Найсучаснішу у світі САУ RCH 155 скоро отримає Україна

Найсучаснішу у світі САУ RCH 155 скоро отримає Україна

Укрінформ
Це перша у світі артилерійська установка, яка здатна вести прицільний вогонь прямо під час руху, на відстань до 90 км

Новина з розряду сенсаційних. ФРН передасть країні реально потужну зброю. Наразі планується передати близько 18 самохідних артилерійських установок RCH 155. Але ще важливішим від цього факту було принципове рішення передати ці САУ. ЗСУ отримає найсучаснішу та найдальнобійнішу самохідну артилерійську установку САУ RCH 155. Тоді як російська армія наразі не має зброї такої якості та можливостей. Зараз головне, щоб доставка САУ RCH 155 в Україну не затримувалася, як це часто буває з німецькою військовою технікою.

RCH 155 -  це 155-мм самохідна артилерійська установка з дистанційним керуванням, розроблена німецькою компанією Krauss-Maffei Wegmann у 2014 році. Виробник взяв усі найкращі технічні рішення від PzH 2000, яка вже працює на фронті в Україні, та вніс доопрацювання під сучасні вимоги.

RCH 155 являє собою закриту гармату на колісному шасі, побудовану на вузлах і агрегатах німецько-нідерландського багатоцільового бронетранспортера Boxer. Тільки САУ оснащена потужнішим турбодизелем, який розвиває 815 кінських сил проти 711 кінських сил оригінального бронетранспортера. Загальна бойова маса машини - 39 тонн, з них маса артилерійського модуля - 12,5 тонн. Максимальна швидкість ходу по шосе становить 100 км/год, а запас ходу на одній заправці - до 700 кілометрів.

Платформа Boxer забезпечує екіпажу високу мобільність та рівень живучості. САУ має модульний броньований корпус, який посилюється захистом від керамічного шару. Потрійне днище має спеціальну форму для максимального захисту від протитанкових мін і саморобних вибухових пристроїв.

Артилерійська установка має ствол довжиною 8 метрів (52 калібри) та систему автоматичного заряджання з боєкомплектом на 30 снарядів. Також передбачена можливість заряджання і стрільби в ручному режимі. RCH 155 являє собою повністю дистанційно керовану гармату-гаубицю. Артилерійський модуль має розвинену систему управління вогнем: екіпаж машини приймає координати цілей по радіозв'язку, або за допомогою захищеного каналу передачі даних. Екіпаж з двох людей, знаходячись у кабіні, здійснює постріли дистанційно. САУ RCH-155 - це перша у світі артилерійська установка, яка здатна вести прицільний вогонь прямо під час руху.

Виробник заявляє про дальність 40 кілометрів для звичайних снарядів і до 76,3 кілометра для снарядів V-LAP. САУ також здатна використовувати снаряди великої дальності «Вулкано» (90 км) і «Екскалібур» (70 км). Усі вони мають калібр 155 мм і є взаємозамінними.

До прикладу, снаряди «Екскалібур» дозволяють вражати цілі на відстані 75-150 метрів від дружніх сил. А завдяки високій точності снаряд можна використовувати у боях, коли цілі розміщені серед цивільної забудови. А також, коли використання традиційних некерованих артилерійських снарядів неможливе через високий ризик супутніх втрат. Досвід використання Екскалібура під час війни в Іраку показав високу точність і ефективність цієї зброї - 92% влучень з похибкою менш ніж 4 метри.

Снаряди «Вулкано» є високоточними осколково-фугасними артилерійськими снарядами, які призначені для ураження нерухомих або рухомих цілей на великій відстані. Вони бувають як керованими (до 90 км), так і некерованими (до 50 км). Керований снаряд має початкову швидкість понад 1130 м/с, що дозволяє досягти максимальної відстані у 90 кілометрів приблизно за 160 секунд польоту.

Крім того, САУ може оснащуватись додатковим озброєнням (наприклад, кулеметом), димовим гранатометом, системою захисту від радіаційної, біологічної та хімічної небезпеки, а також мати систему вентиляції.

Богдан Тузов, Київ 

Інфографіка Олександр Шингур

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-