Збиття “Кинджала”: ЗСУ відправили в нокаут російські техніку і пропаганду

Збиття “Кинджала”: ЗСУ відправили в нокаут російські техніку і пропаганду

Укрінформ
США мали б тепер передати Україні не лише додаткові комплекси Patriot, але й літаки F16. ЗСУ переконливо довели, що можуть швидко освоїти найсучаснішу техніку

Ракета повітряного базування Х-47 "Кинджал" — це суперзброя, тож тремтіть і бійтеся США та НАТО. Пропагандисти рф роками лякали увесь світ “гіперзвуковою вундерваффе” або, як вони постійно наголошували, - “небаченою раніше зброєю, захисту від якої не існує”. Уперше про “Кинджал” офіційно було повідомлено у 2018 році, коли путін звертався до федеральних зборів. Тоді кремлефюрер сказав, що “ця ракета дозволяє долати всі існуючі й перспективні системи протиповітряної та протиракетної оборони”. Але реальність виявилася зовсім іншою: у ніч на 4 травня рашисти здійснили чергову повітряну атаку на Київ, направивши на столицю, крім усього іншого, “Кинжал”, який українські зенітники успішно перехопили завдяки американському комплексу ППО Patriot.

“Про ЗРК Patriot росіяни постійно розповідали, що це нібито застаріле американське озброєння, що воно нічого не може. Але маємо підтвердження, що воно ефективно працює навіть проти супер, як вони називають, гіперзвукової ракети. Не така вже вона і «гіпер», - заявив речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

Аналоги таки є: можемо збивати балістику і “надзвук”

За словами нардепа від “Слуги народу”, голови постійної делегації ВР України в ПА НАТО Євгена Чернєва, збиття “Кинджала" українською ППО – це не просто видатна перемога України, це нейтралізація останнього російського "вундерваффе", проти якого в нас досі не було протидії. Тепер є.

“Американський Patriot продемонстрував повну перевагу західних військових технологій над російськими. Один за одним ми вибиваємо зуби помираючій російській імперії”, - образно змалював ситуацію він.

Військовий оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко наголошує на унікальності того, що сталося: “Жодна країна, жодна система протиповітряної оборони ще не перехоплювала ці ракети. роспропаганда постійно хизувалася “Кинджалом”, традиційно “заливаючи” про “аналогів не існує”, що “це перша гіперзвукова ракета нового покоління в світі” і та далі”.

04.05.23 - день знищення одного з найголовніших міфів рашистів щодо їх так званого
04.05.23 - день знищення одного з найголовніших міфів рашистів щодо їх так званого "гіперзвукового озброєння"

Але “Кинджал” - це ніяка не гіперзвукова зброя нового покоління, а модифікація ракети 9М723 авіаційного базування.

“Грубо кажучи, це та ж сама ракета “Іскандер”, що запускається не з поверхні, а з винищувачів МіГ-31. Хоча, звісно, “Кинджал” і справді дуже швидкий, і збити його непросто, як і будь-яку балістичну”, - додав експерт.

Що ще відомо про “Кинджал”?

ТТХ ракети:

  • Носій (пускова установка):

    • Міг-31К – 1 ракета;

    • Ту – 22М3 – 4 ракети;

    • Ту-160 – передбачається по 4 на кожному з двох барабанів (можливо, зменшена версія для Су-57);

    • Су-57 – в перспективі.

  • Ракета: 9-C-7760 – аэробалістична.

  • Максимальна дальність ураження комплексу:

    • Міг-31К – 2 000 км;

    • Ту-22М3 – більше 3 000 км.

  • Максимальна швидкість: до 14 688 км/год або 4 080 м/с.

  • Висота польоту в момент досягнення гіперзвукової швидкості: 20 км.

  • Маса бойової частини: 500 кг.

Мусимо одразу ж відзначити, що дані взяті з російської Вікіпедії. Наскільки вони є правдивими – стверджувати не беремося хоча б тому, що росіяни часто перебільшують характеристики та значення свого озброєння. 2022 рік це продемонстрував. 2023 – теж.

«Х-47М2 «Кинджал» (або 9-А-7660) — це комплект з літака-носія і ракети повітря-земля. Ракета 9-C-7760 називається аеробалістичною, фактично авіаційний аналог 9М723 комплексу «Іскандер». Літак-носій виступає як перша ступінь ракети. Траєкторія польоту самої ракети, очевидно, близька до класичної балістичної. Після відокремлення від носія ракета набирає до 50 км висоти, після чого бойова частина відділяється і у вільному падінні досягає швидкості до декілька махів – от і весь хвалений гіперзвук», - каже керівник військових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павло Лакійчук.

Що стосується дальності польоту ракети – вона, за оцінками експерта, не перевищує 500 км.

«Скільки ракет такого типу має рф мені невідомо. Думаю, що дуже небагато (за оцінками фахівців, рф має близько 50 “Кинджалів”, у місяць здатна виготовити 1-2 одиниці, - Ред.). Відомо про кількість її носіїв — це чотири перероблених спеціально під неї з винищувачів-перехоплювачів МіГ-31. Взагалі, як задумувалося, нести касети з цих ракет мали стратегічні Ту-160 і Ту-95, а також дальні бомбардувальники Ту-22М3. Але вони ще не готові. От і літають експериментальні МіГи. Усі чотири у складі 929 ГЛІЦу - російського державного льотно-випробувального центру в Ахтубінську (південний захід рф)», - наголошує військовий аналітик.

За інформацією військово-повітряних сил України, від 24.02.22 рф використала близько 50 «Кинджалів», зокрема під час тривалої атаки на українську енергомережу восени та взимку.

Застосування в Україні:

  • 19 березня 2022 року ворог ударив “Кинджалом” по селищу Делятин Івано-Франківської області. В результаті нібито був знищений великий підземний склад ракет і авіаційних боєприпасів.

  • 9 травня 2022 року з літаків стратегічної авіації Ту-22М3 рф запустила три “Кинджали” по цивільних об’єктах в Одеській області. Внаслідок удару було поранено двох людей і зруйновано п’ять будівель туристичної інфраструктури.

  • 7 серпня 2022 року — удар по об’єктах у Вінницькій області.

  • 26 січня 2023 року рф здійснила 55 пусків ракет повітряного та морського базування по Україні. Серед випущених ракет Х-101, Х-555, Х-47 Кинджал, Калібр, Х-59. Ракети були випущені з літаків Ту-95, Су-35, МіГ-31К та кораблів з акваторії Чорного моря.

  • 9 березня 2023 року — рашисти випустили 81 ракету різного типу і базування, зокрема «Кинджали».

Збитий ЗСУ
Збитий ЗСУ "Кинджал"

“...Маємо руйнування чергового міфа. Завдяки ЗРК Patriot Повітряним силам ЗСУ вдалося перехопити російську хвалену ракету. Більш того, зробити це під час першого використання цього комплексу в бойових умовах. Тобто йдеться не тільки про досконалість американської системи ППО, але й про майстерність українського екіпажу. І це дуже важливо підкреслити”, - акцентує Олександр Коваленко.

Зазвичай, для ефективного використання раніше незнайомого озброєння, а особливо надсучасного, як от ЗРК Patriot, потрібен неабиякий досвід, який набувається, зокрема, шляхом постійних спроб і помилок.

“А тут українські оператори не просто вперше, а з першого разу врізали прямо у ціль... Це багато що каже про їхній рівень професіоналізму. А також каже про те, що насправді “Кинджал” не настільки унікальний. Технічні й технологічні можливості протидіяти цій ракеті існують. І не лише в теорії, але й на практиці. Ворогу завдано серйозного репутаційного удару”, - стверджує оглядач групи “Інформаційний спротив”.

Але росії не звикати...

“З кінця лютого минулого року російські міфи вже неодноразово спростовувалися: про “другу армію у світі”, “ешоловану ППО над Кримом і москвою”, “міцні російські танки”, “крейсер «Москва», який неможливо потопити” і так далі. Тож настав час і для “аналоговнєт” ракети “Кинджал”, - перелічує пан Коваленко.

Причому руйнуються ці міфи не зусиллями НАТО або США, а саме Збройними силами України. То хто ж у нас після цього failed state? А ще, каже експерт, увесь світ вкотре побачив, чим є насправді російський ВПК.

“Збиття “Кинджала” ППО України — це важливий прецедент і для України, і для наших партнерів. Раз можемо збивати балістику і надзвук – то можемо потенційно збивати і його тактичну ядерну зброю, головну "страшилку" кремля. Те, що Patriot здатні на це було відомо, але наші ракетники довели на практиці”, - каже Павло Лакійчук.

За його словами, ця подія виходить далеко за межі російсько-української війни. Зокрема, це дуже важливо в контексті Тайваню.

“Уявіть, Китай загрожує масованими ракетними ударами по Тайваню, США у відповідь накачують острівну державу великою кількістю ЗРК Patriot — гра Пекіну програшна. Ще б нам стільки Patriot передали, скільки Тайбею... Зараз маємо на бойовому чергуванні дві батареї. На підході ще одна, але цього катастрофічно мало, враховуючи площу України і кількість об'єктів, які потребують захисту”, - підкреслює керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ».

Реклама ЗРК Patriot: чи передадуть Україні більше таких систем?

Західні ЗМІ активно обговорюють цю подію. Зокрема, CNN пише, що новини з України викликали радісну реакцію в Пентагоні. І це не дивно, адже, мабуть, раніше ще ніхто не робив таку рекламу американському озброєнню. Хіба що протитанковому комплексу Javelin, якими ЗСУ трощили російські танки: у травні минулого року гендиректор Lockheed Martin Джеймс Тайклет заявив, що його компанія планує майже вдвічі збільшити виробництво ракет ПТРК Javelin через попит, який зріс через війну в Україні — з 2100 до 4000 на рік.

Отже, як не крути, але передача ЗСУ систем Patriot виявилася дуже хорошою інвестицією, яка з часом принесе обом сторонам неабияку вигоду: Україні — захист від загроз з неба, зокрема балістичних, а компанії Raytheon Technologies, виробнику ЗРК Patriot — нові замовлення, збільшення грошових надходжень і так далі.

США мали б тепер передати Україні не лише додаткові комплекси Patriot, але й літаки F16
США мали б тепер передати Україні не лише додаткові комплекси Patriot, але й літаки F16

“Маємо надію, що після першого успіху українського ППО США і партнери задумаються над передачею додаткових батарей. Лобісти Raytheon в Конгресі мають бути зацікавлені в "закріпленні успіху"”, - прогнозує Павло Лакійчук.

Економіст Сергій Фурса вважає, що зараз дуже радіють американські генерали, а також всі ті країни, у яких на озброєнні вже стоять системи ППО від американських виробників зброї.

“Останні радіють ще більше, бо всі інші країни, які купували російські засоби ППО зараз зрозуміють, хто тут “татусь” і побіжать робити замовлення. Так що не треба переживати за американську підтримку України. Лобісти провідних компаній виробників зброї, які є у демократів, але більше все ж таки у республіканців, уміють рахувати гроші”, - каже він.

Тим часом Олександр Коваленко каже, що ЗСУ — це ще й дуже ефективні маркетологи: “Пропаганда рф роками використовувала “чорний піар” для того, щоб дискредитувати західні ЗРК. Вони вишукували інформацію про невдалі пуски, збиття тих чи інших ракети тощо. Натомість, активно розповсюджували міф про свою “аналоговнєт” протиповітряну оборону”.

Втім, події останніх тижнів показали всьому світу, що гучно розпіарена російська ППО не здатна справитися не те, що з ракетами, а навіть з дронами.

“Це просто колосальний репутаційний навіть не удар, а нокаут — саме російському ВПК, який фактично продемонстрував усьому світу те, що рф не захищена, нічого не може зробити у своєму повітряному просторі з проникненням якихось «об’єктів”, - акцентує пан Коваленко, - За останні роки рф експортувала багатьом країнам свої комплекси ППО, розповідаючи про те, що ці системи — надсучасні, що вони не мають аналогів у світі. Та насправді російський ВПК уже давно деградував. Жодного “аналоговнєт” озброєння в рф не існує. Це фейк. Увесь світ, щонайперше, країни, які купували в росії ЗРК та системи ППО, пересвідчилися в тому, наскільки все це діло справді “ефективне”.

Натомість із ЗРК Patriot усе якраз навпаки.

“Використовуючи американський комплекс ППО, ЗСУ продемонстрували на практиці, а не на словах, наскільки він справді ефективний. У США це точно високо оцінять. Ба більш того, у відповідь, на мій погляд, можуть навіть прискорити постачання додаткових дивізіонів цих ЗРК та сприяти тому, щоб саме за рахунок Patriot було прикрите кожне українське місто-мільйонник”, - вважає військовий оглядач.

До речі, коли Україна просила в США передати Patriot, то чула, зокрема, такий аргумент “проти”: “Ця система дуже дорога і складна в освоєнні, треба вчитися не один місяць”. І що?

“Американці та інші партнери вкотре пересвідчилися у тому, наскільки швидко, ефективно та професійно ЗСУ можуть освоювати сучасні західні системи”, - додав Олександр Коваленко.

Нині подібні слова звучать уже в контексті передачі винищувачів F-16. Будемо надіятися, ми наближаємося на фінішну пряму у вирішенні й цього конче необхідного питання.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-