Битва за Україну. День триста п’ятнадцятий

Битва за Україну. День триста п’ятнадцятий

Укрінформ
ЗСУ вдарили по комендатурі окупантів у Василівці під Запоріжжям, втрати сягають декількох десятків чоловік. На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили ворожий штурм і в результаті контратаки захопили позиції противника. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про триста п’ятнадцятий день війни: чим жили Україна та українці  04 січня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-  Підготовка до передачі ЗРК Pеtriot уже розпочалася, й Україна очікує на їх розгортання в максимально стислі терміни - Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України

-  Міська рада Гааги підтримала ініціативу лідера партії VVD (Народна партія за свободу і демократію) Лотте ван Бастен Батенбург щодо створення у судовій столиці світу – нідерландському місті Гаага - спецтрибуналу для рф.

-  Республіканська більшість у Палаті представників Конгресу США у день відкриття нової, 118-ї сесії тричі намагалася обрати спікера, однак усі спроби виявилися невдалими. Лідер республіканців Кевін Маккарті, який вважається основним кандидатом на цю посаду, не зміг здобути мінімально необхідної кількості голосів. Нагадаємо, Палата представників Конгресу США в складі 435 членів існує з 1913 року. За весь цей час подібна ситуація, коли більшість не змогла затвердити спікера в перший день, склалася тільки раз, у 1923 році. Є інформація, що ситуація спровокована «групою Трампа» в Конгресі.

-  Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба візьме участь у засіданні Ради міністрів закордонних справ Європейського Союзу 23 січня. Важливою темою розмови з колегами міністрами буде підготовка до саміту Україна-ЄС 3 лютого. Серед пріоритетів буде обговорення виконання Україною рекомендацій Єврокомісії, необхідних для переходу до передвступних переговорів з ЄС. Також пан Кулеба повідомив, що наступне засідання у форматі "Рамштайн" щодо збройної підтримки України відбудеться незабаром.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Ми б’ємося й битимемося далі. Заради головного слова: «перемога». Вона точно буде. Ми йдемо до неї 315 діб».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Цього року Латинська Америка буде у нас у пріоритеті. Це останній регіон світу, який ми ще грунтовно не "переорали". У нас уже є Африканська стратегія, ми її реалізуємо, є Азійська стратегія, ми її реалізуємо. Наступний документ стратегічного характеру, який ухвалить МЗС цього року, буде Латиноамериканська стратегія, і ви цього року побачите потужне повернення України на простір Південної Америки».

  1. Євген Корнійчук, посол України в Ізраїлі:  «Позиція Ізраїлю щодо російського вторгнення в Україну «незрозуміла. На жаль, ми не отримуємо засудження масових обстрілів наших мирних жителів в останні місяці. Ізраїль унікальний з погляду наших партнерів. Він зберігає мовчання».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  ЗСУ вдарили по військовій комендатурі окупантів у Василівці під Запоріжжям, втрати окупантів сягають декількох десятків чоловік - Іван Федоров, мер Мелітополя.

-  На Бахмутському напрямку бійці Державної прикордонної служби спільно із військовими ЗСУ відбили ворожий штурм і в результаті контратаки захопили позиції противника. У цьому бою українські захисники ліквідували дев’ять російських військових, ще близько 20 загарбникам завдали поранень – Держприкордонслужба

-  Підтверджене вогневе ураження 3 січня місця зосередження живої сили та військової техніки окупантів в районі населеного пункту Токмак Запорізької області: втрати противника склали близько 80 військовослужбовців пораненими та мертвими.

-  Очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов сказав в інтерв’ю, що Україна на весну планує великий наступ, а найзапекліші бої очікуються у березні.

-  Ворог не зміг захопити Соледар та оточити Бахмут до 26 грудня, як це планувало російське командування - Олександр Сирський,  Командувач Сухопутних військ ЗС України. Водночас, наголосив командувач, противник не відмовився від своїх планів вийти на кордони Донецької області. Численні штурми українських позицій тривали навіть у новорічну ніч, а за перші три дні нового року інтенсивність бойових дій поступово зростала, зазначив командувач.

-  Сили оборони цієї доби знищили 2 склади з боєприпасами на Бахмутському напрямку, по одному на Авдіївському та на Лиманському - Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ Збройних сил України

-  Підтверджено ураження противника 2 січня в районах населених пунктів Токмак, Мелітополь, Бердянськ, Пологи та Василівка Запорізької області: знищено 2 склади боєприпасів, до 10 одиниць військової техніки різного типу, уражено 2 пункти дислокації окупантів, ліквідовано та поранено до 260 військовослужбовців збройних сил рф – Генштаб

-  В районі Севастополя пролунали вибухи біля аеродрому «Бельбек» - ЗМІ. Окупаційна влада Севастополя в Криму заявила, що над морем поблизу аеродрому "Бельбек" було збито два безпілотні літальні апарати. Українська влада і військові поки не коментують ці вибухи.

-  міністерство оборони росії визнало загибль уже 89 своїх військових унаслідок удару ЗСУ по розташуванню військових рф у Макіївці Донецької області. За інформацією соцмереж, кількість загиблих загарбників сягає 600. За даними британської розвідки знищення великої кількості російських вояків, які перебували у будівлі ПТУ у Макіївці, засвідчує непрофесіоналізм російської армії.

-  За минулу добу російські загарбники 73 рази обстріляли територію Херсонської області, 2 людини загинули, 5 поранені - ОВА

                                                       

НОВИНИ: УКРАЇНА

-  МЗС інформує, що вдалося домовитися про постачання Україні майже 1800 трансформаторів струму та напруги різної потужності, понад сім тисяч генераторів потужністю до 100 кіловат і понад 600 генераторів більше 100 кіловат, понад 40 кілометрів кабелю, а також сотень найменувань запчастин для енергообладнання, обігрівачів тощо.

-  Народні депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт, який передбачає передачу Пенсійному фонду України функції з виплати допомоги по безробіттю та здійснення ним державного контролю за витратами в страхуванні на випадок безробіття.

-  Депутати 44 сільських, селищних, міських рад просять Президента України ветувати закон №5655 щодо реформування галузі містобудування - пресслужба Асоціації міст України. Депутати звертають увагу Президента на необхідності збереження досягнень реформи децентралізаціі, які знищуються зазначеним законом. Наразі петиція на сайті Президента з аналогічною вимогою зібрала вже понад 42 тис. голосів.

-  Фонд гарантування вкладів фізичних осіб подав позов на 46 млрд грн в Господарський суд міста Києва проти власника банку «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго. У Фонді стверджують, що через систематичне кредитування пов’язаних з Жеваго позичальників та перерахування коштів належним йому ж компаніям-нерезидентам за фіктивними контрактами з банку було виведено понад 223,1 млн дол. та 18,4 млн євро. Вигодонабувач у цій схемі – безпосередньо Жеваго.

***

-  Український бізнес у 2022 році експортував товарів на 44,1 млрд доларів, що на 35% менше ніж у 2021 році - Тарас Качка, заступник міністра економіки - торговий представник України

-  Мінагрополітики та Міжнародна фінансова корпорація (International Finance Corporation, IFC) підготували програму підтримки пільгового кредитування для українських аграріїв на загальну суму понад $1 мільярд.

-  ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» (УДП) виграло тендер HBIS Serbia на перевезення понад 500 тис. т вантажів металургійної компанії - Дмитро Москаленко, генеральний директор ПрАТ «УДП». Контракт забезпечує флот УДП стабільною роботою протягом всього року.

-  Світовий банк у 2023 році надасть 50 млн дол. США для забезпечення українських елеваторів генераторами або котлами.

-  У 2022 році в Україні було зареєстровано 37,9 тис. нових легкових авто. Тобто відносно 2021 року ринок нових авто скоротився на 63%, досягнувши найнижчого рівня з початку століття - Асоціація автовиробників України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок не бачить бажання російського керівництва завершувати війну в Україні за допомогою дипломатії та закликає до продовження всебічної підтримки України, доки це буде потрібно.

-  Європейський Союз надасть 15,5 млн дол. США для фінансування проєкту підтримки українських сільських домогосподарств, дрібних фермерів та малих сільськогосподарських підприємств, який реалізує ФАО.

-  У Латвії не обговорюється питання про можливість повернення ліцензії російському телеканалу "Дождь", натомість є розуміння необхідності посилення мовлення латиською мовою - Іварс Аболіньш, голова Національної ради з електронних ЗМІ (NEPLP).

-  Адміністрація США вже обговорювала з новою владою Ізраїлю можливості для припинення витоку зброї з Ірану, зокрема постачань БПЛА до росії – Держдеп

-  Нідерландські військові допоможуть перекинути сотні американських транспортних засобів для посилення східного флангу НАТО - Euractiv. До складу бригади входить 1275 одиниць техніки, в тому числі багато танків M-1 Abrams, бойових машин піхоти Bradley та іншої техніки, яка буде перекинута автомобільним, залізничним і водним транспортом до Східної Європи. Бригада перебуватиме на території Польщі та Литви протягом шести місяців.

ВОРОГ

-  Екс-голова "роскосмосу" рогозін надіслав послу Франції для президента Емануеля Макрона витягнутий із його «філейної частини» осколок, заявивши, що його в окупованому Донецьку поранили з французької гаубиці "Caesar", – і що Франція, мовляв, «за це відповість».

-  У росії немає передумов до проведення другої хвилі мобілізації, вона не буде проводитися щонайменше найближчі шість місяців - Андрій Гурулєв, депутат комітету з оборони Держдуми. Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що в росії на початку 2023 року закриють кордони, оголосять воєнний стан і розпочнуть нову хвилю мобілізації. За словами глави розвідки Кирила Буданова, чергова хвиля мобілізації може розпочатися з 5 січня, але російське керівництво не обов'язково оголосить про це саме в цей день, а проводитиме її приховано.

-  4 січня в Атлантичний океан направився російський фрегат, озброєний гіперзвуковими крилатими ракетами нового покоління «Циркон». В морському поході Атлантичним та Індійським океанами екіпаж буде «зосереджений на протидії загрозам росії».

-  У ніч проти 4 січня поблизу Красноярська російські партизани зупинили рух цивільних потягів та військових ешелонів - Головне управління розвідки Міністерства оборони України. Останнім часом це вже принаймні шостий випадок знищення блоків сигналізації та блокування залізниці у різних регіонах росії, що призводить до порушень у графіках руху військових ешелонів.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-