Хата з пічкою: купити за 2 тисячі доларів або зняти за 2 тисячі гривень

Хата з пічкою: купити за 2 тисячі доларів або зняти за 2 тисячі гривень

Укрінформ
Шукаємо варіанти житла поза містом, щоб пережити важку воєнну зиму в теплі та з водою

Звісно, цей огляд не претендує на якусь повноту, але тим, хто досі роздумує, куди поїхати з міста, щоб перебути цю зиму, сподіваємося, стане у пригоді. Його завдання – дати уявлення, де і що можна орендувати або купити не «за всі гроші світу».

Загалом ми розглядали невеличкі будиночки для родини, де мало б бути пічне опалення, колодязь у дворі, інтернет. Інформаційні ресурси, через які шукали – ОЛХ і особисті знайомі.

Західна Україна: ціни на оренду виросли

Отже, почнемо вже з традиційного місця прихистку українців з усіх усюд – Західної України. Тут ми цікавилися орендою, лише мимохідь з’ясувавши й приблизну ціну на житло.

В одному із селищ Берегівського району, неподалік Мукачева, живе з родиною давня знайома автора, угорка Діна, яка тримає там невеличкий магазинчик. Ми попросили її дізнатися, чи не здає хтось у селищі житло, сподіваючись, що ціни там мають бути нижче, ніж у містах поблизу. Пусті будинки навкруги дійсно є – коли почалася війна, хтось із місцевих переїхав за кордон, розповіла Діна. Але будинки або не здаються, або виставлені на продаж. Приміром, трикімнатний, з усіма зручностями та меблями можна купити за 18-20 тисяч доларів.

  • Звісно, ціни на оренду і в Мукачево, і в Берегове піднялися порівняно з тим, що було до війни, - сказала Діна. – Загалом, винайняти будинок на велику родину – 20 тисяч гривень на місяць.

Якщо пошукати, то у Мукачево орендувати частину великого будинку або невеликий будиночок з резервним пічним опаленням, усіма зручностями у Мукачево можна за 8-10 тисяч на місяць, плюс окремо - комуналка. І лише на тривалий час, мінімум на три місяці.

Наприклад, кілька варіантів, які нам більш-менш сподобалися. Скажімо, перший поверх (загальна площа 70 «квадратів») триповерхового будинку, в якому є двоконтурний котел, піч, уся необхідна домашня техніка та меблі господарі здають за 9.500 тисяч грн на місяць. Але будинок - далеко від центру міста.

Близько від центру, але у будинку 90-х років, перший поверх загальною площею 55 квадратних метрів – теж з усіма зручностями та піччю в якості резервного опалення - можна винайняти за 8.500 грн на місяць.

Водночас зустрічаються об’яви про те, що однокімнатну квартиру загальною площею усього приблизно 50 квадратів з окремим входом в котеджі пропонують за 10 тис. грн на місяць. Але з припискою – «світло є постійно».

Поцікавилися ми цінами на оренду квартир і у новобудовах, адже часто там зустрічається інша заманлива приписка – з «індивідуальним опаленням». Двокімнатну квартиру на сьомому поверсі площею 52 м2 виставили 19 тисяч грн на місяць. Щоправда, з хорошим ремонтом і новими меблями та технікою. І це – середня ціна на ринку на такі квартири. Трикімнатні стартують в таких багатоповерхівках від 30 тисяч грн.

- Опалення індивідуальне, газове. Так, без електрики не працює. А ви купіть акумулятор і буде працювати, - відповів рієлтор.

Ну, звичайно, людина, яка здатна винайняти за 20 тисяч квартиру, може й акумулятора собі придбати. А що робити тоді з ліфтом?..

Висновок: знайти щось пристойне за «не всі гроші світу» все ж можна.

Київська область і все, що поряд: оренда хатинки за 2-3 тисячі грн у далеких селах, або за 8 тисяч – в Ірпені

Багато пропозицій ми знайшли в Бучанському (колишній Києво-Святошинський) районі Київської області. Це Буча, Ірпінь, селища обабіч Житомирської траси. По-перше, багато мешканців звідти виїхало на початку війни, і будинки, які вцілили, стоять порожніми. Адже саме там навесні цього року було саме пекло. Судячи з усього, і зараз, побоюючись наступу зі сторони білорусі, там не особливо поспішають винаймати житло.

Так ось, пристойний будиночок зі зручностями на одну-дві сім’ї там можна знайти за 6-10 тисяч на місяць (не враховуючи комуналку). Ясно, що будинки з пічним опаленням і колодязем у дворі, які мають ще й централізоване газо- та водопостачання зараз дорожчі (8-10 тисяч грн на місяць), ніж будинки побільше та сучасніше, але без грубок і колодязів (6-7 тисяч). Інколи хазяї в такому випадку пропонують в комплекті з будинком бензинові генератори – паливо, звичайно, за рахунок орендатора (8-9 тисяч). Просто стару трикімнатну хатинку з мінімумом меблів радянських часів, зручностями на дворі, але з грубкою та колодязем можна знайти за 2-3 тисячі. Такі ж будиночки здають і у Бориспільському, Броварському районах. У багатьох є і запаси дров. Хоча окрема тема – стан димоходу. Якщо їм давно ніхто не користувався, щоб не сталося біди, його потрібно готувати до зими окремо.

Є пропозиції й на більш «безпечному» півдні Київщини. Наприклад, двокімнатний будинок з газовим опаленням і грубкою - у Володарському районі. Знаходиться він у 120 км від Києва і в 50 км - від Білої Церкви. Просять за нього 3 тисячі грн на місяць, не рахуючи комуналку, але строком не менше, ніж на чотири місяці. До речі, щоб не замерзнути, не обов’язково, щоб у будинку була грубка. В багатьох будинках збереглися старі газові котли, які працюють не потребуючи електрики для автоматики. Хоча, з іншого боку, таки потрібно, щоб цей газ був…

Знайшли непоганий варіант і у самій Білій Церкві – чималенький будинок на дві родини майже в центрі міста за п’ять тисяч грн на місяць, не враховуючи комуналку. На дворі – стоянка на два авто, 5 соток городу. У будинку – старий газовий котел, централізоване водопостачання. Хазяйка поїхала до Італії, а рієлтор пояснив, що здається житло мінімум на три місяці, і охочих вистачає.

Зі зрозумілих причин безліч будинків стоять нині порожніми у Херсонській, Харківській і Сумській областях…

Досить дешеві варіанти оренди - на Житомирщині та Чернігівщині. Так, даємо наводку для тих, хто потребує: в селі Лосинівці Ніжинського району Чернігівської області по вулиці Франка, 27 безплатно здають в оренду будиночок з грубою та газовим котлом - теж на дровах. Сплачувати – лише комуналку. «Порядним людям, бажано біженцям» - написано в об’яві.

В центрі України - на Полтавщині та Черкащині – під оренду у «щадній» ціновій категорії пропозицій не так вже й багато. Більше – на продаж. Для прикладу, оренда двокімнатної квартири в Полтаві, неподалік від центру міста, коштує 8 тисяч грн. Вона привернула нашу увагу, бо там є цікава примітка: «Світло не вимикають, будинок - на одній мережі з критичною інфраструктурою». Хоча зараз вже розглядаються варіанти відключення таких будинків «у ручному режимі».

Висновок: розраховувати треба на довгострокову оренду; хатинку без зручностей, але з грубкою та колодязем навіть у Київській області можна винайняти за 2-3 тисячі грн. Але здебільшого - у селах без зручного сполучення.

Чи можна купити хатинку з грубкою за 2-3 тисячі доларів? А потім користуватися, як дачею

Звісно, це теж немалі гроші, але ж і продавці зараз йдуть на зустріч.

Ми вирішили розглянути лише деякі області центральної України – Київську, Черкаську, Полтавську. На Черкащині, навіть на березі водосховища є простенькі будиночки за 2-3 тисячі доларів; впорядковані, але без «наворотів» житло – за 5-6 «зелені». Така ж ситуація – у Полтавській області.

У селі Сунки (Черкаська область) будинок з пічним опаленням у затишній місцині, з криницею на подвір'ї, сараєм і погребом продають взагалі усього за 40 тис. грн.

У Київській області теж вистачає досить дешевих варіантів. Звісно, якщо підходити до житла без особливих претензій, просто - як варіанту підстрахуватися на випадок важкої зими. Ось декілька прикладів.

Лісовичі, Таращанський район, ціна - 2800 доларів. Автор об’яви пише, що місцина – справжні маленькі Карпати. Біля хати є двотижневий запас висушених дров та велика купа зрізаних весною гілок та дерев, теж добре просушених за сезон. До хати від центральної асфальтованої дороги веде підсипана гравієм дорога. Неподалік - маршрутка, яка тричі на день відвезе у Київ за 1,5 години. В селі працює школа та садочок, поряд - два ставки, ліс. Підведений газ, можна підключити інтернет, кабель провайдера протягнутий по всій вулиці. На жаль, немає ані колодязя, ані свердловини, орієнтовна вартість викопати колодязь у цій місцині - 10-15 тис. грн.

Обігрівається хата за допомогою груби та плити, що переробили з печі. Є необхідні меблі - ліжко, диван, крісла, шафа тощо та невеличка кухня, необхідний комплект посуду, два працюючих холодильники.

Будинок складений з дерев'яного каркаса, обкладеного зовні та зсередини глиною, завдяки чому влітку прохолодно, взимку - тепло.

Сусіди з однієї сторони - сімейна пара, чемні, виховані люди, з іншої - нікого немає, можливо докупити ділянку

Всі документи на хату та ділянку є. Торг, звичайно, ніхто не відміняв...

Фото Будинок у Таращанському районі на Київщині за 2800 доларів
Будинок у Таращанському районі на Київщині за 2800 доларів

А ось за хату в селі Вільне, що у Броварському районі, просять 2500 доларів. Маршрутки з села їдуть до Києва, Березані, Згурівки. Сам будинок обкладений цеглою, на дві половини, 60 м2. У будинку - газ, конвектор, газова плита, дві печі, дві груби, централізована вода (гусак біля будинку). 61 сотка городу, два цегляні сараї, гараж.

Так виглядає будинок, який коштує 2500 доларів
Так виглядає будинок, який коштує 2500 доларів

І розкажемо ще про одну пропозицію – хатинку в селі Медвин Білоцерківського (Богуславського раніше) району Київської області (відстань до столиці – 145 км). Село це справді мальовниче, а місцевість – легендарна. Територія Медвина та його околиць, як свідчать археологічні дослідження та численні знахідки краєзнавців, була заселена з часів трипільської культури. До речі, тут активно розвивається туристичний бізнес. Одна з причин - знаменита гора Тотоха, яка вважається енергетичним центром Київщини, і яку порівнюють ледве не з енергетичними місцями Тибету.

Один і з будиночків, що тут продаються, коштує приблизно 130 тисяч гривень. У ньому є пічне опалення, дровник, сарай, площа городу – 65 соток.

Будиночок у Медвині
Будиночок у Медвині

Висновок: якщо не лякає, що туалет – на вулиці, а воду теж доведеться носити до хати, хатинку за дві тисячі зелених без проблем можна знайти навіть у Київській області.

Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-