Олександр Павлюк, перший заступник Міністра оборони України
Розмінування України не має стати викликом для наших дітей
05.05.2023 08:00

Наймасштабніша  війна з часів Другої світової ставить перед Україною та світом завдання з гуманітарного розмінування тисяч і тисяч кілометрів. Адже нашу землю  треба не лише звільнити від окупантів, а й залишити її дітям та онукам безпечною і придатною для життя. Навряд чи Україна може самотужки протистояти таким викликам, тож сьогодні вже створюється архітектура  майбутньої спільної роботи з розмінування. Скільки і які території треба розмінувати, чи є для цього кошти, техніка і фахівці, як стати сапером і чи є серед саперів жінки – про це Укрінформ розпитав у з першого заступника міністра оборони України Олександра Павлюка.   

ТРЕТИНА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ ПОТРЕБУЄ РОЗМІНУВАННЯ

- Україну зараз називають однією з найбільш замінованих країн в світі. За Вашими даними, які орієнтовні площі замінованих територій, скільки фахівців для їх розмінування треба і скільки часу триватиме процес розмінування?

- рф дійсно зробила нас сталевими, але, на жаль, мова не лише про характер українського опору. Внаслідок збройної агресії росії Україна справді стала найбільш замінованою країною світу.  

Наразі обстеження потребують території площею в понад 174 тис. кв. км., з яких 14 тис. – це морські акваторії. Це близько третини нашої країни.

До цього обсягу відносяться всі території, на яких велись або ведуться активні бойові дії, які перебувають в тимчасовій окупації, та території, по яких були нанесені авіаційні та ракетні удари. Площа деокупованих територій, на яких вже триває обстеження, становить 45 тис. кв. км, з яких 17 тис. кв. км – це землі сільськогосподарського призначення.

Обсяги та щільність забруднення вибухонебезпечними предметами порівнюються з масштабами, які охопили Європу після Другої світової війни. Як наслідок, потреба в залученні людських ресурсів, техніки та бюджету для обстеження та розмінування – є суттєвою.

З наявними зараз у нас ресурсами нам потрібні десятиліття. Ми не можемо собі цього дозволити, тому робота усіх оборонних відомств у цьому напрямку триває постійно. Розмінування України не має стати викликом для наших дітей, а тим паче  онуків.

За рішенням Міністерства оборони, тільки від Збройних Сил та Держспецтрансслужби Міноборони планується залучити 5000 спеціалістів з розмінування.

Таке збільшення чисельності особового складу та належне його забезпечення, зокрема, сучасними засобами пошуку, обстеження та механізованого розмінування задля більш безпечного виконання робіт, – дозволить відчутно скоротити час звільнення української землі від вибухонебезпечних предметів.

Але ви ж розумієте, що на жаль, цього все ще буде замало: війна триває, і ми маємо справу з противником, який ігнорує усі міжнародні конвенції та норми. Тому ми працюємо системно, збільшуємо кількість саперів, створюємо навчальні центри із залученням провідного досвіду інших країн, застосовуємо сучасну техніку та засоби, надану  нашими союзниками, і паралельно налагоджуємо виробництво необхідного устаткування українськими виробниками.

Проте нам потрібна підтримка та довгострокові проєкти з нашими партнерами, союзниками та друзями. Об'єднання зусиль, навичок та досвіду – один з ключових способів пришвидшення темпу проведення робіт.

В УКРАЇНІ ГОТУВАТИМУТЬ 500 СПЕЦІАЛІСТІВ З РОЗМІНУВАННЯ НА РІК

 - Для того, щоб підготувати фахівців з розмінування потрібна навчальна база, викладацький склад, кошти на підготовку фахівців. Які потужності має Україна і якою буде міжнародна допомога в цьому питанні?

- Як відомо, наші спроможності недостатні, щоб покрити потребу повністю. Україна має власні навчальні заклади, що здійснюють підготовку спеціалістів з розмінування, але їх потужностей не вистачає через масштаби забруднення. Тому Міністерство оборони постійно працює над залученням допомоги країн-союзників та партнерів.

Один з прикладів залучення міжнародного досвіду в напрямку навчання та підвищення кваліфікації саперів – це започаткування Міністерством оборони спільного проєкту із компанією Tetra Tech, яка діє від імені Державного департаменту США.

Результатом нашої співпраці стане створення сучасного центру підготовки із пропускною спроможністю підготовки в 500 спеціалістів з гуманітарного розмінування на рік. Вони будуть навчатись у відповідності до міжнародних стандартів та матимуть змогу використовувати найсучасніші методи та техніку для здійснення розмінування.

Під час проведеної мною зустрічі із представниками Tetra Tech, – обговорили не лише створення центру, а також його унікальність. Оскільки до цього ми не мали можливості зосереджувати увагу на підготовці фахівців з гуманітарного розмінування. У проєкті ж буде створено безперервний замкнутий цикл, в межах якого люди проходитимуть підготовку від початкового і до максимально можливого рівня EOD-3+.

- Дуже важливим фактором для проведення розмінування є наявність відповідної техніки. Чи є у нас необхідна техніка і на скільки відсотків вона задовольняє потреби?

- Одна з ключових потреб –  сучасні роботизовані платформи та машини для механізованого розмінування. Новітні технології  в першу чергу зберігають життя особового складу,  вже потім – виконують функцію збільшення ефективності.

Досвід Хорватії протягом 1996-2020 років свідчить, що з використанням роботизованих комплексів не було зафіксовано жодного випадку, коли постраждали сапери. Такі машини здатні розміновувати орієнтовно 4-6 тисяч квадратних метрів за зміну. У той самий час ручне розмінування силами одного сапера з урахуванням особливості ґрунтів та рослинності – забезпечить в середньому близько 50 квадратних метрів.

Тому для нас є дуже важливим укомплектування підрозділів новітніми та надійними засобами розмінування. Ми отримуємо суттєву допомогу від наших партнерів та донорських організацій: це сучасні засоби пошуку, захисту, і роботизовані системи зокрема. Так, наприклад, в складі ЗСУ ефективно працюють словацькі машини розмінування Bozena, які суттєво прискорюють роботу саперних підрозділів на Херсонщині та Харківщині.

Проте, вкотре наголошу, що нам потрібно більше ресурсів для виконання заходів з розмінування. Наразі потреби підрозділів Збройних сил та Держспецтрансслужби, що здійснюють розмінування деокупованих територій, в рамках міжнародної допомоги закриті лише на 10%. Тому ми активно працюємо в пошуках рішень та мобілізації ресурсів, зокрема, українських підприємств.

Так, нещодавно під моїм головуванням відбулась перша міжвідомча нарада щодо можливостей виробництва сучасного обладнання та техніки для проведення розмінування в Україні українськими компаніями. Ми обговорили, зокрема, ряд напрацювань Укроборонпрому з виробництва машин розмінування на базі танків Т-64А, уже наявне виготовлення броньованих автомобілів для транспортування вибухонебезпечних предметів, а також виробництво потрібного різним операторам протимінної діяльності обладнання: від дронів та ручних засобів розмінування до тралів та роботизованих платформ.

Це був лише перший, базовий етап нашої роботи. І ми маємо максимально залучити наші підприємства, тому що це — підняття економіки та перспектива для України.

- Робота сапера дуже небезпечна і відповідно це має належним чином оплачуватись. Якою має бути зарплата сапера і чи багато охочих зголоситься йти працювати за цією спеціальністю?

- Усі захисники та захисниці, незалежно від їх спеціальності, мають бути забезпечені належним чином. Крім того, захист нашої країни від збройної агресії рф передбачає ризик незалежно від виконуваних обов’язків. Сапери – не виключення.

Окрім гарантованого грошового забезпечення, передбачено також отримання винагороди за безпосередню роботу з пошуку та знищення вибухонебезпечних предметів. Але якщо сапер здійснюватиме заходи з розмінування у відповідності до того, як його вчили і згідно стандартів – його робота не становитиме загрози життю.

Проте, справа в іншому. Захисники і захисниці кожного дня проходять крізь важкі випробування, боронячи Україну. Вони ризикують своїм життям та здоров’ям, перебувають у надскладних фізичних та психологічних умовах, але продовжують нести службу і досягають успіхів на полі бою. На мою думку, ми не матимемо проблем із залученням спеціалістів, не тільки саперів. За десять років сучасної української історії і століття попередньої, ми мали забагато приводів усвідомити, що боротись за Україну – справа кожного її громадянина. Інакше у нас просто не буде країни. Зрештою, захист нашої держави – один з небагатьох конституційних обов’язків серед усіх наших прав і свобод.

- Як відбувається відбір кандидатів на цю роботу і чи є серед саперів жінки?

- На моє переконання, бути сапером – це в першу чергу свідомий вибір: людина має бути психологічно готова до важкої роботи, що пов’язана з ризиком. Тому перший етап – це тестування на професійну придатність. Після цього – навчання. Ті, хто успішно здадуть іспит по його завершенню,  стануть саперами та будуть допущені до проведення розмінування.

Ціна помилки сапера – не лише власне життя і здоров’я, а й долі інших людей, які виконують роботи поруч, або тих, хто в подальшому користуватиметься розмінованою ділянкою. Тому сапер має бути, насамперед, надзвичайно відповідальним, уважним, наполегливим і зосередженим. Технічним навичкам – навчать командири та інструктори.

Для виконання завдань з розмінування головне – бути професіоналом своєї справи й чітко дотримуватись інструкцій, які збережуть життя. В Україні все більше жінок прагнуть опанувати професію сапера як в складі Збройних Сил України, так і в складі неурядових операторів протимінної діяльності.

НА ПРОВЕДЕННЯ РОБІТ З РОЗМІНУВАННЯ ВЖЕ ЗАЛУЧЕНО $16 МЛН МІЖНАРОДНОЇ  ДОПОМОГИ

- Які країни на сьогодні вже зголосились допомагати Україні в розмінуванні територій і з якими Ви плануєте проводити перемовини?

- Зокрема, Європейський Союз, США, Канада та Японія сьогодні є лідерами в підтримці гуманітарного розмінування. На проведення робіт з розмінування вже залучено $16 млн міжнародної технічної допомоги.

В Україні здійснюються заходи із реалізації спільних проєктів у сфері протимінної діяльності з Координатором проектів ОБСЄ в Україні, з Програмою розвитку ООН в Україні та з міжнародними організаціями, що є операторами протимінної діяльності (Хало Траст, FSD, DRC, NPA).

Також проводиться робота щодо залучення міжнародної технічної допомоги, а саме сучасного обладнання та техніки для розмінування, навчання та підвищення кваліфікації персоналу, який залучається до проведення розмінування, із представниками посольств держав-донорів, держав групи NORDIC, Державного департаменту США, представниками Європейського Союзу та Швейцарської Конфедерації, Республіки Хорватії та міжнародними організаціями (Програмою розвитку ООН, Управлінням ООН по обслуговуванню проєктів, Женевським міжнародним центром гуманітарного розмінування).

Проте армія рф продовжує наносити удари. Небезпека не минула, бойові дії тривають, а це означає, що для повноцінного повернення до життя потрібно дуже багато ресурсів, техніки та людей. Тому перемовини тривають. Нам потрібна допомога усіх наших союзників, аби смертоносне російське залізо не було додатковою загрозою життю наших громадян, а тим більше, наших онуків чи правнуків.

- Чи потрібне для реалізації Ваших планів додаткове законодавче врегулювання?

Наразі для того, щоб нарощувати оперативну спроможність та систему протимінної безпеки, законодавчі зміни не потрібні. Проте не виключено, що вони  будуть потрібні в майбутньому. Завдяки системним діям Уряду, що були здійснені до повномасштабного вторгнення рф, наразі система протимінної діяльності повноцінно функціонує і розвивається. Це дозволяє здійснювати планування заходів та долучати до розмінування міжнародні неурядові організації.

Як би там не було, ми долаємо виклики та здобуваємо досвід. Україна зараз – передова країна з точки зору оновлення технологій проведення розмінування. Але ви ж розумієте, що  завжди є що покращувати.

На мою думку, великої уваги потребує впорядкування галузі на рівні підзаконних актів та актів Кабміну. Сфера організаційно та технологічно складна, тому врегулювати усі питання на рівні закону  неможливо і не потрібно. Тому зараз активна робота ведеться саме у цьому напрямку. Наше міністерство головує в національному органі з питань протимінної діяльності і докладає всіх зусиль, аби максимально скоротити терміни розмінування нашої території.

Водночас ми акцентуємо увагу на тому, що проведення розмінування має відбуватись із урахуванням обстановки та замислів Сил оборони, а також не загрожувати національній безпеці. 

ПОТРЕБИ НА РОЗМІНУВАННЯ  НА ПОТОЧНИЙ РІК СЯГАЮТЬ  ПОНАД $397 МЛН

- Чи формується вже бюджетний запит на наступний рік, аби на розмінування були закладені необхідні кошти? Про які суми йдеться?

- Бюджетні запити формуються згідно з бюджетним кодексом, цей процес зараз триває. В першу чергу, бюджет потрібен для створення і забезпечення нових підрозділів, які посилять спроможності Міністерства оборони в проведенні розмінування.

Планування видатків у цій галузі не є лінійним, тобто кількість територій – не дорівнює кількості грошей. Бюджет розмінування певної ділянки залежить від багатьох факторів: починаючи з площі території, типу грунтів, наявності рослинності до, найголовніше, інтенсивності бойових дій в конкретному районі.

Орієнтовна вартість повного комплексу робіт з гуманітарного розмінування складає $37 млрд доларів, а потреби лише на поточний рік – понад $397 млн, за розрахунками Світового банку. Ця вартість не є остаточною, проте у нашій діяльності ми спираємось саме на неї. Хоча, зрештою, сума може як суттєво зменшитись, так і зрости.

Всі розуміють, що подолання масштабів забруднення вибухонебезпечними предметами, які рф варварськи і системно збільшує, потребує такого ж системного збільшення і консолідації наших зусиль та підтримки союзників.

Повернути безпеку українським територіям – означає повернути її всьому світу.

Ірина Кожухар

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-