Битва за Україну. День п’ятсот чотирнадцятий

Битва за Україну. День п’ятсот чотирнадцятий

Укрінформ
Президент Зеленський заявив про необхідність "нейтралізації" незаконно збудованого росіянами Кримського мосту. ЗСУ підтвердили удари по нафтобазі та складах боєприпасів РФ у Криму

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот чотирнадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 22 липня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-    Президент Зеленський виступаючи відеозв'язком на Аспенському безпековому форумі наголосив, що міст, який з'єднує Росію з Кримом, є "рятувальним кругом" для ведення Росією війни проти України, тому цей об'єкт має бути "нейтралізований" – ЗМІ.

-    ЮНЕСКО виступила із засудженням російських обстрілів українського міста Одеса – заява організації ООН. За попередніми оцінками, під час ракетних ударів було завдано шкоди кільком музеям, включених до фонду Світової спадщини ЮНЕСКО, зокрема археологічного музею, музею морського флоту та літературного музею.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Через те, що ми розпочали (контрнаступальні дії - ред.) трішки пізніше, можна сказати, що часу для Росії, щоби вщент замінувати нашу землю та побудувати кілька ліній оборони, було більше, ніж потрібно. Тому був уповільнений початок контрнаступальних дій - ми не хотіли втратити наших людей, а військові не хотіли втрачати техніку. На сьогодні ми наближаємося до того моменту, коли ці дії можуть стати трішки швидшими».

Ентоні Блінкен, держсекретар США: «Ми з самого початку говорили, що це буде важко. Ви, мабуть, чули, і багато людей говорило про те, що росіяни підготували серйозні і укріплені лінії захисту. Українці пробиваються через них... І коли вони розгорнуться і почнуть діяти, усі сили, які були навчені за останні місяці, обладнання, яке надали їм ми і приблизно 50 країн, я думаю, все це матиме суттєве значення і призведе до змін».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-    ЗСУ підтвердили, що 22 липня вранці вони знищили нафтобазу та склади боєприпасів РФ у тимчасово окупованому в с. Октябрьському Красногвардійського району Криму - Управління стратегічних комунікацій ЗСУ. Зранку в окупаційній адміністрації Криму оголосили евакуацію у 5-кілометровій зоні. Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що мешканців селища Біюк-Онлар в окупованому Криму, де внаслідок влучання у склад боєприпасів відбулася їх детонація, відселяють за 10-13 км.

-    Бійці Центру спеціальних операцій “А” Служби безпеки України знищили ще 26 цілей ворога та 40 російських загарбників – СБУ

-    Уночі 22 липня 2023 року російські окупанти атакували з південно-східного напрямку п’ятьма ударними дронами Shahed-136/131. Силами та засобами ППО усі 5 дронів-камікадзе знищено – Повітряні сили ЗСУ. Також знищено дев’ять розвідувальних безпілотників оперативно-тактичного рівня.

-    На тимчасово загарбаній Росією території України ліквідований російський пропагандист - воєнкор "РИА "Новости" Ростислав Журавльов – Фонтанка. Група пропагандистів потрапила під обстріл у районі населеного пункту П'ятихатки Запорізької області, ще 4 пропагандисти отримали поранення.

***

-    ​​Оператор медіакомпанії Deutsche Welle Євген Шилко отримав поранення російськими касетними боєприпасами в місті Дружківка на Донеччині, що знаходиться за 23 км від лінії фронту - DW Україна. Оператора доправили в лікарню, нині його стан стабільний.

-    На фронті загинув журналіст Дмитро Рибаков, який після початку повномасштабного вторгнення росії пішов захищати Україну зі зброєю в руках – Укрінформ. Дмитро воював у складі 47-ї окремої механізованої бригади ЗСУ, мав позивний «Репортер». До великої війни він працював редактором і медіаконсультантом у виданнях Chas.News, «Forbes Україна», LB, «Українська правда». Вічна пам’ять і слава Герою.

-    Внаслідок обстрілів російськими військами минулої доби Донецької, Чернігівської, Дніпропетровської, Харківської та Херсонської областей 8 людей загинуло, 10 отримали поранення – дані ОВА.

-    Російські війська вбили в Україні 496 дітей і ще 1068 дітям завдали поранень – Офіс генпрокурора

НОВИНИ: УКРАЇНА

-    Президент Зеленський провів телефонну розмову з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом – сайт президента. Обговорили реалізацію домовленостей, досягнутих під час Вільнюського саміту Альянсу, а також подальші дії щодо інтеграції України до НАТО.

-    Україна, заручившись підтримкою партнерів, продовжить допомагати країнам світу попри вихід Росії із «зернової угоди» - Управління стратегічних комунікацій Апарату Головнокомандувача  ЗСУ.

-    У Полтавській області відкрили модульне містечко для переселенців, споруджене за підтримки Фонду міжнародної солідарності Польщі та уряду Великої Британії – Мінреінтеграції. Містечко складається з 240 модулів, де можуть розміститися до 300 осіб.

-    З 24 по 27 серпня 2023 року Національний Сорочинський ярмарок, присвячений Дню Незалежності України, вперше пройде у Львові - сайт ярмарку

***

-    Міністерство фінансів України та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб уклали договір купівлі-продажу 100% акцій системно важливого АТ "СЕНС БАНК", згідно з яким банк переходить у власність держави. Головою правління АТ "СЕНС БАНК" став колишній голова правління Універсал Банку Дмитро Кузьмін - Нацбанк

-    Мешканцям Дніпропетровщини за програмою єВідновлення виділили 9,5 млн гривень на ремонт вікон, дверей, дахів у пошкодженому ворожими ударами житлі - Сергій Лисак, начальник Дніпропетровської ОВА

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-    Сполучені Штати у вівторок мають оголосити про надання Україні нового пакета військової допомоги на суму до 400 млн доларів, який включатиме передусім артилерію, ракети для ППО та наземні транспортні засоби – ЗМІ.

-    Уряд Швеції представив Стратегію співробітництва у сфері відбудови та реформ в Україні на 2023-2027 роки, яка передбачає спрямування 6 млрд шведських крон (522,6 млн євро) на проєкти з відновлення України – сайт уряду Швеції.

-    Питання про передання Україні далекобійних ракет ATACMS знаходиться на розгляді президента США Джо Байдена і рішення щодо нього поки немає - Джейк Салліван, радник із національної безпеки Білого дому.

-    Ірландський лоукостер Ryanair розглядає можливість відновлення невеликої кількості рейсів в Україну до кінця 2023 року за умови успішних переговорів щодо часткового відкриття повітряного простору - Майкл О'Лірі, виконавчий директор авіакомпанії

-    До МЗС Польщі в суботу було викликано посла Росії в РП Сергія Андрєєва через антипольські висловлювання Путіна на засіданні Радбезу Росії - Wnp.pl. Заступник глави польської дипломатії Павел Яблонський зазначив, що російському дипломату, який під час зустрічі вів себе агресивно, висловлено протест проти висловлювання Путін про перегляд кордонів.

-    Банки Вірменії, Грузії та Киргизстану припиняють співпрацю з російською платіжною системою «Юністрим», яка напередодні потрапила під санкції США - повідомляє Forbes.

-    Прикордонна служба Польщі не впустила до країни російську тенісистку Віру Звонарьову - МВС Польщі. Російська спортсменка і прихильниця режиму Путіна намагалася потрапити до Польщі літаком з Белграда. Прикордонна служба РП не пропустила росіянку до країни, оскільки вона є у списку осіб, перебування яких є небажаним на території Польщі.

ВОРОГ

-    Британська розвідка припускає, що затримання у Росії Ігоря Гіркіна ("Стрєлкова") напевно розлютить його прихильників серед "воєнкорів" та військових, оскільки для багатьох він має імідж патріота, який не боявся критикувати Путіна - Міністерство оборони Британії

-    Центральний банк РФ підвищив процентну ставку на 100 базисних пунктів до 8,5%, оскільки слабкий рубль посилив інфляційний тиск через жорсткий ринок праці та високий споживчий попит - Reuters.

-    Станом на 22 липня в Білорусі перебувають приблизно 5 тисяч російських найманців "ПВК Вагнер" - ДПСУ

-    У Розвідувальному управлінні Міністерства оборони США (DIA) не вбачають підстав сумніватися у заявах Путіна про переміщення першої партії тактичної ядерної зброї до Білорусі – CNN.

-    У московському торговому центрі «Пори року» прорвало трубу з гарячою водою, в результаті чого загинули чотири людини, ще кілька десятків постраждали – ЗМІ.

-    Соратника російського терориста Ігоря Гіркіна - Павла Губарєва затримали співробітники поліції біля Міщанського суду Москви – Медіазона. Після того, як Губарєв почав прилюдно говорити, що критика Гіркіним міністерства оборони РФ була обгрунтованою, його відвели в автозак. Приблизно за півтори години з’явилось уточнення, що Губарєва відпустили з відділу поліції без протоколу.

-    Самопроголошений Лукашенко затвердив указ, що доповнює процедуру позбавлення громадянства за "екстремізм" - Zerkalo.io,

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-