Битва за Україну. День триста п’ятдесят третій

Битва за Україну. День триста п’ятдесят третій

Укрінформ
ЗСУ за добу ліквідували 1140 окупантів, а також знищили 20 російських ударних безпілотників Shahed-136/131

Ми зібрали для вас інформацію про триста п’ятдесят третій день Великої війни: чим жили Україна та українці  11 лютого 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   У Великій Британії ведуться дискусії про передачу Україні протикорабельних ракет Harpoon або ракет класу "повітря-поверхня" Storm Shadows - The Times. Ракети "Harpoon" мають максимальну дальність 240 кілометрів; ракети Storm Shadow можуть обстрілювати цілі на відстані до 560 км, хоча модифіковані версії для експорту мають значно меншу дальність. Наразі тривають переговори, щоб вирішити, скільки саме британських ракет дальнього радіусу дії може бути відправлено.

-   Підтверджено, що 21 848 осіб загинули в результаті нещодавнього стихійного лиха, а 80 104 особи отримали поранення - Реджеп Таїп Ердоган, президент Туреччини. Десантні кораблі TCG Bayraktar і TCG Sancaktar перетворили на плавучі лікарні, там почали надавати медичні послуги.  У сусідній Сирії через землетруси загинули близько 3553 осіб, пише ВВС. Загальна кількість загиблих в обох країнах досягла 25 401 осіб.

-   Партія відправлених Литвою зенітних гармат L-70 та боєприпаси до них, які допоможуть захистити критичну інфраструктуру, вже прибула до України - Арвідас Анушаускас, міністр оборони Литви

***

Наслідки ракетної атаки

-   В Україні внаслідок масштабної ракетної атаки росіян 10 лютого постраждали 12 осіб – ДСНС.  Учорашня терористична атака призвела до пошкодження 58 об’єктів, серед яких переважно житлові будинки.

-   Ситуація в енергосистемі внаслідок ворожої атаки ракет та дронів складна, але контрольована - НЕК “Укренерго”.

-   У Харкові відновили електропостачання, наразі в місті діють планові відключення - Ігор Терехов, Харківський міський голова

-   У Хмельницькому більш ніж половина споживачів досі без електроенергії після російської ракетної атаки, відбуваються аварійні відключення -  Олександр Симчишин, Хмельницький міський голова

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Ми вважаємо, що будемо в НАТО раніше, ніж усі лідери вирішать, що наш пакет щодо гарантій безпеки є слушним. Тому що вони ухвалюють рішення повільно, це бюрократія… Українці показали, які сильні наші люди, наше суспільство і наша армія... Я вважаю, що після перемоги ми будемо в НАТО ».

Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН:  «Якщо доводиться вибирати між правильним і кривдним, між агресором і жертвами – то ми на боці закону і на боці народу. Тому що ми не приймаємо нічого в Європі чи будь-де ще у світі, де кордони пересуваються силою і де невимовні страждання завдаються мільйонам людей. Ми не погоджуємося з тим, що володимир путін хоче нав’язати нам логіку минулих століть, згідно з якою право найсильнішого має більше значення, ніж міжнародне право», - сказала дипломат.

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Якщо до цього росія як імперія визначала долю України від Європи, то тепер Україна як частина Європи визначатиме долю російської імперії. По суті, триста років історії перевернуться вгору дном. У минулому російську імперію створили французи, німці та українці. І тепер треба спільно вирішити, що робити з нею далі».

Олексій Данілов, секретар РНБО: «Справжня Перемога України – це розпад росії, зникнення її як цілісного суб’єкта історії і політики. росія – це не тільки проблема України, це проблема, яка розповзлась гангреною, загрожуючи цілому світу».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Сили оборони на деяких ділянках фронту відновили раніше втрачені позиції й закріпилися -  Валерій Залужний, Головнокомандувач ЗСУ.  Найбільш напружена ситуація сьогодні на Донецькому напрямку, тут противник здійснює щодня до 50 атак. Запеклі бої тривають в районі Вугледара і Марʼїнки.

-   Під Бахмутом Донецької області прикордонники розбили чотири групи російських штурмовиків загальною кількістю 40 осіб – Держприкордонслужба.

-   У Бахмуті прикордонники збили бойовий літак,  вірогідно штурмовик Су-25, російських загарбників  – Держприкордонслужба. 

-   Повітряні сили ЗСУ ввечері та вночі знищили 20 російських ударних безпілотників Shahed-136/131, які атакували критичну інфраструктуру - Повітряні сили

-   З метою компенсувати масштабні військові втрати, з початку лютого цього року, росія використала близько 1200 осіб з російської приватної військової компанії “вагнер”, які були завербовані у в’язницях з тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим - Генштаб

-   росія не має ресурсів, щоб розпочати широкомасштабний наступ до річниці повномасштабного вторгнення 24 лютого - Андрій Черняк, представник Головного управління розвідки. Головною метою російських військ залишається досягнення хоча б якогось тактичного успіху на сході України.

-   Двома Су-24М ворог бомбардував острів Зміїний, скинувши 4 авіабомби - Повітряне командування "Південь". З берегового ракетного комплексу з території тимчасово окупованого Криму застосував 3 протикорабельні ракети "Онікс", якими влучив у прибережну зону. Людських втрат та постраждалих нема. Метою скидання авіаційних бомб на острів Зміїний було створення окупантами штучної «перемоги» за відсутності реальних досягнень.

-   російські війська, ймовірно, вже розгорнули в Україні переважну більшість мобілізованих і для продовження війни їм потрібно проводити нову хвилю мобілізації - розвідка Британії

-   Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний провів розмову із головою об’єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі, під час якої поділився занепокоєнням у зв'язку з використанням росією морських надводних дронів, що створює загрозу цивільному судноплавству в Чорному морі. Між тим, росіяни заявили, що атакували міст у селищі Затока Одеської області за допомогою надводного дрона, в мережі розповсюдили відео. Спікер Одеської ОВА Братчук сказав, що  на поточний момент немає достовірних підтверджень правдивості ролика.

-   окупанти відкрили шлюзи окупованої Каховської ГЕС. Рівень води вже впав на два метри — це найнижчий показник за 30 років – NPR. На супутникових знімках Maxar видно, як вода виливається через шлюзи, а також як по краях водосховища утворилася широка берегова лінія через стрімке падіння рівня води. Експерти стверджують, що це загрожує катастрофою на найбільшій у Європі Запорізькій атомній електростанції

-   росія продовжить використовувати зимовий період, щоби спробувати виснажити українців та водночас відновити власні сили, переозброїтися й поповнити кількість особового складу, щоби навесні бути готовою до нового наступу на українські території - Джон Кірбі, координатор Ради нацбезпеки Білого дому

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Служба безпеки України, Державне бюро розслідувань, Офіс Генерального прокурора мають значні результати в захисті нашої держави від тих, хто працював на державу-агресора. Будуть і відповідні кроки РНБО, що продовжують нашу лінію захисту держави – Володимир Зеленський, президент України.

-   Президент Зеленський відвідав Посольство Турецької Республіки в Україні та вшанував пам’ять людей, які загинули внаслідок руйнівного землетрусу в Туреччині – Офіс президента.

-   Україна повернула в роботу два енергоблоки на одній з АЕС, тож дефіцит генерації електроенергії тепер зменшиться - Герман Галущенко, міністр енергетики

-   Президент Зеленський зустрівся з топменеджерами найбільшого інвестиційного банку США J.P Morgan і взяв участь в організованому холдингом інвестиційному саміті, закликавши інвестувати в Україну.

-   В Україні буде створено центр гуманітарного розмінування, який виконуватиме функції аналітичного центру та узагальнюватиме інформацію щодо потреб розмінування  – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

-   Уряд розширив перелік компаній ОПК, яким надано право імпорту товарів військового призначення для потреб власного виробництва та експорту товарів військового призначення власного виробництва – Мінекономіки. Це рішення сприятиме розвитку та збільшенню обсягів виробництва підприємств, що виробляють різні види озброєння, зокрема, й БПЛА для потреб ЗСУ.

-   Уряд розширив категорії жінок та чоловіків серед держслужбовців, які можуть виїхати за кордон – Держприкордонслужба. Згідно з постановою Кабінету міністрів № 119 від 10 лютого, жінка, яка є усиновлювачем, опікуном, піклувальником, однією з прийомних батьків або однією з батьків-вихователів, яка виховує дітей до 18 років, може виїхати за кордон для відвідування дитини або її супроводу.

***

-   Державна інспекція ядерного регулювання України заборонила експлуатацію енергоблоків № 3, 4, 5, 6 відокремленого підрозділу «Запорізька АЕС»  державного підприємства «НАЕК «Енергоатом» внаслідок неможливості усунення виявлених порушень вимог ядерної та радіаційної безпеки - Держатомрегулювання.  

-   Національний банк за тиждень 6 - 10 лютого продав з резервів 679,25 млн доларів і купив 7,7 млн доларів - Нацбанк

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Україна та її держави-партнери в Організації Об’єднаних Націй пропонують Генеральній Асамблеї ООН прийняти резолюцію, яка підкреслюватиме необхідність відновлення миру, що забезпечує суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України - AP.

-   В адміністрації США вважають, що кожна країна, незалежно від її членства в альянсі НАТО, має право приймати суверенне рішення, чи передавати Україні бойові винищувачі - Джон Кірбі, координатор Ради нацбезпеки Білого дому

-   Польща розширила можливості використання українських документів, які дозволяють участь у дорожньому русі на території Республіки Польща - Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Посвідчення водія, видане в Україні, вважається дійсним на території Польщі до 31 грудня 2023 року, навіть якщо термін дії такого посвідчення закінчився.

-   У Словаччині розпочнуть переговори щодо передачі Україні своїх винищувачів МіГ-29 – ЗМІ. За словами прем’єр-міністра Словаччини Едуарда Хегера, винищувачі Міг-29 зняті з озброєння і Словаччина не збирається надалі їх використовувати. «Саме ці списані МіГи можуть врятувати невинні життя в Україні», - заявив він.

-   Нідерланди разом з Німеччиною і Данією передадуть Києву щонайменше 100 танків Leopard 1A5 - Кайса Оллонгрен, міністр оборони Нідерландів. 18 танків Leopard 2A6, які Нідерланди орендують у Німеччини, не будуть відправлені та "не входять до плану поставок", оскільки німецький уряд вирішив не передавати їх Україні.

-   На турецько-вірменському кордоні вперше за 35 років відкрили пункт пропуску для доставки гуманітарної допомоги з Вірменії людям, постраждалим від потужних землетрусів на півдні Туреччини – Anadolu.

ВОРОГ

-   Міністерство юстиції рф внесло до списку "іноземних агентів" ще ряд осіб, зокрема співачку Земфіру та опозиційного політика Дмитра Гудкова – сайт відомства. Земфіра неодноразово, у тому числі зі сцени, висловлювалася на підтримку України та із засудженням війни. Наразі у російському реєстрі "іноагентів" 549 фізосіб і організацій.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-