У Генштабі показали роботу комплексу з розмінування Bozena-5, який рятує життя саперам

У Генштабі показали роботу комплексу з розмінування Bozena-5, який рятує життя саперам

Фото
Укрінформ
Машина з розмінування Bozena-5, яку надала для України словацька компанія, рятує життя українським саперам.

Про це повідомили в Генштабі Збройних сил у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Ця машина рятує життя саперам, вони не йдуть першими, а фактично підбирають залишки. Вона ефективна та швидка, і якщо говорити у контексті розмінування, то вона повністю себе виправдовує", - повідомили у Генштабі.

Як зазначається, засіб розмінування дистанційно-керований, а швидкість проходження сягає 9 кілометрів на годину. Комплекс супроводжує група розмінування з п'яти людей, з них двоє - з металодетекторами, щоб повністю простежити ситуацію, двоє збирають залишки, і командир, який контролює процес.

Читайте також: У Пентагоні вражені просуванням ЗСУ при контрнаступі

"Потрібно розуміти, що ніякий механізований засіб не дає гарантії, що після нього не залишиться вибухонебезпечного предмета. Саме тому за будь-якою машиною розмінування слідує група саперів, яка вибирає ці залишки з ґрунту. Тобто основна заслуга Bozena-5 в тому, що вона унеможливлює підрив на вибухонебезпечному предметі, хоча і залишає в ґрунті вибухові речовини та металеві частини. Також відіграє роль, який тип робочого органу застосовується: ланцюговий чи бойковий. В останньому жорсткі бойкові конструкції, які приводять міну чи будь-який інший ВНП в дію або розбивають на шматки, які являють собою залишки вибухонебезпечної речовини", - зауважили в Генштабі.

Зокрема, завдяки цій машині розмінування у багатьох звільнених населених пунктах Харківщини було відновлено електропостачання.

Як повідомляв Укрінформ, за оцінкою Світового банку, повний комплекс робіт із гуманітарного розмінування України коштуватиме 37,4 мільярда доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-