«Рамштайн-8»: Україну готують до потужного контрнаступу

«Рамштайн-8»: Україну готують до потужного контрнаступу

Укрінформ
Ми отримаємо безпрецедентну допомогу. Але ця зустріч не стала «історичною», як очікувалося. «Історичним» має стати наступний «Рамштайн»

20 січня в очному режимі відбулось чергова – восьма за рахунком та перша у 2013 році – зустріч Контактної групи з питань оборони України, до якої входять понад 50 країн світу. Головні очікування для нашої держави, як повідомив глава Міноборони Олексій Резніков, – це більше систем ППО, зброя для наступальних операції (танки, гаубиці, боєприпаси), систематичні постачання боєприпасів плюс обслуговування та ремонт озброєння та техніки.

То які підсумки?

Скажемо так, цей «Рамштайн» заслуговує на тверду «четвірку». Втім, давайте про все по порядку.

Що важливого прозвучало на полях «Рамштайну»?

Володимир Зеленський виступив перед учасниками зустрічі у відеоформаті. Президент подякував за допомогу та закликав прискоритися з постачанням озброєння для ЗСУ. Бо кремль «має програти», а війна вирішить «у якому світі ми житимемо».

«Час залишається зброєю росії. Ми маємо прискоритися. (…) Сотні подяк - це не сотні танків. Усі ми можемо використовувати тисячі слів для дискусій, але я не можу підібрати слова замість знарядь, які потрібні проти російської артилерії, або замість зенітних ракет, які потрібні для захисту людей від російських ударів. Ви сильні люди з могутніх країн. Я закликаю вас ухвалювати такі рішення, які можуть позбавити російське зло будь-якої влади... У ваших силах гарантувати артилерію та літаки, які придушуватимуть терор. У ваших силах здобути перемогу», - наголосив Глава держави.

Також він закликав передати Україні винищувачі F-16.

Міністр оборони США Ллойд Остін погодився зі словами Зеленського й заявив, що настає вирішальний час для України та її союзників.

«Це вирішальний момент. росія перегруповується, набирає війська і намагається переозброїтися. Тепер не час зволікати. Тепер час копнути глибше. Український народ спостерігає за нами. кремль спостерігає за нами. І історія спостерігає за нами. Тож ми не відступимо», — заявив Остін.

Він також додав, що українська армія може почати черговий контрнаступ уже до весни цього року: «Це – переломне десятиліття для миру та переломний момент для України, тому ця контактна група не сповільниться. Ми продовжимо допомагати Україні».

Голова об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі: «Потрібно оборонятися, потрібно стабілізувати фронт, і я думаю, що це залежить від навчання, від доставки обладнання. І я думаю, що Україна може проводити достатні наступальні операції на тактичному і стратегічному рівнях».

Виступ Володимира Зеленського перед учасниками зустрічі у форматі
Виступ Володимира Зеленського перед учасниками зустрічі у форматі "Рамштайн"

Генсек НАТО Єнс Столтенберг, який також брав участь у засіданні, привітав повідомлення про нові поставки зброї в Україну.

«Той факт, що Україна отримає сотні нових одиниць бронетехніки, бойових машин піхоти, а також танки, матиме величезне значення для неї. Ця підтримка не тільки дозволить українцям захиститися від нових наступів росії, але й дозволить їм розпочати власні наступальні дії, щоб відвоювати територію», - заявив Столтенберг.

То яку допомогу отримає Україна?

Сполучені Штати.  Напередодні зустрічі у форматі Рамштайн, 19 січня, Вашингтон оголосив про нову масштабну військову допомогу для ЗСУ на $2,5 млрд. Україна отримає: 8 зенітно-ракетних комплексів Avenger, 59 бойових машин піхоти Bradley, 90 бронетранспортерів Stryker, 53 машини із захистом від мін і засідок (MRAP), 350 високомобільних багатоцільових колісних машин (HMMWV), тисячі артилерійських снарядів, додаткові боєприпаси для HIMARS, протирадіаційні ракети (HARMs) та інше озброєння. Тож у межах двох пакетів допомоги (цього і  попереднього, об’явленого на початку січня) США передадуть понад 100 Bradley та вперше - бойові машини Stryker.

Днями західні ЗМІ повідомляли, що США можуть уперше передати Україні малогабаритні високоточні боєприпаси GLSDB, які фактично є крилатими бомбами та можуть вражати цілі на відстані до 150-160 км. GLSDB поєднують бомбу малого діаметра GBU-39 з ракетним двигуном M26. Їх можна запускати з реактивних артилерійських систем HIMARS та з реактивних систем залпового вогню M270, які є на озброєнні української армії. Однак у переліку озброєння з нового пакету цих боєприпасів немає.

Танки M1 Abrams поки що не будуть постачатися Україні. Причина – уже оприлюднювалася: заскладні логістика і подальше технічне обслуговування. Натомість, США більше не переймаються тим, що західні танки можуть спровокувати ескалацію з боку москви. Також США поки що не готові постачати Україні ракетні комплекси ATACMS.

Велика Британія відправить ескадрон з 14 танків Challenger 2, близько 30 самохідних артилерійських установок AS90, мінімум 100 одиниць бронетехніки, включно з БТР FV430 Mk3 Bulldog, десятки безпілотників, 100 тис. артилерійських снарядів, 100 «вдосконалених ракет» (номенклатура не повідомляється) тощо. Серед анонсованої Лондоном допомоги – і додаткові 600 ракет Brimstone. Водночас інформація ЗМІ про надання вертольотів Apache не підтвердилася.

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес також не виключав можливості постачання Україні авіаційних крилатих ракет Storm Shadow, які можуть вражати цілі на відстані понад 250 км. Однак офіційного оголошення щодо їх постачання наразі не було.

Франція. Є інформація, що французький уряд опрацьовує варіант відправки Україні основних бойових танків AMX-56 Leclerc (Леклерк). Водночас президент України Володимир Зеленський повідомляв про плани Парижа надати броньовані машини Bastion.

Нідерланди збираються надати Україні дві пускові установки ЗРК Patriot. Тож наша держава очікує вже чотири такі зенітні ракетні системи, оскільки по батареї Patriot також передадуть США та Німеччина. Крім того, міністр закордонних справ країни повідомив, що кабінет міністрів розгляне можливість постачання винищувачів F-16, якщо Київ про це попросить (а президент Зеленський попросив, - Авт.). Високопосадовець зазначив, що уряд Нідерландів розгляне такий запит «неупереджено» й додав, що на постачання обладнання «немає табу».

Італія готує новий пакет допомоги Україні, до якого може увійти батарея зенітно-ракетного комплексу SAMP-T. Ці ЗРК здатні збивати балістичні ракети.

Данія надасть Україні 19 французьких 155-мм самохідних артилерійських установок CAESAR.

Естонія оголосила про надання Україні найбільшого пакету військової допомоги на загальну суму €113 млн. До нього увійдуть десятки 155-мм гаубиць FH-70 і 122-мм гаубиць D-30, боєприпаси, вантажівки для перевезення боєприпасів, понад 100 протитанкових гранатометів Carl-Gustav і боєприпаси до них.

Швеція готова передати близько 50 бойових машин піхоти Stridsfordon CV90, 155-мм самохідні артилерійські установки Archer та протитанкові гранатомети NLAW.

Литва пообіцяла зенітні гармати L-70, боєприпаси та два гелікоптери Мі-8. Загальна вартість майбутнього пакету становить приблизно €125 млн.

Латвія надасть Україні переносні ЗРК Stinger, кулемети з боєприпасами, два гелікоптери М-17 та безпілотники.

Канада придбає для нашої держави систему протиповітряної оборони NASAMS та передасть 200 бронемашин Senator.

Португалія передасть Україні 14 БТР M113, боєприпаси, генератори, медичне обладнання. 

Фінляндія відправить в Україну військової допомоги на €400 мільйонів. Проте, що конкретно міститиметься в пакеті – не повідомляється.

Польща передасть зенітні установки С-60, 70 тис. боєприпасів до них а також додаткові 155-мм гаубиці KRAB. Крім того, Варшава у рамках широкої міжнародної коаліції анонсувала постачання 14 танків Leopard. Але…

Leopard спотикання: рішення про танки для України не схвалили, але ФРН дасть більше ППО

Важливе питання, вирішення якого очікувалося на засіданні 20 січня, це надання Україні бойових танків Leopard 2 (за оцінками експертів Міжнародного інституту стратегічних досліджень, яких цитує британське видання The Guardian, ЗСУ для контрнаступу навесні 2023 року потрібно отримати мінімум 100 західних танків, а українським солдатам може знадобитися від трьох до шести тижнів, щоб отримати «базові навички у використанні Leopard 2 та Challenger 2, - Ред.).

Втім, рішення по цих танках на «Рамштайні» так і не схвалили.

Як заявив новий міністр оборони ФРН Борис Пісторіус, є аргументи «за» поставки та аргументи «проти», які висуваються різними країнами.

Хоча Німеччина де-факто відмовила Україні в постачанні Leopard 2, країна заявила про готовність надати ЗСУ додаткове озброєння й техніку. Вартість нового пакета допомоги Україні, який анонсував глава Міноборони ФРН, становить 1 млрд євро. Його планують передати навесні, а зосередяться на засобах протиповітряної оборони.

Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус
Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус

«Пріоритет №1 – це ППО, ППО і ще раз ППО. Особливо з огляду на боєприпаси», - сказав Пісторіус.

Німеччина, за його словами, відправить в Україну систему Patriot, ще 7 САУ Gepard, системи Iris-T SLM і керовані ракети до них. Все це включно з логістикою та навчанням солдатів, уточнив він, додавши, що навчання на БМП і Patriot почнеться наприкінці січня.

«Подальша допомога в стадії підготовки», - сказав Пісторіус.

Ситуацію в Україні глава Міноборони ФРН описав як «надзвичайно драматичну» і зазначив, що «треба виходити з того, що це триватиме ще місяці». За його словами, це вимагає від партнерів подальшої підтримки України і Німеччина не припинить таку підтримку. Міністр нагадав про підготовку до відправлення до 40 БМП Marder і зауважив, що це синхронізований з іншими партнерами крок.

Виходячи із вище сказаного…

Наскільки справдилися наші сподівання? Чи можна цю зустріч назвати історичною? Зрештою, про що свідчить оголошена номенклатура озброєнь, яку партнери обіцяють невдовзі передати Україні?

«Восьмий «Рамштайн» – це однозначно успіх і водночас розчарування»

«Історичною саме ця, восьма, зустріч у форматі «Рамштайн» не стала. Наші західні партнери досі побоюються якоїсь бутафорської асиметричної відповіді нацистської росії на по-справжньому революційні рішення щодо поставок тих типів зброї Україні, яких вона давно, послідовно і наполегливо, вимагає», - коментує Укрінформу дипломат Вадим Трюхан.

Так, мова вже не про прохання. Мова про законні і обґрунтовані вимоги. Адже Україна вже фактично не лише захищає Європу від рашистської навали. Україна рятує конкретні європейські держави від ймовірної агресії.

«Підстав для саме такого твердження більше, ніж достатньо. Адже протягом останніх місяців погроз з вуст топових рашистських пропагандистів та чиновників найвищого рангу лунало безліч. Причому вони варіювалися від закликів окупувати країни Балтії, Берлін, Лондон, Париж тощо до застосування ядерної зброї», - нагадує дипломат.

Той факт, що учасникам не вдалося узгодити питання поставок Україні сучасних танків, зокрема Leopard 2 – тому яскраве підтвердження. Адже, здавалося ще напередодні цієї зустрічі, що рішення вже, як кажуть у дипломатії, «на столі».

Водночас є і декілька факторів, які дозволяють вважати цю зустріч успішною.

По-перше, напередодні і під час неї деякі учасники оголосили про рекордні пакети воєнної допомоги, які днями надійдуть в Україну.

«І це не лише американський та британський пакети. А й німецький, вартістю в один млрд., фінський, на 400 млн, балтійські, у понад 100 млн кожен тощо. Але навіть не це важливо. Звертаю увагу на те, що в нинішніх пакетах допомоги основне місце займає бронетехніка, артилерія та системи ПРО. Це означає, що на Заході вже усвідомили, що настав час всерйоз вести мову про закриття неба над Україною та допомогу у підготовці широкомасштабних контрнаступальних операцій», - каже пан Трюхан.

По-друге, вперше до учасників «Рамштайну» звернувся президент Зеленський.

«Його слова були з одного боку емоційними, а з іншого прагматичними. Фактично він показав нашим партнерам чому їм в гідно допомогти Україні перемогти росію і дав чіткий дороговказ тих рішень, які необхідно ухвалити вже найближчим часом. Зокрема і питання поставок літаків F-16 та ракет більшої дальності. І що характерно: резонансно на тлі дискусій «Рамштайну» прозвучала заява міністра закордонних справ Нідерландів про готовність його країни не лише закупити для України танки, а й поставити літаки F-16», - розповідає експерт.

І ще одне. Тон дискусії в форматі «Рамштайн» змінився. І Лойд Остін, і інші учасники вже не піддають жодному сумніву необхідність забезпечення поразки росії. Залишаються розбіжності лиш в тому коли, що і як треба для цього зробити.

Міністр оборони України Олексій Резніков та генсек НАТО Єнс Столтенберг
Міністр оборони України Олексій Резніков та генсек НАТО Єнс Столтенберг

Загалом, як сухий залишок, каже Вадим Трюхан, слід припустити, що історичний «Рамштайн» попереду. Рішення щодо надання танків України, а також потужних ракет і літаків вже дозрівають. Скоріш за все, ми почуємо про них через якихось декілька місяців.

«Шкода лиш, протягом цього періоду часу Україна ще зазнає дуже серйозних втрат. Як на полях битв, так і в тилу. Адже рашисти з останніх сил намагатимуться добитися свого, незважаючи на жахливі втрати і очевидну безперспективність своїх потуг. Війна увійшла в стадію, - або пан або пропав», - підсумував дипломат.

«Буде і Leopard 2. Рішення Великої Британії поставити Challenger 2 в Україну дасть свій ефект»

«Загалом оцінюю цю зустріч добре. ККД – високий. Навіть не дивлячись на те, що так і не змогли знайти порозуміння щодо танків Leopard-2. Але, певен, це питання так чи інакше буде вирішено. Причому в короткостроковій перспективі», - вважає військовий оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко.

Найголовніше, за його словами, що на «Рамштайні» було погоджено досить широку номенклатуру важкого озброєння.

«Номенклатура озброєння не просто збільшилася, вона – іншого рівня: машини піхоти, бронетранспортери Bradley, які на озброєнні армії США є одні з найсучасніших БТРів», - каже він.

Крім того, пан Коваленко зауважує, що ми бачимо розширення номенклатури Великої Британії, зокрема танки Challenger 2, самохідні артилерійські установки AS-90 та інше озброєння.

Експерт переконаний, що зараз розширюється номенклатура виключно для того, щоб значно підвищити можливості Збройних сил України здійснювати контрнаступальні дії.

«В Україні формуються штурмові батальйоно-тактичні групи. Для чого вони потрібні? Все вірно – для ефективного, потужного контрнаступу на позиції ворога. Тобто зараз ми можемо констатувати, що у наданій військовій допомозі є достатньо елементів не тільки для оборони, але для активних контрнаступальних дій. Отже, міжнародні партнери прямо говорять, що необхідно якомога скоріше закінчувати цю війну, а це можливо виключно внаслідок масштабної допомоги», — резюмував Олександр Коваленко.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-