Головне про саміт G7: путіна буде покарано

Головне про саміт G7: путіна буде покарано

Укрінформ
Без перебільшень, зустріч лідерів “Великої сімки” пройшла під знаком повної підтримки України

12 грудня відбулася віртуальна зустріч у форматі G7, в якій взяв участь президент України Володимир Зеленський. Він наголосив, що у 2023 році потрібно зробити три кроки для миру — йдеться про нову силу, міцність та дипломатію. Зеленський запропонував росії почати виведення військ з України на Різдво. Ця пропозиція була розрахована на західних лідерів, мала на меті показати, що наша держава готова до мирних ініціатив, але тільки на власних умовах.

“Я пропоную росії хоча б спробувати довести, що вона здатна відмовитися від агресії. Було б правильно саме на це Різдво почати виведення російських військ із міжнародно визнаної території України. Якщо росія здійснить виведення військ з України, то тим самим буде забезпечене й надійне припинення бойових дій”, – наголосив президент.

Тим часом путінський пєсков поспішив відповісти: «об етом і рєчі бить нє может».

А що лідери G7? Вони привітали ініціативу Володимира Зеленського щодо справедливого миру. А ще - домовилися продовжувати підтримку нашої країни, зокрема фінансову, створити платформу координації допомоги Україні та поставити більше засобів ППО.

Це якщо дуже стисло.

Загалом же — цей саміт пройшов для України досить позитивно. Було там чимало неочікуваних моментів, які, однак, для нашого ворога скоріше негативні.

Лідери G7 серйозно налаштовані покарати росію за воєнні злочини, агресорка заплатить за руйнування інфраструктури та цивільних об'єктів”

За словами директор аналітичного центру “Політика” Микола Давидюка, цей саміт пройшов на проукраїнській хвилі.

“Вважаю, що це найбільш проукраїнський G7 за всю його історію”, - наголошує він.

Зрештою, цей саміт навіть не про G7, а про G8. Але почесне восьме місце у цьому клубі зайняла уже не рф (як при Єльцині), а Україна, сильну позицію якої всі побачили.

“Україну сприймали на рівні й це відчувалося”, - додав пан Давидюк.

Країни “Великої сімки” почули наш меседж, що ми в жодному разі не збираємося здаватися й хочемо, аби окупанти заплатили сповна.

“І G7 дали на це згоду. Їхня підсумкова заява в цілому звучала, як смертний вирок путіну, якого вони зобов’язались покарати. Гостріших заяв про те, що російський президент за все відповідатиме ще не звучало, - стверджує політолог. - Реально, запахло долею Каддафі, Саддама Хусейна, Осами бен Ладена. І путін доповнить цей «високий пантеон». За аналогічні по духу злочини цих покидьків і було жорстоко та справедливо покарано”.

Чому раніше G7 уникали подібних заяв відносно рф та її лідера? Причин кілька: по-перше, дипломатичний імунітет, по-друге, наявність ядерної зброї, і по-третє, західні лідери намагались не провокувати ескалацію.

“Але ми бачимо, що путіну не підходить не провокація ескалації, він постійно хоче більше, більше, більше... Власне, за що лідери “сімки” винесли йому цей вирок? А за безпідставну погрозу застосування ядерної зброї, за обстріл цивільних об’єктів та енергетичної інфраструктури. За понад 10 місяців війни погляд Заходу на путіна змінився. Надіюся, що остаточно. Звісно, сталося це не так рано, як би нам того хотілося. Втім, і не занадто пізно”, - вважає пан Давидюк.

Тому те, що міністр закордонних справ Нідерландів почала говорити про створення у Гаазі спеціального трибуналу для путіна та його оточення — якраз найкраща демонстрація, що Захід уже не тільки чує, а також діє.

Україну держави G7 сприймали на рівні й це відчувалося
Україну держави G7 сприймали на рівні й це відчувалося

Все це разом дає надію, що в найближчому майбутньому ми зможемо обговорювати не просто виведення російських військ з українських територій, а судові рішення щодо країни-агресора та її правлячого режиму.

“Це потужний тиск, який позбавляє путіна шансів прикритися військовим ресурсом чи дипломатичним імунітетом”, - переконує експерт.

путінська ядерна зброя політично і дипломатично починає стріляти в путіна. Тобто, він погрожував нам, а страждати буде він.

Микола Давидюк згадав і про скасування традиційної прес-конференцію російського президента, яка мала відбутися на тлі саміту «сімки». Це сталося вперше за 10 років. Чому? Причини банальні — путіну просто нічого було сказати своєму плебсу.

“На щорічній “прямій лінії” путін любив по 8-9 годин розповідати, який він класний і сильний. Але про що говорити зараз? Про інцидент з Кримським мостом, про те, що вже немає крейсера “Москва”, немає газогону “Північний потік-2”, що найліпші друзі “газ і нафта” під санкціями й вже не продаються по тих цінах, по яких продавалися. А “друга армія”, супер стабільна економіка? Від усього цього також бублик. А де російські олігархи? А вони самі здають путіна, тікаючи у світи. Тому все це насправді є прекрасною демонстрацією того, що путін програв все. І у виданні Politico, де його названо “лузером року”, - праві на 100%. Ще раз: путін програв усе”, - підкреслив Микола Давидюк.

Україні вдалося нанести рашистам ще однієї болючої поразки”

Дипломат Вадим Трюхан також наголошує, що саміт G7 можна сміливо назвати проукраїнським.

По-перше, в ньому взяв участь президент України.

По-друге, з 18 пунктів спільної заяви лідерів “сімки”, ухваленої за результатами саміту, 12 стосуються нашої держави. Тобто українське питання було не периферійним, не десь “між іншим”, а центральним.

По-третє, напередодні саміту Президент Зеленський провів низку телефонних розмов, зокрема з лідерами США і Франції з метою «синхронізації позиції», і про це було оголошено в офіційних пресрелізах.

Підсумкова заява
Підсумкова заява "сімки" в цілому звучала, як смертний вирок путіну, якого вони зобов’язались покарати

Але важливіше насправді інше — зміст дискусій і спільної заяви.

“Слід виокремити декілька позицій. Перша — держави G7 заявили про свою готовність і надалі надавати військову допомогу Україні. Друга — підтримка мирного плану України. Третя — підтримка зусиль МАГАТЕ щодо встановлення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС. Четверта — готовність надати допомогу Україні в питання відбудови інфраструктури, в першу чергу невідкладного поновлення знищених енергетичних потужностей. П’ята — наміри забезпечити, щоб росія заплатила за ту матеріальну шкоду, яку вона нанесла Україні. А путін і його поплічники мають відповісти за воєнні злочини, які вони скоїли. І це вперше на такому рівні”, - перелічує дипломат.

“Є всі підстави вважати, що на дипломатичному фронті Україні вдалося нанести рашистам ще однієї болючої поразки. Як кремль не намагається добитися розколу демократичного вільного світу, ефекту своїми діями він досягає протилежного”, - запевняє Вадим Трюхан.

На саміті G7 не прозвучало жодного слова про переговори чи компроміси з росією-агресоркою”

“Зустріч лідерів «Великої сімки» була зосереджена на питаннях оперативної, екстреної допомоги Україні й узгодженні подальшої тактики протистояння російській агресії. Загальні висновки є очевидними: по-перше, підтримка нашої держави з боку G7 не тільки зберігається, але й буде посилюватись з концентрацією на нагальних пріоритетах, по-друге, позиція колективного Заходу щодо росії стає більш жорсткою”, - каже голова правління Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Володимир Фесенко.

Головний виклик – російські ракетні удари по цивільній і енергетичній інфраструктурі України.

“Країни “сімки” готові допомогти впоратися з тяжкими наслідками злочинних ударів по енергетичних об'єктах. Зокрема, ці питання обговорювались на міжнародній конференції, яка відбулася в Парижі 13 грудня, відразу після саміту G7. Зараз — це пріоритет №1”, - акцентує політолог.

Країни G7 активізують міжнародну підтримку, щоб допомогти вирішити нагальні проблеми України у короткостроковому фінансуванні. Міністри фінансів союзників мають обговорити загальний підхід до узгодженої бюджетної підтримки на 2023 рік. Міжнародний валютний фонд (МВФ) має бути центральним у цих зусиллях.

“З метою відновлення, реконструкції України та заохочення програмних реформ буде створено Міжвідомчу платформу координації донорів, яка узгоджуватиме механізми для надання поточної короткострокової та довгострокової підтримки. Вже в січні 2023 року планується зібрати Секретаріат Платформи, який координуватиме поточні зусилля. Фактично, це буде фінансово-економічний аналог платформи «Рамштайн», практичний організаційний інструмент як поточної підтримки України, так і її повоєнного відновлення”, - розповідає пан Фесенко.

Лідери «Великої сімки» готові також сприяти досягненню домовленостей щодо встановлення стійких гарантій безпеки для України відповідно до своїх прав, закріплених у Статуті ООН. Це реакція на «формулу миру» президента Зеленського.

“Союзники по G7 привітали розширення Чорноморської зернової ініціативи поряд із подальшими зусиллями, спрямованими на поширення українських продуктів харчування у світі, а саме “Шляхи солідарності” Європейського Союзу та ініціативу “Зерно з України”, - каже експерт. - Як бачимо, йдеться про системну і різноманітну програму підтримки нашої країни з чітким визначенням нагальних пріоритетів – енергетична безпека, ППО і фінансова підтримка”.

Але головна «фішка і сенсація», як висловився політолог, – це заява про «притягнення путіна і Ко до відповідальності згідно з міжнародним правом».

“Здається, що на такому високому рівні така жорстка формула безпосередньо стосовно путіна лунає вперше”, - на це звернув увагу й Володимир Фесенко.

Країни G7 вже традиційно закликали рф негайно припинити загарбницьку війну та вивести свої війська з території України. Водночас було заявлено, що санкційний тиск на рф продовжуватиметься й посилюватиметься. Також було зроблено акцент на “вторинних санкціях”, тобто, щоб закрити для рф можливості обходити міжнародні санкції й так далі, й так далі.

“А от на що слід звернути особливу увагу – на тлі різних чуток про переговори з рф «Велика сімка» демонструє послідовну політичну позицію і жорстку риторику відносно росії. І жодного слова про переговори чи компроміси з агресоркою. А погрози про притягнення путіна до відповідальності – це взагалі безпрецедентно”, - резюмував політолог.

Переможемо!

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-