Битва за Україну. День триста п’ятдесят шостий

Битва за Україну. День триста п’ятдесят шостий

Укрінформ
На «Рамштайн 9» вирішено терміново надати українським захисникам обіцяну підтримку для проведення весняного контрнаступу

Ми зібрали для вас інформацію про триста п’ятдесят шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці  14 лютого 2023 року.

«РАМШТАЙН-9»

Засідання  Контактної групи з питань оборони України ( «Рамштайн-9») пройшло у Брюсселі.

Консорціум країн, включаючи Німеччину, Польщу, Канаду, Португалію, Іспанію, Норвегію, Данію та Нідерланди працюють спільно над наданням Україні бойових танків «Леопард» -  Ллойд Остін,  міністр оборони.  США, Чехія та Нідерланди разом передають Україні понад 90 танків Т-72. Свої Т-72 надає Україні і Польща. Сполучене Королівство надає Україні роту основних бойовиків танків «Челленджер» та працює з рядом країн щодо передачі українським захисниками більше боєприпасів.

Контактна група з оборони України терміново надасть українським захисникам обіцяну підтримку для проведення весняного контрнаступу - Ллойд Остін,  міністр оборони.

Міністр оборони Олексій Резніков провів зустріч з американським і нідерландським колегами Ллойдом Остіном і Кайсою Оллонгрен. Також Олексій Резніков обговорив із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом системну взаємодію України з Альянсом.

Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявила, що питання щодо надання Україні винищувачів F-16 слід обговорити з американськими партнерами.

Головне за підсумками засідання:

-   Італія і Франція анонсували передачу Україні нових систем протиповітряної оборони SAMP/T.

-   Глава Пентагону Ллойд Остін після засідання у форматі "Рамштайн" в Брюсселі заявив, що у нього не має ніяких новин щодо постачання Україні бойових літаків.

-   Міністр оборони Олексій Резніков  заявив, що "дуже задоволений" результатами. Українців на новій техніці готуватимуть цілими підрозділами. На зустрічі, серед інших питань, йшлося  про те, як забезпечити більшу підзвітність щодо обліку зброї, яка надається партнерами.

-   Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що Сполучені Штати не перешкоджали й не зупиняли рішення польської сторони щодо передачі Україні винищувачів МіГ-29.

-   США не бачать підготовки росії до нового масованого наступу на Україну, але "хочуть подбати, щоб Україна могла захистити себе в майбутньому " - глава Пентагону.

-   Голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі називає битву в районі Бахмута найбільш масштабною за втратами станом на зараз і прогнозує, що українські сили не будуть відступати з міста.

-   Армія рф зосереджує наявні сили на сході України, і Київ навряд чи може стати метою її наступу - Марк Міллі.

-   Танки Leopard, які союзники пообіцяли передати Києву, будуть передані Україні у березні - Маріуш Блащак, міністр оборони Польщі

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Нідерландські винищувачі F-35 перехопили поблизу кордону Польщі три російські військові літаки -  NOS. Після ідентифікації виявилося, що це: літак-розвідник Іл-20М Кут-А, який супроводжували два Су-27. Нідерландські F-35 супроводжували групу на відстані та передали супровід партнерам по НАТО.

-   Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький переконаний, що росія продовжуватиме вчиняти провокації, випробовуючи єдність країн НАТО.

-   Танки Leopard 2, які Канада передає Україні, вже перебувають у Польщі, і канадські інструктори розпочали тренування українських танкістів – міністр оборони Канади.

-   Кількість жертв землетрусів у Туреччині та Сирії, за останніми даними, перевищує 37 774 людей. 31 тисяча 974 людини загинули внаслідок землетрусів у Кахраманмараш, понад 8 тисяч людей витягли живими з-під завалів. Кількість загиблих, за даними ООН і сирійського уряду, перевищує 5800 людей – ЗМІ. МЗС України повідомило про загибель 5 українців, зокрема родини із Запоріжжя, внаслідок землетрусу в Туреччині, 7 українців зникли безвісти.

ЦИТАТИ ДНЯ

Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України: «Головні джерела фінансування війни мають бути перекриті (для росії. Ред). Насамперед, це стосується російської нафти й атомної енергетики. На жаль, ворог продовжує на цьому заробляти. Минулого року експорт товарів рф збільшився майже на 10%. Дохід «росатома» зріс на 17%. На кожному доларі, який іде до російського бюджету, кров українців. Це треба пам’ятати всім, хто торгує з росією»

Жозеп Боррель, високий представник ЄС: «На сьогодні не існує жодних ознак того, що росія має намір зупинити свою жорстоку агресію проти України, тож ЄС та його партнери в НАТО продовжуватимуть надавати всю необхідну допомогу, щоб Україна могла вистояти під російськими атаками».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   На Бахмутському напрямку 234 обстріли зафіксовано тільки за добу, 37 боєзіткнень на всьому відтинку Бахмутського фронту, 70 обстрілів і 17 боєзіткнень в районі самого міста.  205 загарбників ліквідовано і 219 поранено - Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ

-   Спікер командування Повітряних сил Юрій Ігнат заявив, що окупанти запустили в повітряний простір України 14 лютого кулі з кутовими відбивачами для розвідки та відволікання ППО.

-   Бійці бригади Сухопутних військ ЗСУ знищили російський комплекс радіоелектронної боротьби «Палантин» - пресслужба Сухопутних військ.

-   російські військові не задоволені командуванням, тому на окуповану частину Херсонської області прислали 200 бійців росгвардії, аби придушити невдоволення серед окупантів - Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру ОК «Південь»

-   Через тимчасово захоплений російськими військовими Маріуполь у напрямку Бердянська загарбники везуть із росії велику кількість протитанкових бетонних конструкцій, відомих як «зуби дракона» - Петро Андрющенко, радник Маріупольського міського голови

-   В Україні були ліквідовані троє російських кримінальних авторитетів 1990-х, завербованих ПВК "Вагнер" - Bellingcat. Йдеться про 59-річного Сергія Максименка, 55-річного Андрія Бережних і 55-річного Ігоря Куска.

***

-   Через зниження води в Каховському водосховищі близько 70% населених пунктів, які отримують воду з Дніпра, можуть залишитися без доступу до питної води - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр. Україна закликає всіма доступними засобами тиснути на росію, аби вона закрила шлюзи та відновила гідротехнічні споруди на Каховській ГЕС.

-   На Херсонщині армія рф обстріляла вже другий за день медзаклад - станцію швидкої медичної допомоги у Бериславі, поранивши водія. – ОВА.

-   461 дитина в Україні загинула від рук ворога, понад 923 отримали поранення – Офіс генпрокурора.

-   В результаті ворожих обстрілів Львівщини зруйновані практично всі електропідстанції, а більшість інших пошкоджених об’єктів не підлягають відновленню - Андрій Садовий, міський голова Львова

-   Ворог впродовж доби 54 рази обстріляв Херсонську область, 2 людини загинули, 3 поранені – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Президент Зеленський обговорив з міністром закордонних справ Канади Мелані Жолі, яка перебуває з візитом у Києві, оборонні потреби України та подякував за підтримку.

-   Комплексний чотириденний навчальний онлайн-курс для дипломатів із країн Африки розпочався 14 лютого на базі Дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка при Міністерстві закордонних справ України – МЗС. У рамках курсу «Безпека та дипломатія у воєнний час. Український досвід» понад 200 дипломатів із таких країн, як Нігерія, Кенія, Ефіопія, Сомалі, Кот-д'Івуар, ПАР, Ботсвана, Мозамбік та Сенегал, матимуть можливість перейняти досвід українських дипломатів-практиків, провідних науковців-міжнародників та експертів аналітичних центрів.

-   Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка прискорить та спростить ввезення товарів військового призначення, а саме БПЛА та комплектуючих до них.

-   Кабмін призначив Героя України Олександра Павлюка першим заступником міністра оборони. Також сьогодні уряд призначив п'ятьох заступників глави МВС та держсекретаря відомства.

-   Президент Зеленський увів до персонального складу Ставки верховного головнокомандувача голову Служби безпеки Василя Малюка та міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка - сайт глави держави.

-   Група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт, який передбачає скасування святкових днів 8 березня та 1 травня. Документом замість Міжнародного жіночого дня (8 Березня) пропонується святкувати День української жінки 25 лютого – у день народження Лесі Українки. Проєктом передбачається позбавлення особливого статусу Дня праці (1 Травня). Натомість пропонується визнати на офіційному рівні День матері, що припадає на другу неділю травня. Автори документа наголошують на необхідності вшанування пам’яті загиблих у Другій світовій війні 8 травня, як в усьому світі, а не 9-го, що нав‘язано радянським тоталітарним режимом. Пропонується залишити тільки День пам'яті та примирення 8 травня, без вихідного дня.

-   Вищий антикорупційний суд призначив покарання у вигляді десяти років позбавлення волі колишньому керівнику підприємства, за пособництва якого ексочільник Держагентства лісових ресурсів (ДАЛРУ) отримав понад 116 млн грн неправомірної вигоди - пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Також суд застосував спецконфіскацію на 1,441 млн доларів та 1,220 млн євро, які розміщені на рахунках дружини ексочільника ДАЛРУ у Швейцарії.

-   Станом на 14 лютого споживання електроенергії є суттєвим, але дефіцит в енергосистемі відсутній, проте в Одеській та Хмельницькій областях можливі стабілізаційні відключення – Міненергетики.

***

-   У січні Україна отримала від міжнародних партнерів 4,2 мільярда доларів, а в лютому розраховує отримати ще понад 2 мільярда доларів - прем’єр-міністр України

-   Упродовж 28 тижня роботи «зернового коридору», з 6 по 12 лютого 2023 року, через морські порти Одеської області було експортовано 1,137 млн т агропромислової продукції, що на 17% більше, ніж за попередній тиждень – Український клуб аграрного бізнесу.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Норвегія відправить в Україну вісім танків Leopard 2 німецького виробництва та іншу техніку - Reuters. Також норвежці надішлють Україні чотири танки спеціального призначення, виділить кошти на боєприпаси та запчастини.

-   У Німеччині концерн Rheinmetall вироблятиме боєприпаси для САУ Gepard, які, зокрема, активно використовуються ЗСУ - Борис Пісторіус, міністр оборони ФРН

-   В Євросоюзі буде створена Робоча група ЄС для розгляду використання заморожених російських активів для відновлення України. Рішення щодо повноважень Робочої групи буде ухвалено Coreper II (Комітет постійних представників урядів держав-членів Європейського Союзу) у середу, 15 лютого. Робочу групу очолить посол Андерс Анлід, генеральний директор Національної ради з торгівлі Швеції.

-   Україні цього року потрібно від 40 до 48 мільярдів доларів фінансування, щоб її економіка функціонувала - Крісталіна Георгієва, директор-розпорядниця Міжнародного валютного фонду (МВФ).  МВФ веде розробку програми разом з Україною та підтримує її у веденні «воєнної економіки». США та Європейський Союз також залучені до цього процесу.

-   Держави-члени ООН мають готуватися до посилення потенціалу Організації Об'єднаних Націй у XXI столітті, кінцевою метою чого стане створення оновленої версії Організації – «ООН 2.0» - Антоніу Гутерреш, Генеральний секретар Організації

-   Президент США Джо Байден планує вдруге відвідати Республіку Польща від початку повномасштабної агресії рф, оскільки ця країна відіграє величезну роль у підтримці України й українців - Джон Кірбі, координатор Ради нацбезпеки Білого дому.

-   НАТО створює координаційний осередок для покращення захисту критичної інфраструктури після ймовірних актів саботажу на газопроводах "Північний потік" та "Північний потік-2" - Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО.

-   Колишній російський військовий інженер, який працював над проектом стратегічного бомбардувальника ТУ-160, запросив притулок на кордоні США - ЗМІ

-   Молдова знову відкрила свій повітряний простір для польотів після тимчасового закриття у вівторок. - Prima Sursă. Зранку державна авіакомпанія Air Moldova заявила, що повітряний простір Молдови було тимчасово закрито за рішенням Органу цивільної авіації.

ВОРОГ

-   Рада Європейського Союзу внесла чотири країни, серед яких росія, до списку країн-офшорів, які не дотримуються зобов’язань щодо податкової співпраці з ЄС - пресреліз Ради. Наразі у списку 16 юрисдикцій, серед яких Американське Самоа, Ангілья, Багами, Панама та ін.

-   Заступник голови мзс рф сергій вершинін заявив про "недоцільність" продовження "зернової угоди", якщо з москви не буде знято санкції, які мають вплив на сільськогосподарський експорт. Навіть незважаючи на "зернову угоду", росія всіляко блокує вивіз зерна з України. У січні 2023 року Україна експортувала на чверть менше агропродукції, ніж у грудні минулого року.

-   росія вперше за останні 30 років почала розгортати в Балтійському морі кораблі, озброєні тактичною ядерною зброєю – розвідка Норвегії

-   У міноборони росії звільнили трьох генералів через погану якість військової форми, відомство залучило нового підрядника, якого критикують через завищені ціни – ЗМІ.

-   Держдепартамент знову радить американським компаніям і бізнесменам та всім громадянам США, які перебувають у росії, негайно залишити країну - щоб не зазнавати «невиправданого ризику». Канадське МЗС рекомендує своїм громадянам негайно залишити територію росії.

-   Речниця мзс рф захарова назвала "бездоказовою дезінформацією" заяви України і Молдови про те, що Кремль готував силові дії для дестабілізації і спроби державного перевороту у Молдові. 13 лютого Санду вийшла зі спеціальним брифінгом, на якому розкрила надані Україною.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-