Битва за Україну. День триста двадцять шостий

Битва за Україну. День триста двадцять шостий

Укрінформ
Кількість жертв у Дніпрі внаслідок влучання російської ракети у багатоповерхівку зростала ледь не кожної години. Увечері було відомо вже про 29 загиблих. Доля ще 40 людей невідома

Ми зібрали для вас інформацію про триста двадцять шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці  15 січня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Наслідки масованого ракетного удару

-  Обстріл Дніпра: кількість жертв у багатоповерхівці, в яку 14 січня влучила російська ракета, протягом дня зростала ледь не кожної години.

Увечері було відомо вже про 29 загиблих, серед яких одна дитина, - повідомили в Дніпровській ОВА. Ракету по Дніпру влучила в багатоповерховий будинок, зруйновано конструкції двох під'їздів з 9 по 2 поверхи - попередньо 72 квартири зруйновано повністю, пошкоджено понад 230 квартир.

Вдень  з-під завалів врятували 27-річну жінку. Рятувальники почули її голос про допомогу під часи паузи "тиша". Вона - у реанімації з сильним переохолодженням. Лікарі борються за її життя.

Відомо, що 73 людини звернулися по медичну допомогу. 30 з них у лікарні, 12 - важкі. Серед постраждалих 13 дітей, сім перебувають у стаціонарі. Одна дівчинка, на жаль, у важкому стані. Загалом з-під завалів врятували 39 мешканців будинку. Доля ще понад 40 - невідома.

На місці ракетного удару по житловому дев'ятиповерховому будинку працює більше ніж 550 рятувальників. Аварійно-рятувальні роботи проводяться позмінно у цілодобовому режимі.

Внаслідок ракетного удару по Дніпру загинув український тренер з боксу Михайло Кореновський, повідомляє Федерація боксу України. Кореновський був заслуженим тренером України та старшим тренером збірної Дніпропетровської області.

Міська влада Дніпра оголосила триденну жалобу за загиблими внаслідок російської ракетної атаки.

-  Збройні Сили України не мають вогневих засобів, здатних збивати тип ракет, одна з яких поцілила у багатоповерхівку у Дніпрі, - заявив командувач Повітряних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук. 14 січня  по території України було випущено п’ять крилатих ракет Х-22. Пуски здійснювались із Курської області та з акваторії Азовського моря. Одна із ракет Х-22, запущена з району Курської області близько 15 год. 30 хв., влучила в багатоповерхівку в Дніпрі. «Лише зенітні ракетні комплекси, які у перспективі можуть бути надані Україні західними партнерами (йдеться про такі системи, як Patriot PAC-3 чи SAMP-T), здатні перехоплювати дані повітряні цілі», - пояснив Олещук.

-   Світова спільнота має жорстко засудити використання таких ракет як Х-22 проти цивільного населення, - сказав в ефірі загальнонаціонального телемарафону сказав речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. «Ми пам'ятаємо Кременчук (обстріл у червні 2022 року м. Кременчук, внаслідок чого повінстю згорів ТЦ "Амстор", загинуло 20 людей - ред.), що там сталося. Це не те що ганьба, це має бути відповідна правова оцінка - те що сталося і в Кременчуку, і в Дніпрі, і в інших містах, де застосовувался ця ракета, повинно бути засуджене світовою спільнотою найжорсткішим способом", - сказав Ігнат. Таких ракет ворог застосував в Україні вже понад 210 з початку повномасштабного вторгнення.

-  Унаслідок ракетної атаки, яка 14 січня, в Кривому Розі зазнали руйнувань близько 50 приватних будинків, багатоквартирні будинки, три школи, два дитсадки і адміністративна будівля, - повідомив голова Ради оборони міста Олександр Вілкул.  Комунальні служби та енергетики продовжують роботи з відновлення водо-, газо- та електропостачання.

-  Пожежу на інфраструктурному об’єкті в Івано-Франківській області загасили сьогодні опівночі, повідомила голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук. Це вже четвертий обстріл цього енергооб'єкту. Обстріл спричинив аварійні відключення світла в області. 

-  Після російської ракетної атаки на Харківщину в області вже заживлено електроенергією 100% споживачів, - написав начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

-  На Одещині через влучання в об’єкт критичної інфраструктури є перебої з постачанням електроенергії, наразі продовжується підключення побутових абонентів, трамваї та тролейбуси в Одесі не курсують.

-  Вчора ворог намагався прицільно бити по блоках теплових електростанцій (ТЕС). Через пошкодження обладнання вони припинили або знизили виробіток електроенергії, і в енергосистемі збільшився дефіцит. Це змусило дещо знизити ліміти споживання, пропорційно для всіх областей. Обмеження діють протягом всієї доби. При їх перевищенні будуть застосовані аварійні відключення. Отже, для споживачів терміни відключень можуть збільшитись, - Укренерго.

***

-   У Грузії помер відомий кіноактор, співак і автор пісень, сценарист, кінорежисер Вахтанг Кікабідзе. Йому було 84 роки, - повідомив грузинський телеканал Mtavari. Образи, створені актором у фільмах «Міміно», «Не журись!», «Мелодії Верійського кварталу» найбільше запам’яталися глядачам. Лише кілька фактів про Актора і Україну. У жовтні 2014 року в інтерв'ю українській газеті Кікабідзе заявив, «що якби я був молодим, я б теж зараз був в АТО і чинив опір, захищаючи честь країни», а президента Путіна назвав «політиком чорної сили» і «загарбником». Навесні 2015 року свій сольний концерт в Києві артист присвятив пам'яті Небесної сотні. У лютому 2022 року виступив із засудженням вторгнення Росії в Україну. У серпні минулого року спрямував кошти від концерту в Батумі на допомогу 26-й артилерійській бригаді ім. генерала-хорунжого Романа Дашкевича Сухопутних військ ЗСУ.
Володимир Зеленський висловив співчуття у зв'язку зі смертю Кікабідзе: «Вахтанг Кікабідзе. Друг, який завжди був поруч. Велика людина великого народу. Легенда, на яку ми всі рівнялись. Світла пам‘ять митцю та співчуття близьким».

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО: «Нещодавні обіцянки щодо важкої військової техніки є важливими, і я очікую, що найближчим часом буде більше. Ми перебуваємо у вирішальній фазі війни. Тому важливо, щоб ми надали Україні зброю, необхідну для перемоги».

  1. Джастін Трюдо, прем’єр-міністр Канади: «Напади росії на житлові будинки в Дніпрі є мерзенними, огидними й абсолютно неприйнятними. Канада рішуче засуджує це насильство. Ми підтримуємо народ України та продовжуватимемо надавати йому необхідну допомогу».

  1. Даля Грібаускайте, експрезидент Литви: «Ми не можемо стояти осторонь та дозволяти такій жорстокій державі топтати, знищувати і вбивати наших сусідів. Значною мірою ми всі винні в тому, що це відбувається зараз, і що ми, країни НАТО, так повільно і так недостатньо допомагаємо в боротьбі за свободу і за життя в Україні».
  2. Василь Зварич, посол України в Польщі: «Якщо для лаврова (глава мзс рф - ред.) статут ООН неприйнятний, якщо росія не дотримується міжнародного права, то для неї немає місця в ООН і в Радбезі ООН».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Авіація Сил оборони протягом доби завдала 7 ударів по районах зосередження окупантів, а також 2 удари по позиціях ППО противника. Ракетники і артилеристи уразили 2 райони зосередження живої сили російських загарбників – Генштаб.

-  Морські піхотинці знищили 4 БПЛА та 28 окупантів минулої доби, - йдеться у повідомленні ВМС.

-   Підрозділи ППО 28-ої окремої механізованої бригади знищили п'ять російських дронів-камікадзе "Ланцет" - Сухопутні війська Збройних сил України.

-   За добу в районі Соледара та Бахмута ворог завдав 234 удари, але у ході зіткнень із ЗСУ втратив 119 бійців, ще 108 дістали поранення, - речник Східного угруповання військ Збройних Сил України Сергій Череватий. Зараз загарбники проводять ротацію своїх підрозділів.

-  російські загарбники готуються відбивати наступ ЗСУ на Таврійському напрямку, - начальник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку, полковник Євген Єрін.

-  Для обстрілів території України загарбники використовують зенітні ракетні комплекси, - розповів військовий експерт Петро Черник. Це є ознакою того, що будувати повноцінні ракети, скажімо Х-22, вони вже ніколи не зможуть. Тобто, з одного боку, їхній ракетний потенціал вичерпується, а з іншого — противник готовий іти до кінця.

-   Ворог збільшив кількість кораблів у Чорному морі до 16, серед них - шість носіїв «Калібрів». Кількість "Калібрів" на ворожих кораблях у Чорному морі може сягати 44 одиниць. -повідомляють в ОК "Південь.

***

-   У Донецькій області загарбники минулої доби вбили сімох мирних жителів, ще чотирьом цивільним завдали поранень.

-   За минулу добу російські загарбники 76 разів атакували Херсонщину й сам обласний центр - гатили з артилерії, РСЗВ, мінометів, танків та БПЛА - Херсонська ОВА. Є поранені.

-  Під ударами російських військ минулої доби, 14 січня, перебували 14 областей України.

-   Від початку повномасштабного вторгнення війська російської федерації вбили в Україні 454 дитини, ще 894 дітям завдали поранень.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-  Президент Зеленський 15 січня підписав указ про введення в дію рішення Ради нацбезпеки і оборони України (РНБО) про застосування персональних санкцій проти ще 198 діячів культури і медіасфери.

-  Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк разом із Спікером Сейму Латвії Едвардсом Смілтенсом побували на Чернігівщині. Едвардс Смілтенс наголосив, що у новій коаліційній угоді, підписаній у Парламенті Латвії, окремим пунктом стоїть допомога Чернігівській області.

-  Рівненщина зміцнює кордони та готова до нападу з білорусі -  голова Рівненської ОВА Віталій Коваль. На півночі активно будуємо інженерні та фортифікаційні споруди. Протитанкові рови. Усі 229 кілометрів кордону із республікою білорусь зміцнюються настільки, щоб ворог не зміг пройти вглиб нашого регіону.

-  Укрзалізниця призначила додатковий евакуаційний потяг на 15 січня – з Покровська на Донетчині до Львова.  У регіоні вже давно немає газопостачання, а у багатьох населених пунктах і водопостачання.

-  До восьми років за ґратами засудили двох мешканців Слов’янська, які передавали дані про місця дислокації Збройних сил України ворогу - Офіс генерального прокурора.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Японія, яка вже виділила Україні понад 1,6 мільярда доларів допомоги,  може стати одним з лідерів у процесі формування міжнародного фонду відбудови нашої країни - посол України в Японії Сергій Корсунський. За його словами, у найбільших японських компаніях створені спеціальні робочі групи й підрозділи, які займаються вивченням питання відбудови України.

-   Окрім сучасних танків Challenger, Британія передасть Україні три десятки самохідних гаубиць AS-90 – таку заяву оприлюднили в уряді Великої Британії. “Підрозділ з       14 танків Challenger 2 протягом наступних тижнів прибуде до країни... Очікується, що за ним слідом надійдуть близько 30 великих самохідних гармат AS-90”, - йдеться у повідомленні.

-  Військову підготовку в Іспанії пройдуть майже 200 українських новобранців – Генштаб. Це вже друга група українських військових, які проходитимуть навчання в цьому центрі після першого модуля, проведеного в листопаді-грудні для 64 воїнів.

-  Важкі танки необхідні Україні для здійснення контрнаступу та визволення своїх території, отже Київ сподівається, що німецький уряд прийме рішення про їхню передачу ще до зустрічі у форматі Рамштайн, - заявив посол України в ФРН Олексій Макеєв в інтерв’ю німецькому агентству dpa.

-  Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну у Польщі розгорнули понад 300 пунктів допомоги для українців, - Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Залежно від потреби українцям надається юридична, психологічна, медична допомога. Також надається матеріальна підтримка.

-   російські олігархи-мільярдери не братимуть участі у Всесвітньому економічному форумі в Давосі, який проходитиме з 16 по 20 січня, бо є небажаними гостями зібрань світової бізнес-еліти через розв’язану росією повномасштабну війну проти України - Bloomberg.

***

-  Неподалік вокзалу Юстон у центрі Лондона сталася стрілянина: поранено трьох жінок та семирічну дівчинку, - повідомляє BBC. За даними лондонської поліції, вогонь відкрили з автомобіля.

-  У Непалі пасажирський літак місцевої авіакомпанії Yeti Airlines, на борту якого перебували 72 людини, розбився в неділю вранці поблизу міжнародного аеропорту міста Покхарі в центральному регіоні країни, - повідомляє Kyodo News. На місці аварії рятувальники знайшли 30 тіл загиблих. Турбогвинтовий літак ATR 72 здійснював переліт зі столиці Катманду до Покхари. Покхара, одного з найпопулярніших туристичних центрів гімалайської країни. На борту було 15 іноземців.

-  Президент США Джо Байден оголосив у неділю надзвичайний стан у штаті Алабама й розпорядився про виділення федеральної допомоги з відновлення територій, що постраждали внаслідок штормів і торнадо. Цього тижня на південні райони США впали десятки торнадо, що поставило під загрозу життя понад 30 мільйонів жителів.

ВОРОГ

-  кремль продовжує неправдиво стверджувати, що Україна представляє екзистенційну загрозу для росії, щоб відхилити українські пропозиції про мирний саміт та зберегти вихідні максималістські цілі путіна, - йдеться в останньому звіті американського Інституту вивчення  війни (ISW). Американські аналітики відзначили відповідь постійного представника рф у Раді Безпеки ООН небензі на пропозицію України провести мирний саміт, у якій той повторив серією тверджень про Україну як агресора, який, як не абсурдно це звучить, нібито «збирався напасти на москву». 

-  Головне управління розвідки Міністерства оборони України попереджає, що найближчим часом очікується комплексне та масштабне вкидання ворогом фейкових новин, яке здійснюватиметься із залученням усього спектру сучасних інформаційних засобів та спрямоване на підрив довіри до України з боку західних партнерів, - йдеться у повідомленні Головного управління розвідки Міноборони

-  росія готується до довготривалої війни та переходу економіки на воєнні рейки, оскільки план бліцкригу не вдався - представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

-  Підвищенням уже навесні верхньої межі призовного віку в росії з 27 до 30 років кремль намагається приховати триваючу мобілізацію для війни в Україні, щоб уникнути зростання невдоволення населення – розвідка Британії.

-   На території однієї з військових частин зс рф у бєлгородській області військовослужбовець підірвав гранату, внаслідок чого є загиблі та поранені, - російський телеграм-канал «112».

Підготувала Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-