Працівники Укрінформу взяли участь у тренінгу з тактичної медицини

Працівники Укрінформу взяли участь у тренінгу з тактичної медицини

Фото
Укрінформ
Досвідом невідкладної допомоги поділилася команда парамедиків добровольчого підрозділу «Хартія» з Харкова

Працівники Укрінформу взяли участь у дводенному тренінгу з тактичної медицини, проведеному чинними парамедиками ДФТГ «Хартія» за підтримки Інституту дослідження війни та миру (IWPR).

Про це повідомляє кореспондент агентства.

«Якщо ти опинився в пеклі – а фронт цим пеклом і є – то ти маєш діяти швидко й професійно, користуючись навичками, доведеними до рефлексів. Саме це допоможе тобі вижити», – зазначила проєктна менеджерка IWPR Ольга Гужва.

Тренінг включав теоретичну і практичну частини, насамперед щодо планування поїздки на лінію фронту та надання домедичної допомоги собі й колегам в разі отримання вогнепальних, вибухових поранень, які можуть призвести до масивної кровотечі. За словами тренерів, аби забезпечити максимальну безпеку команди та свою під час шляху до зони бойових дій і назад, необхідно вивчити інформацію про місцевість, включно з адресами аптек, лікарень та органів влади, підтримувати контакт з військовими, запастися медикаментами, їжею та водою мінімум на три дні, а також перевірити обладнання й засоби індивідуального бронезахисту. Також експерти радять перед поїздкою розробити плани «В» і «С» на випадок обстрілів чи поранення когось із членів команди.

«Якщо вам дуже хочеться поїхати в Бахмут чи Краматорськ, передусім поставте собі запитання: чи буде вартувати цей матеріал або фото вашого життя?», – підкреслила Гужва.

Найбільше часу працівники агенції присвятили опануванню навичок з попередження смерті в умовах бойових дій, які викладала команда чинних парамедиків добровольчого підрозділу «Хартія» із Харкова. Зокрема, лікар невідкладних станів Андрій Тележний представив алгоритм рятувальних дій MARCH, що визначає пріоритети реагування на різні види ушкоджень – від масивної кровотечі (М) до гіпотермії та травм голови (Н).

За його словами, у фронтових умовах часто доводиться імпровізувати з інструментами, аби попередити смерть: навіть тонометр може замінити турнікет.

Однак, підкреслив експерт, до цього можна вдатися, лише опанувавши стандартні засоби допомоги.

Тож, разом з інструкторами Станіславом Саржевським та Альоною Фетисовою журналісти відпрацьовували накладання турнікетів на руки і ноги собі й іншим «постраждалим», а також проводили евакуацію пораненого з поля бою. Працівників агенції ознайомили з принципами тампонування ран, накладання пов'язок, забезпечення дихання у людини без свідомості, зокрема, із застосуванням назофарингеального повітропроводу, а також дізнались про невідкладні дії під час пошкодження легень. На завершення медики провели тренування із серцево-легеневій реанімації.

Також спеціалісти надали поради щодо комплектування аптечки. Попри те, що вона формується під індивідуальні потреби, обов'язковими складниками є якісні турнікети, бандажі й гемостатичні матеріали для припинення кровотечі, знеболювальне, антибіотики, оклюзійні наліпки.

«Ми провели достатньо багато тренінгів: фокусувалися на прифронтових територіях. Більш як 150 журналістів із понад 40 медіа пройшли у нас тренування. Але я розумію, що цього замало, і набуті навички потрібно поновлювати постійно, тому тренінги продовжуватимемо й надалі», – підсумувала проєктна менеджера IWPR.

Світлана Ткачук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-