Битва за Україну. День двісті дев’яносто перший

Битва за Україну. День двісті дев’яносто перший

Укрінформ
ЗСУ вдарили по ворожих базах окупантів у Мелітополі - вбито та поранено близько 200 ворогів. Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті дев’яносто перший день війни: чим жили Україна та українці 11 грудня 2022 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Міноборони відзначило нагородами воїнів-піхотинців, які обороняють Бахмут. Воїни отримали відзнаки «Знак пошани», «За зразкову службу», а також медалі «За поранення». Низка військовослужбовців отримали відзнаки головнокомандувача ЗСУ «Сталевий хрест».

- Унаслідок восьми хвиль ракетних російських атак в Україні пошкоджені всі теплові та гідроелектростанції. Окрім цього, різною мірою пошкоджено 40% обʼєктів високовольтної мережі - Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль. Він додав, що уряд доручив Міністерству енергетики України визначити та подати на розгляд чіткі пріоритети включення електропостачання. Перший пріоритет — критична інфраструктура й лікарні, другий пріоритет — підприємства та об’єкти військово-промислового комплексу, третій пріоритет — бізнес, який виготовляє критично важливі для країни товари та продукти, четвертий пріоритет — житловий сектор.

- В Одесі та області працюють 206 аварійних бригад, аби повернути споживачам електроенергію, зв'язок та інтернет після обстрілу рф. Із півтора мільйона жителів, які були без електроенергії вчора, зараз у регіоні нема світла у 300 тисяч абонентів – ОВА. Після стрибків напруги в мережі перезапустили більшість котелень, однак частина поки що не поновила подачу тепла. Щодо водопостачання: наразі в місті знову запускають насосні станції. Там, де води нема відучора, підвозять її машинами. У місті працюють пункти незламності — більш як 250 локацій. Тільки вчора їх відвідали понад 15 тисяч людей. 

- У неділю, 11 грудня, у пункті пропуску «Малий Березний» відбулася традиційна передача Вифлеємського вогню миру - повідомляє Державна прикордонна служба України.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Загалом у різних областях тривають як аварійні, так і стабілізаційні відключення. Енергосистема зараз, мʼяко кажучи, дуже далека від нормального стану — у системі зберігається значний дефіцит. Саме тому є графіки відключень. Найбільше — у Львівській, Вінницькій, Київській, Тернопільській, Сумській, Закарпатській, Житомирській, Хмельницькій областях та в місті Києві… Але все ж таки наші енергетики й комунальники роблять справді героїчні речі, за тижні відновлюючи те, що взагалі-то вимагало б місяців роботи».

  1.  Джеймс Клеверлі, міністр закордонних справ Великої Британії: «Будь-які переговори мають бути реальними, вони мають бути змістовними і не можуть бути просто фіговим листком для переозброєння росії та подальшого вербування нею солдатів».

  1. Руслан Стефанчук, голова Верховної Ради: «Ми - різні. "Душу - Богові, життя - країні, честь - нікому". З козацьких часів ми маємо гасло, яке формує сутність нашої нації. Вони (росіяни - ред.) - країна-фейк. Країна без принципів. Держава-терорист. На цій війні проти України вони отримали декласифікацію своєї армії. Про неї на увесь світ кричали, що вона "друга", а по факту - армія мародерів і злочинців».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Українська авіація протягом поточної доби завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки. Підрозділи ракетних військ і артилерії в той же час уразили 7 пунктів управління, 10 районів зосередження особового складу, район зосередження артилерії та склад боєприпасів противника - Генштаб.

-   Увечері 10 грудня Україна завдала удару по базах ворога в окупованому Мелітополі, повідомляють про близько 200 жертв серед російських військовослужбовців. Поранених росіян везли до лікарень Криму, тому що в мелітопольських вже бракує місць. Як повідомив міський голова Іван Федоров, пролунало не менше 10 вибухів у різних частинах міста. У деяких ЗМІ з'явилася інформація, що внаслідок ударів ЗСУ загинув високопоставлений кадировець Мурад Саїдов.

-  Бійці 71-ї окремої єгерської бригади Десантно-штурмових військ Збройних сил України розбили диверсійно-розвідувальну групу загарбників у районі Бахмута Донецької області - пресслужба ДШВ. 

-  Бійці Центру спеціальних операцій «А» Служби безпеки України прямим влучанням з протитанкового ракетного комплексу знищили ворожий автомобіль «Камаз» із десятьма російськими військовими.

- Очільник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив про вибух у штабі "вагнерівців" у тимчасово окупованій Кадіївці.

-  Партизанський рух «АТЕШ» (рух українців та кримських татар) заявив про те, що саме його активісти причетні до підпалу казарм із російськими військовими у смт. Радянське у тимчасово окупованому Криму. Як повідомлялося,  в смт Радянське 10 грудня спалахнула масштабна пожежа в будівлі, де розмістили мобілізованих на війну проти України росіян.

-  В Укроборонпромі розповіли про нові безпілотники для ЗСУ. За словами представника Укроборонпрому, вже незабаром ЗСУ отримають на озброєння новий безпілотник, який допоможе їм завдавати ударів по тилу противника. У нас будуть безпілотники з можливістю повернення. Це означає, що дрони зможуть атакувати ворожі цілі кілька разів. Дальність польоту нових БПЛА складає 1000 кілометрів, а вага бойової частини безпілотника – 75 кілограмів.

- Функціонування іранських дронів-камікадзе безпосередньо залежить від погодних умов і може бути порушене в холодну погоду - начальниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталії Гуменюк.

-  Шторм на Чорному морі міг відтермінувати виведення ракетоносіїв рф - пресцентр оперативного командування "Південь".

 -  На ранок 11 грудня офіційна кількість дітей, загиблих і поранених внаслідок війни, не змінилася - 443 та 855 осіб відповідно. Найбільше постраждало дітей у Донецькій області - 426.

- За добу по Херсонській області було завдано 45 ударів - двоє людей загинули, п'ятеро отримали поранення. Усього за минулу добу росіяни обстріляли вісім областей України.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент України Володимир Зеленський і Президент Франції Еммануель Макрон синхронізували позиції напередодні саміту країн Групи семи, що має відбутися наступного тижня,  - повідомив Зеленський у Телеграмі.

- Президент України Володимир Зеленський обговорив із Президентом Турецької Республіки Реджепом Тайїпом Ердоганом можливе розширення "зернового коридору".

-  У Херсоні після російських обстрілів відновили електропостачання – зі світлом майже 90% міста та прилеглих населених пунктів» - ОВА.

-  На Херсонщині прокуратура розслідує кримінальне провадження за фактом масового знищення через збройну агресію рф чотирьох мільйонів курей у Чорнобаївці, що може спричинити екологічну катастрофу - повідомляє Херсонська обласна прокуратура.

-  У 44 громадах Харківщини відновили надання послуги з реєстрації місця проживання, яка була припинена після повномасштабного вторгнення росії,  повідомила Харківська ОВА.

- У Києві в житловій багатоповерхівці стався вибух, почалася пожежа, рятувальники евакуювали з будинку десятьох людей. Рятувальники  встановили, що в одній із квартир на 13-му поверсі, яка використовувалася як офісне приміщення, сталося коротке замикання електромережі з подальшим горінням і вибухом гелевого акумулятора.

-  Укрзалізниця попереджає про затримку поїздів через негоду. «Зима лютує на заході України, у Польщі та Словаччині, відтак через знеструмлення кількох ділянок та обледеніння контактної мережі маємо декілька затримок», - ідеться в повідомленні.

У Львові сильний дощ при мінусовій температурі перетворився на лід - через зледеніння контактної мережі зупинилися трамваї та тролейбуси. Через налипання мокрого снігу і обледеніння гілок впало 119 дерев, внаслідок чого пошкоджені автомобілі та електромережі.

***

-  Лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук влаштував імпровізований концерт на Центральному залізничному вокзалі у Києві, аби підтримати українців.

-  Другий Національний тиждень читання стартує 12 грудня - дружина Президента України в Телеграмі. Національний тиждень читання започаткував Український інститут книги спільно з Міністерством культури та інформаційної політики у 2021 році.

- Українська мова стала трендом року на Duolingo. На цій платформі протягом 2022 року її  вивчають 1,3 млн осіб. Про це повідомляє народний депутат України від партії "Європейська Солідарність" Микола Княжицький на сторінці у Фейсбуку.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Рада Євросоюзу ухвалила рішення про пакет допомоги для України у €18 млрд попри вето Угорщини -  керівник Офісу Президента Андрій Єрмак  у Телеграмі. Задля ухвалення пакета потрібно одностайне рішення 27 країн ЄС. Тож представники Чехії у Раді ЄС віднайшли рішення, як обійти вето Будапешта: гарантії за кредитами, надані ЄС, покриватимуться не з бюджету Євросоюзу, а їх візьмуть на себе окремі країни - члени ЄС.

-  Німеччина збільшить поставки зброї Україні — посол України у ФРН Олексій Макеєв  у інтерв’ю Welt.

-  Благодійна організація Шона Пенна спрямує понад мільйон доларів на допомогу Львівщині – очільник Львівської ОВА.

-  Перше медоб’єднання Львова та американська гуманітарна організація Direct Relief у суботу підписали меморандум про співпрацю, у межах якої партнери із США профінансують на 1 млн доларів національний реабілітаційний центр Незламні -повідомляє пресслужба Львівської міськради.

-  Іранська валюта впала до нового мінімуму на тлі протестів та ізоляції країни через зв’язки з рф – Reuters.

ВОРОГ

- Через нездатність російських військ відкинути українські сили від Донецька та «захистити» Донбас президент росії владімір путін втрачає підтримку з боку впливових колишніх лідерів бойовиків так званих республік Донбасу й ветеранів війни - американський Інститут вивчення війни (ISW).

- У британській розвідці вважають, що керівництво росії надто оптимістично оцінює доходи федерального бюджету рф у 2023 році, і для фінансування продовження війни проти України російському уряду доведеться скорочувати видатки за іншими статтями.

-  Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган провів телефонну розмову з путіним, під час якої йшла мова про можливість експорту “зерновим коридором” інших продуктів харчування та товарів - Директорат з комунікацій адміністрації Президента Туреччини.

-  Речник президента рф дмитро пєсков заявив, що відносини між росією і західними державами перебувають у стадії конфронтації. "Нас ніхто (на Заході – ред.) не любить і любити особливо не збирається. І нам це не потрібно», - сказав пєсков.

Підготувала Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-