще три судна. Їх навантажать агропродукцією та рудою.

-  Реальний валовий внутрішній продукт України у другому кварталі цього року зріс на 19,5% порівняно з другим кварталом минулого року - Державна служба статистики. Проти попереднього кварталу збільшення реального ВВП становило 0,8% (з урахуванням сезонного фактора).

-  Україна отримала восьмий транш у розмірі 1,5 млрд євро у межах масштабної макрофінансової допомоги (МФД) від ЄС на 2023 рік – Мінфін. У 2023 році до державного бюджету України надійшло від ЄС вже 13,5 млрд євро пільгових позикових коштів МФД.

-  Україна у поточному році отримала від міжнародних партнерів 31 млрд доларів США фінансової допомоги - Денис Улютін, перший заступник міністра фінансів України

-  Міжвідомча комісія щодо розподілу коштів Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) погодила фінансування 139 регіональних проєктів та розподілила кошти ще по 16 вже погоджених проєктах на загальну суму 2,58 мільярда гривень - Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

-  Після ремонту відновлено роботу корпусу одного з блоків ТЕС, який додав до енергосистеми 125 МВт потужності. Електроенергії, яку виробляють українські електростанції, достатньо для забезпечення потреб споживачів – Міненергетики

-  Влада найближчим часом ухвалить рішення про виділення додаткових коштів з державного бюджету, таким чином майже 2 трильйони гривень загалом піде на сферу безпеки та оборони цього року – прем’єр-міністр України

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Європейська Комісія готується рекомендувати початок перемовин щодо членства України в Євросоюзі. Після цього європейські лідери мають підписати надану рекомендацію на грудневому саміті – Bloomberg

-  Зустріч Координаційної платформи щодо експорту українського зерна у складі України, п’яти сусідніх країн та інших країн-членів ЄС, зацікавлених у вирішенні «зернової» проблеми, відбудеться наступного четверга, аби ухвалити запропонований Україною план дій – сайт ЄС

-  Міністерство оборони Чехії представило для міжвідомчого обговорення проєкт нового мандату на навчання в країні українських військових - Яна Чернохова, чеський міністр оборони.  Чехія також веде переговори зі Швецією про навчання на території країни українських пілотів на винищувачах Gripen.

-  Варшава не скасує заборону на ввезення українського збіжжя на польський ринок, поки не буде спільного рішення з Києвом - Роберт Телус, міністр сільського господарства Польщі. Міністр підтвердив, що на наступному тижні мають відбутися переговори з його українським колегою Миколою Сольським.

-  Вступ України в НАТО після завершення війни стане гарантією тривалого та стійкого миру, щоб ця історія з нападом Росії не повторилася знову - Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО

-  Світова організація торгівлі опублікувала в четвер запит України на проведення процедури врегулювання суперечки після того, як Польща, Угорщина і Словацька Республіка заборонили імпорт низки українських сільськогосподарських товарів – Bloomberg. Запит України на проведення консультацій є першим офіційним кроком у тривалому процесі врегулювання суперечки в СОТ і може перерости в першу справу в цій організації, коли Україна виступатиме позивачем проти членів ЄС.

-  Можливість Росії безкарно зловживати своїм правом вето, блокує роботу усієї системи ООН у прийнятті найважливіших рішень щодо світової безпеки й стабільності, тож для повернення дієздатності цієї інституції ЄС пропонує внести відповідні зміни до Хартії ООН – Шарль Мішель, президент Євроради

-  Із законопроєкту у Палаті представників США можуть виключити 300 млн дол для допомоги Україні через незгоду праворадикальних членів із виділенням цих коштів – ЗМІ

-  Вірменія звернулася до Ради безпеки ООН із пропозицією направити миротворчий контингент ООН у Нагірний Карабах - Арарат Мірзоян, глава МЗС Вірменії

ВОРОГ

-  Росія планує наступного року збільшити витрати на оборону до 6% валового внутрішнього продукту країни на тлі війни проти України – Bloomberg

-  Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко "думає, як протистояти" атакам на російську територію, але для цього потрібні "сотні мільйонів рублів" - Белта

-  Журналісти, проаналізувавши супутникові знімки ядерних полігонів Росії, США та Китаю, дійшли висновку, що їх значно розширили за останні роки – СNN. Супутникові знімки, отримані СNN, свідчать про розширення трьох ядерних полігонів. Один з них експлуатується Китаєм у далекозахідному регіоні Сіньцзян, інший – Росією на архіпелазі в Північному Льодовитому океані, а третій – у США в пустелі Невада.

-  У Росії проводять агітацію у в’язницях задля комплектування своїх десантних військ зеками з підписанням контракту до завершення війни в Україні – Генштаб

-  У російській Тулі без світла опинились близько 5 тисяч мешканців, місцеві пабліки повідомляли про звуки вибухів перед аварією - Укрінформ

-  П’ятеро членів російських «миротворчих сил» у Нагірному Карабасі загинули, потрапивши під помилковий вогонь азербайджанських військових – ЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-