Битва за Україну. День двісті вісімдесят п’ятий

Битва за Україну. День двісті вісімдесят п’ятий

Укрінформ
Сили ППО України 5 грудня збили більше 60-ти російських ракет з понад 70-ти запущених по Україні під час чергової ворожої атак. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті вісімдесят п’ятий  день війни: чим жили Україна та українці 5 грудня 2022 року.

У ЦЕНТРІ УВАГИ

- На аеродромі Енгельс-2 в Саратовській області РФ на злітно-посадковій смузі впав безпілотник — два бомбардувальники-ракетоносці Ту-95 зазнали пошкоджень. Є  поранені.На аеродромі стратегічної авіації в районі Рязані вибухнув бензовоз, внаслідок чого загинуло щонайменше 3 людей, ще 6 постраждали.
Саратов – це 700 км. від українського кордону, Рязань – 500 км. Україна традиційно не заявляє офіційно про свою причетність до цих інцидентів, але вони свідчать про перехід війни на принципово важливий етап. Удари наносяться по військових об’єктах у глибині російської території, які є законними цілями для ЗСУ, бо на них базуються літаки, з яких здійснюються терористичні ракетні атаки по Україні.
Тож масований ракетний обстріл мирних українських міст, який розпочався згодом, інакше, як імпульсивну помсту, ніхто з коментаторів не оцінював.

- Під час російської ракетної атаки 5 грудня були влучання в енергооб'єкти у Київській, Вінницькій та Одеській областях, попри це енергетична система функціонує. В деяких регіонах вимушено застосовано екстрені відключення для збалансування системи й уникнення аварій - Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

- Сили протиповітряної оборони 5 грудня збили більшість російських ракет під час чергової ворожої атаки, а енергетики вже почали відновлювати подачу електроенергії - Володимир Зеленський у відеозверненні. Як повідомляється, сили оборони збили понад 60 з більш ніж 70 ракет, випущених російськими військами по Україні. За даними Повітряних сил, пуски 38 крилатих ракет Х-101/Х-555 ворог здійснював з восьми літаків-ракетоносців стратегічної авіації Ту-95мс з району Каспійського моря та міста волгодонськ ростовської області. Ще 22 крилатими ракетами типу "Калібр" загарбники вдарили з кораблів Чорноморського флоту.

- У повітряному просторі Києва було зафіксовано 10 ракет. Попередньо знищено 9. Інформація уточнюється. Є влучання в об'єкт інфраструктури - Київська міська військова адміністрація. На Київщині через ворожу атаку без електрики - близько 40% споживачів.

- На Полтавщині  - без прильотів. Сили ППО збили до 10 російських ракет - очільник ОВА.

- Протиповітряна оборона успішно відпрацювала і над Черкаською областю - очільник Черкаської ОВА.

- В результаті масованого ракетного удару пошкоджена енергетична інфраструктура Одеської області. Також є влучання в цивільні будинки та об’єкти цивільної інфраструктури. Поранено двоє людей - Одеська ОВА. Наразі електропостачання відсутнє в Одесі та більшості громад Одеського району. Усі служби вже приступили до відновлення електропостачання.

- У Житомирі повністю вимкнули електропостачання через ракетні атаки сусідніх областей - міський голова.

- На Запоріжжі в селі Новософіївка під час ворожого обстрілу дівчинка отримала контузію, її батьки у тяжкому стані. У селі пошкоджено близько 10 будинків, загинули двоє людей.

- Майже всі потяги АТ «Укрзалізниця» продовжують рух за графіком, попри російські обстріли. Затримується лише поїзд Київ-Краматорськ та Київ-Ужгород - пресслужба УЗ

- Падіння ракети на території Молдови після масованого удару росії засвідчило необхідність якнайшвидшого надання Україні сучасних систем протиракетної та протиповітряної оборони - речник МЗС Олег Ніколенко. Нагадаємо, Міністерство внутрішніх справ Молдови заявило, що сьогодні, 5 грудня, недалеко від Бричан співробітники Прикордонної поліції виявили ракету, що впала.

- Сьогодні Україна зазначала чергового масованого ракетного удару з боку країни-терориста російської федерації. Водночас запаси високоточного ракетного озброєння в рф впали до критичного низького рівня - представник ГУР Міноборони Андрій Юсов.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Валерій Залужний, Головнокомандувач ЗСУ: «Більше 60 з понад 70 ракет, що їх противник сьогодні випустив по території України, збито силами і засобами Повітряних Сил, протиповітряної оборони Сухопутних військ, розгорнутими мобільними вогневими групами складових Сил оборони. Дякую військовослужбовцям, які тримають небо над нами! Щира вдячність партнерам за надані системи ППО і ПРО ».

  1. Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ: «Росія випустила ще один залп ракет по нашій критично важливій цивільній інфраструктурі, намагаючись позбавити людей електрики, води та опалення в умовах низьких температур. Чим більше воєнних злочинів вчинить Росія, тим більше зброї потрібно надати Україні, щоб скоріше покласти край російському терору».

  1. Пекка Гаавісто, міністр закордонних справ Фінляндії про заяву Макрона: «У ситуації, що склалася, нам потрібні гарантії саме проти росії. Це стосується як України, так і інших країн».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки ворога. Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за добу уразили 2 пункти управління, 8 районів зосередження особового складу та ще один важливий об’єкт противника – Генштаб.

- Війська рф зранку у понеділок, 5 грудня, випустили по Сумській області 30 снарядів та 17 мін - по Чернігівській - пресслужба ОК “Північ”.

- російська армія за добу здійснила обстріли семи областей України, ворог бив по житлових будинках та цивільній інфраструктурі - зведена інформація обласних військових адміністрацій. П'ятеро мирних мешканців загинуло і ще семеро отримали поранення.

- З початку повномасштабного вторгнення близько 2,8 млн українців були вимушені виїхати чи були депортовані на територію росії - уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитра Лубінця. Якщо хтось знаходиться в росії та має потребу у тому, щоб дістатися до безпечної території, може звертатись за двома номерами на гарячу лінію: 0-800-50-17-20 (безкоштовно), +38 044-299-74-08 (якщо ви за межами України).

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Британське видання Financial Times назвало президента України Володимира Зеленського «Людиною року».

- Володимир Зеленський привітав причетних з Міжнародним днем волонтера. Зокрема, він сказав: «Як можна за лічені години зібрати на безпілотники, швидкі, оптику, на тепловізори. Як дістати все, купити все, привезти все. А потім дістати, купити й привезти знову, бо це було не все. Україна цінує зусилля кожного з вас. Дякуємо за ваші добрі серця і невтомну працю!» Президент також повідомив, що в Україні започатковано нову відзнаку для волонтерів - Золоте серце, яку цьогоріч отримають представники 50 волонтерських організацій.

- Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний привітав волонтерів зі святом і подякував за допомогу військовим: "Стійкість нашої оборони, звільнені міста і села, відносний, але все ж таки мир на більшій частині держави - це спільна заслуга. І наша Перемога теж буде спільною!".

- У Херсоні на 70% відновлене централізоване водопостачання - Херсонська ОВА. Для відновлення світла  працює 33 бригади. Відновлене електропостачання в частині обласного центру, Білозерці та Комишанах. Оператори мобільного зв’язку відновили роботу 86 базових та 3 пересувних станцій. Продовжується поетапне відновлення розподілу природного газу. Та через постійні обстріли з боку рф перебувати у Херсоні небезпечно, тому жителям міста радять евакуюватися.

***

- Детективи Національного антикорупційного бюро затримали трьох осіб за підозрою у створенні злочинної організації, яка контролювала посадовців Одеської міської ради, та вчиненні інших корупційних злочинів.

- СБУ проводить безпекові заходи в монастирі та єпархії УПЦ МП на Полтавщині. Метою їх, зокрема є унеможливлення використання релігійних громад як осередку "русского мира" й убезпечення населення від провокацій і терористичних актів.

- У Києві у неділю ввечері в одному із багатоповерхових будинків стався гучний вибух. Причиною вибуху у Деснянському районі столиці став газовий балон, внаслідок чого дістав опіки 38-річний чоловік. Зокрема, зруйновано суміжну стіну кімнати, балкон, віконну раму з вікном спальні, частково зруйновано стіну сусідньої квартири. Уламками пошкоджено припарковані біля будинку три легкові автомобілі.

***

- Гендиректор енергопостачальної компанії Yasno Сергій Коваленко спростував інформацію про те, що Україна досі експортує електроенергію в Європу.

- І з моменту старту програми «Доступні кредити 5-7-9%» уповноважені банки видали 51 тис. кредитів на загальну суму 157,97 млрд грн, з них за минулий тиждень (з 28 листопада по 4 грудня) – на близько 1,56 млрд грн - пресслужба Міністерства фінансів.

- Земельні ресурси України внаслідок збройної агресії росії зазнали шкоди на 448,9 млрд гривень – Держекоінспекція.

- Вітчизняні підприємці втратили 5-8% доходу, а в деяких областях 15-16% через пошкодження енергосистеми України - директор Спілки малих, середніх і приватизованих підприємств В'ячеслав Биковець.

- Кабінет Міністрів України спрямує понад 3,5 млрд грн додаткового ресурсу з метою погашення заборгованості за лікарняними і виплатами у зв’язку з вагітністю та пологами - Міністерства соціальної політики.

- Жителям Херсонщини та інших звільнених областей, яким треба утеплювати домівки за допомогою паливної деревини, варто звернутися до органів місцевого самоврядування або військових адміністрацій. Про це йдеться на сайті Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

***

- Близько трьох тисяч осіб відвідали виставковий мистецький проєкт «Світ Сковороди» за перші два дні - Міністерства культури та інформаційної політики.

- Український письменник Сергій Жадан посів друге місце у рейтингу культурних діячів року за версією німецького видання Frankfurter Allgemeine Zeitung - Міністерства культури та інформаційної політики у Телеграмі.

- Кінорежисер, колишній в'язень кремля Олег Сенцов, який зараз на фронті захищає Україну, знову став батьком - у нього народився син.

- Державне агентство з питань мистецтв та мистецької освіти оголосило конкурс на здобуття премії імені Л.М. Ревуцького у 2023 році - пресслужба відомства

- Чемпіон світу з боксу за версією WBC у надважкій вазі британець Тайсон Ф'юрі заявив, що бій з Олександром Усиком може відбутися в лютому чи на початку березня наступного року.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Адміністрація США працює з американським Конгресом над альтернативною формою законопроєкту, який дозволить визнати росію державою-терористом без критичних наслідків, які можуть виникнути внаслідок запровадження офіційного статусу SST - держсекретар Ентоні Блінкен у інтерв’ю телеканалу CNN. Держсекретар додав, що навмисна масова руйнація критичної інфраструктури в Україні є проявом російського варварства.

- В ООН поширюють проєкт резолюції про створення спеціального трибуналу на кшталт Нюрнберзького для притягнення російського керівництва до відповідальності за злочини агресії в Україні - The Guardian.

- Сьогодні, 5 грудня, набули чинності нафтові санкції ЄС проти росії -  повідомляє Укрінформ із посиланням на повідомлення на сайті Європейської ради. Гранична ціна на нафту і нафтопродукти та оливи, що походять з росії або експортуються з неї, встановлена на рівні 60 доларів США за барель. Вона буде переглядатися кожні два місяці задля реагування на розвиток ситуації на ринку.

- США допоможуть Україні із захистом від атак рф і ремонтом об'єктів інфраструктури – посол США в Україні Бріджит Брінк.

- Україна та ОАЕ розпочали переговори щодо укладення угоди про всеосяжне економічне партнерство (Comprehensive Economic Partnership Agreements, CEPA) - МЗС.

- Канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що Німеччина має намір стати гарантом європейської безпеки - про це йдеться у його статті для журналу Foreign Affairs

- Президент Франції Еммануель Макрон назвав воєнними злочинами атаки росії на цивільну інфраструктуру і вважає, що москва припустилася величезної помилки, напавши на Україну - CBS News.

- Литва надасть 155-мм боєприпаси для української артилерії, які вже незабаром будуть в Україні - міністерства оборони Литви.

- Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що тактика залишити росію непереможеною і готовою до майбутнього партнерства є токсичною.

- Нідерландська судово-слідча група, яка розслідувала воєнні злочини в Україні, повернулася на батьківщину, але навесні знову приїде в Україну - Міністерство оборони Нідерландів,

- У Нью-Йорку в Карнегі-Холі відбувся урочистий концерт з нагоди 100-річчя виконання в цьому закладі пісні Миколи Леонтовича «Щедрик». З цієї нагоди глядачів привітав у своєму відеозверненні Президент України Володимир Зеленський.

- Між росією та Ізраїлем відбулися переговори, на яких москва просила Єрусалим "не перешкоджати" перекиданню зброї рф із Сирії до України - Newsru.co.il.

- Українським дипломатам в Іспанії адресували ще три підозрілих конверти. «Іспанська поліція вилучила на поштовому відділені три конверти із, як вважається, очима тварин, які були адресовані посольству України в Мадриді, генеральному консульству в Барселоні та консульству в Малазі. Загалом вже маємо 21 випадок погроз українським посольствам та консульствам в 12 країнах» - речник МЗС Олег Ніколенко,

ВОРОГ

-  Візит шойгу до мінська: про участь білорусі у сухопутній операції поки не йдеться – розвідка.

-  путін підписав закон, який розширює перелік місць, де заборонено проведення зібрань, мітингів, ходи та демонстрацій – це університети, школи, органи публічної влади, порти, церкви, інші місця - російське держінформагентство.

- У рф створюють єдину електронну базу даних військовозобов’язаних, що дозволить встановити тотальний контроль за особами, які не проживають за місцем реєстрації, та уможливить розсилання повісток у формі СМС, електронних листів та повідомлень із соціальних мереж – розвідка.

Підготувала Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-