Битва за Україну. День двісті дев’яносто шостий

Битва за Україну. День двісті дев’яносто шостий

Укрінформ
Упродовж нинішньої масованої атаки Сили протиповітряної оборони збили 60 ракет із 76-ти, випущених росією по Україні. Слава ЗСУ!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті дев’яносто шостий день війни: чим жили Україна та українці 16 грудня 2022 року.

УКРАЇНА – ПІД МАСОВАНОЮ РАКЕТНОЮ АТАКОЮ

Упродовж нинішньої масованої атаки Сили протиповітряної оборони збили 60 ракет із 76-ти. випущених росією по Україні – Валерій Залужний, головнокомандуючий ЗСУ. Тільки по Києву ворог випустив 40 ракет і ППО збило 37, це був наймасованіший удар по столиці від початку війни.

Через ракетну атаку рф екстрені аварійні відключення електроенергії вводяться по всій Україні, можливі перебої з водо- і теплопостачанням – офіс Президента

Внаслідок сьогоднішнього удару по енергосистемі України 9 об’єктів електрогенерації пошкоджено; енергетики збільшують виробництво електроенергії на атомних станціях – Герман Галущенко, міністр енергетики.

«Укренерго» ввело режим надзвичайної ситуації у сфері енергетики, але він - тільки для учасників ринку електроенергії, відповідно до вимог “Правил ринку електроенергії”.

Харків, Полтава та Черкаси, а також вся Кіровоградщина були повністю знеструмлені через масовану атаку російської федерації. На Харківщині почалося відновлення електропостачання: світло частково повернули в сім громад і обласний центр.  На Кіровоградщині понад 30% споживачів уже забезпечені електропостачанням.

Внаслідок ворожої ракетної атаки у Харківський, Кіровоградській, Донецькій та Дніпропетровській областях знеструмлена низка залізничних дільниць. Через знеструмлення 20 поїздів прямують із затримками. – Укрзалізниця.

Адміністрація президента США Джо Байдена засудила новий шквал ракетних ударів росії по Україні та заявила про включення до нового пакету допомоги Києву додаткових засобів протиповітряної оборони - Джон Кірбі, координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій.

Держпідприємство Молдови Moldelectrica 16 грудня, повідомило про перебої в електроенергетичній системі через ракетні удари росії по інфраструктурі України.

ПОДРОБИЦІ

Київ

-  У Деснянському, Дніпровському та Голосїіському районах пролунали вибухи. Через ракетну атаку росіян зупинили рух метро на всіх гілках, станції працюють як укриття.

-   Вводяться екстрені відключення світла, є перебої з водою.

-  Рух електротранспорту, в тому числі і метро, тимчасово призупинено, а на наземні маршрути виводяться автобуси.

Київська область

-  Пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури та 9 приватних будинків, 3 людей отримали поранення.

-  Поблизу Бучі сили протиповітряної оборони збили ворожу ракету.

Житомирщина

-   Пошкоджень зазнала енергетична інфраструктура в Коростені, більшість жителів без світла.

-  У Житомирі призупинили роботу котелень, щоб пройти вечірній пік у енергетичній інфраструктурі міста.

Запорізька область

-  Ворог завдав масованого удару по Запоріжжю, відомо про 15 "прильотів" російських ракет.

-  В Оріхові внаслідок удару російської авіації постраждали п'ять осіб, з них двоє - поліцейські.

Харківщина

-   Російські загарбники випустили десять ракет, колосальні інфраструктурні руйнування, насамперед – енергетична система. Без електрики майже 1,3 млн абонентів у 1600 населених пунктах.

Дніпропетровщина

-  У Кривому Розі внаслідок влучання російської ракети в житловий будинок загинуло 2 людей, 13 поранених, серед них 3 дітей. Роботи з розбирання завалів тривають.

-  У Дніпрі через знеструмлення не працює метро і наземний електротранспорт, а станції метро функціонують як укриття.

-  На шахтах Кривого Рогу через знеструмлення під землею опинилися 596 гірників, із них 112 вже вивели на поверхню, під землею залишаються 484 особи.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-  Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн вітає угоду, досягнуту країнами-членами ЄС щодо запровадження дев’ятого пакету санкцій проти росії у зв’язку з її агресією проти України. 9 пакет санкцій зосереджений на технологіях, фінансах та на медіа з метою зіштовхнути російську економіку та (російську) машину війни далі з рейок. Він поширює санкції на майже 200 осіб та установ, що були залучені до атак проти цивільних людей та до викрадення дітей. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль подякував країнам Європейського Союзу схвалення дев'ятого пакета санкцій проти росії і сказав, що маємо зупинити російський тероризм.

-  Сенат Конгресу США затвердив оборонний бюджет Сполучених Штатів на наступний рік з рекордними 858 млрд доларів, у якому закладені кошти і для військової допомоги Україні – Reuters.

-  Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію «Ситуація з правами людини в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна» з урахуванням умов, що склалися з початком широкомасштабного російського вторгнення.

-  Глави держав Європейського Союзу на зустрічі в четвер домовилися про нарощування подальшої військової підтримки України, а також спрямування зусиль для притягнення до відповідальності росії за воєнні злочини - висновки саміту ЄС.

-  Заяви росії про недопустимість надання Україні комплексів Patriot не вплинуть на рішення США щодо військової допомоги Києву - Пет Райдер, прессекретар Пентагону. Нещодавно телеканал CNN повідомив, що адміністрація Джо Байдена завершує підготовку планів щодо відправки в Україну системи протиракетної оборони Patriot, про що може бути оголошено вже на цьому тижні. російське посольство у США заявило, що розцінить передачу ракетних комплексів Україні як провокаційний крок, який "призведе до непередбачуваних наслідків". москва також пригрозила знищенням Patriot, назвавши їх "законною ціллю".

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «За кожну російську ракету чи безпілотник, націлений на Україну та українців, має бути поставлена в Україну гаубиця, танк для України, бронемашина для України. Це ефективно поклало б край російському терору проти України та відновило б мир і безпеку в Європі та за її межами».

  1. Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України: «Сьогодні російські терористи вже вдев’яте обстріляли об’єкти нашої енергетичної інфраструктури. Ми розцінюємо цю терористичну діяльність російського керівництва як чергову спробу вчинити геноцид українського народу».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  У тимчасово окупованому Залізному Порту ЗСУ вдарили по готелю, де проживали співробітники ФСБ – СтратКом. Кількість загиблих уточнюється. Чекаємо гарних новин.

-  росіяни посилили охорону Північнокримського каналу, додатково направили туди підрозділи мобілізованих з Краснодарського краю – Генштаб ЗСУ.

-  В районі населеного пункту Токмак Запорізької області Сили оборони знищили до 10 одиниць військової техніки різного типу, близько 180 військовослужбовців противника отримали поранення – Генштаб.

-  8 учасників незаконних збройних формувань днями здалися в полон українським військовим. – СБУ. Усі вони мешканці тимчасово окупованих Ровеньок, Стаханова, Алчевська та селища Хороше на Луганщині.

-  Внаслідок агресії російської федерації в Україні загинуло 449 дітей, 859 отримали поранення – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-  Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що небезпечні пакунки та погрози до посольств України надсилають група росіян, які проживають в Євросоюзі, в основному в Німеччині.

-  Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль провів зустріч з помічником держсекретаря США Джеффрі Паєттом і обговорив з ним відновлення зройнованої російськими обстрілами енегетичної інфрастуктури за принципом Build back better (відбудувати краще, ніж було –ред.).

-  Міністерство культури та інформаційної політики оприлюднило список ресурсів, де в суботу, 17 грудня, транслюватимуть Національний фінал відбору на Євробачення-2023. Список ресурсів дивись за посиланням.

-  У Трускавці на 76-му році життя помер доктор медичних наук, професор, Герой України Володимир Козявкін - пресслужба Трускавецької міської ради.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Пентагон використовує спеціальні процедури, щоб прискорити закупівлі озброєнь для ЗСУ - Bloomberg.

-  Сполучені Штати докладають всіх зусиль, аби ізолювати росію в міжнародних організаціях, і якби існував спосіб призупинення її членства в Радбезі ООН, то негайно б ним скористалися -  Карін Жан-П'єр, речниця Білого дому.

-  Федеральна рада Швейцарії 16 грудня ухвалила нові санкції проти росії відповідно до до останніх обмежувальних заходів Європейського Союзу. 3 грудня ЄС погодився застосувати нові санкції, пов’язані з обмеженням цін на російську сиру нафту та нафтопродукти. Це поширює заборону на транспортування таких товарів, які продаються вище граничної ціни, на торговельні та посередницькі послуги.

-  ФІФА не дозволила президенту Зеленському виступити перед фіналом чемпіонату світу з футболу – CNN. Офіс президента України Володимира Зеленського звернувся до ФІФА з проханням виступити по відеозв’язку перед вболівальниками фінального матчу ЧС-2022 Аргентина - Франція, який пройде 18 грудня. Переговори між Україною та ФІФА тривають.

-  Міністр оборони Греції Ніколаос Панайотопулос заявив, що Афіни можуть передати Україні грецькі зенітно-ракетні комплекси С-300 в разі, якщо Сполучені Штати розмістять замість них на Криті свої ЗРК Patriot.

-  Рада директорів Міжнародної фінансової корпорації (IFC), яка входить в структуру Світового банку, підтримала програму фінансування українського бізнесу на 2 млрд доларів США.

-  Австрія перерахує 5 млн євро у Фонд енергетичної підтримки України на закупівлю необхідного обладнання для українських енергетичних компаній - Вернер Коглер,  віцеканцлер – федеральний міністр Австрії.

-  Парламент Болгарії 16 грудня, проголосував за схвалення у другому й остаточному читанні Угоди між Болгарією та Україною про постачання Україні озброєнь, техніки та боєприпасів - The Sofia Globe. “За” проголосували 166 депутатів, “проти” - 48. На минулому тижні депутати проголосували за затвердження переліку озброєнь, які будуть передані Україні.

-  Рада директорів Європейського банку реконструкції та розвитку схвалила для Укрпошти грант у розмірі 4,5 млн євро для підтримки доступу до інтернету у віддалених населених пунктах України.

ВОРОГ

-  російський Центробанк зазначив, що в рф через мобілізацію «у багатьох галузях посилюється брак робочої сили».

-  На території Волгоградської області росії 16 грудня впала крилата ракета Х-101, яку запустили по Україні з бомбардувальника Ту-95МС – ЗМІ.

-  В адмінцентрі російської республіки Бурятія - Улан-Уде впав абсолютно новий гелікоптер Мі-8, весь екіпаж із трьох осіб загинув.

-  У понеділок, 19 грудня, у мінськ для переговорів із самопроголошеним президентом лукашенком прибуде диктатор путін з великою урядовою делегацією.

-  Заступник голови ради безпеки рф медведєв назвав прийнятні, на його думку, "законні військові цілі" у війні з Україною і заявив, що до цього переліку входять об'єкти цивільної інфраструктури (мости, транспортні станції, дороги, об'єкти енергетики, заводи).

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-