В Запорізькій області ЗСУ успішно застосовують БПЛА Puma

В Запорізькій області ЗСУ успішно застосовують БПЛА Puma

Укрінформ
Українські аеророзвідники пройшли підготовку в навчальних центрах і вже використовують безпілотники Puma на передовій

Puma – легкий безпілотний літальний апарат, створений американською компанією Aero Vironment. Цей невеликий розвідувальний дрон у конфігурації літака, можна запустити прямо з рук. БПЛА спроєктований таким чином, що його підготовка до роботи займає до 10 хвилин, крім того, конструкція «Puma» є такою, що електричний мотор, бортовий контролер та інші елементи можна швидко замінити в польових умовах. Це є важливим в умовах проведення військових операцій.

Безпілотник оснащений водонепроникним комплектом з чотирьох камер спостереження – дві з яких працюють у видимому спектрі, а дві в інфрачервоному діапазоні. Ця система дозволяє виявляти противника як вдень, так і вночі.

Також варто відзначити, що дрон може підсвічувати цілі лазерними променями для наведення високоточної зброї на мішені.

Puma здатна виконувати посадку як на земну поверхню, так і на воду. Дальність БПЛА - до 60 км. Така дистанція допоможе нашим захисникам працювати в тилу ворога. Дрони можуть знаходитись у повітрі протягом 3,5 годин і підійматися на висоту до 3 кілометрів. Це робить їх непомітними для противника.

Великий розмах крил і продумана конструкція дозволяють цьому літальному апарату злітати навіть за повної відсутності вітру.

БПЛА Puma здатен виконувати розвідувальні завдання і в екстремальних погодних умовах, при температурах від -29 до +49° C. Всі основні елементи літального апарату мають вологозахист, що дозволяє виконувати операції навіть під час зливи.

У липні 2008 року Командування спеціальних операцій США підписало контракт з компанією «AeroVironment» на поставку перших модифікацій Puma. Наразі, RQ-20A Puma AE з 2014 року знаходиться на озброєнні армії США.

Вартість одного комплексу RQ-20 Puma, який включає три дрони та дві наземні станції, становить близько $250 000. На сьогодні виготовлено понад 1000 одиниць AeroVironment RQ-20 Puma, які окрім США та Великої Британії використовують майже усі країни НАТО та їх партнери.

Невдовзі ЗСУ отримають ще 11 комплексів аеророзвідки RQ-20A Puma AE виробництва США вартістю 540 млн грн.

Переваги безпілотника Puma над російським «Орланом»

Puma RQ-20 має істотні переваги над російським безпілотником Орлан-10. Габаритні розміри Puma RQ-20 більш компактні: розмах крил становить 2,8 м проти 3,1 м у Орлан-10. Це робить «Орлан» більш вразливим для стрілецької зброї та ППО. Російський дрон важить 18 кг, в той час як «Пума» - лише 6,1 кг. Для запуску «Орлана» використовується спеціальна катапульта, а Puma просто злітає з руки оператора. Є відмінності і в самій системі спостереження: російська камера Орлан-10 не має такої роздільної здатності та зуму, як у дроні Puma RQ-20. Американський БПЛА Puma RQ-20 оснащений унікальною системою лазерного наведення, яка має значні переваги при коригуванні артилерійського вогню.

Богдан Тузов, Київ 

Інфографіка Олександр Шингур

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-