Інтернет і тепло – можливі й без світла, або Нам блекаут не страшний

Інтернет і тепло – можливі й без світла, або Нам блекаут не страшний

Укрінформ
Укрінформ публікує наступну серію порад, як протидіяти в побуті проблемам цієї зими. Підключаємо «без світла» котел та Wi-Fi роутер

Багато українців через ракетний терор росії стикаються з відключеннями світла - плановими та аварійними. Тож доводиться думати, як зробити так, щоби сучасні газові котли, чия автоматика працює від електроенергії, продовжували гріти будинок/квартиру? Або ж — як забезпечити без струму роботу Wi-Fi роутера?

Укрінформ шукав відповіді на ці запитання.

До того ж, пропонуємо ознайомитися з нашим попереднім матеріалом “Початок зими-2022-2023: пережити блекаут – це реально”, в якому зібрані “народні поради” про те, як зігрітися, коли немає опалення і щось приготувати з їжі у суцільній темряві.

Як бути з інтернетом навіть без світла

Найперше — потрібно зателефонувати на гарячу лінію свого інтернет-провайдера та дізнатися, чи підключені кабелі до безперебійного джерела. Наприклад, до ліній, які гарантовано не вимикаються, чи акумулятора. Якщо так — ви точно зможете повернутися онлайн.

Важливо: Якщо використовуєте роутер, який надав провайдер, то потрібно також запитати, скільки вольт, тобто яка напруга потрібна, аби він працював. Часом це написано і на самому пристрої (на зворотній стороні), але більшість роутерів — 9 чи 12 вольтові.

Що далі?

Найпростіший спосіб зробити так, щоб роутер працював без світла, — підключити його до повербанку. Однак у зв'язку із високою популярністю цього пристрою із його реалізацією може виникнути проблема, яку не випадає гарантовано вирішити навіть придбавши його.

Чому?

Справа у тому, що більшість стандартних моделей повербанків мають вихідну напругу 5 вольт, а роутери здебільшого потребують - 9 чи 12 вольт. Якщо напруга буде меншою, то техніка просто не буде працювати, якщо ж вищою — може згоріти.

Якщо повербанк видає 9 та 12 вольт (на повербанку ця інформація є), то необхідно придбати спеціальний кабель-перехідник з USB роз’ємом на одному кінці та штекером живлення 5,5 (простіше кажучи, дріт USB — DC 5.5 — див. мал. 1).

Мал. 1
Мал. 1

Якщо повербанк видає стандартну напругу 5 вольт, то обов’язково потрібен кабель-перехідник із вбудованим (!) модулем підвищення напруги (див. мал. 2).

Мал. 2
Мал. 2

Де придбати перехідник?

На радіоринках, у магазинах електроніки, в інтернет-магазини, як от Rozetka, OLX, Prom.ua. Але ціни на них зараз «покусують». Ще влітку, такі перехідники коштували 20-30 грн, а зараз — 200-300 грн, а то й дорожче.

Якщо перехідника ніде немає, що робити?

У такому разі можна спробувати зробити такий дріт самостійно. Наприклад, якщо удома завалявся непотрібний зарядний кабель з USB роз’ємом, то можна надати йому нове життя. Відрізаємо його, зачищаємо дроти (дротів буде декілька — білого, зеленого, червоного і чорного кольорів; нам треба лише два — червоний і чорний, інші ховаємо/прибираємо). Далі беремо кабель від роутера і проводимо з ним такі ж маніпуляції (дротів буде два). Нарешті — з’єднуємо (намотуємо один на одний) їх між собою: дроти від USB кабелю (червоний і чорний) з дротами кабелю від роутера.

Важливо: варіант із самостійним з’єднуванням кабелів старої зарядки та роутера автор тексту відшукав в Інтернеті, втім, особисто не перевіряв.

Якщо поряд з Wi-Fi роутером стоїть ще якась “коробочка”?

Ця “коробочка” - оптичний термінал. Він застосовується, якщо ваш провайдер застосовує оптоволоконний кабель. Тут принцип такий же, як і в попередньому випадку. Тобто вам потрібні буде не один, а два спеціальні USB-дроти DC та два повербанки.

То як все це діло підключити?

Насправді, все досить просто — треба вставити один кінець кабелю USB — DC у роз’єм роутера, інший — під’єднати до повербанка. Через кілька хвилин Wi-Fi вже повинен запрацювати.

У випадку з оптичним терміналом: таким же чином слід підключити один повербанк до термінала, а інший — до Wi-Fi роутера.

Скільки працюватиме безперебійний Wi-Fі?

Час роботи залежить від потужності повербанку. Але в середньому — це буде 3-4 години.

Як підключити котел/холодильник до автомобільного акумулятора

Тих людей, у кого опалення не централізоване, а індивідуальне, тобто в домівках стоять газові котли з автоматикою на електриці, цікавить, як забезпечити їхню роботу при відключенні світла? Ну, можна звісно купити бензиновий/дизельний генератор. Втім, такий варіант більше підходить для приватних будинків та використання на вулиці. А от для звичайних квартир — проблемний.

Портативна зарядна станція типу Bluetti, EcoFlow, Jackery? Чому б ні! Але пам’ятайте: це просто великий повербанк з розеткою на 220 В. Простіше кажучи, якщо вимкнення світла будуть контрольовані та за розкладом, то ви зможете користуватися такою станцією, заряджаючи її вночі. Однак при довготривалому відключенні — це просто величезна коробка, яка стоїть розряджена та не приносить користі. Зрештою, вартість такої станції... Не кожному по кишені: від 20-30 тисяч грн і вище.

Який же вихід?

Якщо у вас є автомобіль — джерелом енергії та тепла, завдяки його акумулятору ви забезпечені. Втім, і без машини можна зібрати домашній «повербанк».

Що для цього потрібно?

Купити звичайний автомобільний акумулятор (див. мал. 3). Дорогий і “якісний” не потрібен, адже умови експлуатації набагато простіші. Головне — щоби вистачало ємності. Ціни стартують від 3 тис. грн.

Типовий автомобільний акумулятор
Мал. 3. Типовий автомобільний акумулятор

Важливо: Якщо у вас є якийсь автомобільний акумулятор, хай навіть старий, - ви уже можете спробувати зібрати систему на його основі. Можливо, зіткнетеся з тим, що акумулятор занадто швидко розряджатиметься. Однак, навіть така система може допомогти вам у складну хвилину.

Окрім акумулятора треба також придбати інвертор з чистою (правильною) синусоїдою — пристрій, який перетворює напругу 12 В (автомобільні акумулятори, як відомо, в своїй масі видають напругу 12 В, а цього для потреб квартири обладнання недостатньо) на 220 В (див. мал. 4). Простими словами можна сказати, що він з постійного струму виробляє змінний і, при потребі, навпаки.

Мал. 4. Інвертор
Мал. 4. Інвертор

Вартість таких пристроїв сильно варіюється залежно від їхньої потужності та додаткового функціоналу, як от кількість і тип роз’ємів (кілька розеток, USB-роз'єми і так далі), можливість заряджати акумулятор від мережі. У середньому інвертор коштує 1500-2500 грн.

Важливо: Чому з правильною синусоїдою? А тому, що правильна синусоїда потрібна для роботи асинхронного двигуна, в котлі — це водяний насос (в холодильнику — компресор).

Втім, повернімося до потужностей інвертора. Чим вона більша, тим більше пристроїв можна підключити до нього. Бувають і на 300 Вт, і 600 Вт, і на 1500-2000 Вт...

Як визначити необхідну потужність?

Ви можете подивитися на бирці приладу його потужність споживання. Наприклад, 100, 150, 200 Вт...

Важливо: Якщо плануєте крім електричного котла додатково підключити ще й холодильник, телевізор/ноутбук/планшет/телефон, то перед тим, яку вибирати інвертор слід визначити, яку потужність споживає кожен пристрій, а потім підсумувати. Наприклад, котел (150 Вт) + холодильник (100 Вт) + телевізор (180 Вт) = 430 Вт. Але, і це дуже важливо розуміти, для старту двигуна холодильника/котла потрібно умовні 1000 Вт на 2-4 секунди. Потім ці пристрої будуть менше споживати, але для старту треба багато. Тож 430 Вт + 1000 Вт = 1430. В нашому випадку оптимальним буде інвертор потужності 1500 Вт. Якщо ви хочете підключати кілька ноутбуків, роутер, телевізор, котел і холодильник, то вам знадобиться інвертор, який видає щонайменше 3000−4000 Вт, його ціна — від 7−8 тис. грн.

На що ще потрібно звернути увагу?

Якщо інвертор без функції заряджання акумулятора від мережі, то потрібно докупити в систему третій пристрій — мережеву зарядку для акумулятора (див. мал. 5). Вартість зарядного пристрою для автомобільного акумулятора сьогодні починається від 1200 грн.

Важливо: Якщо у вас є автомобіль, то за 3-4 години роботи двигуна можна зарядити акумулятор. Ще як варіант (підходить для тих, хто мешкає на нижніх поверхах) можна, знов таки, ввімкнути двигун в машині, підключитися до акумулятора, кинути переноску в квартиру: за 3-4 години і квартира прогріється, і зарядиться акумулятор (як підключитися — див. інструкцію нижче).

Мал. 5. Мережева зарядка для акумулятора
Мал. 5. Мережева зарядка для акумулятора

Крім того, треба придбати спеціальні затискачі - “крокодили” (див. мал 6). Ціна від 200 грн.

Зарядні пристрої для акумуляторів працюють дуже просто. Ви підключаєте його до мережі (коли у вас в будинку є електрика, зрозуміло), накидаєте клеми на автомобільний акумулятор. І чекаєте. Такі зарядні пристрої можуть видавати 6 або 12 В. Але краще другий варіант, щоб акумулятор заряджався швидше.

Мал. 6. Спеціальні затискачі - “крокодили”
Мал. 6. Спеціальні затискачі - “крокодили”

Важливо: Експерти радить брати гелевий чи AGM. Такі акумулятори нешкідливі, тому що під час роботи виділяють набагато менше хімічних речовин. Інші типи можуть шкодити здоров'ю, особливо під час зарядки, адже вони виділяють сірчистий газ, миш’яковистий водень (арсин), сурмистий водень (стибін), хлористий водень та інші небезпечні гази. Таким дихати не варто, особливо в закритому приміщенні. Тому заряджати чи користуватися такими автомобільними акумуляторами краще на вулиці або у кімнаті, яка добре провітрюється.

Як все це діло підключити?

Крок 1. Спочатку підʼєднайте “крокодили” до інвертора за допомогою спеціального гнізда. Якщо ви купували інвертор, який йшов у комплекті із затискачами, просто підʼєднайте їх до приладу.

Крок 2. Підключені до інвертора “крокодили” приєднайте до клем акумулятора за допомогою затискачів.

Крок 3. Приєднайте подовжувач: виделку від котла вставте в інвертор. Якщо потрібно одночасно підключити кілька пристроїв — використовуйте трійник. Але пристрої під’єднуйте почергово: спершу котел, через кілька секунд холодильник і так далі (пам’ятайте про потужність).

Важливо: Від акумулятора можна також зробити освітлення. Єдине, що потрібно докупити (зробити самому, якщо вмієте) до вище згаданого — подовжувач з однією вилкою та патроном для лампочки.

Скільки це коштує?

Рахуємо по мінімуму: акумулятор (3000-3500 грн) + інвертор (2000-2500 грн) + мережева зарядка (1200 грн) + “крокодили” (200 грн) = 6400-7400 грн. Одним словом, до 10000 грн можна вкластися.

Пам’ятайте, що можна скільки завгодно заперечувати блекаут та розраховувати на кафе з генератором, але завжди краще бути готовим до найгірших сценаріїв.

Підсумовуючи...

Як свідчить українська народна мудрість: “Ще ніколи так не було, щоб якось не було”. Чи буде ця зима важкою? Так. Але ми її обов’язково переживемо і будемо розвиватися сильною, вільною нацією в європейській родині. Звісно, могло бути і краще, якби росії зовсім не існувало. Втім, ми ліпше проведемо одну зиму в блекауті, проте без них.

Тож не падаємо духом! Переможемо!

Мирослав Ліскович. Київ

P.S. Важливе доповнення: якщо у вас зі шкільним курсом фізики не дуже, або руки виросли дещо не з того місця, то ви знаєте, що робити - запросіть людину, яка в цьому всьому розбирається, або має досвід. Тут нема чого соромитись.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-