Чому до нальоту на Москву ЗСУ не причетні?

Чому до нальоту на Москву ЗСУ не причетні?

Укрінформ
Дуже багато факторів військово-технічних та внутрішньополітичних у Росії підтверджують саме це

Три доби поспіль — 28-30 травня — рашисти масовано обстрілювали різнотипними ракетами та дронами-камікадзе Київ, який від початку травня загалом був атакований уже 17 разів. На цьому тлі сказане мером Віталієм Кличком точно збіглося з думками ледь не кожного жителя столиці та області: чому москвичі відпочивають, чому ми не кошмаримо їх у відповідь? Звісно, це все емоції, втім, абсолютно адекватні. Після усіх заподіяних звірств ненавидіти ворога, бажати йому відплати — це нормально. Але на відміну від Росії та її армії, ЗСУ не порушують закони та звичаї війни. Українські військові діють виключно у межах міжнародного права, яке дозволяє завдавати ударів по законних цілях навіть на території РФ, особливо тих, з яких постійно атакуються українські мирні міста та цивільна інфраструктура. Це важливо підкреслити в контексті нальотів невідомих БПЛА на Москву та звинувачень, мовляв, “за этим стоит киевский режим”.

Що відомо

Нагадаємо дуже коротко: зранку, 30 травня, столиця країни-агресорки зазнала масової атаки безпілотників. За різними даними удари по Москві здійснили від 8 до 32 БПЛА. Більшу частину нібито збила ППО. Але оцей «різнобій» в цифрах (аж в чотири рази!) уже закликає до уважної оцінки: щось тут не чисто…  

Кого звинувачує РФ

Путін назвав атаку на Москву “очевидною ознакою терористичної діяльності”: “Вони провокують нас на дзеркальні дії”. Міноборони Росії заявило, що Київ здійснив "терористичну атаку" безпілотними літальними апаратами ".

Тим часом пахан ПВК "Вагнер" Євген Пригожин каже, що Росія програє у сфері створення безпілотників: “Ми зараз відстаємо від наших опонентів на роки, а може, і на десятиліття. Але щоб їх наздогнати ми нічого взагалі не робимо".

Він традиційно піддав критиці Міноборони РФ, наголосивши, що там сидять "ожирілі сраки, намазані дорогими кремами". І далі у відповідному дусі: "Ви скоти! (…) Ви - Міністерство оборони. Ви нічого не зробили, щоб наступати. Чому ви дозволяєте цим безпілотникам атакувати Москву?".

Реакція росіян

Так, деякі росіяни раптом захвилювалися, що під удар дронів потрапили житлові будинки. Багато хто обурюється бездіяльності генералів та надіється, що після цього вони почнуть "рухатися".

Інші рашисти вкотре пропонують почати "воювати в повну силу", "мости знищити в хлам", аби українцям не постачали зброю. Деякі особи просто пишуть пусті гасла, на кшталт "Перемога буде за нами". А дехто передбачає, що Росії тепер доведеться "в цьому жити, як Ізраїлю".

І тут варто їм нагадати, що житла українців обстрілюють і знищують уже понад рік. А розмови про «ізраїльську перспективу» саме в контексті України уже давно перетворилися на загальне місце.

Коментарі іще однієї категорії росіян наочно демонструють їхню глибинну сутність – вони обурюються, що дрони над елітною Рубльовкою збили, а на звичайній Профспілковій вулиці – ні. "По Рубльовці треба, щоб еліта о**єла, яка гальмує СВО", - радить рашист. Інша жінка додає: "Хто ми у спальному районі, а хто вони. Ось тут збивають, а у нас х*р".

Ще дехто задає цілком серйозне питання: чому в Москві не увімкнули сигнал повітряної тривоги, невже на безпеку громадян наплювати?

Ну, що ж, українці в цілому можуть бути задоволені такою істерикою. Росіяни все думали, що будуть дивитися з диванів «під пиво з чіпсами», як їхня злочинна армія знищуватиме українські міста? А дзуськи вам!

Інше питання — хто реально це зробив, невже це справді наших рук справа? А ще — чим саме, якими БПЛА було здійснено наліт?

Що каже офіційна Україна

Радник голови ОПУ Михайло Подоляк в ефірі The Breakfast Show відкинув причетність Києва до ударів по Москві. На його думку, це "малоцікава подія".

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат назвав цей інцидент «російськими внутрішніми проблемами».

"Читав. Бачив. Порадів. Більше нічого не можу сказати, що там сталося на Росії. Це їхні внутрішні проблеми", - заявив полковник Ігнат.

Водночас він додав, що в росіян "таких проблем буде чим далі, тим більше": "Проблеми їм створюватиме і легіон " Свобода Росії", який уже в Бєлгородській та інших областях хоче скинути кривавий режим Путіна, щоб Росія була вільною, нарешті, державою, і легіон Республіки Ічкерія вже набирає обертів. Ну і, сподіваюся, інша Росія теж повстане проти цієї тиранії".

Тож Україна свою причетність заперечує – і правильно робить.

Чим ймовірно били по Москві

Користувачі соцмереж висунули припущення, що одним із безпілотників, який атакував Москву, був нібито український ударний дрон UJ-22 Airborne, який здатний уражати цілі на відстані до 800 км. Так це чи ні — поки важко сказати точно.

Є цікава версія від авторитетної розвідувальної спільноти InformNapalm. На їхню думку, атаку на столицю РФ влаштували самі ж росіяни. Для цього застосували китайські дрони, які запустили зі східної частини Московської області.

InformNapalm:
InformNapalm: "По Москві били китайськими дронами"

«За нашими даними у ранковій атаці китайських дронів на Москву та Московську область були задіяні виключно росіяни, які воюють проти режиму Путіна та постійно знаходяться на території Росії. Саме вони керували дронами, які були завезені на територію РФ. Чи координували російські повстанці свої дії з українськими спецслужбами, чи це була їхня особиста ініціатива, наразі невідомо», – вважають в InformNapalm.

На думку розвідспільноти, дрони й не мали спричинити якісь значні руйнування, а натомість є сигналом для російської політичної еліти, що їхні маєтки на Рубльовці не є захищені.

На противагу українській ППО, яка з початку травня щодня успішно відбиває атаки, зокрема «Шахедів» по Києву та інших містах, випадок у Москві, як вважають аналітики, продемонстрував, що ППО в Росії не надто готова до аналогічних викликів.

«Якщо Москва правильно прочитає цей сигнал, то знизить інтенсивність спроб свого ракетно-шахедного терору. Якщо ж інтенсивність буде зберігатись на тому ж рівні або зростати, то невдовзі ці китайські дрони будуть не тільки подавати психологічні меседжі, але і нести цілком достатню руйнівну дію. Українці вже звикли до періодичних сигналів про повітряний напад, а от чи звикнуть до цього заможні росіяни на Рубльовці, час покаже», – відзначають розвідники.

Пункти управління, нафтобази, склади з БК — пріоритетні цілі для ЗСУ, а Рубльовка чи кооператив «Озеро» — ні  

Керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павло Лакійчук, оцінюючи «бавовну» в Підмосков’ї, сказав, що ракетно-бомбові удари по Рубльовці і кооперативу «Озеро» з воєнної точки зору малоефективні.

“В ЗСУ знають – боєприпаси слід береги. Для нас пріоритетними цілями є пункти управління і вузли зв’язку загарбників на окупованих територіях і у ворожому тилу, військові аеродроми, нафтобази і склади паливо-мастильних матеріалів, бази зберігання снарядів, ракет і тактичної ядерної зброї ворога, ракетно-технічні бази її обслуговування і підготовки до застосування. Чуйка каже, що горітимуть вони від Джанкоя до Владивостока”, - наголосив експерт.

Подібним чином висловився й дипломат Вадим Трюхан: “Судячи по тому, що ці дрони цілили не у військові обʼєкти, а в цивільну інфраструктуру, є обґрунтовані сумніви в тому, що це справа рук України. Не ЗСУ так точно, адже з військової точки зору ця атака особливої якоїсь загрози так званій Російській Федерації не несла, і жодних військових завдань не вирішувала. Ні стратегічних, ані тактичних”.

Проте якщо атаки й плануватимуться Збройними силами України або нашими спецслужбами, то, акцентує дипломат, цілями будуть не багатоповерхівки, а військові обʼєкти та обʼєкти інфраструктури, які використовують рашистські військові.

“Адже Україна, на відміну від “запорєбрика”, це не терористична держава”, - підкреслив пан Трюхан.

Застосування РЕБ проти дронів у місті не просто не бажане, воно небезпечне

На важливий момент щодо нальоту на Москву звернув увагу військовий оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко. І так — він також має величезні сумніви, що цю акцію влаштувала Україна. Але про це згодом.

“Для протидії нальоту дронів було масово задіяно РЕБ. Про масштаб задіяння цих комплексів свідчить той факт, що у таксистів навіть вирубувалися навігатори. Але важливо інше. Річ у тім, що 3 дрони, які врізалися в житлові багатоповерхівки, були збиті саме за допомогою РЕБ. Застосування РЕБ у місті не просто не бажане, воно небезпечне! Адже РЕБ не знищує дрон, начинений вибухівкою, а збиває його з курсу, грубо кажучи "садить". А робити це в місці з густою житловою забудовою чревато...” - каже військовий експерт.

За його словами, набагато безпечніше уражати такі дрони за допомогою засобів «традиційної» ППО, які провокують детонацію бойової частини. З РЕБ виходить, що неконтрольований апарат, начинений вибухівкою, летить у невідомому напрямку.

“Як бачимо, взяти під контроль дрони не вдалося. Тобто ППО в Москві діяла сьогодні максимально непрофесійно і панічно, наражаючи життя москвичів на небезпеку, а самі РЕБ задіяли ще й тому, що не були впевнені в можливостях своїх ЗРК і ЗРГК щодо перехоплення цілей. Ганьба…”, - наголошує пан Коваленко.

То кому все це може бути вигідно?

Павло Лакійчук згадав про «принцип бумеранга»: “А чого когось дивує, що коли іранські «Шахеди» палять Київ і це «ніякі не теракти, а Операція «денаціфікація», то китайські дрони не можуть ударити по Москві? Це «вєжлівиє люді», очевидно, розпочали операцію «Бумеранг». Я добре пам’ятаю 2014, Крим і Донбас: «нас там нєт», зелені чоловічки з «Воєнторга», фальшиві референдуми і псевдореспубліки. Невже Путін і ті «стратеги», які розробляли йому «хитромудрий» план війни, настільки тупі і самовпевнені, що не розуміли, що така тактика – «палка при двох кінцях»? Ну, схоже, тепер починають усвідомлювати. І «Воєнторг», і референдуми, і «бавовна» – все повертається додому, під берізки…”

Пригожин:
Пригожин: "Шойгу, Герасимов, де ППО над Москвою?"

На що загадково натякає пан Лакійчук? Більш конкретно каже Вадим Трюхан.

“На мою думку, авторами (замовниками) цієї атаки могли бути такі субʼєкти. По-перше, Кремль, якому вкрай бажано нагнітати істерію у власному зазомбованому плебсу з тим, щоб легше сприймалися чергові потуги по мобілізації, закручуванню гайок, знищенню неугодних тощо”, - переконує він.

По-друге, це можуть бути російські сили супротиву.

“Вони ще мало помітні, слабо організовані, проте з кожним місяцем бʼють все дошкульніше. «Проникнення» на територію Бєлгорода - яскраве цьому підтвердження”, - додав дипломат.

По-третє, певні ображені сили українського походження, які таким чином намагаються субʼєктизуватися.

“Так чи інакше, всю правду про цю, насправді першу помітну (ще не масовану) атаку на Москву зараз ми не взнаємо, лише з часом. А зараз ця атака лише підтверджує, що рашисти навіть не думали про те, що їм треба бути готовими до оборони... Відтепер жодне місто в європейській частині РФ не відчуватиме себе в безпеці”, - наголосив Вадим Трюхан.

Олександр Коваленко висунув версію про причетність Пригожина.

“Щось схоже ми уже бачили напередодні 9 травня, коли два дрони “атакували” Кремль. Тоді, як і зараз, російські офіційні особи одразу ж звинуватили нашу державу. Але був цікавий нюанс”, - розповідає військовий експерт.

Що за нюанс?

Ще 3 травня виданню Financial Times інцидент з “ударом по Кремлю” прокоментував директор московського Центру аналізу стратегій і технологій Руслан Пухов, який заявив, що БПЛА, які вдарили по головному офісу російського диктатора, могли запускатися з Підмосков'я, що дало їм змогу обійти ППО.

“На відміну від  Соловйова, Скабєєвої, Кісільова тощо, українці про Пухова мало знають. Важливо те, що він не просто спеціалізується на коментарях по військовій справі, а є офіцером російського ГУ ГШ ЗС РФ (ГРУ), який за допомогою свого видавництва ЦАСТ курує у всьому світі мережу проросійських військових "експертів" і "аналітиків".

Незважаючи на те, що Пухов говорив Financial Times про якихось партизанів, він озвучив те, що насамперед пульсує в стінах структури, на яку він працює — російське ГРУ. Тепер, по Москві реалізується наліт ще більшою кількістю дронів, 8 або 32, без різниці, головне факт, що якщо це Україна, то такий масовий рій зміг пролетіти сотні кілометрів до російської столиці абсолютно безперешкодно. Тобто, яке має звучати з усього цього питання? Правильно: Шойгу, Герасимов, де ППО?”, - підкреслив оглядач групи “Інформаційний спротив”.

І ось тут усе стає на свої місця.

“А хто винен, що ППО не працює? Звісно, Шойгу та Герасимов. А хто протягом останнього часу постійно звинувачував бездіяльність російські Міноборони та Генштаб? Та Пригожин. А чи є у нього можливість запускати з Підмосков’я у такій великій кількості БПЛА? Безумовно є. Пригожин, як відомо, знаходиться під крилом (кураторством) ФСБ, яка гарантує йому повну безпеку. Тому я не виключаю, що це дійсно міг бути фактор внутрішньої конфронтації з метою, знов таки, дискредитації Шойгу та Герасимова. І чергове агресивне бурчання Пригожина на адресу згаданих осіб тому лише підтвердження”, - переконує Олександр Коваленко.

Що тут скажеш. «Вболіваємо» за обидві сторони! І, звісно, тримаємо стрій. Хто б не заварив цю “кашу”, але країна-терорист однозначно спробує відповісти черговим масованим обстрілом. За повідомленням Військово-морських сил ЗСУ, станом на ранок, 31 травня, у Чорному морі на бойовому чергуванні перебувають дев'ять російських кораблів, серед яких три ракетоносії із загальним залпом до 16 "Калібрів". Більш того, за інформацією представників Повітряних сил, у вівторок, 30 травня, літак військово-транспортної авіації РФ здійснював рейс у Брянськ. Вантаж, ймовірно, БПЛА типу "Shahed".

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-