Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Бомбардування Росією портових міст України є глобальною атакою

Бомбардування Росією портових міст України є глобальною атакою

Блоги
Укрінформ
За даними Європейської комісії, на частку України припадало 10% світового ринку пшениці, 13% ринку ячменю та 15% ринку кукурудзи до того, як 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабну війну проти України. 

Незабаром після цього російські кораблі блокували експорт зерна з портових міст України, в тому числі Одеси, на світові ринки.

22 липня 2022 року в Стамбулі Україна та Росія погодилися на Чорноморську зернову ініціативу, запроваджену за посередництва Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша та Президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. Ця ініціатива дозволила експортувати близько 33 мільйонів тонн українського продовольства морем до 45 країн.

Однак невдача НАТО надати чіткі ознаки непохитної рішучості щодо перспектив і термінів членства України в НАТО під час останнього саміту у Вільнюсі (11‑12 липня 2023 року) надихнула Росію не продовжувати Чорноморську зернову ініціативу (17 липня 2023 року) і провести масовані бомбардування чорноморських портів України в Одесі, Чорноморську та Миколаєві, цілеспрямовано атакуючи інфраструктуру експорту пшениці та знищивши більш ніж 60 000 тонн зерна. Росія вкотре продемонструвала, що вважає будь-які ознаки коливань з боку НАТО слабкістю, яку слід використовувати в повній мірі.

Кремль прекрасно усвідомлює, що ці бомбардування посилять дефіцит продовольства в країнах, що розвиваються, і негативно вплинуть на життя приблизно 400 мільйонів людей. Рік тому головна редакторка державної російської телекомпанії RT Маргарита Симонян під час Петербурзького міжнародного економічного форуму цинічно заявила, що кілька разів чула від різних людей у Москві: «Вся наша надія — на голод. Ось що це означає. Це означає, що зараз почнеться голод, і вони знімуть санкції і будуть з нами дружити, тому що вони зрозуміють, що це потрібно».

У цьому сенсі Кремль явно використовує продовольство як зброю для своєї геополітичної експансіоністської програми. Росія також відкрито та небезпечно здійснює ескалацію своєї повномасштабної війни проти України шляхом жорстокої глобальної атаки, використовуючи продовольство як зброю. Це не повинно дивувати оскільки в минулому Кремль використовував продовольство як зброю, вбиваючи мільйони українців під час іншого геноциду – Голодомору.

Це має усунути будь-які сумніви керівництва НАТО та його країн-членів щодо того, що Росія буде здійснювати силову експансію, якщо Україна не зупинить це, успішно захистивши свою територіальну цілісність і звільнивши всі свої території, які все ще окуповані Росією.

Країни-члени НАТО тепер мають надолужити свою втрачену можливість у Вільнюсі, запровадивши суттєві гарантії безпеки на користь України, а також надавши їй всю необхідну зброю та боєприпаси, щоб дати можливість Україні негайно забезпечити безпольотну зону та зуміти у 2023 році своїм контрнаступом звільнити, а потім захистити всі свої території.

Чим швидше Україна виграє цю війну з Росією, тим швидше ми всі будемо жити в набагато безпечнішому світі.

Евген Чолій

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-