Без контролю України над Зміїним росіяни знищили б нас економічно - Буданов

Без контролю України над Зміїним росіяни знищили б нас економічно - Буданов

Укрінформ
Захоплення військами рф острова Зміїний унеможливлювало будь-яке судноплавство з українських портів. Без відновлення контролю над ним росіяни просто економічно знищили б Україну.

Про це повідомив начальник Головного управління розвідки МО Кирило Буданов, передає Укрінформ із посиланням на ГУР.

«Без відновлення контролю за островом Зміїний було неможливе будь-яке судноплавство з портів України. Без цього росіяни просто економічно б нас знищили», - сказав Буданов у фільмі з документальної трилогії «Воєнна розвідка України: на морі, у небі, на землі».

Ключовим для звільнення острова стало затоплення 13 квітня флагмана чф рф крейсера «москва» ударом двох протикорабельних ракет нового українського мобільного берегового комплексу РК-360МЦ Нептун.

«Затоплення ракетного крейсера «москва», знищення декількох десантних кораблів, катерів противника, загалом порушення логістики острова Зміїний — все це у подальшому вплинуло на звільнення цього острова від загарбників. Це стосується морського компонента. Що стосується повітряного компонента — це славнозвісні наші «Байрактари» морської авіації, які працювали з перших днів війни, починаючи з Херсонської області, і вперше їх Україна застосовувала по бойовому по морських цілях», — розповів командувач Військово-морських сил ЗСУ віцеадмірал Олексій Неїжпапа.

У фільмі вперше було продемонстровано ексклюзивні кадри польоту, десантування з вертольотів і бойових дій на острові, які провели 8 травня групи спецпризначення ГУР МОУ і «Альфа» СБУ.

Про спротив, який чинили російські окупанти на острові українським бійцям, розповів командир однієї зі штурмових груп спецпризначення ГУР МО України із позивним «Скін»: «Споруд було багато. Їм було де ховатися, вони дуже швидко рухалися, вони не сиділи на одному місці, вони постійно міняли позиції, вони готувалися до оборони. Це був їхній острів, на якому вони були не один раз. Я вам скажу, це достатньо епічна битва була».

Усі вісім вертольотів, які вилітали на Зміїний, виконували вогневе ураження ракетами й висаджували групи спецпризначенців на острові, повернулися на бази неушкодженими. Але біля берегів Одещини у гирлі Дунаю російським винищувачем Су-30 було збито морський вертоліт Мі-14, в якому, зокрема, загинув заступник командувача ВМС ЗСУ полковник Ігор Бедзай.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-