Битва за Україну. День триста сорок дев’ятий

Битва за Україну. День триста сорок дев’ятий

Укрінформ
ЗСУ за добу ліквідували 1030 окупантів, знищили 14 танків і 28 ББМ. ВРУ продовжила строк дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації в Україні ще на 90 діб – до 20 травня 2023 року

Ми зібрали для вас інформацію про триста сорок дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці  7 лютого 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Верховна Рада ухвалила закони про затвердження указів Президента щодо продовження строку дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації в Україні ще на 90 діб – до 20 травня 2023 року.

-   Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус у вівторок прибув з візитом до України, у рамках якого вже провів зустріч з українським колегою Олексієм Резніковим. Пісторіус заявив, що Україна отримає понад 100 основних бойових танків старішого типу Leopard 1A5 від групи кількох європейських країн. У вівторок Федеральна рада безпеки Німеччини схвалила постачання Україні 178 танків Leopard 1 із промислових запасів. Перші танки мають бути доставлені в Україну влітку, але більша частина їх буде не раніше наступного року.

-   Олімпійські та Паралімпійські комітети країн Північної Європи звернулися до Міжнародного олімпійського комітету з листом, щоб підтвердити свою позицію проти дозволу російським і білоруським спортсменам брати участь у міжнародних спортивних змаганнях - Sky News.

***

Наслідки землетрусу в Туреччині

-   Кількість жертв землетрусів на південному сході Туреччини зросла до 3 703, число поранених сягнуло 22 286, з-під завалів дістали 7 840 осіб - Управління з боротьби зі стихійними лихами та надзвичайними ситуаціями (AFAD). Кількість зруйнованих будівель - 5 775. Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган оголосив надзвичайний стан на три місяці у 10 провінціях, які постраждали від руйнівних землетрусів.

-   Посольство України в Туреччині розшукало 9 українців, які вчора не виходили на зв‘язок після землетрусу: їхній стан задовільний, загроз життю немає - Олег Ніколенко, речник МЗС. Наразі не встановлено контакти з 18 нашими громадянами. Інформація про наявність українців серед жертв землетрусу не надходила.

-   Турецька сторона повідомила про ймовірну загибель двох українців, посольство України перевіряє інформацію та встановлює особи загиблих - МЗС

-   Президент Зеленський підписав указ про надання гуманітарної допомоги Турецькій Республіці.

-   Кабінет міністрів України доручив ДСНС і МВС відправити у Туреччину пошуково-рятувальний загін із 87 людей для ліквідації наслідків потужного землетрусу - розпорядження уряду. Згідно з документом, рятувальники вирушать до країни літаками Ан-32 і Ан-26 та автомобільним транспортом.

ЦИТАТИ ДНЯ

Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України: «Жодної нейтральності не може бути, поки триває війна. За час війни загинуло понад 200 українських спортсменів і тренерів, понад 120 спортивних об’єктів зруйновані російськими ракетами й артилерією, припинили існування понад 300 спортивних шкіл, 150 тис. спортсменів не мають умов для тренування. Це більш ніж достатній аргумент, аби спортсмени з росії та білорусі не були допущені до жодного спортивного змагання і тим паче Олімпіади».

Олексій Резніков, міністр оборони: «Тримаймо стрій. Дякую усім з підтримку та конструктивну критику. Робимо висновки. Продовжуємо реформи. Навіть під час війни. Зміцнюємо оборону, працюємо на перемогу. Все буде Україна!»

Олексій Данілов, Секретар РНБО: «Це лише питання часу, коли ми отримаємо F-16. Вони обов'язково прийдуть. На жаль, тим часом ми втрачаємо наших людей, борючись за нашу незалежність. Що стосується російської території, то ніхто не забороняє нам знищувати цілі зброєю, виробленою в Україні. Чи є у нас така зброя? Так, є».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Українська розвідка не підтвердила захоплення Росією низки селищ, у тому числі неподалік Бахмута, про яке оголосив міністр оборони рф шойгу - ГУР.  З міста Соледар українські війська було виведено ще 25 січня, про що офіційно повідомляло командування ЗСУ.

-   У небі над Бахмутом Донецької області військовослужбовці Державної прикордонної служби України збили російський штурмовий літак Су-25 та ворожий БПЛА типу “Орлан” Держприкордонслужба

-   росія намагається відновити великі наступальні операції в Україні з початку січня 2023 року, однак вона навряд чи зможе наростити достатньо сил для суттєвого впливу на результат війни протягом найближчих тижнів – розвідка Британії

Литва передала Україні десятки зенітних гармат L-70 з боєприпасами і провела навчання для українських інструкторів з управління цим озброєнням - Міноборони Литви.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Верховна Рада призначила:

-   за поданням Президента Володимира Зеленського Василя Малюка на посаду голови Служби безпеки України,

-   Ігоря Клименка на посаду міністра внутрішніх справ.

***

-   Міністерство закордонних справ України закликало владу Грузії припинити зводити політичні рахунки з громадянином України Міхеілом Саакашвілі, гарантувати дотримання його прав та передати його Україні. Тбіліський міський суд 6 лютого не задовольнив клопотання про відтермінування покарання чи звільнення третього президента Грузії громадянина України Міхеїла Саакашвілі за станом здоров'я. На думку суду, поданий звіт про стан здоров'я Саакашвілі не містить достовірної інформації про тяжкість його хвороби і не може бути підставою для відтермінування відбування покарання.

-   НЕК “Укренерго” планує провести вимірювання фактичного споживання по кожній області, тож по всій Україні, починаючи з 8 лютого будуть почергово на один день повністю зняті обмеження споживання - НЕК “Укренерго. Графік обмежень дивись за посиланням.

-   Кабінет Міністрів схвалив проєкт закону, який дозволить позбавити звання Героя України осіб, щодо яких вжито санкції, зокрема народного депутата Юрія Бойка - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

-   Уряд підтримав проєкти Указів Президента України про призначення нових керівників обласних державних адміністрацій: Дніпропетровської області – Сергія Лисака; Запорізької області – Юрія Малашка; Херсонської області – Олександра Прокудіна.

-   В Одесі та регіоні залишається складна ситуація з електропостачанням через мережеві обмеження, зумовлені аварією на одній із підстанцій системи передачі - Міненергетики 4 лютого 2023 року.

-   На всі банківські рахунки Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, який входить до групи Ferrexpo бізнесмена та колишнього народного депутата Костянтина Жеваго, накладено арешт - пресслужба Ferrexpo. Рішення було прийнято за клопотанням Офісу генпрокурора в рамках розслідування щодо ухилення компанією від сплати рентних платежів.

-   В Україні циркулює 12 підтипів штаму Covid-19 “Омікрон”, ситуація із захворюваністю стабільна - Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар. В Україні два тижні тому зафіксували перший випадок зараження новим видом ковіду - підваріантом домінуючого нині штаму "Омікрон", який отримав назву "Кракен" або XBB.1.5, який має здатність швидко поширюватися, але є не важчим у перебігу захворюваності порівняно з іншими підтипами.

***

-   Бюро економічної безпеки передало в управління Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) майже 170 тис тонн залізної руди орієнтовною вартістю 1,8 млрд грн, руда належить наближеному до президента РФ олігарху Алішеру Усманову - пресслужба бюро.

-   Відновлення медичної інфраструктури оцінюється щонайменше в $6 мільярдів — МОЗ

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Німеччина почала випробування артилерійської установки RCH155, першим замовником якої буде Україна - Welt. В липні 2022 року Україна звернулася до Берліна з проханням про поставку сучасної гаубиці. В грудні уряд ФРН дав добро на продаж. Вартість замовлення сягне близько 216 мільйонів євро які профінансує Федеральний фонд допомоги Україні. Берлін планує поставити Україні 18 RCH155. Утім, це видається нешвидкою перспективою. Експерти називають 30 місяців.

-   Президент Естонії Алар Каріс підписав указ про відкликання з посади Надзвичайного та Повноважного Посла Естонської Республіки в рф Маргуса Лайдре - сайт президента Естонії. росія у січня вирішила знизити рівень дипломатичних відносин з Естонією до тимчасового повіреного у справах. Посол Естонії в москві Маргус Лайдре має залишити росію до 7 лютого. Своєю чергою посол в Таллінні Володимир Ліпаєв також має виїхати з Естонії не пізніше 7 лютого.

-   Швейцарія близька до того, щоб відмовитися від багаторічного статусу нейтралітету та дозволити експорт зброї власного виробництва до України - Reuters. Швейцарський нейтралітет щодо непостачання зброї воюючим країнам діє з 1815 року та був закріплений договором 1907 року.

-   Парламентарії країн-учасниць ОБСЄ під час зимової сесії ПА ОБСЄ 23-24 лютого у Відні зосередяться на повномасштабній війні росії проти України, що триває вже рік - сайт Парламентської асамблеї ОБСЄ.

ВОРОГ

-   Федеральний бюджет росії у січні 2023 року був виконаний з дефіцитом 1,761 трильйона рублів - мінфін рф. Доходи у річному вираженні скоротилися на 35%, до 1,356 трильйона рублів, а витрати збільшилися на 59%, до 3,117 трильйона рублів. Також у січні 2023 року мінфіном рф вперше продано 3,6 тонни золота з Фонду національного добробуту, щоб покрити дефіцит бюджету. Окрім золота, російський мінфін продав 2,3 млрд китайських юанів.

-   Заступник голови радбезу рф медвєдєв заявив, що Україна нібито сподівається стати "новою Південною Кореєю" в результаті російсько-української війни – щоб "частина, що залишилася", була під захистом Заходу. Секретар РНБО Олекксій Данілов відповів: «Україна – не Корея. Не буде ніяких 38-х та інших паралелей, чужих історій й нав’язаних ззовні сценаріїв. Координати руху "російському військовому кораблю" задані, змін не передбачено».

-   По всій росії почалися перевірки і ремонт бомбосховищ відповідно до наказу кремля «модернізувати інфраструктуру часів СРСР» - The Moscow Times. 

-   "Газпром нафта" створює власну приватну військову компанію – розвідка. Відповідне розпорядження було підписане головою уряду рф Мішустіним. Документ встановлює, що засновниками буде ПАТ "Газпром нафта" з розміром долі у статутному капіталі 70% та "Приватна охоронна організація стаф-центр" з часткою 30%.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-