Битва за Україну. День двісті сімдесятий

Битва за Україну. День двісті сімдесятий

Укрінформ
В Луганській області ЗСУ уже звільнили від російських загарбників12 населених пунктів.  Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті сімдесятий день війни: чим жили Україна та українці 20 листопада 2022 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Державний енерготрейдер АТ "Енергетична компанія України" у суботу, 19 листопада, імпортував зі Словаччини електроенергію потужністю 1 МВт протягом 2 годин - пресслужба АТ "ЕКУ". Це вже друга за останній місяць тестова поставка за імпортними контрактами АТ "ЕКУ". Перший тест імпорту електроенергії компанія здійснила 27 жовтня 2022 року. Наразі імпорт електроенергії не носить комерційного характеру та здійснюється для перевірки можливості отримувати електроенергію зі Словаччини у разі потреби для енергосистеми.

- 20 листопада президенту Сполучених Штатів Джо Байдену виповнюється 80 років. Він є найбільш літнім очільником Білого дому в історії Америки,проте має намір висунути свою кандидатуру у президенти на другий термін.

- 20 листопада 2022 року росіяни обстріляли ЗАЕС, зафіксовано щонайменше 12 “прильотів” на майданчик станції – Енергоатом. Через обстріли виведено з ладу інфраструктуру, яка була потрібна, щоб відновити виробництво електроенергії для потреб України. Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії, які перебувають на ЗАЕС, повідомили в штаб-квартиру Агентства про те, що вранці за місцевим часом протягом короткого проміжку часу пролунало більше десятка вибухів як поблизу найбільшої в Європі атомної електростанції, так і на самому майданчику станції, але ці пошкодження "не є критичними для ядерної безпеки та захищеності".

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Визвольна операція наших Сил оборони у Херсоні є для України аналогією багатьох битв минулого, що ставали переломними моментами у війнах. Вони символізували такі зміни, після яких люди вже знали, чия буде перемога – хоча ще й доводилося воювати заради неї. Саме це ми відчуваємо зараз. Зараз, коли Херсон вільний».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Підбурювання до геноциду на російському телебаченні - у повному розпалі. Вони визнають, що росія б’є по українській критичній інфраструктурі для того, щоб створити нестерпні умови для цивільного населення, та закликають до нових ударів. російську пропаганду потрібно повністю заборонити - і в ЄС, і в інших країнах світу».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Генштаб: оперативна інформація на 18:00 20 листопада 2022 р.

! За поточну добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Спірне, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут, Опитне і Кліщіївка Донецької області.

Підтверджено вогневе ураження по місцях зосередження живої сили противника у районах населених пунктів Пологи, Камʼянка, Михайлівка (Василівського району) та Енергодар Запорізької області: загарбники втратили понад 100 осіб пораненими. Також ліквідовано близько 20 одиниць військової техніки різних типів та 2 склади боєприпасів, знищено колону ворожої техніки поблизу населеного пункту Сиротине Луганської області.

! Українська авіація протягом поточної доби завдала по ворогу 6 ударів: 3 по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 - по позиціях зенітних ракетних комплексів. Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони у цей же час уразили 2 пункти управління, склад боєприпасів, район зосередження особового складу та техніки і 2 інші важливі об’єкти окупантів.

- Уже 12 населених пунктів Луганської області звільнені від російських загарбників - Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ. За словами речника, маючи великі сили на Донбасі, росіяни понад чотири місяці не можуть прорвати оборону в районі Бахмуту і Авдіївки. А у Луганській області ворог вже терпить поразку.

- У Генштабі повідомили, що командування російських окупаційних військ планує перекинути окремі підрозділи, виведені з правого берега Дніпра на Херсонщині, для продовження бойових дій в Донецькій та Луганській областях. У Генштабі кажуть, що мобілізовані російські солдати, з яких переважно складаються ці підрозділи, "дуже обурені" такою перспективою.

- Британська розвідка вважає відступ російських окупаційних військ із правобережжя Херсонщини набагато організованішим, ніж в інших випадках, що може свідчити про краще командування.

***

- Українська влада розслідуватиме відео, на якому, імовірно, зображені вбиті російські військові, які намагалися здатися в полон, доки один із них не відкрив вогонь - Ольга Стефанішина, віцепрем'єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції.  Раніше у росії заявили про "живодерську сутність режиму Зеленського" і звернулися до міжнародних організацій у зв'язку з публікацією в телеграм-каналах відео, на яких, за твердженням рф, українські військові вбивають російських полонених. Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець, коментуючи ці відео, наголосив, що, скориставшись інсценуванням здачі в полон, росіяни вчинили воєнний злочин – відкрили вогонь по військових ЗСУ.

- Ворог обстріляв 7 областей України, загинули 3 цивільних, ще 16 дістали поранення - ОВА

- Внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації в Україні загинули 437 дітей, 838 – дістали поранення.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- На деокупованих територіях Херсонської області уже відновили роботу 52 базових та 3 пересувних станцій мобільного зв’язку, повертають газопостачання і ремонтують зруйновані комунікації - ОВА

- Україна вийшла з Міжнародного центру наукової та технічної інформації через росію - Міністерство освіти і науки. Причиною послугувало неприйнятність співпраці з росією у науково-технічній сфері, адже рф – країна-агресор.

- Міністр оборони України Олексій Резніков провів зустріч з міністром оборони Нової Зеландії Піні Хенаре, який прибув з візитом до України - Міністерство оборони України. Міністр оборони Нової Зеландії вперше в історії прибув до України. У ході зустрічі сторони детально обговорили питання розвитку двостороннього співробітництва в оборонній сфері та реалізацію спільних проєктів щодо посилення спроможностей Сил оборони України.

- Національний музей історії України у Другій світовій війні 20 листопада презентує виставку «Херсон. «Русскій мір». 9 днів. Vідспівування» - Херсонська міська рада. Виставка висвітлює брехливість російської пропаганди, її ворожість українству, маніпуляції з історією, вигадки щодо Другої світової війни, радянщину, новітню демагогію та політичне ошуканство.

- У Харківській області Укрпошта вже почала працювати у більшості деокупованих населених пунктів – ОВА. У громадах працюють стаціонарні та мобільні відділення. Одне поштове відділення може обслуговувати до шести населених пунктів, а одне пересувне – до 14.

***

- Кабінет Міністрів України готується до всіх можливих сценаріїв розвитку подій через атаки на українську енергосистему, зокрема активізує імпорт енергогенеруючих засобів - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр. Шмигаль додав, що кожного дня імпортується близько 8,5 тис генераторних установок.

- Через війну щонайменше 5 мільйонів людей в Україні втратили роботу – Мінекономіки

- З портів Великої Одеси за два дні вийшли вісім суден із 342 тисячами тонн агропродукції для країн Африки, Азії та Європи – Мінінфраструктури. Сьогодні "зерновим коридором" проходять чотири судна під завантаження 130,5 тисячами тонн агропродукції.

- За тиждень з 14 по 18 листопада Нацбанк продав на міжбанківському валютному ринку 182,18 млн доларів і купив 16,1 млн доларів – НБУ. За даними валютних інтервенцій ця сума майже вдвічі менше, ніж минулого тижня, коли обсяг продажу з резервів становив 326,49 млн дол. Такий обсяг продажу валюти з резервів є найменшим з кінця серпня.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Франція передала Україні дві батареї ЗРК Crotale та дві РСЗВ – Себастьєн Лекорню,  міністр оборони Франції. Докладніше про ЗРК Crotale дивись у інфографіці Укрінформу.

- Генеральний прокурор Андрій Костін взяв участь у засіданні Політичного комітету Парламентської Асамблеї НАТО - Офіс генпрокурора. Генпрокурор наголосив, що військова допомога є важливою саме сьогодні, коли деокупація дає можливість ще ефективнішого розслідування воєнних злочинів рф. За словами Костіна, маємо не лише зупинити акт агресії рф, а й притягнути винних до відповідальності. Він закликав країни-члени НАТО та все міжнародне співтовариство підтримати створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії, щоб покласти край безкарності.

- Дані, які зібрало слідство у справі вибуху ракети в польському селищі Пшеводув, поки що не дозволяють достеменно встановити, звідки вона була випущена - Матеуш Моравецький, прем’єр-міністр Польщі. Він додав, що у слідства є докази із камер прикордонників, але вони не показують зі стовідсотковою достовірністю, звідки була випущена ракета. Треба продовжувати збирати докази, розслідування займе деякий час. Зранку стало відомо, що фахівці завершили обстеження місця вибуху ракети, внаслідок якого загинули дві людини. 

- Повномасштабне вторгнення росії в Україну може спонукати автократів по всьому світу до гонки за розробкою ядерної зброї, що потенційно може призвести до небезпечної ери ядерного розповсюдження - Ллойд Остіна, міністр оборони США. Він застеріг, що путін "може знову вдатися до глибоко безвідповідального брязкання ядерними шаблями", якщо війна в Україні затягнеться, а українські сили й далі здобувати перемоги над російськими військами. Міністр оборони США наголосив, що допомога Україні в обороні від росії відповідає американським національним інтересам, і немає іншого вибору, окрім як допомогти Києву в його боротьбі, оскільки мирні переговори найближчим часом навряд чи відбудуться.

***

- Міністри оборони Китаю і Сполучених Штатів Америки Вей Фенхе та Ллойд Остін наступного тижня проведуть переговори на полях форуму регіональної безпеки в Камбоджі - Reuters. Зустріч міністрів оборони КНР і США стане першим військовим обміном на високому рівні між країнами після того, як Китай в односторонньому порядку призупинив регулярний діалог між військовими відомствами в серпні у відповідь на візит спікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі на самоврядний Тайвань, який Пекін вважає невід’ємною частиною Китаю.

- У Катарі відбулася церемонія відкриття ЧС-2022 з футболу, який пройде з  20 листопада по 18 грудня. Цей Мундіаль увійде в історію як перший, який пройде на Близькому Сході. Прийматимуть матчі 8 стадіонів у 5 містах. 32 учасники, які кваліфікувалися через континентальні відбори, волею жеребу були розподілені на 8 груп, у кожному квартеті традиційно по чотири збірні. Цікаво, що це останній чемпіонат світу із 32 командами у фінальній стадії. Починаючи з 2026 року, на Мундіалі змагатимуться 48 збірних. Можливо, це спростить завдання відбору для збірної України, якій після 2006 року поки що не вдавалося отримати заповітну путівку на найпрестижніший турнір. Уже зіграно перший матч між Катаром і Еквадором, рахунок 0-2, господарі програли.

- Парламент Австрії після триденних дебатів затвердив бюджет на 2023 рік, який передбачає суттєве збільшення витрат на оборону - APA. Згідно з бюджетом, оборонні видатки Австрії у 2023 році становитимуть 3,3 мільярда євро, або на 22,3% більше, ніж цьогоріч.

- Міністерство оборони Туреччини повідомляє про завдання ударів по базах курдів у Сирії та в Іраку - Міноборони Туреччини. У повідомленні зазначають, що це початок "антитерористичної повітряної операції". Анкара заявляє, що це відповідь на теракти, які відбулися в країні минулого тижня.

- Адвокат колишнього президента Грузії Михеїла Саакашвілі заявив про отримання результатів експертизи, які підтверджують, що Саакашвілі після арешту отруїли та пояснюють його проблеми зі здоров’ям – ЗМІ. За словами адвоката, результати експертизи опублікують через два дні, а на даному етапі він може сказати лише про те, що у висновку є перелік виявлених в організмі Саакашвілі отруйних речовин. Матір Саакашвілі Гіулі Аласанія сказала, що йдеться про підвищений вміст важких металів - ртуті, барію, таллію. У Пенітенціарній службі Грузії на заяву адвоката і матері експрезидента Михеїла Саакашвілі відповіли, що не отримували ні від кого офіційних документів, які би підтверджували заяви про можливе отруєння Саакашвілі під час перебування під вартою.

- У Казахстані сьогодні проходить голосування на позачергових президентських виборах, ініційованих чинним президентом Касим-Жомарт Токаєвим, на яких він має намір перемогти і зміцнити свою особисту владу й остаточно позбутися впливу свого багаторічного попередника Нурсултана Назарбаєва - Reuters.

- За результатами опитування користувачів Твіттеру Ілон Маск вирішив відновити акаунт експрезидента США Дональда Трампа в цій соцмережі. Рішення відновити експрезидентові США доступ у Твіттер підтримали 51,8% опитаних, проти висловилися, відповідно, 48,2%. Загалом в опитуванні взяли участь понад 15 мільйонів користувачів. Проте Трамп відмовився повертатися до Twitter.

ВОРОГ

- росія та Іран домовилися про виробництво дронів на території рф – ЗМІ. Як повідомляє The Washington Post із посиланням на дані розвідок США та інших країн Заходу, угоду про виробництво безпілотників уклали на початку листопада. Виробництво безпілотників на території рф може розпочатися протягом декількох місяців.

- російські спецслужби планують провокації на білоруських об’єктах критичної інфраструктури, зокрема на білоруській атомній електростанції – розвідка України. Розробкою та реалізацією «проєкту» займаються російські спецслужби. Натомість, білоруський КДБ просто поставлений до відома. Відповідальними за теракти традиційно призначать громадян країн НАТО та України, які начебто будуть перевдягнені у білоруську військову форму. Наразі підрозділи білоруських КДБ, МВС та прикордонних військ вже приведено в стан підвищеної бойової готовності.

- Заступник голови ради безпеки росії медведєв заявив, що Київ – це нібито "російське місто" і натякнув, що Росія збирається його захопити. Це не смішно, навіть, з поправкою на алкоголізм суб’єкта.  Медведєв, напевно, призабув, що Київ, як вважається, був заснований у V столітті, Москва – у XII столітті.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-