Сергій Наєв, командувач Об'єднаних сил ЗСУ, генерал-лейтенант
Кількість ворога, задіяного на території України і довкола неї, – трохи більше 350 тисяч осіб
22.02.2023 09:00

Ми зустрілися з командувачем Об’єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенантом Сергієм Наєвим під час проведення оперативно-тактичних навчань сил оборони України. Подібні заходи під керівництвом командувача об'єднаних сил ЗСУ проводять регулярно: Україна готується до будь-яких сценаріїв на північному напрямку. Хоч на самому полігоні пан генерал-лейтенант був недовго, але Укрінформу вдалося зробити бліц-інтерв’ю.

«У вас є час, поки Сергій Іванович дійде до машини», – зазначили помічники Наєва. За шість хвилин ми розпитали у нього про готовність ЗСУ протистояти ворогу на північному напрямку, кількість російських військових в Україні й навколо неї. Генерал-лейтенант також розповів про ефективність українських мобільних груп ППО і оцінив можливість російського нападу до річниці повномасштабного вторгнення рф на територію України.

МОЮ РЕАКЦІЮ ВИКЛИКАЄ БУДЬ-ЯКА ЗМІНА ЧИСЕЛЬНОСТІ ВІЙСЬК НА ТЕРИТОРІЇ БІЛОРУСІ

- У білорусі тривають «навчання», під час яких мотострілецький та два танкових батальйони отримали завдання висунутися в райони, що межують з державним кордоном України. Яка наразі чисельність цих підрозділів і концентрація якої кількості буде викликати занепокоєння у вас як командувача?

- У білорусі перебувають збройні сили республіки білорусь. Їх загальна чисельність – 65 тисяч, з них 4 тисячі базуються в прикордонних районах з Україною. Крім того, на білоруських полігонах знаходиться шоста дивізія російської федерації загальною чисельністю 10 з половиною тисяч осіб. Вони проводять там свої тренування.

- Яка кількість російських військ повинна бути, щоб у вас це викликало занепокоєння?

- Мою реакцію викликає будь-яка зміна чисельності цих військ. Коли вона зросте в кілька разів, тоді ми також будемо збільшувати кількість наших військ. Це відбуватиметься дзеркально: вони підвищують рівень загрози – ми підвищуємо рівень свого реагування на це.

- Як ви оцінюєте готовність наших військ до можливого повторного наступу на Київ і скільки має налічувати угрупування військ ворога, щоб вирушити на столицю?

- Станом на зараз кількість наших військ достатня для того, щоб вести стабілізаційні дії, якщо для цього буде потреба. Якщо противник підвищуватиме кількість своїх військ, я ще раз зазначу: ми натомість дзеркально підвищимо свою кількість. І ця робота буде проводитися постійно для того, щоб урівнювати наші сили.

- Говорять про можливий російський наступ із трьох напрямків. Чи вистачить у росіян ресурсу на це?

- На даний час на нашому напрямку таких ресурсів у них немає. Я маю на увазі всю північну операційну зону.

- Останнім часом ворог все більше застосовує ДРГ. Де найбільша активність таких груп – на сході, півдні? Як часто ДРГ бачать на Волині?

- На Волині ДРГ жодного разу не було. З території білорусі диверсійно-розвідувальних груп не відмічалося.

ЯКІСТЬ ЗАВЖДИ ПЕРЕВИЩУЄ КІЛЬКІСТЬ: НАМ НЕОБХІДНЕ ЗАХІДНЕ ОЗБРОЄННЯ

- Не один місяць тривають навчання наших захисників за кордоном. Ви як командувач, де бачите найбільш прогресивні результати таких навчань, яких родів військ це торкнулося найперше?

- Це торкається систем протиповітряної оборони, це торкається наших танкістів і піхоти на системах БМП «Бредлі». Також це стосується загальновійськових підрозділів, механізованих, мотопіхотних бригад, які відпрацьовують на полігонах ведення штурмових та інших дій.

- Уже розпочалася підготовка українських військових для роботи з комплексами «Атакамс», анонсувалася підготовка пілотів на літаки F-16. Скільки часу піде на підготовку цих фахівців? Чи означає це, що Україні треба ще трохи часу для наступу?

- Для того, щоб готувати пілотів, потрібен значний час. Я не є фахівцем повітряних сил, але знаю, що підготовка пілотів саме для західних зразків техніки потребує місяців. Справа полягає не тільки в тому, щоб вивчити обладнання літака. Важливо також провести на ньому польоти, зокрема, групові. Є певна система підготовки льотчиків, яку неможливо порушувати. Стосовно підготовки нашого наступу: ми готуємо відповідні сили для цього, але коли він відбудеться – це таємниця.

- Попри критику ворога, зараз усе більше говорять про те, що його стара техніка масово розконсервовується, снаряди і ракети на підприємствах випускаються цілодобово. Чи можна сказати, що за рахунок кількості росіяни створюють велику проблему нашому війську, попри більш якісне західне озброєння, яке отримують ЗСУ?

- Кількість військ і техніки має певне значення, але ми розуміємо, що якість перевищує кількість. Саме тому нам необхідне західне озброєння, яке за своїми показниками значно краще за радянські зразки, якими оснащена російська армія. Вкотре повторюю, що якість завжди перевищує кількість.

- Українська розвідка мала дані про кількість озброєння ворога на початок війни. Які зараз ці цифри?

- Кількість ворога, задіяного на території України і довкола неї, складає трохи більше 350 тисяч осіб.

ОЗНАК НАРОЩЕННЯ СИЛ НА ІНШИХ НАПРЯМКАХ, КРІМ ТИХ, ДЕ ВОРОГ ВЕДЕ НАСТУПАЛЬНІ ДІЇ, НЕ СПОСТЕРІГАЄТЬСЯ

- На північних напрямках оборони України створено 19 мобільних вогневих груп протиповітряної оборони на базі позашляховиків Ford F250 і Ford F350, які адаптували до бойових умов. Як ви можете оцінити ефективність цих мобільних груп, зокрема, з ураження іранських БПЛА типу Mohajer-6 і Shahed-136?

- Вони виконують свої завдання сповна. Є влучання і знищення перелічених безпілотників за допомогою цих мобільних груп. Крім цього, наявність таких груп значно нарощує саму систему нашої протиповітряної оборони. В цілому, це дає нам можливість виконувати свої завдання «на землі», прикриваючи їх від нападу повітряних засобів.

- Скажіть, будь ласка, чи готуються росіяни до нападу, присвяченого річниці повномасштабного вторгнення на територію України?

- Я думаю, що, першочергово, це буде обумовлено ракетними ударами. Ознак нарощення сил на інших напрямках, крім тих, де ворог веде наступальні дії, на даний час не спостерігається.

Віталій Ткачук, Київ

Фото: Руслан Канюка

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-