Битва за Україну. День триста шістнадцятий

Битва за Україну. День триста шістнадцятий

Укрінформ
Успенський собор і Трапезну церкву Києво-Печерської Лаври повернули у власність держави, а Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній проведе в Успенському соборі  Різдвяне богослужіння. Переможемо

Ми зібрали для вас інформацію про триста шістнадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці  05 січня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-  Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган провів телефонну розмову з путіним, під час якої йшлося, зокрема, про війну рф проти України. Президент Туреччини сказав путіну, що мирні зусилля у російсько-українській війні мають підтримуватися одностороннім припиненням вогню та «баченням справедливого рішення». путін заявив президенту Туреччини, що росія відкрита до діалогу щодо України, але Києву треба враховувати "нові територіальні реалії".

-  Президент України Володимир Зеленський також провів розмову з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом. Мова йшла про безпекову співпрацю щодо ЗАЕС, обміну полоненими та зернову угоду.

-  путін доручив міністру оборони шойгу запровадити "режим припинення вогню" на час святкування Різдва – росЗМІ. Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк відреагував на заяви: рф має залишити окуповані території – лише тоді у неї почнеться "тимчасове перемир'я". Лицемірство залиште собі.

-  Німеччина може надати БМП Marder Україні після рішення Франції про передачу колісних танків. У середу  президент Франції Еммануель Макрон оголосив, що французькі колісні танк AMX-10 RC будуть поставлені в Україну. Президент США Джо Байден, зі свого боку, заявив, що розглядає можливість надання Україні бойових машин піхоти Bradley.

-  Комісія з приймання-передачі Успенського собору та Трапезної церкви Києво-Печерської Лаври від Української православної церкви (МП) до держави завершила свою роботу, Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської Лаври повернули державі - Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики.  

-  Немає підтвердження повідомлень з москви про те, що російські військові знищили в Україні артилерійську систему HIMARS, поставлену США - Джон Кірбі, речник з питань національної безпеки США. Він додав, що адміністрація Джо Байдена може надати Україні додаткові HIMARS.

-  Постачання Іраном ракет росії буде "червоною лінією", перетин якої викличе застосування усього наявного інструментарію тиску на Тегеран – Дмитро Кулеба, глава МЗС.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Ми впевнені у собі та наших спроможностях захищати нашу державу. Ми ніколи, і я підкреслюю – ніколи – навіть у найгірші часи, не просили іноземні війська прийти до нас. Ми ніколи не просили інші країни надіслати війська. Ми розуміли, що це – наша країна, і ми будемо її захищати. Але це правда, що ми просимо надати нам зброю. Зброю, яка дозволить нам завдати поразки армії, яка перевищує нашу армію за чисельністю та за кількістю озброєння. І допоки нам вдається досягати тут успіху».

  1. Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн, глава оборонного комітету німецького Бундестагу:  «Нам (Німеччині – ред.) слід зараз почати передислокацію бойової машини піхоти Marder в Україну та негайно розпочати навчання керування нею… Marder є в достатній кількості на складах Бундесверу, так само як і боєприпаси до них».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  На Луганщині російськи загарбники «просідають» в напрямку Кремінної, тому перекидають туди додаткову живу силу та технику – Сергій Гайдай, голова ОВА

-  За даними Генштабу, українська авіація протягом доби завдала 15 ударів по районах зосередження противника, а також 3 ударів по позиціях його зенітно-ракетних комплексів. Наші захисники збили ворожий літак Су-25 та гелікоптер Мі-8.

-  Перекидання далекої авіації росії з авіабази Енгельс на Далекий Схід може вплинути на ракетні атаки по Україні – розвідка Британії. Далека авіація все ще зможе обстрілювати Україну крилатими ракетами повітряного базування, однак польоти з місць розосередження дадуть додаткове навантаження на технічне обслуговування і ще більше виснажать обмежену кількість льотних годин, доступних на цих застарілих літаках.

-  На кордоні з білоруссю Сили оборони України створили угруповання, яке готове потужно зустріти ворога, багаторівнева система захисту українських військ не дозволить йому піти далі білоруського кордону – Олександр Павлюк, командувач оборони Києва

-  російські загарбники перекидають засоби ППО в тимчасово захоплений Маріуполь, а через центр міста рухаються ворожі зенітно-ракетні комплекси (ЗРК) в бік тимчасово окупованого Донецька – Петро Андрющенко, радник мера

***

-  На Херсонщині російські війська накрили масованим артилерійським вогнем два населених пункти - Чорнобаївку та Комишани, поранень зазнали четверо людей. У Бериславі внаслідок влучання російського снаряду в будинок загинуло подружжя і їхній 12-річний син.  – ОВА

-  Упродовж минулої доби  внаслідок збройної агресії російської федерації в Україні загинули 5 цивільних громадян, ще 8 людей зазнали поранень – дані ОВА.

-  В Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації загинули 452 дитини, 877 - дістали поранення – Офіс генпрокурора

НОВИНИ: УКРАЇНА

-  Президент Зеленський провів чергове засідання Ставки Верховного головнокомандувача. Учасники проаналізували ситуацію на передовій, прорахували можливі подальші кроки ворога.

-  Служба безпеки України затримала заступника голови Одеської обласної військової адміністрації, який за 35 тисяч доларів хотів «відмазати» підлеглого від тюрми. Посадовець обіцяв вирішити питання щодо закриття відповідного провадження, де фігурував чиновник. Ім’я чиновника не розголошується.

-  В Україні зараз зареєстровано 4,9 млн внутрішньо переміщених осіб, з яких понад 3,5 млн набули такого статусу після 24 лютого 2022 року – Мінсоцполітики

-  Цей і наступний опалювальні сезони Україна житиме за рахунок власного газовидобуткуГерман Галущенко, міністр енергетики. Теплова генерація нестиме значне навантаження і завдання вугільної галузі – забезпечити усі потреби для завершення поточного і проходження наступних опалювальних сезонів. За його словами, навантаження на теплову генерацію буде поки зберігатися, бо росіяни окупували нашу найбільшу атомну електростанцію - ЗАЕС, крім того, через них ми втратили близько 90% вітрової генерації і до 40% сонячної.

***

-  У четвер, 5 січня, з морських портів Одеської області вийшло 6 суден з 355 тисячами тонн української агропродукції на борту. Україна експортувала майже 39 млн т зернових, олійних культур і продуктів їх переробки; у трійці лідерів - кукурудза, пшениця та соняшникова олія

-  World Food Programme (Всесвітня продовольча програма ООН) закупила 60 тисяч тонн українського зерна для Ефіопії у межах Grain from Ukraine (Зерно з України) – Мінагрополітики. Гуманітарне зерно буде завантажене на два судна в порту "Чорноморськ" та спрямоване до Ефіопії. Перше судно Amira Hana вже очікує проведення інспекції спільними координаційним центром (JCC) на вхід.

-  За підсумками 2022 року АТ «Укрзалізниця» перевезло 150,6 млн т вантажів, що на 52,1% менше, ніж у 2021 році.

-  Міністерство економіки попередньо оцінило падіння ВВП України за підсумками 2022 року на рівні 30,4% з похибкою в 2%, що є кращим показником, ніж це передбачалось попередніми прогнозами. На початку повномасштабного вторгнення рф оцінки варіювалися в межах 40-50% падіння ВВП і глибше.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Держдепартамент США в курсі повідомлень, що під час виготовлення  іранських дронів-камікадзе використовуються компоненти американського виробництва, та розглядає варіант запровадження додаткових експортних обмежень.

-  Фінляндія не змінить своєї політики щодо підтримки України і вже готує 12-й пакет військової допомоги - Мікко Савола,  міністр оборони Фінляндії

-  Норвегія передала Україні ще 10 тисяч артилерійських снарядів - Збройні сили Норвегії

-  Німеччина передала Україні велику партію військової допомоги. Доставлено напряму з підприємств ВПК 20 ракетних систем калібру 70 мм на пікапах з ракетами, 30 систем виявлення дронів, 8 безпілотників-розвідників (загалом 26); 7 гусеничних та дистанційно керованих машин піхоти для виконання завдань підтримки, 63 пікапи (раніше було передано 80), 2 броньовані евакуаційні машини (загалом їх передано вже 15), ще один на додаток до 12 тягач цистерна-транспортер М1070 «Ошкош», 27 антидронових датчиків і глушилок (раніше Україна отримала 28), 7 машин для прикордонної служби (загалом їх тепер 85), 12 великотоннажних причепів. Також доставлено 17 вантажівок 8х8 (загалом їх 35), 21 генератор (раніше було 195), 32 мобільні системи опалення (раніше 116), ще одна машина швидкої допомоги (разом їх уже 36), 36 400 вовняних ковдр.

-  Королева Данії Маргрете ІІ відмовилася від патронату над Премією Ганса Крістіана Андерсена через призначення російської ілюстраторки Анастасії Архіпової головою журі – DR. Премія Ганса Крістіана Андерсена, заснована 1956-го, вручається раз на два роки організацією IBBY International та присуджується письменникам та ілюстраторам за видатний внесок у дитячу літературу. Її називають Нобелівською премію в дитячій літературі.

-  Міністерство економіки Тайваню оголосило про розширення санкцій проти росії та білорусі, щоб запобігти використанню двома країнами високотехнологічної продукції тайванського виробництва у військових цілях після повномасштабного вторгнення в Україну.

-  Міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок вирушила з візитом до Лондона, де в межах німецько-британського стратегічного діалогу обговорюватиме з британським колегою Джеймсом Клеверлі, зокрема, додаткову підтримку України.

***

-  У Єврокомісії підтвердили, що пошкодження обох «Північних потоків», які сталися кілька місяців тому, спричинені навмисними актами саботажу, тож розслідування цих інцидентів триває. Єврокомісія та країни-члени вживають правових, організаційних та практичних заходів із посилення безпеки критичної інфраструктури Євросоюзу.

-  У Латвії затримали шеф-редактора російського пропагандистського ЗМІ Sputnik Литва Марата Касема. Його підозрюють у порушенні економічних санкцій ЄС щодо РФ, а також у шпигунстві – ЗМІ

-  Слухання у суді щодо екстрадиції українського мільярдера Костянтина Жеваго з Франції в Україну відбудеться 19 січня - Reuters.

-  Новий штам коронавірусу – Omicron XBB.1.5 – за кілька тижнів став домінуючим у США та може призвести до нової хвилі пандемії – Всесвітня організація охорони здоров’я

ВОРОГ

-  Військово-політичне керівництво російської федерації вживає заходів для недопущення масового виїзду чоловіків призовного віку за кордон перед черговою хвилею мобілізації, яка очікується у січні поточного року, не виключається повна заборона перетину державного кордону чоловікам призовного віку - Генштаб

-  Міноборони білорусі анонсувало спільні льотно-тактичні навчання білоруських і російських військових.

-  російська ПВК "Вагнер" почала рекрутувати в'язнів із виправних закладів Чеченської республіки, більшість з яких були засуджені за політичну діяльність – розвідка

-  У четвер вранці почалася велика пожежа на підприємстві "Білорусь-МТЗ" на околиці Петербурга, унаслідок чого загинули щонайменше двоє людей – ЗМІ. Вогонь охопив 420 "квадратів", і його гасять понад 30 рятувальників. "Білорусь-МТЗ" -  російський дилер низки білоруських підприємств, починаючи з Мінського тракторного заводу.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-