Битва за Україну. День триста дев’ятий

Битва за Україну. День триста дев’ятий

Укрінформ
Під час масованої ракетної атаки наша ППО знищила 54 російські ракети з 69 запущених ворогом, а також 11 із 13 іранських дронів. Переможемо

Ми зібрали для вас інформацію про триста дев’ятий день війни: чим жили Україна та українці  29 грудня 2022 року.

МАСОВАНА РАКЕТНА АТАКА

Українська ППО 29 грудня знищила 54 російські крилаті ракети з 69 запущених ворогом – Валерій Залужний, головнокомандуючий ЗСУ.

Під час ранкової атаки було уражено 10 областей, пошкоджено 28 об’єктів. З них 18 – це приватні житлові будинки, решта – об’єкти критичної інфраструктури, травмовано 3 чоловіків, 1 жінку і 1 дитину - Олександр Хорунжий, пресофіцер ДСНС.

Міністерство оборони Білорусі заявляє, що їхня ППО збила українську ракету ЗРК С-300 . Повідомляється, що під час перевірки попередньо встановлено, що уламки належать зенітній керованій ракеті С-300, випущеній з території України. \МЗС білорусі викликало посла України Ігоря Кизима, щоб висловити протест. Цікаво, а чому Україна жодного разу не заявила протест, коли російські агресори безліч разів використовували територію рб для нанесення ударів по Україні?

росія робила високу ставку на масовану атаку і хотіла залишити українців без світла на Новий рік, але українська ППО продемонструвала дуже високу ефективність – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України

Міністр енергетики Герман Галущенко повідомив, що внаслідок пошкодження об‘єктів генерації та електромереж 29 грудня складна ситуація на заході України, у Київській та Одеській областях.

На Дніпропетровщині та Одещині застосовують екстрені відключення світла через загрозу ракетних ударів. На Сумщині екстрено відключили електрику та водопостачання, але в обід уже все відновили.

8 поїздів через точкове знеструмлення прямують із затримкою в понад 30 хвилин – Укрзалізниця

кремль продовжує завдавати масованих ракетних ударів по критичній інфраструктурі та інших об'єктах в Україні, водночас українська ППО майстерно відбиває атаки - посольство Сполучених Штатів

Київ

-  уламками збитої російської ракети пошкоджені 2 приватні будівлі в Дарницькому районі та припаркований поруч автомобіль, пошкоджено промислове підприємство в Голосіїівському районі та дитячий майданчик в Печерському.

-   відомо про трьох постраждалих унаслідок падіння уламків російських ракет, серед них 14-річна дівчинка.

-  через падіння уламків ракет на колії поїзди міської електрички у напрямку з Дарниці до Центрального вокзалу прямуватимуть в об’їзд – Укрзалізниця

-  у зв'язку із заходами безпеки, яких вживають енергетики під час повітряної тривоги, без електропостачання в Києві залишається 40% споживачів. Триває відновлення електропостачання.

Київська область

-  на Київщині 180 тис. абонентів наразі перебувають без електропостачання.

-  на Київщині пошкоджено медичний заклад та понад 10 будинків, постраждалих немає.

Івано-Франківська область

-  ракета прилетіла в приватний будинок, на щастя не вибухнула, жертв немає.

-  ворог влучив в один з енергооб’єктів, виникла пожежа, її ліквідували, 1людина отримала поранення.

Харків та Харківська область

-  є прильоти чотирьох ракет, ймовірно С-300, в Немишлянському та Основ'янському районах. Під прицілом - критична інфраструктура. Інформація щодо руйнувань та постраждалих уточнюється – ОВА

-  у Харкові зупинили метро

-  внаслідок другої атаки рф по критичній інфраструктурі області загинуло 2 людини, одна - дістала поранення.

У Львівській області пошкоджено об'єкт енергетичної інфраструктури, без електропостачання залишилися понад 470 тисяч абонентів.

В Одеській області в селі Степове уламки крилатої ракети влучили в житловий будинок, постраждалих нема. Є пошкодження енергетичної інфраструктури, в області відбуваються екстрені відключення електроенергії.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-  Уранці 29 грудня в районі аеродрому міста Енгельс Саратовської області РФ спрацювала ППО і було чутно звуки вибухів – ЗМІ. Є неофіційна інформація, що росіяни з переляку збили власний літак Су-27. Саме з цього аеродрому здійснюються всі масовані ракетні атаки на Україну. Тут до 26 грудня, коли було завдано чергового удару, базувалась російська стратегічна авіація – бомбардувальники Ту-95 та Ту-160.

-  Україна закупила близько 1400 безпілотників, в основному для розвідки, і планує розробити бойові моделі дронів для атак по безпілотниках, які використовує росія - Михайло Федоров, віцепрем’єр і міністр цифрової трансформації

-  Українська сторона висловлює жаль з приводу помилки, що призвела до вибуху гранатомета у кабінеті начальника поліції Польщі Ярослава Шимчика й очікує на подальшу плідну співпрацю з Варшавою. Про це йдеться у спільній заяві за результатами зустрічі в середу у Варшаві глав МВС України і Польщі Дениса Монастирського і Маріуша Камінського

-  У чотирнадцяти областях України перейменували 7652 топоніми (географічні назви – ред.), які пов'язані з СРСР та росією - Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики. Демонтовано 28 пам'ятників Пушкіну, дев'ять Горькому, 20 пам'ятних знаків на честь радянських визволителів, чотири пам'ятники Островському, чотири Суворову.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Позбавлене сенсу варварство. Це єдині слова, які спадають на думку, коли росія вчергове починає ракетну атаку на мирні українські міста перед Новим роком. Ніякої "нейтральності" перед такими масовими воєнними злочинами не може бути. Вдавати нейтральність зараз - це те саме, що ставати на бік росії».

  1. Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської Комісії: «Майбутнє України починається з її дітей. Ми інвестуємо €100 мільйонів у відбудову шкіл, що були зруйновані російськими бомбами. Надсилаємо шкільні автобуси, щоб діти могли більш безпечно діставатися шкіл та повертатися. Збираємо та доставляємо леп-топи, тож учні зможуть продовжити навчання»

  1. Андріє Єрмак, глава ОП: «Я ще раз хочу сказати, що ніяких компромісів із цим президентом (росії. ред.), із цією владою щодо незалежності, територіальної цілісності, суверенітету не буде, не буде «мінська-2», не буде нових Нормандських домовленостей».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  Біля міста Кремінна йдуть запеклі бої, росіяни стягують туди сили і засоби, намагаючись втримати місто, але деокупація цього населеного пункту може бути вже на початку 2023 року – Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА. За даними Генштабу, українські захисники за минулий тиждень просунулися на 2,5 км у напрямку Кремінної.

-  За даними Генштабу, 28 грудня, в результаті вогневого ураження підрозділами Сил  оборони в районі Бердянська Запорізької області, ліквідовано понад 50 окупантів.

-  На білоруських полігонах налічується 11 тисяч особового складу противника та понад 400 одиниць озброєння і військової техніки країни-окупанта – Генштаб

-  рф перекинула системи ППО до лінії фронту, внаслідок чого аеродроми у глибокому тилу залишаються без належного захисту – британська розвідка

-  У Брянській області рф безпілотник знищив пускову установку С-300 – ЗМІ

***

-  Поліція від початку деокупаційних заходів у Миколаївській, Донецькій, Херсонській і Харківській областях виявила 1116 тіл загиблих цивільних осіб.

-  Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець та російський омбудсмен москалькова проводять перемовини про те, щоб військовополонені могли телефонувати родичам.

-  Від початку повномасштабної російської агресії в Україні від мін загинули 185 людей - Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

-  російська ракета пошкодила обласний кардіологічний диспансер у Херсоні, внаслідок чого постраждали двоє людей – ОВА.

-  Генеральний секретар ОБСЄ Гельґа Марія Шмід закликала до негайного й безумовного звільнення трьох співробітників Спеціальної моніторингової місії, яких незаконно утримують на окупованій росією частині України. Після 24 лютого в окупованих росією Донецьку та Луганську було затримано чотирьох українців – національних членів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Згодом одного з них було звільнено. У вересні російські пропагандистські ресурси повідомили, що так званий "верховний суд лнр" засудив до 13 років позбавлення волі двох співробітників СММ ОБСЄ - Максима Петрова та Дмитра Шабанова, яких "визнали винними у державній зраді».

НОВИНИ: УКРАЇНА

-  Президент Зеленський підписав Закон "Про медіа". Верховна Рада ухвалила Закон 13 грудня, документ визначає правові засади діяльності в Україні суб’єктів у сфері медіа, а також засади державного управління, регулювання та нагляду у цій сфері. Детальніше про Закон читай в матеріалі Укрінформу.

-  Міському голові Полтави Олександру Мамаю повідомили про підозру у несанкціонованому поширенні інформації про розміщення підрозділів Збройних сил України – СБУ

-  Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), перевірить дев’ять операторів систем розподілу за зверненнями споживачів щодо недотримання графіків відключень.

-  СБУ на Хмельниччині проводить безпекові заходи на семи об’єктах УПЦ (МП). Зокрема, контррозвідувальні (безпекові) заходи проводяться на таких об’єктах УПЦ (МП), як єпархіальне управління Шепетівської єпархії УПЦ та Свято-Михайлівський кафедральний собор (м. Шепетівка); Різдво-Богородичний чоловічий монастир (с.Городище Шепетівського району); жіночий монастир Святої праведної Анни (м. Славута); храм Свято-Різдво-Богородичної парафії (м. Славута); храм Святих мучениць Віри, Надії, Любові і Софії (м.Шепетівка); собор Ікони Божої Матері «Неопалима Купина» (м.Нетішин); Свято-Воскресенський храм (смт Віньківці).

-  Пам'ятник російському полководцю Олександру Суворову в Одесі демонтували в ніч проти 29 грудня – ЗМІ. Монумент буде передано на зберігання до Одеського художнього музею.

***

-  НЕК «Укренерго» отримає грант у розмірі 70 млн євро від спеціального фонду Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) на закупівлю енергетичного обладнання.

-  АТ «Укрпошта» дозволило українцям у всіх своїх відділеннях отримувати відправлення без документів – за допомогою SMS-повідомлення.

-  Нацдепозитарій України та Центральний депозитарій Польщі (KDPW) підписали договір, завдяки якому польські інвестори зможуть напряму купувати  муніципальні облігації в Україні - пресслужба Національного депозитарію України.

-  Курс гривні в наступному році буде стабільним за умови, що Україні вдасться залучити до бюджету 38 млрд дол. – Мінфін

-  З 11 листопада цього року юридичні особи завезли в Україну 269,5 тисячі генераторів, фізичні ще 20 тисяч - Юлія Свириденко, віцепрем’єр - міністр економіки.  Серед АЗС найбільших мереж уже близько 90% забезпечені генераторами, продуктові магазини – на 50–60%.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що Британія виділить 2,3 млрд фунтів стерлінгів на військову допомогу Україні у 2023 році.

-  Італія сподівається на припинення загарбницької війни РФ проти України і готова стати гарантом мирного врегулювання - Джорджа Мелоні, премʼєр-міністерка країни.

-  Адміністрація Байдена вживає комплексних зусиль, аби позбавити Іран можливості виробляти та постачати бойові безпілотники до рф для застосування проти України – NYT

-  Колишній командувач військ США в Європі генерал Бен Ходжес запевняє, що якщо Україна отримає від США ракети ATACMS, це дозволить вражати цілі в Криму та інші ключові позиції російської армії – Politico

-  Японія готує новий пакет допомоги для України в розмірі $500 млн - Мацуда Кунінорі  , посол Японії в Україні. Японське законодавство не дозволяє передати Україні зброю, але уряд уперше вирішив надати нелетальне спорядження: дрони, каски, бронежилети, зимовий одяг, аптечки, пайки.

-  Усі українці, які приїхали до Канади за тимчасовою міграційною програмою, запровадженою у зв’язку з війною, зможуть за бажання отримати постійний статус у цій країні - Джастін Трюдо, прем’єр-міністр Канади.

-  Канада, Швеція, Сполучене Королівство та Україна закликали Іран погодитися на арбітражний розгляд спору, пов’язаного зі збиттям літака рейсу PS752 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України».

ВОРОГ

-  Міністр закордонних справ лавров заявив, що росія відмовляється вести переговори з Україною на основі "формули миру", яку пропонує Президент Зеленський.

-  КНР і росія провели спільні навчання у Східнокитайському морі, у ході яких відпрацьовували дії проти підводних човнів – ЗМІ.

-  Експорт російської нафти морським шляхом знизився на 22% – WSJ

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-