Битва за Україну. День триста сорок другий

Битва за Україну. День триста сорок другий

Укрінформ
ЗСУ знищили п’ять легкомоторних човнів із диверсійно-розвідувальними групами армії рф у районі островів у гирлі Дніпра

Ми зібрали для вас інформацію про триста сорок другий день Великої війни: чим жили Україна та українці  31 січня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   У першій хвилі внесків ЗСУ отримають від 120 до 140 одиниць сучасних танків західних моделей: Leopard 2, Challenger 2, M1 Abrams, і дуже розраховуємо на Leclerc - Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України. Кулеба зазначив, що наразі танкова коаліція налічує 12 учасників. Однак поки зарано називати ці країни, оскільки деякі з них ще мають ухвалити формальні рішення.

-   Президент США Джо Байден заявив, що Сполучені Штати поки не постачатимуть Україні свої бойові літаки F-16, про які просить Київ - AFP. У Білому домі виступили на захист позиції президента США не відправляти в Україну літаки F-16, вказавши замість цього на допомогу, яку Сполучені Штати вже надсилають або анонсували для відправки, включно з танками Abrams. Міністр оборони України Олексій Резніков розповів, що "ні" від Сполучених Штатів щодо західних літаків для України зараз варто розуміти як відмову лише у цей конкретний момент часу, і такі "етапи відмови" Україна проходила з усією західною зброєю. Пізніше стало відомо, що  Президент США заявив, що обговорить з українським колегою Володимиром Зеленським прохання Києва про надання більш сучасного озброєння для захисту від російської агресії.

-   Міністр оборони Олексій Резніков в ході візиту в Париж у вівторок зустрінеться із президентом Франції Емануелем Макроном, щоб обговорити надання Україні винищувачів F-16 – ЗМІ. Міністр оборони Франції на спільній пресконференції з українським колегою Олексієм Резніковим заявив, що Франція передасть Україні ще 12 самохідних гаубиць Caesar. За його словами, Франція також відправить 150 солдат до Польщі, щоб навчати 600 українців на місяць, а до літа загалом підготувати 2 000 українських військових. Також Франція допоможе Україні придбати радари для протиповітряної оборони GM 200.

ЦИТАТИ ДНЯ

Олаф Шольц, канцлер Німеччини: «Будь-які мирні переговори мають бути обумовлені виведенням росією її військ з території України. Не може бути жодного укладеного миру з Росією за спиною українців».

Борис Джонсон, експрем’єр-міністр Великої Британії: ««Десятиліттями ми використовували дипломатичну двозначність на тему НАТО і України – і це закінчилося повною катастрофою... путін вторгся не тому, що думав, що Україна збирається вступити в НАТО. Він завжди знав, що це малоймовірно. Він напав на Україну, тому що вважав – і мав численні докази цього – що ми не дуже серйозно ставилися до захисту України. Якби ми були достатньо сміливими і послідовними, аби привести Україну в НАТО – якби ми дійсно мали на увазі те, що говорили, – то цієї повної катастрофи можна було б уникнути».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Збройні сили України за останню добу знищили п’ять легкомоторних човнів із диверсійно-розвідувальними групами армії російської федерації у районі островів у гирлі Дніпра – Генштаб.

-   Бахмут продовжує бути одним із головних напрямків удару противника. Там вони 197 разів (30 січня – ред.) наносили удари ствольною реактивною артилерією по наших позиціях. Відбулося 42 боєвих зіткнення - Сергій Череватий, речник Східного угруповання ЗСУ. За добу було вбито 277 ворогів, 258 отримали поранення. Поблизу Лиману Донецької області росіяни намагаються перехопити ініціативу.  

-   Просування Сил оборони України на ділянці Сватове-Кремінна сповільнилось. Наразі наші військові працюють над виснаженням ворога - Сергій Череватий, речник Східного угруповання ЗСУ.

-   Зараз в Україні воюють приблизно 326 000 російських військових - Кирило Буданов, глава головного управління розвідки.

-   Для свого захисту Україна потребує заміни морально та фізично застарілих радянських літаків різних типів єдиним типом багатоцільового винищувача, яким може стати F-16, у кількості до 200 бортів - Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ

-   Міністерство цифрової трансформації спільно з Державною службою спеціального зв'язку та захисту інформації передали військовим на Донеччині 7 українських безпілотників SKIF та п'ять STEN-2, які допоможуть захищати Україну – Мінцифри. В межах програми «Армія дронів» вже закуплено на фронт 1056 безпілотників, триває співпраця з українськими виробниками БпЛА, щоб оперативно забезпечувати бійців необхідними дронами.

-   Міжнародна організація Human Rights Watch оприлюднила звіт щодо використання Україною протипіхотних мін. Своєю чергою уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець відреагував на нього: «Україна має достеменні докази, що росія докладає максимум зусиль для дискредитації України, насамперед з метою послаблення її військової підтримки. Тому ми закликаємо всіх партнерів враховувати цей чинник, перш ніж робити висновки щодо будь-яких звинувачень проти України.

-   За останні три дні росія, ймовірно, перетворила розвідку боєм навколо міст Павлівка та Вугледар на Донеччині у більш скоординовану атаку, однак їй навряд чи вдасться досягти значного прориву – розвідка Британії.

-   Росіяни обстріляли зі ствольної артилерії житловий масив Бахмута – вбили 12-річного хлопчика та чоловіка, поранили п'ятьох цивільних – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Ключовим питанням порядку денного  саміту Україна-ЄС має стати перспектива якнайшвидшого початку переговорного процесу про вступ України до Євросоюзу після виконання всіх рекомендацій Єврокомісії – Дмитро Кулеба, глава МЗС.

-   Кабінет міністрів ухвалив рішення припинити дію угод з урядом росії про повітряне сполучення та про принципи співробітництва в галузі виробництва і поставок авіаційної техніки.

-   Україна посіла 116 місце серед 180 країн в Індексі сприйняття корупції-2022, піднявшись у рейтингу на 6 пунктів порівняно з минулим роком, коли вона займала 122 сходинку - Андрій Боровик, Transparency International Ukraine.

-   Міністерство закордонних справ у понеділок викликало посла Угорщини Іштвана Ійдярто, якому висловило протест у зв’язку з останніми висловлюваннями угорського прем’єра Віктора Орбана. Також Будапешт закликали зупинити "цю негативну тенденцію" для того, щоб уникнути "непоправних наслідків" для двосторонніх відносин, і наголосили на готовності Києва до розвитку конструктивних добросусідських відносин з Угорщиною.

-   У Києві від лютого вводяться перепустки нового формату на авто для пересування містом під час комендантської години - Київська міська військова адміністрація.  Замінити старі перепустки на нові можна з 1 по 15 лютого в комендатурі столиці.

-    Держслужбовців не випускатимуть за кордон без службових відряджень навіть за наявності у них інвалідності чи довідки про непридатність до військової служби. Виїзд не заборонений, якщо держслужбовець є одиноким батьком чи матір'ю, їде на лікування чи похорон – Держприкордонслужба.

-   Вищий антикорупційний суд засудив колишнього заступника начальника Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури Дмитра Суса до 9 років позбавлення волі. Також Суса позбавили класного чину – старший радник юстиції. Восени 2016 року виявилося, що його автомобіль Audi Q7 записано на 85-річну бабусю. Ця історія стала першим формальним приводом для переведення Суса на іншу посаду з подальшим звільненням з ГПУ. Навесні 2017 року співробітники НАБУ затримали його в аеропорту "Бориспіль" за підозрою в заволодінні чужим майном у великих розмірах.

***

-   НАК «Нафтогаз України» найближчим часом розраховує вийти з дефолту, що дозволить компанії ефективно працювати  в інвестиційному середовищі - Олексій Чернишов, голова правління НАК "Нафтогаз України". "Нафтогаз України" в останній день пільгового періоду 26 липня не виплатив власникам євробондів борги облігацій, що означає дефолт компанії.

-   Американська корпорація з фінансування міжнародного розвитку (DFC) виділить 250 мільйонів доларів на підтримку українського малого та середнього бізнесу цього року – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

-   Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), оштрафувала ПРАТ «Львівобленерго», ПРАТ «Закарпаттяобленерго», АТ «Полтаваобленерго» на 85 тис. грн за неналежне інформування споживачів про графіки відключень. 

-   Україна від початку дії "зернової угоди" (з 1 серпня 2022 року) експортувала 19 мільйонів тонн агропродукції через морські порти - Маркіян Дмитрасевич, заступник міністра агрополітики та продовольства України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Польща, Литва, Латвія та Естонія зобов’язалися й надалі надавати Україні політичну, військову та іншу підтримку. Про це йдеться у спільній декларації про поглиблення співпраці між чотирма країнами в регіоні заради спільного відлякування агресора і посилення економічної співпраці, яку підписали у вівторок у Ризі глави МЗС Польщі та країн Балтії.

-   Питання щодо постачання Польщею літаків F-16 Україні влада країни обговорює з союзниками по НАТО. Варшава публічно не озвучує деталі своєї військової допомоги для України - Збігнєв Рау, очільник польської дипломатії .

-   Франція та Австралія співпрацюватимуть у рамках багатомільйонного проєкту з виробництва артилерійських снарядів калібру 155-мм для України. Про це йдеться у спільній заяві за результатами Других міністерських консультацій з питань закордонних справ та оборони Франції та Австралії.

-   Британський уряд близький до того, щоб передати 2,3 мільярда фунтів стерлінгів, виручених від продажу ФК "Челсі" російським олігархом Романом Абрамовичем, до фонду для України, але має отримати остаточне схвалення ЄС - The Telegraph.

-   Речник британського уряду заявив, що британські винищувачі Typhoon і F-35 є надзвичайно складними і потрібні місяці, щоб навчитися керувати ними. Враховуючи це,  відправка цих літаків в Україну є непрактичною - видання Evening Standard.

-   Латвія не братиме участі в Олімпійських іграх разом з країнами-агресорами росією та білоруссю, якщо на момент їх проведення агресія в Україні продовжуватиметься - Жорж Тікмер, президент Латвійського олімпійського комітету.

-   Норвегія відправить бойові танки Leopard 2 німецького виробництва в Україну якнайшвидше, найімовірніше – в кінці березня - Бйорн Аріль Грам, міністр оборони. Стосовно кількості танків Осло наразі не називає точне число.

-   Франція розглядає запит України на підготовку пілотів винищувачів - Себастьєн Лекорню, помічник міністра оборони Франції.

-   Транспортне командування США відправило першу партію бойових машин піхоти Bradley в Україну в межах військової допомоги з боку Сполучених Штатів – Пентагон.

-   Нідерланди поки не отримували від України запит на винищувачі F-16, тож таких поставок немає - Марк Рютте, прем'єр-міністр країни.

-   Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що його країна спільно зі Сполученими Штатами зробить усе, щоби Іран не зміг отримати ядерної зброї та засобів її доставки.

-   Австрія та Угорщина домовилися не надсилати зброю в Україну, заявили міністр оборони Австрії Клаудія Таннер та її угорський колега Крістоф Салай-Бобровницький на зустрічі в Будапешті, підкресливши свою тісну співпрацюEuractiv.

ВОРОГ

-   Призначена недавно на посаду посла США в росії Лінн Трейсі у понеділок відвідала МЗС росії, щоб вручити вірчі грамоти, та на вході зазнала цькування з боку натовпу прокремлівських «демонстрантів», які вигукували антиамериканські гасла -  Reuters.

-   Міжнародна федерація журналістів (IFJ) заявила, що її виконавчий комітет ініціював офіційний процес призупинення та виключення російської спілки журналістів зі свого складу – ЗМІ.

-   Військові білорусі оголосили про початок двотижневого спільного з росіянами штабного тренування так званого Об'єднаного командування регіонального угруповання військ - міноборони білорусі.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-