Втрата танка Challenger 2: чому в цьому немає трагедії

Втрата танка Challenger 2: чому в цьому немає трагедії

Укрінформ
Головне — екіпаж вижив. І, як казав генерал Залужний, західні танки прийшли сюди на війну, а не для того, щоб їздити на парадах

Напередодні в Інтернеті з'явився відеозапис, на якому видно британський основний бойовий танк Challenger 2, що горить. Ці танки знаходяться на озброєнні 82-ї окремої десантно-штурмової бригади Збройних сил України, що прямо зараз наступає у Запорізькій області. У тому числі в районі села Роботине, де було прорвано першу лінію оборони російських окупантів (детальніше про це — у нашому попередньому матеріалі).

Факт знищення Challenger 2 офіційно підтвердив глава Міноборони Великої Британії Грант Шеппс: “Інформація є коректною й, можливо, це перша втрата, наскільки нам відомо”.

В Україні втрату Challenger 2 сприйняли по-різному, але цікавив українців все ж не стільки сам танк, скільки те, чи вижив його екіпаж.

Водночас пропагандистські помийки в РФ традиційно почали бризкати слиною і рвати баяни, “смакуючи” цю подію й підносячи її як "великую победу" страны на болотах, ніби танк — це не розхідник на фронті, а ставка Головнокомандувача. Особливо їм подобається вказувати на те, що це сталося “впервые”. Наприклад, такий собі російський військовий оглядач Олексій Суконкін пише: “Abrams чекає те саме. Без варіантів. Перед нашими танками, протитанковими засобами у них переваг немає”. А це — повідомлення, яке розповсюджується ворожими ТГ-каналами: “Challenger 2, який підносили як “невбиваємий”, вбили за допомогою не найпотужнішого, але досить ефективного російського ПТРК "Корнет"”.

Проте британські та українські експерти наполягають на іншій версії знищення танку.

Challenger 2: таки перший знищений у бою, але вразив цей танк не ПТРК “Корнет”

Як пише британське видання The Guardian із посиланням на джерела, танк підірвався на міні, після чого здетонував задній паливний відсік. Потім у Challenger 2 прилетів ще й ударний безпілотник "Ланцет".

З такою оцінкою погоджується військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко: “На мій погляд, спершу Challenger 2 підірвався на ворожій міні. Зрештою, більшість наших танків, які на сьогодні ми можемо верифікувати як підбиті, пошкоджені або знищені, наїжджали спочатку саме на міну. А після цього — по ним уже відкривався або артилерійський вогонь, або використовувалася ПТРК, або РПГ, або інші засоби. До речі, навіть були такі випадки, коли Leopard 2, наприклад, після підриву на міні окупанти намагалися знищити “Ланцетом”, і не одним — на західні танки, щоби пробити їхню броню, вони відправляли по три, по п'ять цих баражуючих боєприпасів. Знов таки, це все говорить про фундаментальну міцність цих танків, та й загалом про те, наскільки успішно вони здатні протидіяти будь-якому зовнішньому ураженню”.

Отже: Challenger 2 підірвався на міні, його втрата ніяк не пов'язана ні з "вміннями" російських убивць, ні з якістю їхнього озброєння, як от ПТРК "Корнет".

“Стійкість броні до зовнішніх впливів висока і перевершує російські аналоги. І головне - втрати нижчі від допустимих, з урахуванням умов та інтенсивності бойових дій”, - підкреслив експерт.

Між тим, на оприлюднених кадрах не видно ознак внутрішнього вибуху, бойова машина горить, хоч і не повністю зруйнована. Можливо, Challenger 2 ще вдасться відремонтувати?

На жаль, за словами пана Коваленка, саме цей танк для нас втрачено остаточно.

"Він не підлягає відновленню. Коли танк наїжджає на міну, то після вибуху позбавляється можливості рухатися і стає зручною ціллю для будь-яких засобів ураження. У тебе може бути найкраща у світі броня, як у Challenger 2, але все одно так чи інакше якщо ти не мобільний - тебе доб'ють”, - додав він.

Втрата танка — не трагедія: весь екіпаж вижив і це головне

Глава британського Міноборони Грант Шеппс підтвердив: “Екіпаж Challenger 2 благополучно евакуювався”.

При цьому він також назвав дивну цифру у 6 осіб. Хоча стандартний екіпаж Challenger 2 складається з командира, механіка-водія, навідника і заряджальника.

“Я не знаю, чи були там ще дві особи, і якщо були, то хто вони. Головне - вижили всі. У нас не зовсім адекватно реагують на знищену чи пошкоджену техніку. Так було і з Leopard 2: у нас шок, а у російської пропаганди свято. Будь-яка техніка знищується, немає якогось невразливого "вундерваффе" (диво-зброї, - Ред.). У нас повномасштабна війна такого рівня, в якій ані Challenger 2, ані Leopard 2, ані американські Abrams ніколи не брали участі. Легендарні Abrams ще не доїхали (але очікуються на середину вересня в кількості 10 одиниць з 31 обіцяних, - Ред.), але коли доїдуть, нам, на жаль, також доведеться бачити, як їх підбиввють. Головне, щоб вони зберегли свої екіпажі, як це роблять в Україні Challenger та Leopard", - переконує Олександр Коваленко.

Тут також варто зацитувати Головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного, який в інтерв'ю для The Washington Post прокоментував втрати Leopard 2: “У нас Leopard (читай Chellenger 2, - Ред.) не для того, щоб він їздив на парадах, щоб з ним фотографувалися політики або знаменитості. Вони прийшли сюди на війну. А Leopard на полі бою — це не Leopard, а мішень”.

“Але той факт, що на сьогодні таких танків було знищено всього два — це насправді показово, - акцентує пан Коваленко. – Дуже важливо для танків — захист екіпажу. У випадку з Chellenger 2 — екіпаж покинув танк до того, як він згорів або вибухнув. Вижили й екіпажі усіх інших західних танків, які було підбито під час літньої наступальної кампанії ЗСУ”.

Натомість щось подібне сказати про танки російські (читай — радянські, - Ред.) язик не повертається: “Якби це був, наприклад, танк Т-72 або Т-90... Не факт, що “тешка” могла б у подібній ситуації забезпечити такий самий рівень захисту. Ймовірність виживання — 50 на 50. А то й менше. Все залежить від того, де детонує міна і чи викликає це детонацію боєкомплекту”.

Одним із головних недоліків радянських танків називають розміщення снарядів під баштою, і при прямому влучанні шансів вижити - вкрай мало. Найчастіше машина вибухає, а танкісти разом із баштою "вилітають" прямо з корпусу. У західних танків боєкомплект зберігається у спецвідсіках, що вибухають назовні.

Нещодавно в соцмережах Десантно-штурмових військ ЗСУ з'явився репортаж (див. відео нижче), у якому танкіст розповів, що керував Т-64, Т-72 та Т-80, але Challenger 2 значно краще.

"Я на Т-80 воював - до однієї спроби. Тільки влучить по тобі і все, шансів небагато, одразу БК (боєкомплект, - Ред.) спрацьовує, і ти летиш у повітря. На цьому танчику БК розташований так, що може витримати кілька попадань. І якщо навіть проб'є, то не факт, що влучить в БК і він здетонує", - підтверджує воїн.

Хоча ЗСУ є стороною, яка наступає — “сучасних” російських танків все одно було знищено більше

Станом на зараз партнери передали Україні близько сотні танків західного зразка. З початку контрнаступу в червні Сили оборони України втратили 17 західних танків: 7 з них були повністю знищені, 10 - пошкоджені. Зокрема:

  • Leopard 2A4 - 3 танки знищено, 4 пошкоджено;
  • Leopard 2A6 — 3/6;
  • Challenger 2 - 1.

При цьому Олександр Коваленко порівняв втрати ЗСУ у західних танках з втратами Росії: "Можна сказати, що втрати західних танків мінімальні, якщо порівнювати з тим, скільки за цей час знищено сучасних російських танків. Наприклад, тих же Т-90М "Прорив", Т-72Б3 та Т-80 БВМ у модернізаціях 2022 року. Їх палили десятками, і це не йде в жодне порівняння з кількістю знищеної західної техніки”.

За його інформацією, згідно з верифікованими даними, війська РФ з початку нашого наступу втратили 28 танків зразка 2022-го: 20 - знищено, 8 - пошкоджено. Серед них:

  • Т-72Б - 2/2;
  • Т-72Б3 - 2/0;
  • Т-80БВ - 6/1;
  • Т-80БВМ - 2/0;
  • Т-90М "Прорив" — 8/5.

"Зазначу - це тільки верифіковані дані. Але найцікавіше, що "сучасних" російських танків у категорії "знищених" в два рази більше ніж "пошкоджених", у той час як у західних танків пошкоджених більше знищених. Висновки? Стійкість до пошкоджень вище, так само як і збереження життя екіпажів", - вкотре наголосив оглядач групи “Інформаційний спротив”.

Загалом же за три місяці літа було знищено понад 600 російських танків різної модифікації.

“Щодо українських втрат — конкретних цифр немає. Можу тільки сказати, що вони набагато менші. Більше того, на сьогодні російських танків було знищено більше, ніж у нас було танків задіяно під час літньої наступальної кампанії, - каже Олександр Коваленко. - Чому така диспропорція на нашу користь? Тому що командування робить ставку не стільки не кількість, скільки на якість. А техніка у нас справді зараз якісна, ми її використовуємо тактично більш доцільно. Ми не завалюємо фронт м’ясом та залізом, ми діємо більш зважено, більш розсудливо, більше раціонально. І це дозволяє нам меншою кількістю здобувати перемогу й просуватися далі”.

Головне про Challenger 2

FV4034 Challenger 2 — основний бойовий танк британської армії. Компанія Vickers Defence Systems розробила бронемашину в 1990-х роках. Танки Challenger 2 стоять на озброєнні Великобританії та Оману. Машина використовувалась в бойових діях в Ірані, Косово, Боснії та Герцеговині.

Танк озброєний 120-мм нарізною гарматою. Боєкомплект машини становить 52 снаряди.

Найкращий бронебійний підкаліберний снаряд L27 має потенціал пробиття броні у 700 міліметрів, цього з головою вистачить для боротьби з танками Т-72, Т-64 та Т-62.

Challenger 2 обладнаний комбінованим стабілізованим прицілом із вбудованим лазерним далекоміром. Також на танк встановлено два тепловізори – один для командира, інший для навідника. Дальність стрільби Challenger 2 HESH-снарядом становить 8 км. Цикл прицілювання-ураження займає 8 секунд. Добре навчений екіпаж може вражати до семи цілей за хвилину.

А у ході навчань та випробувань окремі екіпажі вражали вісім цілей за 42 секунди. Тобто трохи більше 5 секунд на ціль.

Всього за час порівняльних випробувань західних танків точність склала німецький Leopard 2A5 – 78,65%; американський M1A2 Abrams – 72,21%; французький Leclerc – 72,03%; та британський Challenger 2 - 69,19%.

Боєкомплект 120-мм гармати складається з бронебійних оперених підкаліберних, фугасних, а також димових снарядів,.

Дизельний двигун об’ємом 26 літрів розвиває потужність у 1 200 кінських сил. Під час операції "Буря в пустелі" двигуни цього сімейства продемонстрували найкращий рівень надійності - 100%, причому кожна машини мала в середньому 100 км пробігу на день протягом усієї кампанії. На шосе цей двигун розганяє танк до 59 км/год, по пересіченій місцевості – 40 км/год. Вага Challenger 2 – 62-75 т, залежно від модифікації та додаткового обладнання.

Незважаючи на повну бойову вагу, що досягає 75 тонн з додатковим бронюванням, Challenger 2 - досить мобільний танк. Британські військові ще в 2013 році заявили підтверджену експериментально дальність ходу у 550 км без дозаправки, з максимальною швидкістю 59 км/год.

Challenger 2 є одним з найважчих західних танків: лобові проекції корпусу та башти містять блоки багатошарової комбінованої броні «Дорчестер». Таку ж схему бронювання використовують і американські Abrams. Хоча склад броні Дорчестер залишається засекреченим, відомо, що вона складається з керамічних елементів-пластин, укладених у металеву обойму і з'єднаних із тильною плитою та кількома еластичними шарами за схемою сталь-кераміка-сталь. Через високу твердість кераміки броня має високу стійкість до дії як кумулятивних боєприпасів, так і підкаліберних снарядів кінетичної дії.

Вперше участь у бойових діях Challenger 2 взяв у 2000 році. Під час цієї операції броню танка було посилено. Англійці додали динамічний захист на борти танка, а також встановили додатковий захист лобової частини. Втім, з огляду на характер того конфлікту серйозних боїв за участю «Челленджерів» не було.

У 2003 році в Іраку участь у бойових діях взяли 120 Challenger 2, проте й тоді прямих танкових зіткнень не відбулось. Челленджери постійно виконували завдання вогневої підтримки британських військ. Загалом у ході війни в Іраку було втрачено 1 Challenger 2. Танк був повністю знищений «дружнім вогнем», через помилку, двоє членів екіпажу загинули. Як показує статистика, то Challenger 2 досить живуча та надійна машина. Зафіксовано випадок, коли під час боїв один із челенджерів отримав 15 прямих влучань із протитанкових гранатометів. Жодне з цих влучань не змогло пробити броню і танк успішно своїм ходом повернувся на базу.

Як і всі британські танки, починаючи з Centurion, Challenger 2 має так зване «кулінарне обладнання», призначене для приготування та розігріву їжі та напоїв для екіпажу з 4 осіб.

З початку виробництва усього було випущено близько 500 одиниць Challenger 2. Вартість однієї машини становить 4,2 млн фунтів стерлінгів (понад €4,4 млн).

Мирослав Ліскович, Богдан Тузов, Київ

Інфографіка Олександра Шингура

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-