Бойова «Росомаха» з Польщі посилить українську армію

Бойова «Росомаха» з Польщі посилить українську армію

Інфографіка
Укрінформ
Україна оформила замовлення на 100 колісних бронетранспортерів Rosomak від Польщі

Про це повідомив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час візиту на завод у Семяновицях-Сілезьких, де виробляють ці бронемашини. Голова уряду зазначив, що фінансування українського замовлення буде здійснюватися за рахунок коштів з європейських та американських фондів, які підтримують Україну.

Прем'єр акцентував на тому, що ці бронетранспортери можуть перетворитись на національний експортний бренд польської оборонної промисловості, як це сталось із САУ Krab.

Що відомо про Rosomak?

БТР Rosomak є повнопривідним (8x8) універсальним військовим бронетранспортером, який був розроблений польським військовим виробником Rosomak S.A.. БТР «Росомаха» стоїть на озброєнні польських військових з 2003 року.

Хоча ця машина є ліцензійною версією фінського БТР Patria, вона має деякі відмінності. Насамперед, у польському варіанті була встановлена нова башта, розроблена італійськими інженерами. Використання нової башти дозволило встановити 30-мм автоматичну гармату, що перетворює звичайний БТР на повноцінну БМП. Також поляки змінили двигун і хімічний склад броні. Крім того, при придбанні ліцензії було обговорено можливість модернізації та переозброєння. Усі ці роботи вже виконувала польська компанія.

Назва Rosomak була вибрана завдяки конкурсу, організованому у журналі Nowa Technika Wojskowa. Міністерство оборони Польщі планує повністю замінити застарілі OT-64 SKOT та BWP-1, на нові Rosomak.

Окрім Польщі, «Росомахи» є на озброєнні Об'єднаних Арабських Еміратів. Всього у світі близько 670 таких бронетранспортерів.

За інформацією ЗМІ
За інформацією ЗМІ

Ходові характеристики

Rosomak оснащений 6-циліндровим 11,7-літровим турбованим двигуном Scania D1 12 56A03 PE, який має максимальну потужність 360 кВт при 2100 обертах на хвилину, це приблизно 500 кінських сил. Бойова машина отримала автоматичну трансмісію ZF 7HP 902S Ecomat, яка має 7 передач вперед та одну назад.

У «Росомахи» запас ходу 800 кілометрів, а також позитивна плавучість. Максимальна швидкість на суші перевищує 100 км/год, а на воді досягає  10 км/год.

Лобова проекція Rosomak витримує численні влучання з крупнокаліберних кулеметів 14,5 мм. Бокова броня захищає від звичайної стрілецької зброї калібрів 7,62. Броня має два шари: основний сталевий шар завтовшки 8 мм та зовнішній, прикріплений до основної броні. Використання модульної броні дозволяє швидко замінити навісний захист, без необхідності капітального ремонту бойової машини. Два шари броні відокремлені один від одного кількома міліметрами порожнини. Цей простір можна заповнити спеціальною піною для збільшення водотоннажності машини. Це дозволить поліпшити плавучість й збільшити вагу вантажу на її борту. За звичайних умов бойова машина важить 22 тонни і має довжину 7,77 метрів.

Екіпаж бронетранспортера складається з трьох осіб, а десантне відділення в задній частині машини призначене для восьми військових. Десантники можуть залишити БТР через задні двері або верхні люки.

Озброєння «Росомахи»

Основне озброєння Rosomak представлене автоматичною 30-мм гарматою Mk44 Bushmaster II. Ця гармата здатна вести ефективний вогонь по наземних цілях на відстанях до 3000 метрів, по морських – до 5100. Також на БТР встановлений великокаліберний кулемет 12,7 мм, який може бути замінений на  американський автоматичний станковий гранатомет Mk19 (американський аналог радянського АГС-17).

Другорядне озброєння представлене польським кулеметом UKM-2000, який представляє собою модифікацію кулемета Калашникова, калібру 7,62х51 мм.

Варто відзначити, що поляки також планують оснастити свої Rosomak безпілотним бойовим модулем власного виробництва – ZSSW-30. Це означає, що управління вогнем екіпаж може вести, не перебуваючи у башті - з бойового відділення, за допомогою джойстиків та екранів. Цей комплекс має, крім зазначених 30-мм гармати та кулемету UKM-2000, ще ізраїльський ПТРК Spike. З ним «Росомаха» зможе повноцінно боротись проти важкої бронетехніки, наприклад, танків. Річ у тім, що бронепробиття його ракети досягає 900 міліметрів, а дальність 5,5 кілометрів. Врешті-решт, слід нагадати, що Rosomak доступний у ряді інших версій – розвідувальна машина, варіант для протитанкових розрахунків, мінометна машина та інші.

Незалежно від обраної версії, найкращим варіантом для нас, безумовно, було б отримання готових Rosomak з польських військ, а кошти, виділені на закупівлю цих машин, були б використані Польщею для виробництва БТР-ів для власних потреб. Це дозволило б скоротити час. Проте, чи погодиться Польща, враховуючи, що вона вже надала нам сотні одиниць своєї бронетехніки. Однак, у будь-якому разі – передачі вже готових машин чи виробництва нових – це буде гарним варіантом для зміцнення Збройних сил України.

Богдан Тузов, Київ 

Інфографіка Олександр Шингур

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-