Битва за Україну. День двісті дев’яносто третій

Битва за Україну. День двісті дев’яносто третій

Укрінформ
Адміністрація президента США завершує підготовку планів щодо відправки в Україну системи протиракетної оборони Patriot

У Мелітополі знищено керівний склад 58 армії у місті, в районах населених пунктів Енергодар, Токмак та Гуляйполе знищено три артилерійські установки, до 10 одиниць військової техніки різного типу та поранено близько 150 військовослужбовців противника. Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті дев’яносто третій день війни: чим жили Україна та українці 13 грудня 2022 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • Адміністрація президента США Джо Байдена завершує підготовку планів щодо відправки в Україну системи протиракетної оборони Patriot, про що може бути оголошено вже на цьому тижні – CNN.

  • У Парижі розпочалася Міжнародна конференція «Солідарність з українським народом», яка організовано спільно Францією та Україною. Конференцію відкрив президент Франції Еммануель Макрон. Президент Зеленський у своєму виступі наголосив на необхідності «аварійної підтримки України» з боку європейської енергосистеми. Результатом конференції стало оголошення країнами, які є партнерами нашої держави, про надання Україні допомоги для проходження зими в розмірі близько $1 млрд.

  • США ближчими днями можуть оголосити про виділення нової допомоги Україні - Джейк Салліван, радник президента США з питань національної безпеки. Минулої п’ятниці Сполучені Штати оголосили про виділення ще $275 мільйонів для воєнної підтримки України.

  • Посли ЄС одноголосно схвалили пакет фінансової підтримки для надання Україні 18 мільярдів євро у 2023 році. Фінансування може здійснюватися регулярними траншами як кредитів на пільгових умовах.10 грудня Рада ЄС досягла згоди щодо законодавчого пакета, який дозволить ЄС фінансово допомагати Україні протягом 2023 року на суму 18 мільярдів євро. Тобто опір Угорщини і цього разу вдалося подолати. Про те, чим довелося за це заплатити дізнаємося пізніше.

  • Президент Франції Емманюель Макрон заявив про домовленість щодо виведення важкого озброєння із Запорізької атомної електростанції, окупованої російськими військами. За його словами, ведуться переговори щодо умов реалізації - Reuters.

  • Верховна Рада ухвалила закон про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду. Законом передбачається ліквідація Окружного адміністративного суду міста Києва. Встановлюється, що з дня набрання чинності цим законом Окружний адміністративний суд міста Києва припиняє здійснення правосуддя, а розгляд і вирішення адміністративних справ, підсудних цьому суду, до початку роботи Київського міського окружного адміністративного суду здійснюватиметься Київським окружним адміністративним судом. В Окружному адміністративному суді міста Києва вважають, що ухвалений Верховною Радою закон про ліквідацію суду та утворення Київського міського окружного адмінсуду не відповідає положенням Конституції України, процесуального законодавства та вимогам воєнного часу. Довгоочікуване рішення, прогнозована реакція ОАСК.

  • Британія оголосила про виділення Україні нового пакету військової допомоги у розмірі 50 млн фунтів стерлінгів. Українські військові отримають 125 зенітних гармат та пристрої для протидії дронам-камікадзе.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України: «росія ніколи не була і не стане для нас братньою. росія ніколи не розуміла та не зрозуміє вільну Україну і вільних українців. росія хоче мучити, тероризувати нас, думає, що так нас зможе зламати. Але українці мужньо тримають цей удар, продовжують працювати і допомагають своїй державі та своїй армії».

  1. Олексій Резніков, міністр оборони: «Ми вже тривалий час обговорюємо (передачу Україні систем Patriot — ред.) з нашими партнерами, тому що ця система є дорогою та розроблена з високим ступенем складності. Я вважаю, що Patriot також можуть з'явитися на нашому полі бою, але на наступному етапі війни».

  1. Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської комісії: «Європейський Союз працює над тим, щоб збільшити обсяг електроенергії, яку ми можемо продавати в Україну, Молдову та решту країн Європи».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • ЗСУ уразили пункт дислокації особового складу російських окупаційних військ в районі Кадіївки Луганської області: противник втратив до 60 військовослужбовців вбитими та до 100 – пораненими - Генштаб

  • За даними Генштабу, Мелітополі знищено керівний склад 58 армії у місті, в районах населених пунктів Енергодар, Токмак та Гуляйполе знищено три артилерійські установки, до 10 одиниць військової техніки різного типу та поранено близько 150 військовослужбовців противника.

  • Бахмут – найгарячіша ділянка фронту, однак українські захисники нищать склади боєприпасів росіян та засоби ураження - Сергій Череватий, речник Східного угруповання ЗСУ.

  • Вчора ввечері під Мелітополем підірвано міст, який мав стратегічне значення для окупантів - Іван Федоров, мер Мелітополя. Хто саме стоїть за його підривом – партизани чи ССО - наразі не відомо. Українські військові подію поки не коментували.

  • У тимчасово захопленому російськими військами Маріуполі фіксують рух російських вантажівок із боєкомплектами (БК) та паливозаправників у бік села Розівка Запорізької області - Петро Андрющенко, радник Маріупольського міського голови. Він також зазначив, що в Маріупольському районі біля сіл Дем’янівка та Комишувате загарбники посилили охорону мосту, який має ключове значення для виїзду на Крим.

  • Начебто "загибла" під Бахмутом парамедикиня зі США Ребеккау Мацировська вийшла на зв’язок: смерть виявилася фейком роспропаганди, яка масово розтиражувала новину. Зазначимо, що Ребекка Мацировська прибула в Україну ще на початку повномасштабної війни в Україні та одразу вступила до лав медичного добровольчого батальйону "Госпітальєри", який з 2014 року займається евакуацією військових та цивільних жертв з фронту.

  • Україна укріплює всю ділянку кордону з білоруссю - від Волині до Чернігівщини, аби бути готовою до розвитку будь-якої ситуації на фронті, але наразі ворожого ударного угрупування там не зафіксовано Держприкордонслужба

  • Українські експерти під час технічної зустрічі надали іранській стороні достатньо доказів постачання зброї росії - Олег Ніколенко, речник МЗС. Ніколенко також акцентував, що якби в Тегерані не продовжували заперечувати, українська сторона дала чітко зрозуміти: наслідки за підтримку війни проти України для Ірану будуть набагато масштабнішими, ніж потенційна вигода від співпраці з росією.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Верховна Рада України ухвалила:

  • закон України "Про медіа" (схвалення цього закону Єврокомісія визначила одним із критеріїв для оцінки руху України в ЄС – ред.).

  • євроінтеграційний Закон про національні меншини (спільноти) України.

  • два закони про звільнення від сплати мита та ПДВ обладнання для відновлення енергетичної інфраструктури

  • постанову щодо застосування персональних санкцій до спортсменів із Росії та інших держав, у списку - колишній капітан збірної України з футболу Анатолій Тимощук.

  • закон про реформу містобудування

  • ратифікувала угоду, що дозволить налагодити в Україні виробництво БпЛА Bayraktar

  • Через російські обстріли в Україні вже пошкоджено 40-50% розподільних мереж, що забезпечують електроенергію населення України. До 12 мільйонів українців нині залишилися без світла, без постійного постачання електроенергії – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

  • Міністр енергетики Герман Галущенко повідомив, що 9 енергоблок АЕС, який було виведено з робочого ладу після ракетного обстрілу, підключено до енергосистеми країни. Це черговий крок до стабільності енергосистеми. Всі 9 енергоблоків вітчизняних атомних електростанцій, які знаходяться на підконтрольній Україні території, працюють для забезпечення потреб населення та економіки країни.

  • Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль обговорив із керівником МАГАТЕ Рафаелем Гроссі подальші кроки, необхідні для демілітаризації Запорізької АЕС.

***

  • Президент Зеленський заявив, що лише на «поверхове швидке відновлення» розбитих російськими ударами українських енергооб’єктів потрібно щонайменше 1,5 млрд євро.

  • Спричинені розв'язаною росією війною збитки в Україні можуть сягнути 700 мільярдів доларів до кінця року – прем’єр-міністр України. У випадку продовження росією масованих ракетних обстрілів української інфраструктури, українська економіка може скоротитися до 50%.

  • 13 грудня з морських портів Одеської області вийшло 8 суден з 238,6 тис. т української агропродукції на борту – Мінінфраструктури. Наразі в портах Одещини обробляється 23 судна, на які буде завантажено 690 тис. т української агропродукції.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Щонайменше пʼять країн Євросоюзу письмово заперечили проти пропозиції президента Франції Емманюеля Макрона надати Росії гарантії безпеки після завершення війни в Україні - Reuters. Письмові заперечення висловили Латвія, Литва, Естонія, Польща та Словаччина. Організувати демарш допомогла Чехія, яка головує в Євросоюзі, але невідомо, чи підтримала вона його.

  • Україна отримала від Франції кредит на 100 млн євро, які будуть спрямовані для фінансування першочергових видатків, зокрема соціальних та гуманітарних – Мінфін. Кредит надається на пільгових умовах: процентна ставка складає 1,04% річних, а остаточне погашення кредиту здійснюється через 15 років.

  • Уряд Великої Британії запровадив 13 грудня нові санкції проти росії та Ірану за атаки на Україну ракетами й дронами-камікадзе. Всього у списку 12 росіян, 3 іранців та одна іранська компанія MADO.

  • Європейська комісія профінансує близько 30 млн світлодіодних лампочок для України, щоб допомогти з енергозбереженням - Урсула фон дер Ляєн, президент Єврокомісії. Використання 50 мільйонів таких лампочок заощадить 1 ГВт — річний обсяг виробництва атомної електростанції!

  • Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс закликав Німеччину та інших союзників поставити Україні сучасні системи озброєння, найкраще – танки Abrams та Leopard, оскільки запаси зброї радянського виробництва закінчуються у всіх - Kauno Diena.

  • Постійні представники Євросоюзу погодили рекомендації для Ради ЄС щодо імплементації «механізму обумовленості» стосовно Угорщини, що передбачає призупинення бюджетного фінансування для цієї країни в сумі 6,3 млрд євро у зв’язку із недоліками у сфері верховенства права та відповідними ризиками для бюджету ЄС.

  • США відправили Україні першу частину допомоги в енергетичному обладнанні, щоб підтримати енергетичну інфраструктуру нашої країни на тлі посилення атак з боку росії – Reuters. Перший транш складається з енергетичного обладнання на суму близько 13 мільйонів доларів. Він є частиною допомоги в розмірі 53 мільйони доларів, оголошеної минулого місяця.

ВОРОГ

  • У Санкт-Петербурзі на машинобудівному заводі «Звезда» сталася пожежа - ГУ МНС росії. Зазначається, що площу загоряння оцінили у 200 кв. м. Крім цього, повідомляється, що в ніч проти 13 грудня у Брянській області сталися вибухи у місті Клинці та селищі Климово. За даними з відкритих джерел, у місті дислокований мотострілковий полк і удар був нанесений по стоянці бойової техніки.

  • Прессекретар путіна пєсков заявив, що Кремль не приймає пропозицію президента Володимира Зеленського розпочати виведення російських військ з України на Різдво, показавши таким чином свою здатність відмовитись від агресії.

  • Надійшла інформація про висунення з пункту постійної дислокації підрозділів 38-ї окремої десантно-штурмової бригади у Бресті на південний схід у бік українського кордону з Волинською областю - ТГ-канал «Беларускі Гаюн». У складі колони туди попрямували: не менше 25 БТР-80, близько 30 вантажівок МАЗ з особовим складом і майном, три буксировані автомобілем МЗКТ «Волат» 120-мм міномета 2Б23 «Нона-М1», два паливозаправники, командно-штабна машина 145БМ, дві машини зв'язку, не менше п'яти машин прикордонної служби РБ, машина швидкої допомоги та дві польові кухні. Є припущення, що вони прямують на полігон поблизу кордону з Україною, для проведення навчань

  • Генеральна асамблея Міжнародного союзу залізниць (UIC) ратифікувала рішення щодо відсторонення залізничних компаній рф та білорусі від участі у всіх видах своєї діяльності союзу.

  • Іран планує обмежити радіус дії балістичних ракет, які він хоче передати росії для ударів по українській території, щоб обійти обмеження резолюції Ради Безпеки ООН та запобігти нових серйозних покарань – ЗМІ

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-