12 місяців 32 року незалежності: найяскравіші події

12 місяців 32 року незалежності: найяскравіші події

Укрінформ
Що відбулося з Україною та світом протягом 32 року нашої Незалежності?

Основне: українські воїни у важких боях звільняють окуповані землі на сході та півдні. А ще ми просунулися на шляху до ЄС та НАТО. А ще – наш вічний ворог - Росія остаточно перетворилася на парію, ізгоя для цивілізованого світу.

ЗСУ вже кілька разів завдали потужних ударів по Кримському мосту. Після успішних українських атак на російські судна окупанти перестали почуватися безпечно в Чорному морі. А ще українські дрони регулярно б’ють по військових об’єктах на території РФ: війна повертається туди, звідки вона прийшла.

Вікопомні події – як от початок повернення Україні її святині, Києво-Печерської лаври, – відбулися і у внутрішньому житті країни.

Ми радіємо кожній перемозі і з нетерпінням чекаємо, що наступний рік стане ПЕРЕМОЖНИМ для України. 

ВЕРЕСЕНЬ 2022

Блискучий контрнаступ на Харківщині 6-11 вересня

Блискучу перемогу в наступі отримано над ворогом на Харківщині, який переважав в озброєннях і особовому складі. 

За час вересневого контрнаступу на Харківщині від окупантів звільнено 421 населений пункт та понад 8 тисяч квадратних кілометрів. Щоб краще уявити масштаб, це десь, як три Люксембурги (площа країни – 2 586 км²) або Кіпр (9248 км²).

Forbes підрахував, що між 6-11 вересня, ЗСУ знищили 590 одиниць російської техніки на загальну суму $673 млн. Також за інформацією Oryx, з 6 по 10 вересня українські військові взяли трофеї - 129 одиниць техніки, яку Forbes оцінює в $104 млн, зокрема – 9 гаубиць Мста-С та Мста-Б на суму понад $43 млн.

За даними Генштабу, співвідношення втрат – 1:10 на нашу користь.

Як люди, що 7 місяців жили під окупацією, зустрічали своїх – стали історичними.

Президент Зеленський оголосив про подачу заявки на вступ до НАТО

30 вересня президент Володимир Зеленський, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та прем'єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку України на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

Зеленський зазначив, що пришвидшений порядок можливий, бо цього року Фінляндія і Швеція почали приєднання до альянсу без плану дій щодо членства. Доки всі члени НАТО досягнуть консенсусу щодо вступу України, Київ пропонує реалізувати український безпековий договір про гарантії безпеки.

Подачу заявки на членство України в НАТО було зроблено після того, як Путін підписав «договори про вступ» до складу РФ захоплених українських територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

ЖОВТЕНЬ 2022

Перша атака на Кримський міст

Рано-вранці 8 жовтня на Кримському мосту через Керченську протоку сталася пожежа. Причиною був підрив вантажівки з вибухівкою. Це спричинило займання семи паливних цистерн залізничного складу і подальше руйнування двох автопрольотів мосту.

У липні 2023 року голова СБУ Малюк підтвердив, що підрив незаконно збудованого мосту через Керченську протоку в жовтні 2022 року був операцією СБУ.  21 т вибухівки була загорнута у плівку такої товщини, щоб сканери в пунктах пропуску її не помітили.

Атака морських і повітряних дронів на бази Чорноморського флоту в Севастополі

Базу Чорноморського флоту в бухті Севастополя вранці 29 жовтня атакував "рій" морських і повітряних дронів. Така масштабна операція відбулася вперше в світовій історії.

Унаслідок безпрецедентної атаки, за даними РФ, пошкодження зазнав лише морський тральщик «Иван Голубец». Проте, низка військових експертів, спираючись на відеозаписи, припустили, що атаки зазнав і флагман флоту, фрегат «Адмирал Григорович», озброєний крилатими ракетами «Калібр».

Україна досі не взяла на себе відповідальність за атаку, але й прямо не спростувала заяви Москви.

ЛИСТОПАД 2022

Звільнення Херсона

11 листопада ЗСУ повернули під контроль України Херсон – місто-герой, єдиний обласний центр України, який рашисти захопили на початку березня 2022 року. Херсон боровся, чинив спротив, чекав довгі 254 дні.

Під час контрнаступу на Херсонщині вдалося звільнити близько 4 851 кв.км Правобережжя Дніпра – тобто повністю.

ГРУДЕНЬ 2022

Виступ Президента Зеленського в Конгресі США

21 грудня Президент Зеленський прибув до США. Це був перший виїзд Президента за межі України від 24 лютого 2022 року. 22 грудня Зеленський виступив перед Конгресом.

Президент подякував американцям за допомогу і наголосив, що «ми стоїмо, боремось і виграємо, бо ми разом – Україна, Америка й увесь вільний світ». Зала кільканадцять разів аплодувала Президенту України стоячи.

Після виступу у залі Конгресу лунало – «Слава Україні!».

Початок процесу заборони діяльності УПЦ Московського патріархату

Президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Згідно з рішенням, РНБО доручила Кабінету Міністрів внести у двомісячний строк на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій відповідно до норм міжнародного права у сфері свободи совісті та зобов’язань України. Кабінету Міністрів доручено забезпечити у двомісячний строк перевірку правових підстав та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

СБУ разом з Національною поліцією та іншими державними органами, до компетенції яких належать питання у сфері забезпечення національної безпеки, доручено активізувати заходи з виявлення та протидії підривній діяльності російських спеціальних служб у релігійному середовищі України.

СІЧЕНЬ 2023

Танки Challenger 2 для України

14 січня прем’єр-міністр Сполученого Королівства Ріші Сунак у розмові з президентом України Володимиром Зеленським повідомив, що Британія надасть Україні роту танків Challenger 2 – чотири негайно та вісім трохи пізніше. Лондон став першим із союзників, хто наважується на постачання важких танків Києву.

Українські військові 29 січня прибули до Великої Британії для навчання на танках Challenger 2.

Слідом за Британією про постачання танків оголошує США, Польща, Німеччина та інші.

Створення «танкової коаліції»

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 25 січня оголосив про створення «танкової коаліції» і закликав інші країни приєднатися до неї. В першій хвилі поставок ЗСУ отримають від 120 до 140 одиниць танків сучасних західних моделей – Leopard 2, Challenger 2, M1 Abrams.

Серед країн, які не виключають поставку танків в Україну: Іспанія, Швеція, Португалія, Нідерланди, Польща, Фінляндія, Франція, Норвегія, Канада, Велика Британія та США.

Богослужіння Православної церкви України з нагоди Різдва Христового в Києво-Печерській лаврі

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній вперше провів богослужіння з нагоди Різдва Христового в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.

Оголошення про Різдвяну службу в Успенському соборі з’явилося на четвертий день після Нового року і на п’ятий після звістки про непродовження оренди для УПЦ Моспатріархату, і одразу стало зрозуміло, що людей на службі буде багато.

Соцмережі тріумфували, більшість тих, хто встиг відсвяткувати Різдво 25 грудня, оголосили, що заради такого відсвяткують його ще раз.

Митрополит привітав людей зі святом та побажав якнайшвидшої перемоги та миру.

ЛЮТИЙ 2023

Рік Великої Війни. Візит Президента США до Києва

Президент США Джо Байден здійснив неоголошений візит до Києва в понеділок, 20 лютого, прибувши з Польщі потягом. Це його перший візит в Україну на посаді глави Сполучених Штатів.

«Рік по тому (з 24 лютого 2022 року) Київ стоїть. Україна стоїть. Демократія стоїть. Америка – і світ – стоїть з Україною», - зазначив Байден.

Враховуючи те, що Росія постійно обстрілює ракетами Київ, Білий дім заздалегідь попередив Кремль про візит президента США Джо Байдена до української столиці.

Історичний візит президента США до Києва створив одразу кілька чітких і переконливих меседжів. Для України, українців і ЗСУ – що Америка залишатиметься з нами стільки, скільки потрібно. Для Європи і світу – що Україна обов’язково переможе. Для Росії – що особисте прагнення президента Байдена допомогти українцям є набагато сильнішим за бажання Путіна занурити Україну у страх та холод.

Україна витримала російський енергетичний терор

28 лютого прем’єр-міністр України Денис Шмигаль сказав, що до завершення опалювального сезону залишається півтора місяця, але можна із впевненістю сказати, що ми пройшли найважчий період. Витримали російський енергетичний терор та забезпечили тепло в оселях українців. На той час вже 17 днів поспіль в енергетичній мережі не було дефіциту потужності.

РФ у жовтні 2022 року поставили за мету знищити український енергосектор до зими. Однак серія великомасштабних ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі не досягла цілей спричинити гуманітарну катастрофу, послабити український військовий потенціал і змусити Україну йти на переговори. 1 березня державні російські ЗМІ визнали цей провал.

З жовтня 2022 року кожна друга підстанція «Укренерго» була атакована російськими окупантами. Загалом унаслідок обстрілів Україна тимчасово втратила 44% атомної генерації, 75% потужності ТЕС та 33% блочних ТЕЦ.

БЕРЕЗЕНЬ 2023

Вийшов у прокат анімаційний фільм «Мавка. Лісова пісня»

«Мавка. Лісова пісня» вийшов у національний прокат 2 березня.

На сьогодні цей анімаційний фільм є найкасовішим українським кінопроєктом та входить до 20-ки найкасовіших кінострічок за всю історію кінопрокату в Україні. Станом на липень 2023 року в національному прокаті стрічка зібрала більш як ₴152,6 мільйона, кількість проданих квитків сягнула 1 217 644.

Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна

Судді Міжнародного кримінального суду (МКС) 17 березня видали ордери на арешт Путіна та російської дитячої омбудсменки Марії Львової-Бєлової. МКС має докази вчинення ними воєнного злочину, а саме незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих територій України до РФ.

Міжнародний ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової виданий довічно. Рішення суддів МКС ще більше ізолювало Путіна та зробило його фактично нев'їзним до 123 країн світу, що ратифікували Римський статут. Путіна став справжнім ізгоєм, а Росія остаточно втрачає свій міжнародний авторитет.

КВІТЕНЬ 2023

«Бавовна» в Козачій бухті 29 квітня

«Бавовна» 29 квітня в черговий раз завітала до Криму: вночі сталася пожежа через імовірне влучання безпілотника на нафтобазі у Козачій бухті у тимчасово окупованому Севастополі.

В українській розвідці повідомили, що внаслідок вибуху знищено 10 резервуарів з нафтопродуктами загальною місткістю 40 тисяч тонн, що призначались для Чорноморського флоту. Після «бавовни» налякані окупанти почали тікати до Росії. Перед Керченським мостом утворився величезний затор на виїзд з Криму.

ТРАВЕНЬ 2023

Атака безпілотників на Кремль

У ніч проти 3 травня біля Кремля у Москві пролунали два потужні вибухи. Безпілотник вибухнув над куполом Сенатського палацу в Кремлі, який вважається робочою резиденцією президента РФ.

Офіційно Київ не визнає своєї причетності до атак безпілотниками по Москві.

Рішення ПЦУ про перехід на новоюліанський календар

Рішенням Архієрейського Собору помісної Православної Церкви України 24 травня було затверджено Постанову про календарне питання, в якій визначено перехід на новоюліанський календар з 1 вересня цього року, зберігаючи за парафіями та монастирями, які цього бажають, право використовувати старий календар.

З 1 вересня 2023 року більшість християн України почнуть відзначати релігійні свята за новим календарем. Зокрема, Різдво святкуватимуть 25 грудня, а не 7 січня, День Святого Миколая 6 грудня, а не 19 грудня, Водохреще 6 січня, а не 18 січня. Водночас не зміниться дата святкування Великодня та деяких інших свят.

Створення «коаліції винищувачів»

Після візиту президента України до Європи 16 травня 2023 року Велика Британія, Нідерланди та Франція оголосили, що створюють «коаліцію винищувачів» для надання Україні F-16.

19 серпня міністр оборони України повідомив, що українські пілоти та технічний персонал офіційно почали вчитися працювати з літаками F-16, їх готуватимуть у 11 країнах, головні з яких - Нідерланди та Данія. Після цього, як очікується, Україна отримає обіцяні літаки. США також готові приєднатися до міжнародних зусиль з підготовки українських пілотів на літаках F-16.

Ураження корабля «Иван Хурс»

24 травня стало відомо, що розвідувальний корабель Росії «Иван Хурс» був атакований морськими дронами за 140 км від протоки Босфор. Попри заяви МО РФ, у низці українських та російських телеграм-каналів з'явилося відео, на якому, ймовірно, зафіксовано атаку морського БпЛА на російський корабель у Чорному морі.

У війні на Чорному морі розпочався новий етап: Україна, яка наразі не має власного МВФ, завдяки дронам,  розпочала успішне протистояння з Чорноморським флотом РФ.

ЧЕРВЕНЬ 2023

Підрив Каховської ГЕС

Вночі 6 червня 2023 року росіяни підірвали Каховську ГЕС, спричинивши масштабну техногенну катастрофу, наслідки якої катастрофічні для південних областей України.

До зони надзвичайної ситуації потрапили 180 населених пунктів Дніпропетровської, Миколаївської та Херсонської областей. Там проживали орієнтовно 875 тисяч людей. Щонайменше 34 людини загинули, ще 28 дістали поранення. Безвісти зниклими вважаються 39 людей. 3 підтоплених районів вивезли майже чотири тисячі людей та сотні домашніх тварин. Під час рятувальної операції у постраждалих районах врятовано 716 людей, з них 30 дітей та 40 маломобільних осіб.

За словами міністра МВС Клименка, Каховська ГЕС більше не підлягає відновленню. Втім, 18 липня Кабінет Міністрів затвердив постанову про експериментальний проєкт з початку відбудови Каховської ГЕС. Генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота заявляв, що орієнтовна вартість будівництва нової Каховської ГЕС становитиме $1-1,2 мільярда, термін відбудови - приблизно сім років.

Повернення «Скіфського золота»

Верховний суд Нідерландів 9 червня оголосив остаточне рішення у справі про приналежність «скіфського золота»: суд повністю відмовив у касаційній скарзі кримських музеїв і залишив у силі рішення апеляції, яким було задоволено позовні вимоги України.

Після майже 10 років судових баталій Верховний суд Нідерландів зобов’язав музей Алларда Пірсона передати Національному музею історії України музейні експонати з виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі».

Удар по Чонгарському мосту

По Чонгарському мосту, що з'єднує тимчасово окупований Крим із материковою Україною, 22 червня було завдано удару, рух мостом перекрито. Окрім удару по Чонгарському мосту було завдано удару по старому мосту через Сиваш.

Удар по мосту сильно ускладнив логістику російським загарбникам.

ЛИПЕНЬ 2023

Саміт НАТО у Вільнюсі

11-12 липня у Вільнюсі відбувся саміт НАТО на рівні глав держав. Саміт відвідав Президент Володимир Зеленський. Союзники підтвердили, що Україна стане членом Альянсу та погодилися скасувати ПДЧ для вступу.

Глава України обговорив тет-а-тет з американським, британським, французьким, німецьким і канадським колегами питання безпекових гарантій. Президент взяв участь в інавгураційному засіданні Ради Україна-НАТО, а це — про новий рівень координації відносин нашої країни з Північноатлантичним альянсом.

Дещо згодом країни «Групи семи» опублікували спільну декларацію, в якій пообіцяли надати Україні гарантії безпеки.

Вільнюський саміт став для України «світлом у кінці тунелю», адже тепер у нас є всі шанси, щоб під час вашингтонського саміту 2024 року отримати, нарешті, запрошення до НАТО.

Повернення командирів Азову в Україну

8 липня Президент Зеленський повідомив, що повертається з Туреччини із захисниками Азовсталі, які перебували там з вересня 2022 року.

Додому повернулися заступник командира полку «Азов» командир «Азова» Денис Прокопенко (Редіс), Святослав Паламар (Калина), старший офіцер Олег Хоменко, в.о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський (Волина) і командир 12-ї бригади Національної гвардії України Денис Шлега.

В Україні скасовано карантин

На всій території України з 1 липня 2023 року скасовано карантин, який був встановлений з метою запобігання поширенню COVID-19.

COVID-19 став для українців та й для всього людства важким випробуванням.

З початку пандемії в Україні зафіксовано понад 5,5 млн випадків захворювання на коронавірусну хворобу, з них понад 112 тисяч - летальні.

Вибухи на Кримському мосту 17 липня

У ніч на 17 липня на Керченському мосту, що з’єднує Росію з окупованим Кримом, сталися вибухи. Було зруйновано одну секцію мосту, ще одну пошкоджено, рух мостом обмежено. Також зупинено рух поромів та потягів.

Після удару по мосту Росія заявила, що направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди» та де-факто припинила її дію.

СЕРПЕНЬ 2023

4 серпня морські дрони атакували базу ВМФ у Новоросійську. Сильно пошкоджено великий десантний корабель "Оленегорский горняк".

Саміт «Формули Миру Зеленського» у Саудівській Аравії без Росії

5 та 6 серпня відбулася друга зустріч на рівні радників з національної безпеки та політичних директорів щодо ключових принципів миру на основі «Формули миру» Президента України Володимира Зеленського у Джидді, Саудівська Аравія. В саміті взяли участь представники понад 40 держав, але Росію не запросили.

У заяві, розповсюдженій Саудівською Аравією після завершення зустрічі, зазначається, що учасники дійшли згоди щодо важливості продовження міжнародних консультацій та обміну думками з метою побудови спільного підходу, який прокладе шлях для миру. При цьому відомо, що сторони погодились, що врегулювання має включати відновлення територіальної цілісності України в міжнародно визнаних  кордонах 1991 року.

Винищувачі F16 для України

20 серпня Нідерланди та Данія оголосили про рішення передати Україні винищувачі F-16. Українські пілоти та інженери вже почали навчатися використовувати ці літаки.

Нідерланди оголосили, що нададуть Україні 42 літаки після навчання українських пілотів та інженерів на них. Данія надасть Україні 19 F-16: перші 6 літаків передадуть ближче до Нового року.

Президент Володимир Зеленський подякував Нідерландам, Данії та США за рішення щодо передачі Україні винищувачів F-16.

Підготувала Мар’яна Рабченюк-Петриченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-