“Рамштайн-10”: Україну продовжують готувати до контрнаступу

“Рамштайн-10”: Україну продовжують готувати до контрнаступу

Укрінформ
Великих сподівань в інформаційному полі на ювілейне засідання Контактної групи з оборони України не покладалося. Втім, є кілька важливих моментів

Після чергового — десятого за рахунком — засідання у форматі “Рамштайн”, який пройшов 15 березня онлайн, може скластися враження, що його результати, скажемо так, дещо скромні. Втім, судячи з реакції очільника Міноборони Олексія Резнікова, все пройшло успішно. Ключове у цій зустрічі: не дати путіну виснажити Україну та підготувати ЗСУ до майбутнього контрнаступу.

То яку зброю нам обіцяють?

Пан Резніков без деталей анонсував посилення ППО, постачання боєприпасів, навчання та формування “броньованого кулака”.

Про зусилля членів Альянсу щодо якнайшвидшого надання Україні більшої кількості систем ППО, бронетехніки та боєприпасів також заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Тим часом глава Пентагону Ллойд Остін перерахував раніше узгоджені партнерами плани: США на початку березня дали пакет допомоги на $400 млн, дев'ять країн зобов'язалися поставити Україні 150 танків Leopard (зокрема 10 від Швеції), партнери забезпечать бронетехнікою дев'ять бригад (зокрема бронею допомогла Словенія), зміцнення ППО продовжиться (Норвегія у співпраці зі США дасть дві системи NASAMS).

Але це не все.

Канада після “Рамштайну” оголосила про передачу 8 000 снарядів калібру 155 мм і початок постачання танків (чотири з восьми Leopard вже в Польщі).

Німеччина — 5 000 артилерійських снарядів калібру 155 мм і 155-міліметрові високоточні боєприпаси, кількість яких не вказується. Крім того, боєприпаси для реактивних систем залпового вогню MARS II (кількість не вказана), два автонавантажувачі, чотири мобільні антенно-щоглові системи і 500 пістолетів SFP9.

Франція — танки AMX-10 RC. Про яку кількість йдеться — не повідомляється. Втім, за словами міністр оборони країни Себастьяна Лекорню, французькі танки вже в Україні, а деякі — навіть прибули на передову.  

Напередодні топдипломат Євросоюзу Жозеп Боррель запропонував надати 1 млрд євро на закупівлю артилерійських боєприпасів для ЗСУ. Обговорення цього питання заплановані на 20 березня.

Словаччина готова надати 10 винищувачів МіГ-29.

Польща не назвала точну цифру по МіГ-29. Втім, як розповів глава країни Анджей Дуда, найближчими днями в Україну прибудуть перші чотири літаки. Решту — обслуговують та готують. Крім того, в польському уряді повідомили, що до коаліції з постачання МіГ-29 можуть приєднатися ще кілька країн.

Данія оголосила про створення фонду допомоги Україні на $1 млрд. І одразу анонсувала військову складову – пакет на $141 млн із боєприпасами для стрілецької зброї, великокаліберними кулеметами, протитанковими мінами та ракетами ППО. 

Нам дали все, на що ми очікували?

Ну, майже... Перед “Рамштайном” Генштаб ЗСУ визначив два ключові напрями: далекобійну зброю та системи ППО/ПРО. А медійний майданчик при Міноборони Military Media Center опублікував розширений список — з ракетами для HIMARS, снарядами для танків та артилерії, мінами, авіацією та дронами-камікадзе.

Що про підсумки “Рамштайну” кажуть військові експерти?

Військовий оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко каже, що загалом ювілейний “Рамштайн” пройшов досить стандартно. Тобто ми не почули на зустрічі про передачу Україні якоїсь унікальної зброї.

“Знов таки, піднімалося питання щодо важко-, середньо- та легкоброньованої техніки. Йшлося про боєприпаси та снаряди. Крім того, говорили про забезпечення нашої держави додатковими засобами ППО. Ну і, велися дискусії по авіації. Але комплексно — все це те, про що ми вже чули раніше. Тобто, з одного боку, може здатися, що результати справді дуже скромні. Але з іншого — ця скромність викликає деякі “підозри”, - зазначив експерт.

Говорячи про “підозри”, пан Коваленко має на увазі не щось негативне, а навпаки.

“У відкритому доступі інформації про підсумки “Рамштайну” небагато. Це правда. Втім, не забуваймо, що існує ще й закрита складова. І саме в цій закритій складовій може міститися номенклатура озброєння — засобів ураження або техніки — яку ми навіть і не сподівалися отримати”.

Про що йдеться? Мабуть, щось конкретніше стане відомо вже після того, як це “щось” буде використано безпосередньо у зоні бойових дій.

“Так було, наприклад, з протирадіолокаційною ракетою AGM-88D HARM, про передачу якої спершу не оголошувалося. А потім було її бойове використання”, - каже експерт.

Нагадаємо, що на початку серпня м.р. по тимчасово окупованому Криму, а точніше по аеродрому “Саки”, що у Новофедорівці, було здійснено удар. Його успіх багато в чому залежав від знищення протиповітряної оборони ворога. Так от, є версія, що ППО “мінуснули” саме ракетами HARM.  Отже, якщо справді у форматі “Рамштайн” існує, як висловився пан Коваленко, “закрита складова” - хто зна, можливо, на фронті або десь в тилу  противника розпочнеться черговий сезон цвітіння “бавовни”?

Контрнаступ ЗСУ: партнери допомагають Україні сформувати “броньований кулак”
Контрнаступ ЗСУ: партнери допомагають Україні сформувати “броньований кулак”

“Ніхто не чекав від “Рамштайну-10” сенсацій. Жодної вундерваффе (чудо-зброї, - Ред.) нам не пропонують. І не будуть. Союзники — прагматики. Вони чекають на “весняний” наступ ЗСУ. І допомагають підготуватися до нього. Для тих, хто без рожевих окулярів дивиться на війну, підсумки віртуальної зустрічі міністрів оборони держав-партнерів бачяться добрими. Антипутінська коаліція робить ставку на стратегічну наступальну операцію. Звідси і номенклатура — нагадує експерт - боєприпаси, боєприпаси і ще раз боєприпаси; "броньований кулак" - бронетранспортери, бойові машини піхоти, танки, гармати. Особливе місце танкам — в "міжрамштайнівський період" оптимізму від обіцянок наданих під час "Рамштайну-9" дещо поменшало. Виявилося, що багато з партнерів, які заявили про участь у "танковій" коаліції, готові передати сучасні танки, але колись згодом... А вони потрібні, дуже потрібні, сьогодні-завтра”, - акцентує керівник безпекових програм Центру "Стратегія ХХІ" Павло Лакійчук.

“Рамштайн-10”, продовжує він, став таким собі розбором польотів між партнерами — хто реально може і як швидко. Результати вселяють оптимізм.

“І не тільки кількісно. Разом вже 9 країн заявили про намір передати Україні загалом понад 150 танків Leopard. Ще один момент — війна триває рік, через місяць — річниця "Рамштайну". Потрібна не тільки нова техніка, не менш актуальне питання ремонту і відновлення того озброєння, яке ми отримали раніше. Потрібне комплексне вирішення цього питання. І воно рухається. Потім — виробництво боєприпасів. Цей процес на фінішній прямій, - каже експерт. - Наступне — підготовка особового складу. І не тільки екіпажів танків і ББМ, артилерійських розрахунків, а й їх обслуги. А ще зв'язківців, інженерів, логістів... Усі ці зусилля — це наші бригади і корпуси перемоги! Паралельно з війною на землі триває, не зупиняється, і терористична ракетна війна росії проти населення України. І на “Рамштайні” цій війні приділяли не менше уваги, ніж битві на полі бою. Результат — нові системи ППО і ПРО, відомо, що невдовзі точно надійдуть нові батареї NASAMS, ракети та боєприпаси”.

Втім, у контексті протиповітряної оборони йдеться не тільки про системи для захисту тилу (міст/об’єктів), але й про фронтову ППО — для прикриття наших військ “на марші” в контрнаступі.

“Повітряні” HIMARS та “броньований кулак” для наступу

Як уже згадувалося, президент Польщі Анджей Дуда повідомив, що перші чотири МіГ-29 будуть в Україні буквально найближчими днями. Ключове питання: наскільки ці літаки здатні прикрити сухопутну компоненту ЗСУ під час контрнаступу?

Олександр Коваленко каже, що МіГ-29, які нам передадуть поляки — модернізовані під використання АІМ-120 AMRAAM класу “повітря-повітря”. Йдеться про ракету, яка здатна знищувати повітряні цілі на відстані до 150 км.

“Не заходячи в зону дії російської ППО — українські пілоти зможуть знищувати ворожу авіацію, яка діє в передовій зоні. Тобто на всю глибину, умовно кажучи, Запорізької області або частини лівобережної Херсонщини. Таким чином можна здійснювати захист наступаючих підрозділів ЗСУ від ударів з повітря авіацією противника”, - наголошує оглядач групи “Інформаційний спротив”.

Експерт з міжнародної безпеки фонду Демініціативи ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко також вважає, що за допомогою модернізованих МіГ-29 ми зможемо відігнати авіацію ворога.

“Оснащений натівськими ракетами класу “повітря – повітря” МіГ-29 зможе збивати і крилату ракету, і ворожий літак. А ще — паралельне розгортання комплексів Patriot, у яких радіус дії 150 кілометрів, дозволить поставити російську тактичну авіацію, не кажучи вже про фронтову, у дуже незручне становище. Адже засобів ефективної боротьби проти перехоплювача Patriot у російських комплексів не дуже багато”, - каже пан Жовтенко.

За його словами, використання Patriot в парі з винищувачами дозволить максимально далі відігнати російську авіацію від наших позицій.

16 березня президент Польщі Анджей Дуда повідомив, що перші чотири МіГ-29 будуть в Україні буквально найближчими днями
16 березня президент Польщі Анджей Дуда повідомив, що перші чотири МіГ-29 будуть в Україні буквально найближчими днями

Крім того, МіГ-29 також може нести бомбове навантаження. Звідси виникає ще одне питання: чи будуть інтегровані в ці літаки, наприклад, “розумні бомби” JDAM для пусків на 70 кілометрів?

“Якщо МіГ-29 таки будуть інтегровані під цей тип озброєння, то за можливостями в нас з’явиться щось на кшталт М142 HIMARS, але “повітряних”. Зрештою, потужність “розумних бомб” JDAM набагато більша, ніж у реактивних снарядів згаданого РСЗВ”, - розповідає Олександр Коваленко.

Що ж, російські окупанти, як вогню, бояться установок HIMARS, які вже змогли суттєво змінити ситуацію на фронті. Тож можна лише уявити, що буде, коли роль HIMARS “виконуватимуть” МіГ-29 з підвішеними бомбами JDAM.

До слова, передачу МіГ-29 Україна очікує не лише від Польщі та Словаччини. Активні переговори щодо цього типу літаків ведуться також з іншими країнами Східної Європи, наприклад, з Румунією та Болгарією. Таким чином, якщо переговори будуть успішними, авіапарк наших Повітряних сил може поповнитися десятками МіГ-29. Як скоро це станеться? Якщо опиратися на слова прем'єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького, то на передачу літаків може знадобитися від чотирьох до шести тижнів.   

Звісно, будь-який авіаексперт скаже, що МіГ-29 — це добре, але Україна все ще в очікувані більш сучасних “пташок”, зокрема, американських F-16, які на голову переважають старі радянські, хоч і дещо модернізовані під натівське озброєння (детальніше в нашому попередньому матеріалі під назвою “F-16 це вам не МіГ-29, або Ці «пташки» цілком здатні змінити хід війни”). Все так, але відносно МіГ-29 усе ж відзначимо: це перший випадок з початку широкомасштабного російського вторгнення, коли яка-небудь країна (в даному разі йдеться про Польщу, - Ред.) відкрито передала військові літаки Україні. Тому якщо проводити якісь аналогії, то танки Leopad-2 ми також отримали не одразу, а спершу були, наприклад, ті ж Т-72.

Не менш важливий момент — слова Ллойда Остіна, який заявив на “Рамштайні”, що Україна, за допомогою переданих 150 одиниць танків, зможе сформувати понад дев'ять бригад.

“Що стосується формування дев'яти бригад із танків та іншої бронетехніки... Це досить потужний ресурс (в середньому чисельність бригади — від 1 000 до 8 000 осіб, але буває і більше, - Ред.), який може вплинути на ефективність нашого майбутнього контрнаступу” - запевняє Олександр Коваленко.

Його доповнив Павло Лакійчук:”Танкова бригада ніколи не діє самостійно — це ще одна-дві піхотні (по нашому — механізовані) бригади, артилерійська бригада, частини бойового забезпечення. Нам допомагають сформувати не “броньований кулак”, а “броньовану команду боксерів”. Це потужний плюс. Але, судячи з характеру і термінів поставок, “кулаки” ми отримаємо не одночасно: одні раніше, інші згодом. Це мінус. Але такі реалії. Головне, якщо Генеральний штаб і командування Сил оборони мають чіткий графік надходження озброєнь і формування нових з'єднань - “мінус на мінус дає плюс” - недолік перетворюється на перевагу!”

Отже, готуємося звільняти нашу землю. Буде важко. Але ми переможемо!

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-