В росії пропонують купити Україну: дайджест пропаганди за 29 березня

В росії пропонують купити Україну: дайджест пропаганди за 29 березня

Укрінформ
МЗС росії випустив свої «10 пунктів мирного плану» в той час, як «оборонні зуби дракона» роз’їдає споконвічна російська хвороба.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди рф за 29 березня.

  1. «Переговорні хотілки» від лаврова і RT
  2. «Слава України» у москві: пропаганда спростовує свій фейк
  3. З «путінських пірамідок» полетіли перші голови
  4. Кінець російського «отамана австралійського козацтва»

«Переговорні хотілки» від лаврова та RT

росія широким фронтом виступила з черговими «мирними переговорними ініціативами» щодо своєї війни в Україні. МЗС рф озвучив власні 10 пунктів. В них все та ж «демілітаризація та денацифікація» і все те саме «урахування нових територіальних реалій». 

Загальний список московських «хотілок» станом на 29 березня виглядає наступним чином. Збережемо для історії.

Радник голови офісу президента України Михайло Подоляк відповів на це менш розлого, але чітко: «Війну можна завершити дипломатичним шляхом. Якщо росія негайно покине окуповані землі. Щоб це сталося, у москві має відбутися перезавантаження, змінитись переговорний суб’єкт. Цього можна досягти через нові поразки армії росії. Збільшуємо постачання зброї».

Набагато цікавішими серед «мирних ініціатив» Москви виглядає пропозиція головної редакторки RT Симоньян: «викупити вже захоплені росією українські землі шляхом передачі заморожених в ЄС активів Центробанку рф Україні» (Нагадаємо, вони оцінюються у понад 300 млрд доларів).

При цьому вона зазначає, що «йдеться саме про ті землі, жителі яких хочуть бути з росією».

«Так чи інакше, руїна, яка триває вже 9 років, триватиме ще 6 років, закінчиться якось ось так. Але, напевно, краще ж швидше», – пояснила свою «ринкову» пропозицію Симоньян.

Ця заява свідчить про те, що у пропаганди на 400 день війни вже фактично почалась третя стадія прийняття неминучого: після заперечення і гніву, вона вступила у торг. Але Симоньян не враховує щонайменше чотирьох важливих речей.

По-перше, для того, щоб щось купити, треба, щоб хтось тобі це продав. Українці навіть натяку не давали, що торги доречні. Навпаки, усі дослідження доводять їх готовність вести війну до переможного кінця, міжнародний кордон якого визначений не 2014-м чи 2023-м (як того хочуть в рф), а 1991 роком.

По-друге, досить дивно виглядає пропозиція щось купити за кошти, яких в тебе немає. Країни, де знаходяться заморожені російські гроші, жодного натяку на їхнє повернення Москві також не давали. Навпаки, триває обговорення їх використання на допомогу та повоєнне відновлення України.

По-третє, якщо перекласти пропозицію Симоньян на нормальну мову, то вона звучить так: ми не змогли перемогти Україну, то ж давайте тепер хоча б купимо її шматочок.

По-четверте, подібні заяви (а що на умі у влади, то вже на язику у пропаганди) говорять про навіть не воєнний, а насамперед ідеологічний глухий кут, в якому опинилася путінська війна в Україні.

Фактично у пропаганди залишилося лише дві останні стадії: депресія і прийняття неминучого. Тому пропозиції як від МЗС рф, так і від Симоньян нічого не дадуть. Нехай спробують ще. Але спроб залишилося не так багато. А часу ще менше.

«Слава України» у Москві: пропаганда спростовує свій фейк

Вже стає доброю традицією, коли російські фейкомети спочатку створюють, а потім самі ж спростовують свій черговий «витвір». В останнє так було з «українськими нацистами проти жінки з дитиною».

29 березня історія повторилася. Але тепер замість «бійців ЗСУ в глибокому тилу» її героями стали українські дрони.

НАСПРАВДІ, навіть «турбопатріотична»  Readovka визнала, що історія з «українським» безпілотником у Новій Москві стала фарсом — жителі села Світіно розповіли, що на його околицях знаходиться полігон, де місцеві авіааматори запускають саморобні «літаки».

Після того, як із БПЛА з написом на крилах «Слава Україні» під москвою розібрались, негайно почалось обговорення анонсу секретаря РНБО України Олексія Данілова про появу в Україні ударних дронів із дальністю польоту понад 3000 кілометрів. 

То ж, як бачимо, дронне питання в окупантів болить. І дуже сильно. Адже захисту від НЛО («невстановлений літальний об’єкт» за пропагандистською новомовою) у них немає. Інакше б у рф не встановлювали безпольотну зону для БПЛА навіть у Ставропольському краї, відстань до України з якого складає 1321 км по землі та 870 км повітрям.

Панікують – значить відчувають, що крила з написом «Слава Україні» у росії незабаром можуть стати реальністю.

З «путінських пірамідок» полетіли перші голови

Цікава і водночас звична для росії історія трапилася на «суперзахищеному» кордоні з Україною – в Брянській області. Місцевий губернатор Богомаз ще 9 лютого радісно доповідав, що «робота з будівництва захисних споруд та опорних пунктів на кордоні з Україною отримала високу оцінку командування ЗС рф». Брянське будівництво обійшлося в мільярди рублів.

І ось 29 березня стало відомо, що одразу трьох (!) заступників Богомаза затримали за хабарі та корупцію під час будівництва тих самих укріплень на кордоні з Україною.

НАСПРАВДІ, окремої згадки потребує один із фігурантів справи – Симоненко. У 2009 році його звинуватили у незаконній передачі земель та майна Брянської області сільгосппідприємству. Він провів понад рік у СІЗО «Матроська тиша» у Москві. Вдруге Симоненка затримали 2016 року – через виділення ділянки на околицях місцевого Кургана Безсмертя під ресторан McDonald’s. І ось вже знаковий третій раз. 

Проте, чекати чогось іншого від чиновника, який ще 7 років тому виділів «скрєпне» місце під американський фастфуд, було не варто. 

Ця історія підкреслює наступне. російські корупційні щури продовжують доїдати українську ілюзію путіна.  А прикордонні з Україною «зуби дракона» (які пропаганда видає ледь не за «лінію Маннергейма») – не є верхівкою «путінської пірамідки».

Тому, ця брянська історія пояснюється тільки звичними російськими корупційними метастазами, а насамперед тим, що в рф серед чиновників, бізнесменів і медійних персон ніхто насправді не вірить в довготривалу історію з «новими територіями». І тому брешуть про підтримку путіна і водночас крадуть усе як не в себе і неначе востаннє. Яке вже не за горами.

Кінець російського «отамана австралійського козацтва»

І наостанок про чергову втрату російської закордонної пропаганди. 29 березня YouTube видалив канал «отамана австралійського козацтва» Семена Бойкова.

НАСПРАВДІ, наривався він давно: влаштовував автопробіги в Австралії на підтримку «СВО» й т.д. Із зими перебував у будівлі генконсульства росії у Сіднеї, і відчайдушно просив політичного притулку.

Подальша його доля невідома і, за великим рахунком, малоцікава. В росії він особливо не потрібен, бо в неї таких «отаманів» вдосталь. Уся цінність таких персонажів для Москви в тому, що він перебував саме в Австралії. Але в цій країні його очевидно скоро забанять.

А поки отамана забанив YouTube. Саме так і потрібно боротись з отаманщиною. Зловживаючи гостинністю, Бойков провів марш «За нейтралітет Австралії», з аборигенами та російським триколором.

Як і завжди, «бойкови», користуючись західною свободою слова, зібрання й т.д., просувають все те, що згодом призведе до кінця цієї свободи: спочатку слова, потім зібрання, а зрештою й взагалі. Достатньо поглянути на те, що сталося з росією та Білоруссю. 

Тому боротьба з російськими «отаманами пропаганди» вже почалася і в віддалених частинах світу.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-