Житель Хмельниччини продавав росіянам бази даних громадян України та ЄС - Кіберполіція

Житель Хмельниччини продавав росіянам бази даних громадян України та ЄС - Кіберполіція

Фото
Укрінформ
Правоохоронці викрили жителя Хмельницької області, який продавав бази персональних даних громадян України та Європейського Союзу.

Як передає Укрінформ, про це Кіберполіція повідомляє у Телеграмі.

«36-річний житель Нетішина Хмельницької області був адміністратором закритих груп і каналів у месенджері Telegram, де здійснював продаж персональних даних громадян України та Євросоюзу», - ідеться в повідомленні.

У розпорядженні зловмисника були відомості щодо паспортних даних, номерів платників податків, свідоцтв про народження, водійських посвідчень, даних банківських рахунків.

Загалом бази містили персональну інформацію понад 300 мільйонів осіб - громадян України та країн ЄС. Залежно від обсягу чоловік просив за бази даних від 500 до 2000 доларів.

«Попередньо встановлено, що покупцями були і громадяни країни-агресора. Оплату, за продаж баз даних громадянам рф, зловмисник отримував за допомогою заборонених на території України валют», - зазначають у Кіберполіції.

У рамках досудового розслідування кримінального провадження за ч. 2 ст. 361-1 КК (Створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут), ст. 362 (Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в комп'ютерах, автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) правоохоронці провели обшуки у фігуранта.

Зловмисник перешкоджав проведенню слідчих дій, а пізніше завдав співробітнику Кіберполіції тілесних ушкоджень. Фігуранта затримали в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу та помістили до ізолятора тимчасового тримання.

Читайте також: Кіберполіція викрила групу українців, які переказували гроші на криптогаманці загарбників

Під час обшуку в помешканні чоловіка вилучили мобільні телефони, три десятки жорстких дисків, SIM-карти, комп’ютерну техніку та серверне обладнання, на якому кіберполіцейські виявили бази даних з обмеженим доступом. Наразі встановлюється їх походження.

За фактом нападу на кіберполіцейського слідчі Шепетівського районного управління поліції розпочали досудове розслідування за ч. 2 ст. 345 КК (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу).

Фото: cyberpolice.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-