Битва за Україну. День двісті сімдесят сьомий

Битва за Україну. День двісті сімдесят сьомий

Укрінформ
На кінець тижня енергетики стабілізували роботу енергосистеми, дефіцит потужності залишається на рівні 20%. Ще 600 окупантів знайшли свою смерть на українській землі. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті сімдесят сьомий день війни: чим жили Україна та українці 27 листопада 2022 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Міністри юстиції G7 проведуть першу в історії зустріч - головною темою якої буде розслідування скоєних в Україні воєнних злочинів і притягнення воєнних злочинців до відповідальності - Марко Бушманн міністр юстиції ФРН, яка зараз головує у G7. Зустріч пройде в наступні понеділок і вівторок у Берліні.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан неочікувано для всіх заявив, що світові потрібна суверенна Україна, щоб росія ніколи не загрожувала Європі, й для цього необхідно зробити все можливе- 24.hu. Останні соціологічні опитування в Угорщині засвідчили зростання невдоволення жителів країни проросійським курсом правонаціоналістичного уряду Віктора Орбана – більшість населення виступає за суворіше засудження агресії рф проти України.

Запаси озброєнь, які може передати НАТО для підтримки України, 20 із 30 членів військового союзу вичерпали майже повністю - The New York Times із посиланням на джерела у Північноатлантичному блоці. Водночас, йдеться про невеликі держави, тоді як Франція, Італія, Німеччина, Нідерланди і тим більше США все ще володіють достатніми ресурсами.

Служба безпеки України проводить контррозвідувальні безпекові заходи в Івано-Франківській єпархії УПЦ МП. Аналогічні заходи СБУ проводить в єпархіях УПЦ МП в різних регіонах країни. Тим часом у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про заборону діяльності в Україні російської православної церкви та пов’язаних з нею релігійних організацій.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Володимир Зеленський, Президент України: «За кожною з тисячі російських ракет – нелюди, винні у смертях і втратах, які були спричинені цими ракетами. За кожним проявом російської агресії – ті, хто спланував її, організував її, виправдовував її та не заважав завершити її. Терористи відповідатимуть за все це. І ми обов’язково виженемо їх з нашої землі».

  1. Олаф Шольц, канцлер Німеччини: «Зважаючи на підтримку Німеччиною та іншими країнами-партнерами України, стає все більш очевидним, що росія не тільки не повинна виграти цю війну, але й не виграє її».

  1. Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України: «Росія робила ставку, що міжнародні партнери будуть зменшувати підтримку України. Терористи вкотре прорахувалися». 

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  Підрозділи наших ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки ворога – Генштаб.

-  В Україні за день використовують стільки артилерії (і ЗСУ, і окупанти), як в Афганістані (союзники) за місяцьThe New York Times.

-  Загальний темп операцій уздовж лінії фронту в Україні останніми днями сповільнився через погіршення погодних умов, але в наступні кілька тижнів може зрости після зниження температури й замерзання ґрунту  - американський Інститут вивчення війни (ISW).

- У період з 19 по 25 листопада українські морські піхотинці знищили 4 російські склади з боєприпасами - командування морської піхоти.

-  рф тримає на бойовому чергуванні 9 кораблів у Чорному морі, 2 кораблі в Азовському та 9 кораблів у Середземному морі, із них 5 – носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп – 76 ракет - пресслужба Військово-Морських сил ЗСУ.

***

-  російські війська в неділю, 27 листопада, вдарили з артилерії по місту Курахове Донецької області, двоє мирних жителів загинули, один дістав поранення - голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

-  Через ракетний удар росіян по Дніпру 26 листопада загинула людина - голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

-  У Маріуполі росіяни почали зносити будинки в історичному центрі міста, щоб приховати наслідки своїх злочинів - радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

- У неділю вранці  дві російські ракети влучили в залізницю у Кривому Розі – рух зупинився –  керівник Криворізької районної військової адміністрації Євген Ситниченко.

- У неділю ворог поцілив в лінії електромереж, які живлять Херсон. Енергетикам уже вдалося їх відновити - Херсонська ОВА.

-   російські окупаційні війська обстріляли Чорнобаївку Херсонської області. Поранено дитину – ОВА.

-   В Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації загинули 440 дітей, 851 дитина дістала поранень.

-  Внаслідок російської агресії за минулу добу в Україні загинули 7 мирних мешканців, 19 – отримали поранення - заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-  На кінець тижня енергетики стабілізували роботу енергосистеми, однак залишається дефіцит потужності на рівні 20% - Прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Станом на 26 листопада дефіцит електроенергії в Україні становив 25% від потреби споживання.

-    У столиці практично повністю відновлене електроживлення, водо- і теплопостачання, а також мобільний зв'язок - Київська міська військова адміністрація.

- На Львівщині без світла - понад 1000 населених пунктів – Львівська ОВА. Енергетична ситуація на Львівщині дещо покращилася. Зараз одночасно користуватися електроенергією та водою можуть 50% споживачів Львівської області. Перебоїв з постачанням тепла немає.

-   Давид Арахамія, голова фракції «Слуга народу» попередив,  що наступний тиждень може бути важким, але влада, військові і екстрені служби готуються до цього.

-  У російських ЗМІ почали з’являтися публікації про можливу передачу Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) під контроль МАГАТЕ, що може бути ознакою планів росіян покинути об’єкт - президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

- У Херсон прибувають конвої гуманітарної допомоги з різних областей - начальник Херсонської ОВА Ярослав Янушевич. До міста доправили продукти харчування, питну воду, засоби гігієни, медикаменти, будівельні матеріали та інструменти й електроматеріали для енергетиків Херсонщини.

- Прем’єр-міністр Королівства Бельгія Александр Де Кроо у неділю, 27 листопада, відвідав Бучу і Бородянку Київської області - голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

- У межах реалізації "зернової ініціативи" з портів Великої Одеси вийшли сім суден із 248 тисячами тонн агропродукції для Азії та Європи - Міністерство інфраструктури.

- Американський астронавт Скотт Келлі відвідав Ірпінь Київської області - міський голова Ірпеня Олександр Маркушин. Астронавт - амбасадор фандрейзингової платформи United24 і сам першим вніс 65 000 доларів на придбання автомобілів швидкої для ЗСУ.

-  Верховна Рада хоче позбавити депутатських мандатів 10 парламентаріїв, які виїхали з України після початку повномасштабного вторгнення рф - речник ВРУ Руслан Стефанчук. Депутатам-втікачам вже не виплачують зарплати, однак позбавити їх мандатів через підстави, не прописані у Конституції, неможливо. А саму Конституцію не можна міняти під час воєнного стану.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Шольц: Німеччина готова підтримати ембарго з 1 січня та замінити російську нафту, яка надходила по трубопроводу "Дружба" - Welt.

- Німеччина передала Україні нову партію військової допомоги – сайт федерального уряду країни. До України доставлено ще 2 великовантажні тягачі Oshkosh, загалом їх передано вже 10 одиниць; а також 14 автомобілів для прикордонної служби (до цього таких було надано 39 одиниць). З нових зобов’язань - 14 гусеничних машин з дистанційним керуванням для виконання завдань підтримки.

-  Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак опублікував відеоролик «Ми віримо у свободу», озвучений голосами українців і присвячений підтримці України у боротьбі з російською агресією.

-  НАТО має посилити підтримку України, аби не дати путіну жодних шансів - заявив німецькому виданню Welt напередодні засідання міністрів закордонних справ НАТО генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг.

- Британія надала Україні ракети з високоточним наведенням Brimstone, які мають удвічі більшу дальність ураження, ніж їхня попередня модифікація, поставлена для ЗСУ раніше  - британське Міністерство оборони. Ця система дозволяє ракеті сканувати поле бою та обирати найбільш відповідну ціль й при цьому відсіювати цивільні транспортні засоби або менш важливу військову техніку.

***

- Диктатор Північної Кореї Кім Чен Ин заявив про наміри створити найсильнішу армію в світі з найбільшим ядерним потенціалом – Reuters. Північна Корея минулого тижня запустила міжконтинентальну балістичну ракету у бік Японського моря, це могла бути міжконтинентальна балістична ракета Hwasong-17, її можлива дальність  - до 15 тисяч кілометрів.

- У Туреччині заявили про ліквідацію «480 терористів на півночі Сирії та Іраку в ході операції «Кіготь-меч» - міністр оборони Туреччини Хулусі Акар. Він заявив, що армія відплатить за кожну краплю турецької крові, маючи на увазі жертв вибуху в Стамбулі 13 листопада. У Вашингтоні з приводу проведення цієї операції заявили, що Сполучені Штати поділяють занепокоєння Туреччини щодо загрози тероризму, однак закликають негайно припинити ескалацію на півночі Сирії.

- Протести проти COVID-обмежень вже докотилися до Шанхаю - Reuters. У якийсь момент велика група людей почала кричати: "Геть Комуністичну партію Китаю, геть Сі Цзіньпіна».

ВОРОГ

- У рф з 10 грудня - нова хвиля прихованої мобілізації – Генштаб.

-  У росії студентів з Африки вербують до ПВК "Вагнера", аби відправити на війну проти України, а за відмову погрожують позбавити стипендій та підвищити вартість навчання - The Daily Beast.

-  лукашенко вважає, що США проти переговорів України і росії, "щоб розтоптати рф і підібратися до Китаю» - ЗМІ.

 -  В Іркутській області росії на найбільшому у Східному Сибіру нафтопереробному заводі, сталася пожежа - «РИА Новости».

-  Частина російського міста Шебекіно в Бєлгородській області залишилася без світла і води, місцева влада вважає - через обстріли – губернатор області у Телеграм.

Попит на святкову атрибутику в Москві виріс на 365% - ЗМІ. Топ товарів: ялинкові прикраси, світлодіодні зірки, каміни, ліхтарі та фігурки, свічки, ялинкові вінки, штучні ялинки, серпантин. У соцмережах жартують, що нічого дивного в цьому немає, адже цей Новий рік для росіян останній.

Підготувала Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-