F/A-18 Hornet не дасть кораблям-вбивцям стріляти по Одесі

F/A-18 Hornet не дасть кораблям-вбивцям стріляти по Одесі

Інфографіка
Укрінформ
Україні обіцяють найуніверсальніші винищувачі четвертого покоління - F/A-18 Hornet. Важливо, що їх розробляли для боротьби з морськими цілями. І не лише…

За даними The Australian Financial Review, Австралія, Сполучені Штати та Україна наразі активно обговорюють можливість передачі Україні 41 винищувача-бомбардувальника F/A-18 Hornet, які належать Королівським ВПС Австралії (RAAF).

Списані F/A-18 на військовій базі Королівських повітряних сил Австралії поблизу Ньюкасла. Фото The Australian Financial Review
Списані F/A-18 на військовій базі Королівських повітряних сил Австралії поблизу Ньюкасла. Фото The Australian Financial Review

Згідно із джерелами, США висловили підтримку ідеї надання Україні австралійських винищувачів F/A-18.

Для забезпечення успішної передачі F/A-18 до України, погодження Вашингтона є ключовим, оскільки Сполучені Штати володіють правами інтелектуальної власності на ці літаки. Австралія планує замінити F/A-18, на надсучасні винищувачі F-35 й вже замовила 72 таких літаки.

У випадку, якщо винищувачі F/A-18, які були вилучені з експлуатації, не будуть відправлені в Україну, залишається варіант їх утилізації або продажу приватній авіаційній компанії RAVN Aerospace для використання під час тренувань військових пілотів в США. Списані F/A-18 будуть виконувати роль «ворожих» літаків.

Згідно з даними видання, переговори продовжуються.

Всі сторони дійшли висновку, що немає сенсу для утилізації технічно справних та надзвичайно ефективних бойових літаків, надто, коли Україна має реальну потребу у військовій авіації. Згідно з оцінками експертів, українські льотчики зможуть опанувати F/A-18 протягом 4 місяців.

З метою запобігання ескалації конфлікту, австралійці (разом з американцями) планують чітко визначити, що літаки Hornet можуть використовуватися лише в українському повітряному просторі. Вони попереджають: якщо F/A-18 будуть застосовані для бомбардування Росії, це може призвести до зупинки обслуговування цих літаків союзниками.

F/A-18 Hornet - це палубний винищувач-бомбардувальник четвертого покоління, розроблений американською компанією McDonnell Douglas у 1970-х роках. У 1997 році компанія була придбана компанією Boeing. А літак – є основним бойовим літаком ВМС США, а його модернізована версія експортується та виготовляється досі.

Озброєння

У зв'язку з тим, що F/A-18 був спроектований головним чином для потреб ВМС США, очевидно, що його базування передбачалося на авіаносцях. Обмежена площа на кораблях не дозволяє розміщувати велику кількість різних типів літаків для кожного завдання.  Тож літак F/A-18 Hornet дійсно є універсальним, він має потужний арсенал зброї, що дозволяє йому завойовувати перевагу у повітрі, на морі та на землі.

За інформацією ЗМІ
За інформацією ЗМІ

Завдяки сучасним ракетам "повітря-повітря", він може ефективно протистояти будь-яким повітряним загрозам, збиваючи їх на відстані 100 кілометрів.

Завдяки важким протикорабельним ракетам AGM-158C LRASM він здатен знищувати ворожі морські цілі за 1000 кілометрів, навіть не наражаючи себе на небезпеку.

Нарешті, F/A-18 Hornet може підтримувати піхоту, знищуючи наземні цілі. Завдяки високоточним корегованим бомбам та ракетам, літак може ефективно атакувати і вражати противника на землі, забезпечуючи підтримку військ на передовій.

F/A-18E/F озброєний однією шестиствольною гарматою М61А2 "Вулкан" калібру 20- мм з боєзапасом у 578 снарядів. Літак має 9 точок підвіски з загальним бойовим навантаженням більше 6000 кг. Озброєння - це ракети "повітря-повітря" AIM-120 AMRAAM та ASRAAM, а також широкий асортимент високоточних засобів для ураження наземних цілей - від Paveway II та JDAM-ER до AGM-158 JASSM та Harpoon.

Універсальний винищувач

Можливості F/A-18E/F Super Hornet роблять потужним багатофункціональним засобом, який може забезпечити Україні гнучкість та перевагу в різних сферах ведення бойових дій.

Крім того, існує спеціалізована версія F/A-18 - EA-18G Growler, яка призначена для радіоелектронної розвідки та електронної боротьби. Слід зауважити, що такі літаки також знаходяться на озброєнні в Австралії.

Літак було сконструйовано з урахуванням навантажень під час старту з катапульт, жорстких посадок на авіаносці і, навіть, на контакт з солоною водою.

Незважаючи на значні строки експлуатації у Австралії, слід враховувати, що ці літаки розроблені спеціально для використання в екстремальних умовах авіаносців і солоної води. Але ніколи не використовувались у таких умовах. Адже Австралія не має своїх авіаносців, тому усі F/A-18 використовувались суто з наземних аеродромів.

Електроніка й авіоніка

F/A-18 Hornet оснащені досить сучасною електронікою. Американські конструктори давно відмовились від звичайних аналогових приладів зі стрілками, тому F/A-18 має три дисплеї, які підтримують сенсорне керування.

Крім того, винищувачі F/A-18 мають інноваційну систему наведення за допомогою шолома - JHMCS. Ця передова технологія дозволяє відображати певну частину інформації з приладової панелі на шоломному дисплеї, що значно підвищує обізнаність екіпажу про оточуюче середовище та режими роботи літака. Проте, головною перевагою JHMCS є здатність наводити ракети на ціль під час активних повітряних боїв, дозволяючи пілоту охоплювати поле зору в широких межах до 160°.

Літак оснащений багатофункціональним радаром AN/APG-73. Такі радари забезпечують високу інформативність ситуації, швидке оновлення даних і можливість відстеження декількох цілей одночасно.

Дальність виявлення повітряних цілей класу "винищувач" у AN/APG-73 становить 100-115 км. Крім того, радар здатний одночасно захоплювати до 10 цілей і вести вогонь по 4 з них.

F/A-18 оснащений двома турбореактивними двоконтурними двигунами F404-GE-400, що дозволяють досягати швидкості до 1915 км/год.

Варто також зазначити, що в межах недалекої перспективи проблем зі запчастинами для цих літаків не виникне, оскільки всі існуючі оператори F/A-18 Hornet, які постачають зброю Україні, поступово припиняють їх експлуатацію. Тобто, вони вивільняють якщо не самі літаки одразу, то, безперечно, певні запаси комплектуючих.

Україна потребує F/A-18 Hornet якнайшвидше. Радянський авіапарк, який у нас ще залишився, не здатний нести повний арсенал озброєнь країн-членів НАТО, які надаються Україні.

Наявність цих літаків допоможе захищати наші мирні міста від злочинних ракетних обстрілів з боку Російської Федерації. В разі прийняття такого рішення, цей універсальний літак зможе брати участь у бойових діях як у повітрі, так і на землі, й на морі. Остання обставина є надзвичайно важливою. Оскільки Чорноморський флот РФ продовжує обстріл українських міст ракетами «Калібр».

Нинішні удари по Одесі свідчать: Україна критично потребує засобів ураження російських бойових кораблів, які здійснюють ці злочинні обстріли.

Богдан Тузов, інфографіка Олександра Шингура

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-