Битва за Україну. День п’ятсот п’ятдесятий

Битва за Україну. День п’ятсот п’ятдесятий

Укрінформ
СБУ безпілотниками атакувала Курський аеродром, уразивши чотири Су-30 та один МіГ-29. А ще – радари комплексу С-300 та два "Панцирі"

Ми зібрали для вас інформацію про пятсот пятдесятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 27 серпня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та командування НАТО ще тиждень тому провели на кордоні Польщі та України секретну нараду. Корегували стратегію контрнаступу - The Guardian. Крім генерала, у ній брав участь увесь командний склад ЗСУ, верховний головнокомандувач Об'єднаних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі і начальник Штабу оборони Великої Британії Тоні Радакін. Зустріч тривала 5 годин.

- Голова Об'єднаного комітету начальників штабів Марк Міллі заявив, що Україна вже найближчим часом може отримати винищувачі F-16 - Reuters. «Справа рухається вперед. Отже, існує програма навчання, і вони (українці – ред.) отримають F-16... у недалекому майбутньому».

- Між українськими і російськими морськими та повітряними силами йдуть бої за стратегічно важливі газові та нафтові платформи у Чорному морі між Кримом та Одесою – так звані «вишки Бойка» - Британська розвідка. Ці платформи не тільки контролюють цінні вуглеводневі ресурси, але, як і острів Зміїний на заході, також можуть використовуватися як бази передового розгортання, вертолітні майданчики і для розміщення ракетних систем дальнього радіуса дії.

ЦИТАТИ ДНЯ

Кирило Буданов, начальник Головного управління розвідки Міноборони: «Тримати можуть (росіяни оборону - ред.) довго, якщо ми не будемо проводити активні дії. Тримати можуть хоч все життя. Треба пробивати лінію оборони. Що, зрештою, зараз і робиться. Ті, хто каже, що можна придумати якийсь магічний спосіб – не можна, його не існує».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Цієї ночі 27 серпня у місті Курськ у Росії пролунали гучні вибухи. Військовий  аеродром атакували 16 дронів-камікадзе.  Відпрацювали по чотирьох літаках Су-30 та одному МіГ-29. Також серед уражених цілей - радари комплексу С-300 та два «Панциря» - джерело в СБУ. У Міноборони Росії заявили про збиття безпілотників.

- Наші війська на Таврійському напрямку просувалися до Новопрокопівки біля Роботиного та до Малої Токмачки – Очеретувате - Олександр Штупун, речник об'єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку. ЗСУ прорвали найскладнішу лінію російської оборони в цьому районі й тепер зможуть просуватися швидше.

- Українські воїни «знаходяться на відстані наступного удару по серії підготовлених російських оборонних позицій» у Запорізькій області, які можуть бути слабшими, ніж попередні, але все одно становлять значний виклик - ISW.

На різних ділянках фронту відбулось 40 бойових зіткнень. Противник вів безуспішні наступальні дії на Лиманському напрямку в районі Новоєгорівки Луганської області, на Бахмутському напрямку - в районах Оріхово-Василівки та Кліщіївки, на Авдіївському напрямку - в районі Степового, на Мар'їнському напрямку - в районі Мар'їнки - Генштаб ЗСУ.

- Російські окупанти тримають приблизно 100 тисяч своїх військових на Лиманському та Куп’янському напрямку, а також підвищили кількість атак, намагаються відновити наступ -  Ілля Євлаш, начальник пресслужби Східного угруповання військ. Штурмова та тактична авіація ворога вчора застосовувалася поблизу Білогорівки та Твердохлібового. Втрати ворога на цьому напрямку склали 117 осіб, знищено 2 танки, 2 бронемашини десанту, станцію «Муром М» та 1 польовий склад з боєприпасами противника.

- Повітряні Сили України вночі знищили чотири крилаті ракети Х-101/Х-55/Х-555 у центральних та північних областях, які випущені з повітряного простору РФ в районі Енгельса, в Запорізькій області підрозділом Повітряне командування «Схід» знищено 2 БпЛА противника типу «Shahed-136» - Повітряні сили ЗСУ.

- На тимчасово окупованій території Запорізької області вчора ввечері сталася детонація складу боєприпасів, які ворог облаштував між Токмаком та Молочанськом - Іван Федоров, міський голова Мелітополя. В окупованому Бердянську велика пожежа, палає цех, куди росіяни звозили свою техніку. Про вибухи чи прильоти не повідомляється.

- Ракетні війська ЗСУ на південному фронті знищили командний пункт окупантів - Сили оборони півдня України.

На тимчасово захопленій частині Херсонської області Сили оборони України знищили російську гаубицю 152-міліметрового калібру – 2А36 «Гіацинт-Б» - Сергій Братчук, речник Української добровольчої армії «Південь».

- Підрозділи ВМС України за минулу добу знищили 24 російські безпілотники типу «Квадро» і три сховища з ворожими боєприпасами -  ВМС.

- Внаслідок авіатрощі 25 серпня у Житомирській області, окрім Андрія Пільщикова (Джуса), загинули ще В’ячеслав Мінка та Сергій Проказін - бригада тактичної авіації з міста Васильків. Побратими символічно вшанували їхню пам’ять грою на піаніно, на якому написані позивні трьох загиблих льотчиків, а потім інструмент облили рідиною та підпалили. Така традиція з’явилася під час Другої світової війни. Коли один із пілотів Королівських повітряних сил Великої Британії, відомий своєю грою на фортепіано, загинув у бою, члени ескадрильї вшанували його пам’ять, спаливши піаніно.

***

- Ранкова атака по Київщині

  • Ворожі цілі, які рухалися в напрямку Києва, були знищені силами та засобами ППО,  уламки збитої російської ракети впали на приватні будинки в Київській області, влучань в об'єкти критичної або житлової інфраструктури немає. Травми отримали двоє людей - Київська ОВА.

- Росіяни атакували Херсонщину керованими авіабомбами. Під час обстрілу села Вирівка Тягинської громади загинула жінка, ще одна людина травмована. Внаслідок обстрілу центральної частини Херсона загинула жінка й тяжко поранено чоловіка - Херсонська ОВА.

- Російські окупанти обстріляли Богодухівський район Харківської області із реактивної системи залпового вогню, одна людина загинула - Олег Синєгубов, начальник Харківської ОВА.

- Армія окупантів за минулу добу у Донецькій, Херсонській, Запорізькій, Харківській областях завдала поранень 11 мирним жителям, 4 людей загинули - дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський заявив про початок підготовки «потужного вересня» для України - Телеграм-канал глави держави. «Нові пакети для українських воїнів. Артилерія, бронетехніка, ППО і ракети, засоби для розмінування. Участь у міжнародних заходах, зокрема у сесії Генеральної Асамблеї ООН. Черговий саміт перших леді та джентльменів. Подовольча безпека світу - незмінний пріоритет. Наступні раунди перемовин і приєднання нових країн до спільної архітектури безпеки».

- Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак наголошує, що за злочини проти українського народу, проти українських дітей повинна відповідати вся російська нація - Укрінформ. В Офісі Президента спростували повідомлення у низці ЗМІ, що Україна нібито погодилася на гібридний трибунал для притягнення російської влади до відповідальності за злочин агресії.

Посол України в Німеччині Олексій Макеєв назвав нерішучу військову підтримку України з боку західних партнерів однією з причин нинішніх темпів просування під час непростого українського контрнаступу - DW. «Росія мала час, щоб підготуватися до оборони».

- Український боксер Олександр Усик технічним нокаутом у дев'ятому раунді здобув перемогу над британцем Даніелем Дюбуа та зберіг таким чином титули провідних боксерських організацій планети – «Суспільне. Спорт». Бій проходив на стадіоні «Вроцлав» у Польщі.

- У Чернівцях завершився 14-й Одеський міжнародний кінофестиваль. Організатори оголосили переможців у номінаціях та вручили їм традиційні статуетки «Золотий Дюк» - Укрінформ.

***

- Прибуток діючих українських банків у січні-липні 2023 року становив 83,2 млрд грн, що у 24,5 раза більше, ніж за аналогічний період минулого року (3,4 млрд грн) - Богдан Данилишин, член Ради Національного банку України.

- Державна енергогенеруюча компанія «Центренерго» планує імпортувати вугілля для проходження осінньо-зимового періоду 2023-2024 років з Польщі. Потрібний обсяг щонайменше 80 тис. тонн вугілля на місяць  - Андрій Чуркін, генеральний директор «Центренерго».

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що тарифи на тепло для людей в новому опалювальному сезоні залишаться без змін - Фейсбук-сторінка глави уряду.

У рамках урядової програми «єОселя» від початку її старту понад 2,5 тисячі родин отримали пільгові іпотечні кредити на суму 3,6 млрд грн - Денис Шмигаль, Прем’єр-міністр.

- Компанія «Данон Україна» (Danone) ухвалила рішення про перейменування бренду «Простоквашино» на новий український бренд «ПростоНаше» - повідомлення компанії.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- До Ізраїлю на навчання за темою «Створення системи реабілітації для постраждалих під час бойових дій» вирушать 25 представників МВС України та благодійного фонду Сергія Притули - Міхаель Бродський, посол Ізраїлю в Україні

- Румунія очікує на необхідні документи, які дозволять розпочати навчання українських пілотів на винищувачах F-16 - Марчел Чолаку, прем’єр-міністр Румунії. Вся логістика вже підготовлена.

- У Литві оцінюють можливість закриття додаткових контрольно-пропускних пунктів (КПП) на кордоні з Білоруссю  для вирішення проблем контрабанди та нелегальних мігрантів - Агне Білотайте, міністр внутрішніх справ Литви. «Ми обговоримо з нашими колегами, щоб за відповідних рівнів загроз ми могли одночасно виконувати одні й ті самі дії та рішення».

- Служба державної безпеки Латвії (СДБ) повідомляє про спроби спецслужб РФ вербувати українських біженців на російській території під час процедури перетину кордону - Delfi.

- Попри прагнення президентки Угорщини Каталін Новак долучитися до мирних ініціатив Києва, угорський уряд продовжує підтримувати наративи Кремля - Telex. Міністр закордонних справ Петер Сійярто вкотре розкритикував санкційну політику ЄС щодо Росії. Він наголосив, що Європа своїми діями тільки глобалізує війну, а не локалізує.

Прибутки китайських промислових компаній падають сьомий місяць поспіль - Reuters. Вони скоротилися на 15,5% в річному обчисленні, причому виплавка та переробка чорних металів показала найглибше падіння - на 90,5%.

ВОРОГ

- Слідчий комітет Росії заявив, що провів молекулярно-генетичну експертизу і підтвердив загибель ватажків «ПВК Вагнер» Євгена Пригожина і Дмитра Уткіна під час аварії літака у Тверській області – «РИА Новости».

- Путін підписав указ про введення обов'язкової присяги для співробітників «Вагнера» та інших приватних військових підрядників, яке спрямоване на встановлення більш жорсткого контролю над такими групами - ЗМІ.

- Міністр фінансів РФ Антон Сілуанов заявив, що ВВП країни-терориста у 2023 році зросте на 2,5%, а інфляція становитиме близько 6% - Reuters.

- Співзасновник російської ІТ-компанії «Яндекс» Аркадій Волож сподівається, що засудження російської війни проти України допоможе йому вийти з-під санкцій - Financial Times.

Підготувала Жанна Телеганова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-