Битва за Україну. День триста сімдесят дев’ятий

Битва за Україну. День триста сімдесят дев’ятий

Укрінформ
Українські танкісти завершили навчання на танках Leopard 2 у Польщі, усі польські танки цього типу, які Варшава мала передати Києву (14 одиниць), вже в Україні

Ми зібрали для вас інформацію про триста сімдесят дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці  9 березня 2023 року.

МАСОВАНА РАКЕТНА АТАКА

Сили оборони із 48 російських крилатих ракет Х-101/Х-555 та "Калібр знищили 34, а також збили 4 із 8 дронів «Шахедів» - Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ. Загалом ворог  здійснив 81 пуск ракет різного базування. Речник Поввітряних сил зауважив, що росія вперше за один раз випустила по Україні 6 «Кинджалів».

Попри завдані ворогом 9 березня пошкодження як теплових станцій, так і підстанцій, енергосистема продовжує працювати - Володимир Кудрицький, голова правління НЕК «Укренерго».  Внаслідок російської ракетної атаки пошкоджені об’єкти генерації та розподілу у восьми регіонах

Фахівці "Укренерго" відновили енергоживлення Запорізької АЕС - Укренерго. Зранку через обстріл окупантів  відключилась остання лінія зв’язку окупованої Запорізької АЕС з українською енергосистемою, станція була знеструмлена і перейшла в режим блекауту вшосте за час окупації – Енергоатом. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль звернувся до партнерів і Міжнародного агентства з атомної енергії вжити заходів для припинення російського ядерного тероризму через знеструмлення Запорізької АЕС.

Внаслідок обстрілів постраждали три теплоелектростанції ДТЕК Енерго. За попередньою інформацією, обійшлося без постраждалих – ДТЕК.

м. Київ

-   У Голосіївському районі влучання в об’єкт інфраструктури.

-   Внаслідок падіння уламків ракети у Святошинському районі 3 людини поранено, 5 автомобілів згоріли, 15 пошкоджені

Харківщина

-   російські агресори випустили близько 15 ракет по області, з них 11 по Харкову, уражена і пошкоджена критична інфраструктура, 2 людини отримали поранення

-   У Харкові не працює наземний електротранспорт та метрополітен, місто повністю знеструмлене, немає опалення і води

Львівщина

-   У Золочівському районі російська ракета влучила у житлові будинки, 5 людей загинуло

Житомирщина

-   По Житомирщині завдано удару дронами-камікадзе по одному з об'єктів енергетичної інфраструктури, без енергопостачання майже 150 тисяч абонентів, відсутнє і водопостачання.

Дніпропетровщина

-   Ворог вдарив по Дніпровському, Павлоградському, Криворізькому та Нікопольському районах,  1 людина загинула, 2– постраждали.

-    Серйозно пошкоджена енергетична інфраструктура та промислові підприємства.

Сумщина

-   Ворог завдав ракетного удару по Шостці (три прильоти), є влучання в одне з підприємств міста. Пошкоджені також житлові будинки. Попередньо - без жертв.

Ворог влучив в об’єкти енергетичної інфраструктури в Івано-Франківській, Одеській, Вінницькій, Запорізькій та Кіровоградській областях, обійшлося без жертв. В Тернопільській області зафіксовано падіння уламків ракети, пошкоджено 5 будівель, одна з яких житлова, жертв нема.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Українські танкісти завершили навчання на танках Leopard 2 у Польщі, усі польські танки цього типу, які Варшава мала передати Києву (14 одиниць), вже в Україні - Маріуш Блащак, віцепрем'єр-міністр, міністр національної оборони РП. Крім польських 14-ти танків Leopard 2, в межах цього батальйону є також по 8 танків з Канади та Норвегії, а також 6 з Іспанії.

-   Ризики на Запорізькій АЕС залишатимуться високими, поки на стації перебуватимуть російські військові та персонал «росатому». росія повинна залишити ЗАЕС. Із такою заявою до Ради керівників МАГАТЕ сьогодні вийшли 49 держав та Євроатом – Денис Шмигаль, прем’єр.

-   Три країни ЄС - Франція, Угорщина і Болгарія - блокують запровадження санкцій ЄС проти сектора атомної енергетики росії, зокрема державного концерну “Росатом” – ЗМІ.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Тяжка ніч. Масована ракетна атака по всій країні...Ворог випустив 81 ракету, намагаючись знову залякати українців, повертаючись до своєї жалюгідної тактики. Окупанти можуть лише тероризувати мирних людей. Це все, на що вони здатні. Але це їм не допоможе. Відповідальність за все скоєне їх не мине».

Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ: «Актуальність утримання Бахмута постійно тільки зростає. У той же час у боях за цю фортецю ворог втрачає найбільш підготовлену і боєздатну частину свого війська - штурмові «загони Вагнера»... Це ще раз доводить дуже важливу роль Бахмута в загальній системі оборони нашого угруповання. Тисячі ворогів, які загинули при штурмі міста, тому яскраве підтвердження. Пишаюся мужністю та героїзмом наших воїнів, які своєю стійкістю зривають плани агресора».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Минулої доби в районі Бахмута було 128 обстрілів та 41 бойове зіткнення, знищено 127 росіян, 135 поранено - Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ. Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський каже, що Сили оборони не дали ворогу взяти місто в оперативне оточення, але ситуація залишається дуже складною.

-   Бійці спеціального призначення Служби безпеки України за допомогою дронів-камікадзе знищили російські зенітні ракетні комплекси ТОР М2 і С-300ВМ – СБУ.

-   Село Червонопопівка Кремінського району, через яке проходить стратегічна автотраса Р 66, ще повністю не деокуповане, тут точиться активна фаза бойових дій – Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

-   Космічний апарат ICEYE, придбаний за пожертви українців, допоміг виявити та знищити тисячі одиниць техніки російської армії – ГУР. За 5 місяців використання космічного апарата виявлено 360 наметів у місцях розташування російської армії, а також 7321 об’єкт ворожої військової та спеціальної техніки, зокрема: 45 літаків, 27 гелікоптерів, 6 ОТРК “Іскандер”, 36 ЗРК “С300”, 12 ЗРК “Панцирь С1”, 11 радіолокаційний станцій, 10 понтонних переправ.

-   Поки російський літак-розвідник А-50, який був пошкоджений унаслідок удару на військовому аеродромі Мачулищі, буде в ремонті, рф покладатиметься на наземне управління та супровід винищувачів – розвідка Британії.

***

-   Ім'я українського військовослужбовця, якого росіяни розстріляли за слова "Слава Україні", офіційно наразі не встановлено - Андрій Єрмак, керівник ОП. Ім'я загиблого воїна повідомлять в ОГП або СБУ після проведення відповідних експертиз.У Сухопутних військах ЗСУ 7 березня повідомили, що страченим росіянами бійцем, за попередніми даними, є військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади Тимофій Миколайович Шадура. Водночас Регіональне управління Сил Територіальної оборони «Північ» ЗСУ заявило, що воїном є боєць із Ніжина Олександр Мацієвський.

-   У тимчасово захопленому російською армією Маріуполі загарбники зруйнували вже 400 пошкоджених ними багатоповерхівок з метою приховати воєнні злочини – мер.

-   російська армія обстріляла Херсон, влучили в зупинку громадського транспорту, 4 людини загинуло, 1 поранена – Андрій Єрмак, глава ОП.

-   У Донецькій області за добу вороги вбили двох людей, ще чотирьох поранили – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній зазначив, що в ці дні разом з усіма українцями Тарас Шевченко боронить своїм «духовним мечем» рідну землю. У Каневі на Черкащині відбулися урочистості до 209-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка.

-   У Національній музичній академії України ім. П.І.Чайковського 9 березня відкрили першу у світі музичну кафедру ЮНЕСКО «Музика, освіта, наука – заради миру». Програма UNITWIN/Кафедри ЮНЕСКО започаткована у 1992 році та підтримує створення кафедр ЮНЕСКО і мереж UNITWIN у ключових пріоритетних галузях, що стосуються сфер компетенції Організації - освіта, природні та соціальні науки, культура і комунікації. Сьогодні у світі діє 851 кафедра ЮНЕСКО у понад 115 державах-членах.

-   На сьогодні «зерновим коридором» у Чорному морі пройшло 790 суден – Hürriyet. Обсяг відвантаження зернових, таких як пшениця, кукурудза та ячмінь, перевищив 23 млн 400 тис. тонн. При цьому 40% зерна транспортовано до Європи, 30% до Азії, 13% до Туреччини, 12% до Африки та 5% до країн Близького Сходу.

-   З моменту повномасштабного російського вторгнення США надали Україні понад 14 млрд доларів фінансової допомоги – Мінфін. Використання коштів проходить перевірку в Україні, а також інституціями, які надають допомогу. Моніторинг використання фінансування від США здійснюється Світовим банком, Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та Deloitte Consulting LLP.

-   У 2022 році право на експорт до ЄС отримали 36 українських підприємств, зокрема 31 виробник харчових продуктів - Держпродспоживслужба

-   Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів веде роботу з відкриття понад 27 нових міжнародних ринків для українських товарів - Ольга Шевченко, т. в. о. голови Держпродспоживслужби.  Наразі служба працює над відкриттям ринків: Тайланду, Південної Кореї, Малайзії, В'єтнаму, Кувейту, Бахрейну, Королівсьва Саудівської Аравії, Туреччини, Гонконгу, Європейського Союзу, Канади, Мексики, Оману та Китаю.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Словаччина повинна ухвалити рішення про відправку в Україну своїх винищувачів МіГ-29 - Ярослав Надь, міністр оборони країни.  Словаччина може передати Україні списані винищувачі МіГ-29 спільно з Польщею, однак має бути схвалено або парламентом, або урядом. Польща теж готова передати Києву певну кількість своїх літаків МіГ-29.

-   Уряд Фінляндії на засіданні в середу схвалив дозвіл для Естонії на реекспорт своєї військової техніки та обладнання в Україну – ЗМІ. Рішення стосується 122-мм гаубиць D-30 і снарядів до них.

-   Литовська комісія радіо і телебачення (LRTK) з урахуванням чинних санкцій ЄС ухвалила рішення про блокування в країні доступу до IP-адрес, які дають змогу дивитися телеканали російської пропаганди - LRTK.

-   Нижня палата парламенту Швейцарії (Національна рада) ухвалила рішення, що дозвіл на поставки озброєння воюючій країні можливий лише у разі засудження Радбезом ООН агресивної війни проти неї, що наразі унеможливлює поставки зброї Україні - сайт швейцарського парламенту,

-   Україна візьме участь у платформі країн-членів Європейського Союзу зі спільної закупівлі газу і наступної зими може закупити додатково 2 млрд кубометрів газу - Кадрі Сімсон, єврокомісар з питань енергетики

-   Керівник офісу прем’єр-міністра Угорщини Гергей Гуйяш заявив, що візит Віктора Орбана в Україну залежить від вирішення суперечливих двосторонніх питань, зокрема мови навчання у школах -  Blikk.  Зустріч Орбана із українським президентом Володимиром Зеленським "була б також в інтересах України, тому що ми вже давно блокуємо їхній діалог з НАТО, тому що вони нехтують правами людини і правом на вільне використання мов".

-   Сенат Франції проголосував у четвер за підвищення пенсійного віку на два роки – до 64 років, всупереч сильному спротиву профспілок - France 24. Профспілки пообіцяли посилити тиск на уряд шляхом організації протестів і страйків. У середу після масових протестів другу добу були припинені поставки палива і пального для потягів та авіарейсів. Ключові морські порти також були заблоковані.

-   Найбільша у світі криптобіржа Binance закрила для росіян можливість купівлі та продажу доларів та євро через свій P2P-сервіс - Forbes. Біржа пояснила своє рішення запровадженням десятого пакету санкцій ЄС проти росії. Крім того, Binance заборонила громадянам ЄС купувати та продавати рублі за P2P.

-   Політрада "Грузинської мрії", "Сили народу" та парламентської більшості оприлюднила спільну заяву, в якій йдеться про те, що вони відкликали підтриманий ними законопроєкт про іноземних агентів, який називають "російським законом" - канал Mtavari. Протягом ночі з 8 на 9 березня у Тбілісі відбувалися протести проти закону про "іноагентів", а силовики їх розганяли. Будівлю парламенту Грузії було пошкоджено через що пленарні засідання цього тижня не проводитимуться. 

ВОРОГ

-   Самопроголошений лукашенко підписав закон, який передбачає смертну кару для чиновників і військових, які вчинили "державну зраду" – ЗМІ

-   Митна система Туреччини раптово почала блокувати оформлення санкційних вантажів до росії, транзит товарів "паралельного імпорту" товарів зупинився – росЗМІ. Для учасників ринку такий крок став несподіванкою, наразі вони терміново шукають альтернативні шляхи ввозу підсанкційних товарів до рф.

-   Російське командування планує провокацію на кордоні України та білорусі найближчим часом, туди має прибути пропагандист Володимир Соловйов, який зробить "картинку" для російських ЗМІ – розвідка. 11 березня планується організація теле-, радіомоста та пряма трансляція з місця подій для пропагандистських ЗМІ в рф. Для цього у білорусь прибувають кілька груп росіян. Імовірно, плани окупантів передбачають руйнування об’єктів інфраструктури та можливі жертви серед мирного населення.

-   Голова виконавчого комітету Вітебської області білорусі Александр Суботін підписав угоду про співпрацю з владою окупованого Криму, який офіційний мінськ визнає територією України – ЗМІ. Сторони домовилися про створення робочих органів за лінією виконавчої влади, також було погоджено підготовку плану реалізації Угоди на 2023-2025 роки

-   Так зване мдб Придністров'я заявило про нібито успішне запобігання замаху на вбивство «президента» невизнаної республіки Вадима Красносільського. У підготовці ймовірного теракту була звинувачена СБУ – ЗМІ. У СБУ заявили, що будь-які заяви представників так званого міністерства державної безпеки невизнаної «Придністровської народної республіки» щодо участі Служби безпеки України у підготовці теракту слід розглядати винятково як зрежисовану у кремлі провокацію.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-